Драгана Милошевић Написано Април 11, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 11, 2015 12. - 18. април 2015. Недеља Светла - Васкрсна Нед 12 В А С К Р С Е Њ Е Господа Исуса Христа 30 Радујте се, Христос воста, гробна тама пуста оста! Радујте се: Бог воскресе! Небо, земљу, све потресе, Архангели сада кличу и ангели с њима вичу: Радујте се: Христос живи! Васељену сву задиви, Христос живи и живеће Ко је његов умрет' неће, Радујте се: Христос влада! Христос влада, Живот влада: Све ће с нама добро бити, С Христом ћемо царовати, Радујте се: Христос воста, гробна тама пуста оста! Пон 13 Васкрсни понедељак 31 Васкрсли Исусе, васкрсни душе наше! Уто 14 Васкрсни уторак 1 О, слава, слава победи Твојој, Господе! Тако да побеђујем влашћу силе Твоје невидљиве и видљиве непријатеље, у све дане живота мога, до последњег даха мога. О, једноставна веро ! Не напуштај ме! Сре 15 Преподобни Тит Чудотворац 2 Господе, снаго моја, како су немоћни небо и земља! И све зло, што људи чине под небом, исповест су немоћи и - немоћи. Само моћан усуђује се чинити добро. Само онај што се Тобом храни и поји, Снаго моја, пуни се снагом за добро. Само спавач на срцу Твоме осећа одмор. Само онај, што оре пред ногама Твојим, сладиће се плодом труда свога. Минуло је детињство моје, храњено страхом и незнањем, и ишчезла је нада моја у небо и земљу. Сада само у Тебе гледам и Твог се погледа држим, колевко моја и васкрсење моје. Чет 16 Преп. Никита Исповедник 3 Не чамите грешници, слични мени, но верујте у Сина Божјег. Уважавајте једни друге, грешници и не презирите никаквог грешника, јер смо сви ми грешни и све је дошао да нас спасе, очисти и до Неба уздигне Син Божји! Пет 17 Преп. Јосиф Химнограф (Источни петак) 4 Исусе васкрсли, Који свима живот дарујеш, подари снагу уму моме да идем за Тобом! Исусе, Који си осветио земљу стопама Својим, освети мисао моју, која се Теби уздиже! Суб 18 Св. муч. Агатопод и Теодул; Преп. Марко Трачески 5 Господе, нареди бури ума мога да се претвори у тишину да би одлучно и ревносно служио Теби, Господу моме, у све дане живота мога. Амин. nana and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 18, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 18, 2015 19. - 25. април 2015. Недеља друга - Томина Нед 19 Св. Евтихије Цариградски 6 Исусе, Који си рекао Томи: "Благо онима који не видеше, а вероваше" подари ми веру нелицемерну! Исусе, Који си апостолу Томи опростио неверовање, опрости и мени свако тренутно огрешење о заповести Твоје. Пон 20 Преп. Георгије Митиленски; преп. Нил Сорски (Побусани понедељак) 7 Господе, хоћу да живим достојно звања хришћанског, али снаге за то у себи не налазим, грех непрестано заводи и напада душу моју. Уто 21 Св. апостоли Иродион, Агав, Руф и други 8 Само у Тебе гледам очима срца, Владико, и у Тебе верујем без сумње. Ти сам знаш, шта и како ћеш ми подарити јер си Ти ризница сваког добра. Ти си доброта, премудрост и свемогућство које се излива на сва створења. Сре 22 Свети мученик Евпсихије уље 9 Огромно је чудо, ваистину, огромно, како Господ трпи грехове моје! Како ме живога још није свео на дно пакла! Како није послао невидљиво оружје, да ме порази! Чет 23 Св. муч. Терентије, Помпије и други 10 Тешко нама незахвалнима, злоћуднима, лажно умујућима, лакомисленима, сластољубивима и лењивима! Господе, шта да чинимо? Победи нас Својом милошћу, Својом љубављу, Својом премудрошћу, мудровање тела нашег уништи и побед злобу нашу силом доброте Твоје! Пет 24 Свештеномуч. Антипа Пергамски уље 11 Господе Ти си Пастир мој, напасај ме! Ти си Спаситељ мој спаси ме! Ти си Светлост моја, обасјај ме! Ти си Моћ моја, оснажи ме! Суб 25 Преподобни Василије Исповедник 12 О, Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си лечио људске болести и слабости Својом божанском речју за све време Свога боравка у овоме свету. Погледај сада и нас верне, ако је Твоја Света воља да се избавимо, излечи болести од којих страдамо. Подигни нас из ове болести и слабости да бисмо Ти служили у све дане живота свога, настојећи да увек извршавамо Свету вољу Твоју. Амин. