Jump to content

Да ли је абортус гријех ако се њиме спречава рођење детета са тешким поремећајем

Оцени ову тему

84 члановâ је гласало

1. 1. дали је абортус гријех ако се утврди тежак поремећај код дјетете

Препоручена порука

Pomaze Bog! ( Dobar dan u kucu) 

Da li je abortus greh ako se njime sprecava rodjenje deteta sa teskim poremecajem? - Ne znam. Svako neka radi po savesti svojoj.

Abortus u slucaju da je do takvog zaceca doslo moze da nosi tesko breme savesti kod zene koja je se odlucila da prekine takvu trudnocu. Medjutim, ono mnogo bitnije je, ukoliko se zena odluci da, ipak, rodi dete sa teskim poremecajem koliko ce zapravo biti pripremljena za takvo dete. Koliko i u kojoj meri ce moci da mu se posveti kroz odrastanje. Ne bi li veci " greh" bio roditi takvo dete a ne biti u mogucnosti da mu se posveti..potpuno...? Ne bi li veci greh bio zapostaviti to dete, supruga, porodicu, i/ili drugu decu ukoliko ih ima ili ih bude,kasnije. 

Budimo realni, mnoga deca cak zdrava, bez posebnih potreba, su u vecoj ili manjoj meri zapostavljena od strane svojih roditelja, socijalnih institucija i nase drzave...pomislite onda kako je deci sa posebnim potrebama. Nismo mi jos ni kao drzava, ni kao nacija a ni kao ljudi dorasli tome.  Stoga mislim da je to pitanje savesti, a nikako pitanje zakona.

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 651
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

A sto da nije tacno?

Ako kazem  u bibliji pise da je zena potcinjena muzu "Жена на миру да се учи са сваком покорношћу. Али жени не допуштам да учи нити да влада мужем, него да буде мирна." Timotiju poslanica prva 2:12

Vi cete reci... a neeee to je drugo... to je pisano u kontekstu tog vremena kada su kulturoloske prilike bile potpuno drugacije od danasnjih pa se takav stih ne odnosi na danasnje vreme. (I plus ce mnogi dodati da sam sumnjivog intelekta i da nisam  u stanju da ja to razumem "na pravi nacin" :D )

Ali ako kazem da  u bibliji pise da muskarac ne sme da legne sa muskarcem "С мушкарцем не лези као са женом; гадно је." knjiga levitska 18:22

Vi cete reci, "da, da tako je!  to je fakat koji vazi u celom univerzumu :D"

kako su neke ideje  iz biblije podlozne tumacenju u zavisnosti od kulturoloskih, istorijskih i socijalnih prilika dok su druge ideje potpuno vanvremenske  i nepobitne u svakom smislu? I kako da razlikujemo jedne od drugih?

A posto pominjes kontekst vremena i obicaja, molim te pogledaj ovaj video. Ne moras ceo, ali klip svakako nije dosadan i voleo bih da ga odgledas...

Pogledao sam, da, jasno je. Još je zanimljivije to što, prema svetim ocima, svaka objava Boga u starom zavetu jeste objava Logosa, tj. kasnije utelovljenog Isusa Hrista. Ispada da ista osoba protivureči sama sebi ali mislim da nema nesklada jer, gledani kao celina, stari i novi zavet su različiti nivoi božanskog otkrivanja ljudima i u tom kontekstu, nije mi nikakav problem da ih tako shvatim. Problem postoji (ovaj iz klipa) kada pojedini hrišćani pokušavaju da Boga novog zaveta, Isusa Hrista tj. njegovog oca uklope u stari zavet. Dakle u tom smislu jeste pitanje konteksta ali ne konkretne istorijske situacije već konteksta starog i novog zaveta. Činjenica je da se Bog u starom zavetu jeste obratio Jevrejima u kontekstu koji opisuje stari zavet, ima jedan tekst Ace Milojkova o tome

https://www.pouke.org/forum/blog/23/entry-376-%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D1%83-%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83/

