Jump to content

Хранитељи и усвојитељи - приче из живота

Препоручена порука

Цитат

Кад је Љиљана дошла код нас, није била крштена и много је патила због тога. Кума која је крстила њену мајку, одбила је да јој буде кума, не сећам се разлога. И тако она одлучи да јој кума буде моја мајка.  algabacaju

Одемо ми лепо код нашег свештеника, оца Славка, да закажемо крштење и он, пошто зна да је Љиља код нас у хранитељској породици, каже да неће наплатити крштење. Сад, то за плаћање није био никакав проблем, него сам видела на некој другој теми како свештеници "пљачкају" народ, па намерно зато напомињем, а и тамо ћу да напишем, да се зна!

Expand  

Немам речи заиста... slava3 и  Bogorodicaaaaaa

Рончице, ако можеш, постави нам неких  сличица... 0409_feel     prstgore 319.gif

Подели на овим сајтовима

Цитат

А да ли постоје некакви скупови хранитељских породица и те деце,

негде где се сви дружите?

Expand  

Повремено се сви окупе у просторијама Центра за соц. рад, али то буде можда 3-4 пута годишње. Некад деца иду на једнодневне екскурзије (обично у пролеће и на јесен). Посећују манастире, историјске споменике... А, преко лета иду да море. Пишем у трећем лицу, зато што деца обично иду са хранитељицама, с тим што крену само оне хранитељице које се пријаве; слично школским екскурзијама -  једна хранитељица надгледа већи број деце.

Цитат

i mi se spremamo za hraniteljstvo,za jednog malooog decaka  4chsmu1

Expand  

mense0198626478946378946

Ово ме подсети на први дан кад је Љиљана дошла код нас...  :) колико смо били смотани! Разговарале смо касније са Љиљом шта је мени, а шта њој пролазило тад кроз главу. Сад се томе смејемо! Пошто чувамо пса у кући, помислила сам: "Шта ако је алергична на псе?", а она је мислила: "Колко им је лепо ово куче, ваљда ће да ми дозволе да се понекад играм са њим..."  4chsmu1

Цитат

Рончице, ако можеш, постави нам неких  сличица... ;)

Expand  

Јооој, немојте, кад вас молим, стидимо се обе!  :291291291:

А, и морала бих претходно код неког да их скенирам...

"С точке сваке погледај човјека, како хоћеш суди о човјеку - тајна чојку човјек је највиша. Твар је Творца човјек изабрана!"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  Цитат

Ja imam toliku zelju da budemo hraniteljska porodica, ali moj suprug ne zeli iz nekog straha, kao da nije spreman za to i zato sam jako tuzna sto ne mogu da ga ohrabrim

Није чудно што осећа страх, ипак је то велика промена за целу породицу. Деца која долазе у хранитељску породицу, углавном су живела у ненормалним условима, носе са собом своје ожиљке и са тиме треба да се носите сваког дана. Често су преплашена, збуњена... њима је далеко теже него хранитељима. Наша Љиља је дуго кроз кућу ходала "на прстима", из страха да нам не смета! Дуго  је спавала са укљученим светлом (и у 18. год.)... Ни један већи проблем нисмо имали. Некако све иде само од себе. Кад смо постали хранитељска породица, размишљали смо овако: -Хајде да покушамо, па ако се снађемо, добро је; ако се не снађемо, вратићемо дете и ником ништа... За сад мислим да није лоше испало.

"С точке сваке погледај човјека, како хоћеш суди о човјеку - тајна чојку човјек је највиша. Твар је Творца човјек изабрана!"

Подели на овим сајтовима

Разговор све решава, ништа без договора. Можда је најјачи аргумент то што можете да прекинете хранитељство у сваком тренутку. Ако вам у Центру за соц. рад предложе да узмете неко дете, нисте ни у каквој обавези да прихватите, ако вам не одговара (због узраста, пола или било чега другог). Центар мора да вам унапред каже о каквом је детету реч, због чега не може да живи у својој породици, какве проблеме има (здравствене или психичке). За све недоумице питате психолога или социолога који ради у Центру. Ако дете не сме да виђа своје родитеље, онда они не знају где им одлази дете (обично у други град), па не могу да вас узнемиравају.

Можда страх постоји због нових обавеза које настају... Морате прво сами да размислите, да се договорите, а онда можда и да поразговарате са психологом. Ако желите да ме питате нешто и на пп, пишите слободно, одговорићу и тамо све што знам. Могу и да поразговарам са неком хранитељицом која чува млађе дете, ако вас нешто о томе занима, јер ми чувамо одрасло дете, па нисмо баш искусни по питању малишана...

Подели на овим сајтовима

Želim ohrabriti one koji se odlučuju na ovako nešto ili razmišljaju o tome.

To se u hrvatskom zakonodavstvu zove "udomiteljstvo", koliko sam razumio to je manje-više ista stvar.