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Април 18, 2015 Пријави Подели Написано Април 18, 2015 Драгана, ако је има, где могу да купим ову књижицу-подсетник? Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 22, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 22, 2015 U Zajecaru ne znam da li ima, al bolje skokni do Bukova. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Април 25, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2015 26. април - 2. мај 2015. Недеља трећа - Мироносица Нед 26 Свештеномуч. Артемон Лаодикијски и други 13 Дај ми, Господе, да увек више од свих земаљских добара волим блгодат Твоју, мир Твој, правду и светињу Твоји и да у њој вазда пребивам у све дане живота, до последњег даха. Амин. Пон 27 Св. Мартин Исповедник 14 Озлојеђеношћу својом једној злоби придодајемо другу, гордости се одупиремо гордошћу. Тако у нама зло расте, не смањује се и не лечи се, но још више нас заражава. Господе, помилуј нас, помилуј род људски! Уто 28 Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим 15 Исусе, Надо наша, не одбаци нас заблуделе! Сре 29 Св. муч. Агапија, Хионија и Ирина уље 16 Предобри Боже, молим Те, искажи доброту свима који ме због Тебе љубе, који се за мене жртвују и због мене трпе телесне и душевне боли. Удели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ,услиши жеље оних којима си обећао да ћу се за њих молити или за које сам дужан молити. Ја их све љубим небески Оче, јер их Ти љубиш. Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш да их љубим као што их Ти љубиш. Пошаљи нам свима свога Светога Духа љубави, да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу. Амин. Чет 30 Св. свештеномученик Симеон епископ персијски 17 О, непостојаности! О, незахвалности! О, лењости! О, дуготрпељивости Божје! Докле ћу се мењати као месец или календоскоп? Господе, учврсти ме на камену заповести Твојих! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Пет 1 Преп. Јован, ученик светог Григорија Декаполита уље 18 Господе, опрости ми! Молитвама свих Светих Твојих помози ми да не умре душа моја кроз разне грехе, да и ја послужим Теби, и овде и у ономе свету, и будем Твој о Васкрсењу мртвих, пред свима смртнима, и пред свима Анђелима и пред свим бићима и створењима Твојим. Суб 2 Преп. Јован Ветхопешчерник; преп. Симеон Боси 19 Награди, Господе, оне који су умрли под тешким бременом свога рада; прими, Господе, у рајске станове младиће и девојке који су умрли и удостој их да ликују на вечери Сина Твог; ублажи, Господе, жалост родитеља за изгубљеном децом; упокој, Господе,све који немају деце, који су сами и нема ко да се моли за њих. Нека нестану њихови греси у зрацима Твога свепраштања. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2015 3. - 9. мај 2015. Недеља четврта - Раслабљеног Нед 3 Св. Николај Србски; преп. Теодор; преп. Јоасаф Србски 20 Свети Владико Николају, погледај на нас! Смилуј се на нас, и опрости нам грехе наше велике и мале, личне и народне, посебне и црквене; опрости нам свима, просвети нас, освети нас, ум наш помрачени освети. Србска нам срца оздрави, срца оболела од страсти и сласти овога света. Ти нас води еванђелским путем Христовим, који кроз Истину Вечну води у Живот Вечни. Да се и ми, данашњи непотребни Срби, твојим молитвама, при одласку из овога света, удостојимо приступити теби и заједно с тобом поклонити Чудесном Господу Христу, Који