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

sa ovim se slažem, diskutabilna mi je odrednica o tome šta je danas validno iz ugla pravoslavne teologije, da ne kažem-Boga. Hristova smrt i vaskrsenje u teologiji donose novo naznačenje tvorevini

Kao što primedba "izvučeno iz konteksta" gubi apsolutno svaki smisao ako se uz nju ne navede ispravan kontekst i predstavlja nekoherentnu poštapalicu, tako i primedba "X donosi novo značenje" nema nikakav smisao bez objašnjenja kakvo je to novo značenje i zbog čega onom prethodnom daje drugačiji smisao.

Drugim rečima: da, jasno je da Hristova smrt i vaskrsenje u teologiji donose novo naznačenje tvorevini ali kakve to ima veze sa okolnošću da je Bog u jednom trenutku nije smatrao nasilni pobačaj ubistvom i kakve veze ima Hristova smrt i vaskresenje sa tvrdnjom da bi danas hrišćani trebali da smatraju nasilni pobačaj ubistvom?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pogledao sam, da, jasno je. Još je zanimljivije to što, prema svetim ocima, svaka objava Boga u starom zavetu jeste objava Logosa, tj. kasnije utelovljenog Isusa Hrista. Ispada da ista osoba protivureči sama sebi ali mislim da nema nesklada jer, gledani kao celina, stari i novi zavet su različiti nivoi božanskog otkrivanja ljudima i u tom kontekstu, nije mi nikakav problem da ih tako shvatim. Problem postoji (ovaj iz klipa) kada pojedini hrišćani pokušavaju da Boga novog zaveta, Isusa Hrista tj. njegovog oca uklope u stari zavet. Dakle u tom smislu jeste pitanje konteksta ali ne konkretne istorijske situacije već konteksta starog i novog zaveta. Činjenica je da se Bog u starom zavetu jeste obratio Jevrejima u kontekstu koji opisuje stari zavet, ima jedan tekst Ace Milojkova o tome

https://www.pouke.org/forum/blog/23/entry-376-%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D1%83-%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83/

Slazem se ali iako daleko "pitomiji" nije ni novi zavet bez sumnjivih delova... a i ti delovi su podlozni tumacenju u zavisnosti kolko nam odgovoaraju, pa su neki apsolutno tacni a neki su prozivod drevne kulture pa ih malo slobodnije prihvatamo...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

w.a.mozart, on 27 Nov 2014 - 04:06, каже: sa ovim se slažem, diskutabilna mi je odrednica o tome šta je danas validno iz ugla pravoslavne teologije, da ne kažem-Boga. Hristova smrt i vaskrsenje u teologiji donose novo naznačenje tvorevini

----------------------------

dakle:   ako abortirano dete vaskrsne, onda je roditeljski greh veći?   ili manji?    nađite nekog gurua iz rubrike Pitajte i Razgovarajte da nam ovo protumači.

A Avokadovo citiranje Biblije:       ko to još čita!    Pogotovo taj Stari Zavet!      Tumačenje Svetih Otaca nam pomaže da proberemo šta valja u tom Starom Zavetu.                    [   ironija je namerna ]

Подели на овим сајтовима

(I plus ce mnogi dodati da sam sumnjivog intelekta i da nisam u stanju da ja to razumem "na pravi nacin" :D )

Pomoli se da se urazumis, a ne samo da ismevas. Samo molitvom mozes da nadidjes svoj sumnjivi intelekt. Jahve bi,najbukvalnije, mogao da pusti medvede da ti pregrizu kablove od interneta i elektricne struje, ali to ne cini iz ljubavi, strpljivo cekajuci da se urazumis (Naravno, to ne radi da nam ne bi svima narusio slobodu neobicnim novinskim naslovima, to nije u duhu naseg vremena i civilizacijske razine). S druge strane, mozda je tvoj sumnjivi intelekt neizmenjiva katergorija neophodna za konacni ishod sveta, mozda je tvoje bezverje neophodna cigla u sveukupnosti vecnosti, ko zna?

