Jump to content

Да ли је покајани разбојник на крсту свет?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Jedan je Svet, barem tako ucimo iz naseg bogosluzenja i Biblije. Bog je svet po svojoj prirodi dok to mi nismo. Svetost nije moralna nego ontoloska kategorija. Svetost zadobijamo jedino uz i sa Bogom. Sto se tice razbojnika, naglasavanje njegovog zivota do krsta je samo uvod u pricu o njegovom pokajanju na krstu. Posto mu je Hristos obecao Carstvo Nebesko, to je garant da ce on biti tamo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jedan je Svet, barem tako ucimo iz naseg bogosluzenja i Biblije. Bog je svet po svojoj prirodi dok to mi nismo. Svetost nije moralna nego ontoloska kategorija. Svetost zadobijamo jedino uz i sa Bogom. Sto se tice razbojnika, naglasavanje njegovog zivota do krsta je samo uvod u pricu o njegovom pokajanju na krstu. Posto mu je Hristos obecao Carstvo Nebesko, to je garant da ce on biti tamo.

ali ti kao covijek si svetinja meni kao covijeku, ne moze meni preci pas od covijeka biti ako sam normalan i ako sam hriscanin, covijek je sam po sebi svetinja drugim ljudima, posebno pokajanik. svetinja su ti roditelji , svetinja ti je zavicaj u kom su ti potekli bliznji, svetinja ti je pravda i istina mada nije uvjek dokuciva al je svetinja, tako je i ovaj  bivsi razbojnik na krstu svetinja, posebno sto je pored hrista visio

Подели на овим сајтовима

Upravo pre ovoga što si pomenuo

Jedan je Svet

seštenik kaže - svetinje svetima. Verujem da je ovo jedna od rečenica koju већина различито схвата.

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ali ti kao covijek si svetinja meni kao covijeku, ne moze meni preci pas od covijeka biti ako sam normalan i ako sam hriscanin, covijek je sam po sebi svetinja drugim ljudima, posebno pokajanik. svetinja su ti roditelji , svetinja ti je zavicaj u kom su ti potekli bliznji, svetinja ti je pravda i istina mada nije uvjek dokuciva al je svetinja, tako je i ovaj  bivsi razbojnik na krstu svetinja, posebno sto je pored hrista visio

Sefe, cini mi se da ti pojam svetost bas i nije jasan. Sta je tebi ili meni svetinja nema veze sa hriscanskim pojmom svetosti. Kao sto sam rekao, samo je Bog Svet i niko drugi nije i nista drugo bez Njega nije. Svetost zadobijamo zajednicom sa Bogom (iskljucivo u Crkvi)

Подели на овим сајтовима

Он није свет , само су му опроштени греси , зато што се на крају искрено покајао . Урадио је подвиг који изузетно малом броју људи пошло за руком јер искрено покајање је страшно тешко и мора да се човек промени из самог , корена (дубине душе ), у супротном , само прави већи грех или што Господ каже ,,  Уста кажу једно , а срце друго "

Значи да је имао квалитет да се искрено покаје .

Ne znam u cemu se taj podvig ogleda? Pomirio se sa cinjenicama na kraju svog zivota, nije to neki preteran podvig. 

Bio je na pravom mestu u pravo vreme, tesko da je samo to dovoljno da neko bude svet. Svetost se zasluzuje citavog zivota. Pravo je pitanje da li se svaki greh moze oprostiti kad se covek pokaje pod uticajem tog osecaja da mu se zivot gasi i da ga je protracio? Nemam utisak da je tesko pokajati se iskreno u takvom trenutku. Radije bih ziveo relativno ispravno bez vecih grehova citav zivot pa i da se ne "spasem", nego da zivim kao on i da se tako jeftino provucem na kraju. Ta prica mi nije ni malo bliska.

Подели на овим сајтовима

Upravo pre ovoga što si pomenuo

seštenik kaže - svetinje svetima. Verujem da je ovo jedna od  rečenica  koju већина различито схвата.

Tacno, svetinje svetima, na sta mi odgovaramo Jedan je Svet. Sveti su samo oni koji su u zajednici sa Bogom

Подели на овим сајтовима

За оне са скупљом улазницом - нема ничег светијег од онога ко са Христом заједничари у Телу и Крви. СВЕТИ Никола Кавасила

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ne znam u cemu se taj podvig ogleda? Pomirio se sa cinjenicama na kraju svog zivota, nije to neki preteran podvig. 

Ми сви можемо да будемо јаки на речима , али треба да се избориш са самим собом и да се искрено кајеш у дубини душе , а то је далеко теже .Неко каже и овако :

,, Радићу непоштено па ћу на крају да се покајем да би ми Бог опростио "

То није искрено покајање и љега је далеко лакше дати од искреног покајања .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

u pravu si kad uzimas moral kao drustvenu normu, ali ja ga tako ne uzimam, svi mi imao svijest i savijest, to je ono sto je univerzalno kako si naveo u ovom gore tekstu, ja sam na to mislio, ove narodne obicaje i pravila koji su uz to i varijable ja i ne racunam pod neki moral bitan za hriscane, mene zanima onaj moral koji covjeka cini covjekom, a to je univerzalno za sva plemena i svaku normalnu neretardiranu individuu sirom planete u svakom vremenu od pocetka do kraja u buducnosti. 