нека влада над сваким србским срцем и душом и овога и онога света, Владико, светим молитвама твојим. Амин. Пон 4 Свештеномученик Јануарије 21 Спаситељу наш, као што си некада подигао раслабљенога којега су носили на постељи, тако и сада, о Милосрдни, посети и исцели страдалнике што леже на болесничком одру, јер Ти си једини Који си понео недуге и болести рода нашега и Који ка веома милостив све можеш. Заштитниче наш, посети што пре слуге Своје које страдају, избави их од љутих рана и болова и подигни их да Ти певају и непрестано славе Тебе, Јединог Човекољупца. Амин. Уто 5 Преп. Теодор Сикеот; св. свештеномуч. Платон Бањалучки 22 Шапћем души својој у поноћи: докле ћеш се распињати између раја и пакла? Сабери се и крени тамо куда су мученици праве вере ходили. Шапћем јутром и вечером вама, мученицима праве вере: молите се Богу за нас. Сре 6 Св. великомученик Георгије - Ђурђевдан риба 23 О, свеславни, свети великомучениче и чудотворче Георгије, погледај на нас брзом помоћу својом и умоли Човекољупца Бога, да нас грешне не осуди по безакоњима нашим, него да оступи с нама по великој милости Својој. Не презри мољење наше, него нам испроси од Христа Бога нашег тих и благоугодан живот, душевно и телесно здравље, плодност земље и изобиље у свему, и да блага, добивена посредништвом твојим, не окренемо на зло него на славу светог имена Његовог и на прослављање моћног заступништва Твог. Чет 7 Св. Сава Стратилат; св Сава Ердељски; свештеномученик Бранко 24 О Господе, о Пресвета Богомајко, похитајте, похитајте, србскоме човеку и разбудите нас заспале у гресима, нас заслепеле у неверју, маловерју и безверју. Пет 8 Св. апостол и јеванђелист Марко уље 25 У Богу се успокојавај и наслађуј, душо моја! Суб 9 Св. свештеномученик Василије Амасијски 26 Све је могуће Теби, Владико, и ништа Теби није немогуће! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 10, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 10, 2015 10. - 16. мај 2015. Недеља пета - Самарјанке Нед 10 Спаљивање моштију св. Саве на Врачару 27 Свети Саво, оче наш и молитвениче пред Господом, благослови сав твој србски народ и избави из невоље све србске страдалнике. Пон 11 Св. апостоли Јасон и Сосипатр 28 О Ти, Свемогући Владико,чијем се мигу све покорава, сав свет видљиви и невидљиви, подари ми да Те непрестано прослављам једноставном вером у Твоју бескрајну моћ. Подари ми веру непостидну, чврсту наду и љубав нелицемерну према Теби и ближњима. Уто 12 Св. Василије Острошки Чудотворац 29 Богоносни архијереју Цркве србске, свети и чудотворни оче Василије, похвалну песму ову приносимо ти од грешне и уплакане душе своје. Покајно Те молимо, буди и сада као и увек милосрдан деци земље ове и заштити нас од сваке напасти да Те величамо кроз векове. Радуј се, Василије свети, похвало рода нашега. Сре 13 Свети апостол Јаков Заведејев уље 30 Господе Човекољубиви, Боже Спаситељу наш, опрости нам грехе наше и међусобна непријатељства. Ишчупај, Господе, из срца наших свако међусобно незадовољство, самољубиву злобу и злопамтљивост, и све што може спречавати љубав и умањити братољубље. Јер си Ти, Боже милости и човекољубља, заповедио да праштамо и непријатељима својим, и да се Теби молимо за оне који нас мрзе и гоне. Једини Човекољупче, Теби хвала и слава за све и сва у све векове. Амин. Чет 14 Св. пророк Јеремија 1 Боже мој! Шта смо доживели? По чему смо ми, у начину живљења, бољи од незнабожаца? Где је вера наша? Где је наша нада у Тебе? Где нам је љубав према ближњем? О, надмености сатанска! О, срамото наша!