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Не постоји ни једна животиња(сисар), која убија своје нерођено младунче.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Nisam mogao da smislim ni jedan jedini način kako bi to moglo da se izvede (naravno da ženka ostane živa)..

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Al zato skoro sve vrste redovno ubijaju svoju novorodjencad... Pretpostavljam da to opravdava ubijanje novorodjencadi i kod ljudi? Inace ti je post besmislen...

Подели на овим сајтовима

Al zato skoro sve vrste redovno ubijaju svoju novorodjencad

Видиш како су људи "цивилизованији".

Pretpostavljam da to opravdava ubijanje novorodjencadi i kod ljudi?

Не оправдава, мада се полако и такве идеје износе на тржиште смрти. 

Бизнис је то.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Видиш како су људи "цивилизованији".

Не оправдава, мада се полако и такве идеје износе на тржиште смрти. 

Бизнис је то.

Pa ne nego kontam da je taj post o zivotinjama koje ne ubijaju sovje potomstvo u trobi trebalo da ima neku poentu?

A i kako to odjednom da se poredimo sa zivotinjama?

Подели на овим сајтовима

Al zato skoro sve vrste redovno ubijaju svoju novorodjencad... Pretpostavljam da to opravdava ubijanje novorodjencadi i kod ljudi? Inace ti je post besmislen...

da te ispravim ....      mislim da sisari (roditelji) ne ubijaju svoje mladunce,  mada verovatno ima retkih izuzetaka.      neke vrste ostavljaju (ne hrane) porod za koji odrede da je previše slab,  da bi hranile one mladunce "koji imaju šanse".   Neretki primeri su da sisari koji nisu roditelji ubijaju mladunce.

Подели на овим сајтовима

da te ispravim ....      mislim da sisari (roditelji) ne ubijaju svoje mladunce,  mada verovatno ima retkih izuzetaka.      neke vrste ostavljaju (ne hrane) porod za koji odrede da je previše slab,  da bi hranile one mladunce "koji imaju šanse".   Neretki primeri su da sisari koji nisu roditelji ubijaju mladunce.

Ja sam skoro nesto gledao o lavovima, kod njih valjda to redovna praksa. Lav alfa muzjak ubije nekog mladunca u skoro svakom okotu... tako nesto

Подели на овим сајтовима

Drugim rečima: da, jasno je da Hristova smrt i vaskrsenje u teologiji donose novo naznačenje tvorevini ali kakve to ima veze sa okolnošću da je Bog u jednom trenutku nije smatrao nasilni pobačaj ubistvom i kakve veze ima Hristova smrt i vaskresenje sa tvrdnjom da bi danas hrišćani trebali da smatraju nasilni pobačaj ubistvom?

Da, tako je zapisano u starom zavetu. Zaista se ne secam da sam negde pomenuo kako Hristovo vaskrsenje menja reci iz starog zaveta. Rekao sam da Hristovo vaskrsenje menja smisao i naznacenje zivota,materije/pa samim tim i ploda koji jos uvek nema centr. nervni sistem. I jos jedna stvar, tehnicki gledano ste perfektno u pravu (ili sa naucnog stanovista, nazovimo to kako god hoces) nema nerv.sistema, nema osobe, niko nije ubijen. Moj um to vrlo simplifikovano procesuira / pobacaj je svesno oduzimanje mogucnosti jos neoformljenoj licnosti, nazovimo to i nedefinisanom masom, kako god, da postane licnost. Tehnicki, ne ubijas nikog jer nema cn sistema ali oduzimas mu mogucnost da do toga dodje pri cemu je verovatnoca za to realna. Nema ubistva, samo dolazi do prekida filma

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...