dobar covjek ako je zaista dobar kod nas u pravoslavnom drustvu  ce ici u crkvu jer ce proraditi duh sveti u njemu i bice svjestan svoje prljavosti nece nikad reci da se nije ogresio, ja kad kazem dobar onda mislim sa hriscanskog stanovista dobar, a meni je zeljko jako tesko zamisliv dobar sa hriscanskog stanovista a da nema istinske etike u sebi, taj onda nista nije uradio sa zivotom...

sjeti se nasega pavla kad kaze budimo ljudi, ne mozemo biti ljudi drugim ljudima i pred bogom bez etike i osnovnog morala, ja tako smatram od kad pamtim za sebe i to mi jedan od glavnih principa u meni kojima se vodim kroz zivot kad nesto odlucujem

Да не говорим уместо Жељка док се не јави, ал' мислим да је направио јасну разлику између базичних моралних норми и сфере обичајности.

Подели на овим сајтовима

Да не говорим уместо Жељка док се не јави, ал' мислим да је направио јасну разлику између базичних моралних норми и сфере обичајности.

i ja sam se od toga ogradio, tako sta sam rekao sta je za mene moral kad ga pominjem ili da moral podjelimo na dve vrste sta da radimo?

Подели на овим сајтовима

Sefe, cini mi se da ti pojam svetost bas i nije jasan. Sta je tebi ili meni svetinja nema veze sa hriscanskim pojmom svetosti. Kao sto sam rekao, samo je Bog Svet i niko drugi nije i nista drugo bez Njega nije. Svetost zadobijamo zajednicom sa Bogom (iskljucivo u Crkvi)

u pravu si!

Подели на овим сајтовима

Ми сви можемо да будемо јаки на речима , али треба да се избориш са самим собом и да се искрено кајеш у дубини душе , а то је далеко теже .Неко каже и овако :

,, Радићу непоштено па ћу на крају да се покајем да би ми Бог опростио "

То није искрено покајање и љега је далеко лакше дати од искреног покајања .

Svako na svetu se u trenutku smrti kaje zbog mnogo cega sto je uradio u zivotu. Naravno da ce se ovaj kajati kad je zbog svojih zlodela zaglavio na krstu i zbog toga gubi zivot, ko se ne bi kajao? I ne vidim kako je samo kajanje dovoljno, to ne popravlja nista. Svi oni koje je unesrecio to ne bi tako lako prihvatili.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли можемо покајаног разбојника сматрати светим али ме моменат искреног покајања и изражавања вере у Господа као Месију, води ка мисли како се задобија светост, како се до обожења стиже, прво искреним покајањем, покајањем из срца.

А ово је пример истинског дубоког покајања.

А на све то он је добио највишу награду коју човек може замислити "... данас ћеш бити са Мном у рају".

Подели на овим сајтовима

"А други одговоривши укораваше га говорећи: Зар се ти не бојиш Бога, када си и сам осуђен тако?

А ми смо праведно осуђени, јер примамо по својим дјелима као што смо заслужили; а он никаква зла не учини.

И рече Исусу: Сјети ме се, Господе, када дођеш у Царству своме.

И рече му Исус: Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају." (Лк. 23, 40-43)

Имао је морални критеријум што је препознао Христа. Може се поставити питање, какви морамо бити да би препознали Христа. Ето, он као разбојник је препознао Господа, а многи "моралнији" га нису препознали и да ли би га ми уопште препознали.

Да ли покајање отвара очи?

Mislim da je to zato što to "dobro" koje trenutno imamo postaje naš novi idol, mi smo, jelte, "dobri", i nama ništa više ne treba, dovoljno nam je. A Boga potisnemo negde pozadi. Gde je glad za Njim, gde je ono "ja hoću više života", kako reče vl. Nikolaj?

Što se teme tiče, mogu samo da kažem moje mišljenje, slažem se sa komentarima iznad, jedan je svet. Mislim da svetost ne možemo da zadobijemo, već da dobijemo... Nije li to isključivo do milosti Božije? A on je valjda svet ako je u zajednici sa Bogom.

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

@ninaana на: https://pouke.org/forum/index.php?/topic/52663-зашто-мушкарци-не-воле-паметне-жене/&do=findComment&comment=1788550

"Ne možeš u raj bez oproštaja."

@Neša_"Eto vidite. Ja sam dao odgovor koji je u skladu sa ovim zaključkom, a da vi niste to ni primetili, jer ste skoncentrisani na jednog čoveka, razbojnika koji se u pitanju i ne spominje, niti se ikako upućuje na njega, sem što je rečenica poznata iz opisa tog momenta u Jevanđelju."

Ниси дао одговор који је у складу јер си на: "Pokajani razbojnik se spasio." одговорио са: "Jedino ako se gorko pokajao, inače ne bi bilo logično."

Дакле: рекао си да је нелогично да разбојнику Бог каже да ће бити у рају осим ако се није горко покајао што значи да би Бог могао бити у заблуди око његовог покајања и тиме донесе нелогичну одлуку. А на то си додао и да су те речи разбојнику упућене зато што је живео по вољи Божијој док ти није објашњено да се то десило тек у тренутку покајања.

Као што видиш враћамо се на оно на шта ти је већ одговорено тј. вртимо се у круг јер се из неког разлога бавиш софизмима... ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...