Оче небески, Ти знаш шта нама треба, и пре молитве наше дајеш нам - помилуј нас неверне, незахвалне и покварене! Пет 15 Св. Атанасије Велики (пренос моштију) уље 2 Ми смо одговорни за беде у свету, за страдање неразумних створења за болести и муке невине деце, јер су падом и грехом разрушени блаженство и лепота стварања. О, највећи међу невиним страдалницима, Христе Боже наш, Ти једини имаш власт опростити свима! Поврати свету пређашњу срећу, тако да и мртви и живи нађу мир, вапијући: Алилуја! Суб 16 Св. муч. Тимотеј и Мавра; преп. Теодосије Печерски 3 Господе Боже добри, ослободи нас од магле грехова, дај нам мир Твој и сачувај народ свој у једнодушности. Искорени из нас мржњу и завист, и све остале страси који нарушавају братску љубав - усрдно Те молимо, смилуј се. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 17, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2015 17. - 23. мај 2015. Недеља шеста - Слепога Нед 17 Св. мученица Пелагија Тарсијска 4 Боже, Творче и владару света! Одагнај од мене мрзовољу и леност и подари ми веселост и ведрину душе, да бих у радости срца мога славио Твоју доброту и светост, Твоју безграничну узвишеност и Твоја бескрајна савршенства, у свако време и на сваком месту. Пон 18 Св. великомученица Ирина 5 (Молитва болесника) Господе Боже, Владико живота мога, Ти си по доброти Својој рекао: "Нећу смрти грешника, него да се обрати и жив буде". Знам да ова болест, од које страдам, јесте Твоја казна за моје грехе и безакоња; знам да сам по својим делима заслужио најтежу казну, али, Човекољупче, не поступи са мном по злоби мојој, него по безграничном милосрђу Твоме! Не пожели смрт моју, него ми дај снаге да стрпљиво подносим болест, као заслужено искушење и да се, по оздрављењу, свим срцем, свом душом и свим чулима својим обратим Теби, Господу Богу, Саздатељу моме и поживим да бих испуњавао свете заповести Твоје, на духовну радост моју и ближњих мојих. Амин. Уто 19 Праведни Јов многострадални; Пренос моштију св. Саве 6 Исусе, Који си обећао да ћеш са вернима бити до краја, буди нераздвојно и са мном грешним. Сре 20 Спомен појаве Часног Крста у Јерусалиму риба 7 Исусе, Који си се вазнео, узнеси и душе наше у Царство Небеско! Чет 21 ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН 8 Спаситељу Христе, Који си се на Небо вазнео, молимо Ти се смирено: подигни ум наш од сујетних светских жеља ка вечноме блаженству на Небу, које си припремио онима који воле свете Твоје заповести и који их чувају. Да надањем на неисказана блага и учвршћивањем силом благодати Твоје, избегнемо страсна дела и у другом и славном доласку Твоме, радосно сретнемо Тебе Спаситеља и Судију нашега и чујемо најслађи глас Твој који праведне призива на наслеђе Царства Небескога, и да са свима онима који су Ти у векове угађали уђемо у пресветлу дворану Твоју славећи Тебе са Оцем и Светим Духом у бесконачне векове. Амин. Пет 22 Пренос моштију св. оца Николе; св. пророк Исаија уље 9 О колико ме мука спопало од ђаволских стрела! Нисам у стању да ране поднесем и нема лекара да ми помогне, но ти ми, свети Николаје, стави завој и јелеј, молитвама твојим, да бих ти клицао: радуј се, оче преподобни! Суб 23 Св. апостол Симон Зилот и преподобна Исидора 10 Господе, дај нам благодат љубави која никад не престаје! Господе, да поштујемо и волимо једне друге као Тебе Самог! Н И Н Е and nana је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2015 24. - 30. мај 2015. Недеља седма - Светих Отаца Првог васељ. сабора Нед 24 Свети Кирило и Методије 11 Чиме да Ти узвратим, Господе, што си ми даровао милост да се родим и да будем васпитан у православној вери и Цркви у драгој и цењеној Отаџбини Србској у којој је од старине уведена Православна Црква. Благодарим Ти и славим Те колико могу, по благодати Твојој! Пон 25 Св. Епифаније; св. Герман Цариградски 12 Господе Боже наш, Створитељу и Спаситељу рода људског, милостиво нас услиши и помози нам. Ти видиш немоћ нашу и