Sam Isus je rekao: "Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego Onoga koji mene posla." (Mk 9,37)

Ne pričam ja ovo onako teorijski, nego moja obitelj ima lijepo osobno iskustvo s tim.

Moja supruga je izgubila više djece u spontanim pobačajima. Ipak smo imali troje žive djece, ali smo željeli imati još.

Doživjeli smo kao znak Božji ovo: želimo imati više djece, ali je glavni problem kako da dijete preživi trudnoću. Dakle treba dobiti dijete tako da se preskoči ta problematična faza. Kako je to moguće? Pa usvojenjem, javili smo se molbom za usvojenje djeteta. Međutim, u centru sa socijalnu skrb su nam rekli da prednost kod usvojenja imaju bračni parovi bez djece. Kako smo mi imali troje, rekli su nam da baš nemamo šansu. Ali su nam sugerirali udomljavanje, i tako je počelo...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Želim ohrabriti one koji se odlučuju na ovako nešto ili razmišljaju o tome.

To se u hrvatskom zakonodavstvu zove "udomiteljstvo", koliko sam razumio to je manje-više ista stvar.

Sam Isus je rekao: "Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima. A tko mene prima, ne prima mene, nego Onoga koji mene posla." (Mk 9,37)

Ne pričam ja ovo onako teorijski, nego moja obitelj ima lijepo osobno iskustvo s tim.

Moja supruga je izgubila više djece u spontanim pobačajima. Ipak smo imali troje žive djece, ali smo željeli imati još.

Doživjeli smo kao znak Božji ovo: želimo imati više djece, ali je glavni problem kako da dijete preživi trudnoću. Dakle treba dobiti dijete tako da se preskoči ta problematična faza. Kako je to moguće? Pa usvojenjem, javili smo se molbom za usvojenje djeteta. Međutim, u centru sa socijalnu skrb su nam rekli da prednost kod usvojenja imaju bračni parovi bez djece. Kako smo mi imali troje, rekli su nam da baš nemamo šansu. Ali su nam sugerirali udomljavanje, i tako je počelo...

0102_laugh

Ivane,  hvala što ste nam se pridružili na ovoj temi. Zaista treba ohrabriti ljude, a Vaše iskustvo će sigurno biti od koristi!

Подели на овим сајтовима

Цитат

Разговор све решава, ништа без договора. Можда је најјачи аргумент то што можете да прекинете хранитељство у сваком тренутку. Ако вам у Центру за соц. рад предложе да узмете неко дете, нисте ни у каквој обавези да прихватите, ако вам не одговара (због узраста, пола или било чега другог). Центар мора да вам унапред каже о каквом је детету реч, због чега не може да живи у својој породици, какве проблеме има (здравствене или психичке). За све недоумице питате психолога или социолога који ради у Центру. Ако дете не сме да виђа своје родитеље, онда они не знају где им одлази дете (обично у други град), па не могу да вас узнемиравају.

Можда страх постоји због нових обавеза које настају... Морате прво сами да размислите, да се договорите, а онда можда и да поразговарате са психологом. Ако желите да ме питате нешто и на пп, пишите слободно, одговорићу и тамо све што знам. Могу и да поразговарам са неком хранитељицом која чува млађе дете, ако вас нешто о томе занима, јер ми чувамо одрасло дете, па нисмо баш искусни по питању малишана...

Expand  

Hvala puno!!!!! 0110_hahaha

Dok nisam rodila Mariju nisam imala potrebu za usvajanjem deteta...cak mislim da nisam spremna da imam svoju drugu bebu ali bih volela da usvojim dete... 0110_hahaha

Za sve  :)

Подели на овим сајтовима

0110_hahaha

Али стварно се надам да ћете постати хранитељка породица! Лепо је некако...  0102_laugh  :)

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

У суштини је лепо бити хранитељска породица, али се понекад човеку од свега смучи... При том не мислим на девојку која живи са нама, већ на упосленике Центра за соц. рад. И та институција функционише као и све остале институције у нашој држави, половично. Помолите се за мене  beggingpleasesmiley-1 осећам да почињем да се нервирам  eheeeej а то не волим да радим.  calabrc

Подели на овим сајтовима

Цитат

У суштини је лепо бити хранитељска породица, али се понекад човеку од свега смучи... При том не мислим на девојку која живи са нама, већ на упосленике Центра за соц. рад. И та институција функционише као и све остале институције у нашој држави, половично. Помолите се за мене  beggingpleasesmiley-1 осећам да почињем да се нервирам  1307_womens а то не волим да радим.  1307_womens

Полако  сејо, моли се за смирење.Тежак крст као хранитељска породица носите.Помоћи ће Бог да

буде како треба.Види он ваша племенита срца, и само он може утешити.

А институције,социјала,држи буре воду док мајстори оду.Никога баш нису усрећили, јер што би

једноставно ако може компликовано. calabrc eheeeej pivo

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...