страдање наше; немамо никога ко би нам могао и хтео ублажити невоље наше; никога до Тебе, надо и утехо наша. Ако су греси наши велики, милост је Твоја већа; опрости и спаси нас. Уто 26 Света мученица Гликерија 13 Непостижни Сине Божји,недокучиви Христе, похвало и радости оних који Те љубе, животе мој, светлости моја, Христе мој, не презри мене униженог, не одбаци ме презреног, јер је веома угодно непријатељу моме када очајавам у себи због магле порока којом сам обузет. Једино се томе и радује, када види да ме очајање чини његовим заробљенком. Али Ти, по болећивости Својој, посрами његово надање, извуци ме из зуба његових, избави ме од лукавих намера његових и од свега што он започне против мене, јер се устремио веома. Сре 27 Св. муч. Исидор и Максим уље 14 Господе, ево, Твој сам сасуд; напуни ме даровима Духа Твога Светога, без Тебе сам празан, без икаквог добра и пун сваког греха. Чет 28 Преподобни Пахомије Велики; свети Ахилије 15 Покажи срце моје јелејем милости Твоје, Премилостиви Господе мој, да никада не букне у срцу моме ни гнев против моћних, ни презрење ка немоћнима. Пет 29 Преп. Теодор; свештеномуч. Теодор Вршачки; св. муч. Вукашин уље 16 Пресвета Богомајко, моли Бога за нас грешне, покај нас и спаси нас.Амин. Суб 30 Св. апостол Андроник и света Јунија (Задушнице) 17 Господе, Ти који Својим недостижним промислом припремаш свет за вечно добро и Који си одредио свима време и начин краја живота, опрости грехе свима умрлим од постанка света и милостиво их прими у обитељ светлости и радости, и милостиво закрили очинским загрљајем Својим. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 31, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 31, 2015 31. мај - 6. јун 2015. Недеља Педесетнице Нед 31 Силазак Светог Духа на апостоле - ПЕДЕСЕТНИЦА 18 О, Душе Животворни, светлосна Пучино спасоносне љубави! Загреј дахом силаска Твога род људски охладнели у безакоњима, силом непојмивих судова Твојих, пропаст зла убрзај и објави вечно славље правде Божанске. Нека буде Бог у свему и у свима да сваки нараштај запева: Алилуја! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Пон 1 Духовски понедељак 19 Душе Свети! Ти Који свецелу васељену Собом испуњаваш, и свему живот дајеш, и човека од сваке скрвноте удаљујеш, смирено Ти се молим: не згнушај се нечистота душе моје, него дођи и усели се у мене и очисти ме од сваке греховне нечистоте, да би помоћу Твојом све остало време живота свога поживео у покајању и чињењу добрих дела, и да тако прослављам Тебе са Оцем и Сином у векове векова. Амин. Уто 2 Духовски уторак 20 Душе Свети, непресушна Реко благодати и Разрешитељу грехова! Прими мољења наша за васцели свет, за оне који верују и за оне који не верују, и за синове противљења; и све нас приведи вечноме Царству Свете Тројице. Нека се уништи Тобом и последњи непријатељ - смрт и свет, да бисмо препорођени очиститељним огњем, запевали нову песму бесмртности: Алилуја! Сре 3 Св. цар Константин и царица Јелена; Богородица Владимирска 21 Сачувај, Господе, Цркву Твоју Свету, Васељенску и Апостолску, утврди је и укрепи, умножи је и у миру сохрани, и учини је непобедивом у све векове. Чет 4 Св. мученик Јован Владимир, кнез Србски 22 Спаси Господе, и помилуј патријарха нашега (име), високопреосвећене и преосвећене архиепископе, митрополите и епископе православне јереје и ђаконе и сав клир црквени, који си поставио да пасу словесно стадо Твоје, молитвама њиховим, помилуј и спаси и мене грешнога. Пет 5 Преподобни Михаило Исповедник 23 Спаси, Господе, и помилуј оца мога духовнога (име) са свом братијом његовом и молитвама њиховим мене сиротог помилуј. Спаси, Господе, и помилуј монахе и монахиње православне у свим местима њиховог подвизавања и служења Теби, молитвама њиховим, помилуј ме. Суб 6 Преподони Симеон Дивногорац 24 Приђи ми ближе и још ближе, величанствени Душе Истине. Приђи и уђи у мене дубље нег што светлост и ваздух улазе. Гле, без светлости могу целу ноћ провести, а без Тебе не могу ни у постељу лећи. И без ваздуха могу десет корака корачати, а без Тебе не могу ниједан. Усели се у душу моју дубље него што Ти мисао моја може следити. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 6, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 6, 2015 7. - 13. јун 2015. Недеља 1. по Духовима - Свих Светих Нед 7 Треће обретење главе св. Јована Крститеља (Петровске покладе) 25 О, велики и преславни Претечо и Крститељу Господњи Јоване, прими сада од нас ово мало мољење што ти приносимо, и богопријатним молитвама твојим к Богу избави нас од сваког зла и спаси од вечних мука, и учини нас наследницима Небеског Царства да бисмо вавек певали Богу: Алилуја! Пон 8 Свети апостоли Карп и Алфеј - Почетак поста вода 26 Спаси, Господе, и помилуј старе, којима нема ко да помогне, и младе, ниште и сироте, удовице, болесне и уцвељене, оне у невољама и у ропству, и у тамницама заточене и особито оне које прогоне, ради Тебе и вере Православне, језици безбожни одступници и јеретици. Све њих, слуге Твоје, помени, посети, укрепи, утеши и силом Својом подај им олакшање, слободу и избављење. Уто 9 Свети свештеномученик Терапонт; св. Јован Рус уље 27 Спаси, Господе, и помилуј оне који нам добро творе, који нас воле и хране и који нас успокојавају. Покажи милост Своју на њима и даруј испуњење свих мољења њихових који су им на спасење и задобијање вечних добара. Сре 10 Преп. Никита Исповедник вода 28 Спаси, Господе, и помилуј оне које ја безумљем својим саблазних и од пута спасоноснога одвратих и на дела зла и неприлична наведох. Божанственим промислом Својим на пут их спасења опет врати. Чет 11 Преп. муч. Теодосија девица Тирска уље 29 Спаси, Господе, и помилуј оне који ми пакосте и вређају ме и искушења ми чине, не остави их да погину због мене грешнога. Спаси и оне који одступише од вере Православне, погибељним јересима заслепљене, просветли их светлошћу познања Твога и Твојој Светој Апостолској Цркви присаједини. Пет 12 Преп. Исакије Далматски вода 30 Спаси, Господе, помилуј и даруј земаљска и надземаљска добра Твоја деци мојој и супрузи/супругу моме, родитељима браћи и сестрама мојим, сродницима по телу и духу. Суб 13 Св. апостол Јерма и св. мученик Ермије риба 31 О свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене недостојнога, да ми Господ даде дар усрдне и топле молитве вазда за вазда, до гроба и до праведнога Суда. Амин. Н И Н Е and nana је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 14. - 20. јун 2015. Недеља 2. по Духовима Нед 14 Св. муч. Јустин Философ; преподобни Јустин Ћелијски риба 1 Светитељи рода нашега, молите се да се Срби опамете. Да се браћа измире, да нестане раскола, те највеће куге данашње којом се заразио србски народ. Пон 15 Св. Никифор; свештеномученик Еразмо Охридски вода 2 Господ је биће моје! Господ је избављење од вечне смрти! Господ је вечни живот мој! Господ ми је очишћење и избављење од мноштва прегрешења, Он је освећење моје! Господ ми је сила у немоћи, ширина у тескоби мојој, уздање у обесхрабљености и мрзовољи мојој!Господ је животворни огањ у хладноћи мојој! Господ ми је светлост у тами и мир у збуњености! Господ је заступник у искушењима мојим! Он је мишљење моје, жеља моја и воља моја! Он је светлост душе и тела, храна, пиће и осећа моја, штит мој и оружје моје!Све је за мене Господ! Душа моја љуби Господа и непрестано му благодари! Уто 16 Св. муч. Лукилијан; св. муч. Димитрије царевић уље 3 Душо моја, ти не смеш лењо и немарно да разговараш са људима вишим од себе, да их не би увредила, а како онда смеш да лењо и немарно беседиш са Господом? Сре 17 Св. Марта и Марија; св. Јоаникије Црногорски; свешт.муч. Ђорђе Богић вода 4 Сагреших ли - Господ је очишћење моје; ако сам утучен и туробан након греха, због унижења од непријатеља - Господ је Онај Који утученост моју брише и нову смелост оживљује. Све ми је Господ. О, слава Теби Који си ваистину Владика живота мога! Чет 18 Свештеномуч. Доротеј; преп. Петар Коришки уље 5 Господе! Нека свако уво, нека свако људско уво чује твој позив : "Хајде за мном"! Нека све пође за Тобом, да би се све искрцало на лађу Цркве Твоје, у Небеске Светове Твоје, у Царство Небеско. Амин. Пет 19 Преп. Висарион; преп. Иларион Нови вода 6 Господе, подигни ме бар за једну главу изнад трулежног мириса овог црвињака. Да удахнем небесног тамјана и оживим. Суб 20 Свештеномученик Теодот Анкирски риба 7 О, свесилна и свеправедна власти Бога нашега, која невидљиво управљаш над невидљивим душама нашим! Свака слава Теби! Слава Ти, Боже, Спаситељу наш! Нека буде воља Твоја и над нама! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 21. - 27. јун 2015. Недеља 3. по Духовима Нед 21 Св. великомученик Теодор Стратилат риба 8 Господе, благодарим Ти од свег срца свога за благодатна струјања Духа Твога Светога током богослужења заједничког и кућног, за очишћење од грехова, за мир, за скрушеност и сузе, за очинску утеху, за смелост и за снагу. Пон 22 Св. Кирило Александријски вода 9 О, спаси, спаси, спаси ме, Предобри Господе, и прими ме у Царство Твоје Небеско! Све је Теби могуће! Своме Господу стојимо или падамо - устаћемо, јер је Бог кадар да нас подигне. Уто 23 Св. свештеномученик Тимотеј Пруски уље 10 Господе, научи кротости и смирењу слугу Твога који је у ђаволску гордост пао и одагнај од срца његовог мрак и бреме сатанске гордости! Сре 24 Св. апостоли Вартоломеј и Варнава уље 11 Господе, надо моја у очајању! Господе, снаго моја у немоћи! Господе, видело моје у тами! Чет 25 Преп. Онуфрије Велики; преп. Петар Атонски уље 12 Господе, ако има и једно добро дело на земаљском путу моме, ради њега једног избави ме од сапутништва крвника и безбожника. Пет 26 Св.мученица Акилина; св. Трифилије вода 13 О, снаго моја, Исусе, Сине Божји! О, светлости ума мога! Мире и радости и ширино срца мога - слава Ти! Слава Теби, Избавитељу од невидљивих непријатеља мојих, који војују против има и срца мога, те ме убијају у самоме извору мога живота, у најосетљивијем месту моме. Суб 27 Св. пророк Јелисеј; св. Методије Цариградски риба 14 Оче сваке утехе, Ти осветљаваш сунце и наслађујеш плодовима и веселиш лепотама света и пријатеље и непријатеље Твоје. Верујемо да се и иза гроба не умањује Твоје милосрђе које милује и сасвим одбачене грешнике. Бринемо и за окореле и безаконе хулитеље Светиње: Господе, нека буде и над њима воља Твоја спасоносна и блага; сажали се и на њих, јер су изранављени погибељним неверовањем; нека Те они, који Те нису познавали на земљи познају и љубе на Небу. Господе, опрости онима који су окончали без покајања; спаси оне који су погубили себе у помрачењу ума, да се пламен њихове безбожности угаси у мору благодати Твоје. nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 28, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 28, 2015 28. јун - 4. јул 2015. Недеља 4. по Духовима Нед 28 Св. великомуч. кнез Лазар; муч. србски - ВИДОВДАН; св. Амос риба 15 О, свети кнеже и сви србски Светитељи и Мученици, разбудите србски народ, извуците нас, покајте нас, васкрсните и поведите нас путем Еванђеља, да и ми почнемо умирати за Крст часни и живети за Христа. Амин. Пон 29 Св. Тихон Аматунски Чудотворац вода 16 Владико, Човекољупче, смилуј се на моју нераскајану душу, ослободи ме смрдљиве гордости, од огавне надмености, и од рђавог црва самољубља. Господе, нека моја душа нађе мир у заједници с Твојим савршеним и божанственим Духом. Дај ми силу да победим злог духа који ме напада и мучи, и који ме подстиче на гордост; да не будем осуђен заједно с њим. Уто 30 Св. муч. Мануил, Савел и Исмаил уље 17 Човекољубиви Господе, Сине Божји, захваљујем Ти од свег срца мога, што си молитву моју за умножење љубави према ближњем и за презирање света земаљског чуо и услишио, па си ми у срце излио мирну, разумну и слатку љубав. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Сре 1 Св. муч. Леонтије, Теодул и Ипатије вода 18 Молим благодат Твоју, Господе, отпусти кривице наше, превиди безакоња наша: отвори нам двери милосрђа Твога, Господе, да нам дођу времена мирна, и по доброти Својој милостиво прими молитву нашу, јер Ти,Господе, отвараш врата онима који се кају. Амин. Чет 2 Св. апостол Јуда; преп. Пајсије; св. Јован Шангајски уље 19 Теби, Богу и Творцу моме, у Тројици Светој прослављеном Оцу и Сину и Светоме Духу, клањам се и предајем душу и тело моје и молим се: Ти ме благослови, Ти ме помилуј, и од сваког овоземаљског, ђаволског и телесног зла избави. И дај ми да у миру без греха проживим овај дан, у славу Твоју, а на спасење душе моје. Амин. Пет 3 Св. свештеномуч. Методије; преп. Наум Охридски вода 20 Господе, отпадање срдаца наших од Тебе јесте тама и смрт, туга и тескоба, стид, понижење и одвратност духовна, а са Тобом је светлост, живот, мир, радост, ширина срца, смелост, узвишеност и светиња. Суб 4 Св. муч. Јулијан Тарсијски; преп. Анастасија Србска риба 21 Милосрдни Исусе, тиха Светлости, припреми срца наша за Твоју вечеру! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2015 5. - 11. јул 2015. Недеља 5. по Духовима Нед 5 Св. свештомученик Јевсевије риба 22 Чудесна су дела Твоја, Господе! Чудесан си Ти који седиш на престолу славе Своје, у храмовима хришћанским, Господе, Судијо најправеднији и Спаситељу и Сведржитељу многоми - лостиви! Слава непобедивој доброти Твојој, слава бескрајној сили Твојој, Царе векова! Пон 6 Св. мученица Агрипина; Богородица Владимирска вода 23 Мајко небесна, Невесто Светога Духа, пригни к срцу нашем кад се кајемо. Отвори источник суза у нама, да се оперемо од тешке иловаче што нам очи помути. Уто 7 Рођење св. Јована Претече - Ивањдан; св. Никита Ремезијански риба 24 Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа исповедамо, Теби вечном Оцу сва земља се клања. Теби сви анђели и све силе небеске, Теби херувими, Теби серафими непрекидно гласно узвикују говорећи: Свет, Свет, Свет Господ над војскама, пуни су Небо и земља хвале узвишености Твоје! Сре 8 Св. преп. мученица Февронија вода 25 Господе, Господе, једина срећо моја, спремаш конак за угруваног паломника Твога? Чет 9 Преп. Давид Солунски; Богородица Тихвинска уље 26 Блажена си Ти из нараштаја у нараштај, Богоблажена, светија од херувима и славнија од серафима! И сада, Свесвета, не престај молити за нас, недостојне слуге Твоје, да бисмо се, посредништвом Твојим, избавили од замки нечастивога и избегли крајње и безизлазне тешкоће. Пет 10 Преп. Сампсон Странопримац вода 27 Троједини Боже, који имаш срце необузето тамом и слободно од света, очисти срце моје од незваних странаца, што га тамом прошараше. Нека срце моје буде светло и тама нека немоћно кружи око њега, но нека га не обузима. Нека срце моје буде срце сина и господара а не срце слуге и лопова. Дај ми срце Исусово око кога је тама узалуд тапкала да уђе, и није могла ући. Суб 11 Пренос моштију св. Кира и Јована; новомуч. Дабробосански и Милешевски риба 28 Исусе, незалазна Светлости, просвети срце нашега народа који је у тами неверја! nana је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука