Deja Vu Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ево само пар ствари које се косе са виђењем доброг Бога: - Еволуција сама по себи се заснива на смрти и међусобном потирању у борби за опстанак. - Еволуција на духовном плану заначи да нису сви људи имали потенцијале достизања познања Бога. - Зло је присутно у свету од стварања, пошто је смртност саставни део човека. (за сваког обичног човека смрт је највеће зло и да нема смрти многа зла не би постојала то јест не би била изводљива) Значи укратко: Бог који ствара свет несавршенства или полу савршенстава, чинећи људе смртним и на тај начин пружајући шансу једном бићу да чини зло другом бићу не може се назвати добрим богом, и никако га не може оправдати ни једно будуће блаженство и савршенство. Ако је он узрок постојања у патњи ма и један трен, онда он није добар. Ако сам ја створен против своје воље и убачен у свет патње његовом вољом, и не могу нестати, него ако не прихватим заједницу са њим прелазим само у нови вид патње о каквој слободи човека причамо? Зар не видиш да спајање ТЕ и учења о добром Богу води до самих апсурда. Ево неких мојих тумачења: - Смрт и борба за опстанак су уствари својства материје да направи биће налик Богу што је и циљ творевине - обожити се. Бог је преко ВП пустио творевину да направи биће налик Њему које ће да прихвати или не прихвати заједницу. Природна селекција, борба за опстанак, умирање, је уствари метод доласка до савршенијег бића. Homo religiousus је (по мени) уствари природни нагон свих бића да еволуирају у савршеније моделе. Они који су слабији једноставно умиру. Сурово али истинито. - Ово је већ питање које бих оставио Богу. - Зло не постоји, то је начин човековог делања (чиниш добро или чиниш зло), али постоје патње. Е патње потражи у физичком у осећају за бол. Бића пате јер се активира тај осећај за бол, да њега нема, не би било ни патње. Но, осећај за бол је потребан бићима као упозорење, да не улазим у биологију. Друго, патња као патња није нешто лоше, већ заправо добро. Питај једног боксера јел патња зло, јер избегава патњу и болеве, рећи ће ти да срља у њих како би био јачи. Е на сличан начин је и духовно. Чак и у еволуцији патња доводи до развоја нових бића јер се животиње адаптирају на различите услове па тако можеш наћи живуљке од најледенијих до најврелијих простора на Земљи. Зар креационзам исто тако не доводи до апсурдности? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Управо је питање шта је напредак а шта назадовање? Ево уз сав наводни напредак човечаснство је све ближе самоуништењу? Да ли је то однда напредак? Сва знања човек прибавља и стиче зарад неке користи себе или као што рече, својих потомака. Али ни једно знање није решило проблем смрти и никада га неће ни решити (моје виђење). Тако да које год знање ја пренео својим потомцима, а које не решава питање смрти може довести само до тога да ме проклињу што им оставих непотребне и испразне ствари којима се замајаваху цео кратки људски живот уместо бар мало да уживају у њему пошто је смрт свакако неизбежна. Мислим да ово што причаш о самртној постељи, причаш само зато што ниси био на самртној постељи и никада заиста озбиљно ниси сео не да замислиш, него да пробаш да проживиш тај тренутак. Но било како било, смрт је оно што је једино извесно на овом свету, па ћеш тако свакако имати прилике да провериш самог себе. a mislim da hoće, samo što ukoliko ne uspemo da putujemo do drugih svezda ovo bi mogao da bude veći problem po čovečanstvo nego blagodat. A i usput mnogo stvari je do sada pokušalo da reši problem smrti neki su i radili donkele tako što su život produžavali, samo pogledaj koliko je životni vek danas a koliko pre 1000 godina. A što se tiče uživanja, pa nekima sticanje znanja i razumevanja sveta oko nas predstavlja uživanje, recimo ja lično uživam kada pročitam da su naučnici otrkili nešto. Knjiga sa kojom sam učio da čitam kao klinac je bila o svemiru, sećam se baš da je jedan deo bio o doplerovom efektu i kako su naučnici ustanovili da se svemir širi, imao sam 8-9 godina i tokiko sam se trudio da razumem to čitao sam nebrojeno mnogo puta tih par strana pokušavajući da shvatim šta je to doplerov efekta. Recimo tetka me je dosta šetala, i nju sam pitao razne stvari iz sveta koji nas okružije, kako ona kaže vrlo često nije znala da mi odgovori to na način na koji bi ja mogao da razumem sa 4,5 godina. Tako da evo ja sam ti primer da postoje ljudi kojima je uživanje da stiču znanje i otkrivaju tajne svemira koji nas okružuje. A oni koji imaju još veću želju i radost u otkrivanju zapravo i otkriju nešto novo i revolucionarno. Malo sam napravio digresiju pa da se vratim. Što se samrtne postelje tiče, evo koliko me onda brine pre 2 godine ispod pazuha mi je izraslo nešto poveće, nisam nikome rekao nisam se ni sekirao, keva je videla nekako i pitala me da li sam normalan što nisam rekao i što ne idem kod lekara. Nakon toga sam otišao na net i video da može biti kancer ili upala žlezde. Toliko sam se uplašio da sam kod lekara otišao ten nakon mesec dana kada se sve već smanjilo i to sam otišao samo na insistiranje majke ineče ne bih ni otišao. Ispostavil ose da je žlezda. Tako da nešto kontam da će me biti briga. Kao dedu što sam zvao par sati na telefon pre nego što je umro, kada sam ga pitao šta radi samo je rekao: "Evo ništa mrem" onako opušteno kao da je rekao: "Evo idem do WCa". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ali ukoliko bi Bog zabranio ljudima da čine zlo i da izaberu između puta dobra i zla, gde je tu onda slobodna volja? Zar ne može čovek da bude uzrok zla i patnje, jer oni što on zamisli i kako on hoće da bude tako će biti, jer Bog je čoveku dao slobodnu volju. Bog ne zabranjuje i ne odobrava. On je tvorac. Znači nešto napravi ili ne napravi. Mogao je da ne napravi zlo (naravno tada ne bismo znali ni šta je dobro) i problem rešen). A i dalje bi imali slobodnu volju. Kad sam već tu da postavim jedno pitanje. Jel zna neko zašto je bog stvorio svet. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Kad sam već tu da postavim jedno pitanje. Jel zna neko zašto je bog stvorio svet. Cuz he can bich. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Управо је питање шта је напредак а шта назадовање? Ево уз сав наводни напредак човечаснство је све ближе самоуништењу? Да ли је то однда напредак? Сва знања човек прибавља и стиче зарад неке користи себе или као што рече, својих потомака. Али ни једно знање није решило проблем смрти и никада га неће ни решити (моје виђење). Recimo da se samouništimo da li će tvorevina i dalje da postoji? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ali ukoliko bi Bog zabranio ljudima da čine zlo i da izaberu između puta dobra i zla, gde je tu onda slobodna volja? Zar ne može čovek da bude uzrok zla i patnje, jer oni što on zamisli i kako on hoće da bude tako će biti, jer Bog je čoveku dao slobodnu volju. zar ne može Bog da bude samo posmatrač, recimo meni je donekle prihvatljv ovakav Bog mnogo više nego hrišćanskog, Bog kao tvorac i ništa drugo, biće koje je stvorilo zakone i koje je pustilo da se sve odigra svojim tokom. Programer koji je postavio početne uslove i pustio da program odrradi sam posao. U ovom slučaju on nije ni dobar ni zao već jednostavno tvorac koji ne želi da se meša i kvari ono što radi dobro. Да не би писали до бескраја изнећу ти моје мишљење о Богу и стварању. По мом виђењу Бог је створио добар свет и слободног човека у том свету. Нема ни једне забране (јер Бог који је створио човека могао је и да му не да могућност да дође до дрвета познања, што би била права забрана, као кад нешто закључамо пред малим дететом) него се ради о савету доброг Бога да не испитује дрво познања самостално јер ће пострадати т.ј. "умрети смрћу" како пише у Светом Писму, т.ј. постати смртан. Дрво познања је било у истом врту Едемском и стога није било забрањено у смислу да није била слободна воља да се са њега кушају плодови као што је после и показано. Узрок зла у свету је човек, а историја света је милост Божија према онима који би хтели да постоје у свету добра. Тако допуштајући у времену сапостојање добра и зла, и на тај начин не кршећи слободну вољу човека Бог "прикупља" становнике за своје царство. Али једном (по ко зна каквој калкулацији Божијој) када се наврши мера ипак ће морати да се направи поновно и овај пут потпуно раздвајање светлости и таме, добра и зла. И да, Бог који је створио човека по образу своме, којег воли неизмерно, и за којег је створио многа добра и блаженства не може да буде неми посматрач а да једном не раздвоји добре од злих. Јер човек има слободу у односу на себе, али нема слободу у односу на другог. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Bog ne zabranjuje i ne odobrava. On je tvorac. Znači nešto napravi ili ne napravi. Mogao je da ne napravi zlo (naravno tada ne bismo znali ni šta je dobro) i problem rešen). A i dalje bi imali slobodnu volju. Ali ako je činiti dobro prema nekome put ka Bogu onda mora da postoji nešto sa čime ćeš moći i da odeš od njega, tako da mora da postoji i zlo. A na početku je to i uradio, stvorio je svet bez zla i dao je ljudima slobodnu volju da zaznaju šta je dobro i šta zlo ako hoće ali da plate tako što će da postanu besprtni. Dakle dao je izbor. Da se sve ovako desilo kao što piše u bibliji i da sam ja na mestu Adama ne bih ni čeka o ništa već bih uzeo voćku onako pred Bogom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 То што је постанак човека од хоминида и мајмуна нешто најпотресније што је биолошки могло да се деси, не значи да то није чињеница нашег палог постојања. znaci nekom od nas ljudi su roditelji bili zivotinje, mora postojati ta nagla stepenica sto ce reci da nisu svima nama roditelji ljudi vec je nekome roditelj zivotinja, to je strasno, da ne pricam za ljude u ranom fazi, dok su nosili toljage, imali su ko i mi svjest, emocije sve al nisu imali ni teoretske sanse na spasenje, daj ljudi nemojte me zezati, oni su kao neophodna zrtva da bi nase da prostite guzice danas imale sansu za kraljevstvo nebesko, ma nema teorije da je tako ПиП је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Ali ako je činiti dobro prema nekome put ka Bogu onda mora da postoji nešto sa čime ćeš moći i da odeš od njega, tako da mora da postoji i zlo. Pa to mi i nije jasno zašto uopšte da postoji put ka Njemu i od Njega. Šta će drvo poznanja u tom prvom svetu. Koja je njegova svrha. Da ga nije bilo svi bi živeli srećno i zadovoljno. A na početku je to i uradio, stvorio je svet bez zla i dao je ljudima slobodnu volju da zaznaju šta je dobro i šta zlo Stvorio je svet bez zla ali i bez dobra (nema smisao ako nema zla). Pa zar već nisu imali slobodnu volju? A zašto ljudi moraju uopšte da znaju šta je zlo a šta dobro. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 A zašto ljudi moraju uopšte da znaju šta je zlo a šta dobro. Zato što ono postoji, mislim postji interakcija između ljudi i da oni ne znaju šta je dobro a šta loše ono bi i dalje postojalo. ukoliko postoje dva čoveka i ona češto rade to nešto može da bude korisno ili ne za nekoga iz toga proizilazi odprilke dobro i loše. Dako da je nemoguće da dobro i loše ne postoji, a da ljudei međusobno da rade nešto. Ne znam da li si me razumeo pošto je ovo malo konfuzno napisano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 a mislim da hoće, samo što ukoliko ne uspemo da putujemo do drugih svezda ovo bi mogao da bude veći problem po čovečanstvo nego blagodat. A i usput mnogo stvari je do sada pokušalo da reši problem smrti neki su i radili donkele tako što su život produžavali, samo pogledaj koliko je životni vek danas a koliko pre 1000 godina. A što se tiče uživanja, pa nekima sticanje znanja i razumevanja sveta oko nas predstavlja uživanje, recimo ja lično uživam kada pročitam da su naučnici otrkili nešto. Knjiga sa kojom sam učio da čitam kao klinac je bila o svemiru, sećam se baš da je jedan deo bio o doplerovom efektu i kako su naučnici ustanovili da se svemir širi, imao sam 8-9 godina i tokiko sam se trudio da razumem to čitao sam nebrojeno mnogo puta tih par strana pokušavajući da shvatim šta je to doplerov efekta. Recimo tetka me je dosta šetala, i nju sam pitao razne stvari iz sveta koji nas okružije, kako ona kaže vrlo često nije znala da mi odgovori to na način na koji bi ja mogao da razumem sa 4,5 godina. Tako da evo ja sam ti primer da postoje ljudi kojima je uživanje da stiču znanje i otkrivaju tajne svemira koji nas okružuje. A oni koji imaju još veću želju i radost u otkrivanju zapravo i otkriju nešto novo i revolucionarno. Malo sam napravio digresiju pa da se vratim. Što se samrtne postelje tiče, evo koliko me onda brine pre 2 godine ispod pazuha mi je izraslo nešto poveće, nisam nikome rekao nisam se ni sekirao, keva je videla nekako i pitala me da li sam normalan što nisam rekao i što ne idem kod lekara. Nakon toga sam otišao na net i video da može biti kancer ili upala žlezde. Toliko sam se uplašio da sam kod lekara otišao ten nakon mesec dana kada se sve već smanjilo i to sam otišao samo na insistiranje majke ineče ne bih ni otišao. Ispostavil ose da je žlezda. Tako da nešto kontam da će me biti briga. Kao dedu što sam zvao par sati na telefon pre nego što je umro, kada sam ga pitao šta radi samo je rekao: "Evo ništa mrem" onako opušteno kao da je rekao: "Evo idem do WCa". - Наука нема ни почетну тачку, када је старење у питању, тако да је за сада без везе причати о бесмртности као научном достигнућу а и продужење животног века им баш нешто не полази за руком што се врло лако може утврдити када се прегледају читуље. - То како се твој деда осећао и да ли је и из којих разлога био равнодушан (или се теби само чинило да јесте) то је тајна коју је однео са собом. Мислим да на основу тога не можеш да закључиш ништа о себи. - Не знам колико сада имаш година, али чини ми се да та прича о наводној безбрижности по питању смрти, произилази из маладалачког осећаја дужине живота и на неки начин бесмртности. Но као што је Бог све премудро устројио, тако је и овај људски живот након грехопада устројио тако да неке ствари постају јасније тек када дође време за то. С обзиром да је живот много краћи и горчи него што ти сада имаш представу, а што највише одређује самоспознање, које је опет условљено одређеним годинама животне доби, верујем да ћеш ускоро променити мишљење. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 - Наука нема ни почетну тачку, када је старење у питању, тако да је за сада без везе причати о бесмртности као научном достигнућу а и продужење животног века им баш нешто не полази за руком што се врло лако може утврдити када се прегледају читуље. Ja ti kažem da je prosečan životni vek mnogo porastao u poslednjih par vekova, ono nije neko nagađanje nego činjenica. A što se besmrtnosti tiče to da je nauka daleko od toga je tačno, mada sa druge strane kada pogledamo od čega je sve bila daleko i šta se sve činilo daleko pre samo par godina, a mi te stvari imamo danas, svašta može da se desi. - То како се твој деда осећао и да ли је и из којих разлога био равнодушан (или се теби само чинило да јесте) то је тајна коју је однео са собом. Мислим да на основу тога не можеш да закључиш ништа о себи. S ovim se slažem - Не знам колико сада имаш година, али чини ми се да та прича о наводној безбрижности по питању смрти, произилази из маладалачког осећаја дужине живота и на неки начин бесмртности. Но као што је Бог све премудро устројио, тако је и овај људски живот након грехопада устројио тако да неке ствари постају јасније тек када дође време за то. С обзиром да је живот много краћи и горчи него што ти сада имаш представу, а што највише одређује самоспознање, које је опет условљено одређеним годинама животне доби, верујем да ћеш ускоро променити мишљење. Na ovo nemam komentar, mislim može da bude šta znam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Zato što ono postoji, mislim postji interakcija između ljudi i da oni ne znaju šta je dobro a šta loše ono bi i dalje postojalo. ukoliko postoje dva čoveka i ona češto rade to nešto može da bude korisno ili ne za nekoga iz toga proizilazi odprilke dobro i loše. Dako da je nemoguće da dobro i loše ne postoji, a da ljudei međusobno da rade nešto. Ne znam da li si me razumeo pošto je ovo malo konfuzno napisano. Razumeo sam ovako. Zlo i dobro postoje i bez volje Boga tj. dobro i zlo su iznad Boga, nešto što je i Njemu nametnuto pa može samo da nam dozvoli ili uskrati spoznaju (dobra i zla). Ustvari kao da je moral iznad Boga. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Октобар 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Pa to mi i nije jasno zašto uopšte da postoji put ka Njemu i od Njega. Šta će drvo poznanja u tom prvom svetu. Koja je njegova svrha. Da ga nije bilo svi bi živeli srećno i zadovoljno. Једноставно, слободе нема ако не могу да бирам исто као и када немам између чега да бирам. Истинска слобода нема везе са спољашношћу. Пошто је човек створен као самовласно биће (по образу Божијем) његова слобода споља није условљена, она може бити условљена једино изнутра и стога није питање постојања дрвета познања, већ способности ношења одговорности самовласности и слободе одлучивања. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Razumeo sam ovako. Zlo i dobro postoje i bez volje Boga tj. dobro i zlo su iznad Boga, nešto što je i Njemu nametnuto pa može samo da nam dozvoli ili uskrati spoznaju (dobra i zla). Ustvari kao da je moral iznad Boga. Pazi ja kao što možeš da pročitaš ispod moje slike ateista, tako da verovatno ovo što pišem i što sam pisao nije tačno pravoslvalju samo sam se zamislio situaciju gde postoji Bog i nekako deluje logično da je tako. Mislim da dobro i zlo su postojali i pre nego što je Bog bilo šta stvorio. E sada da li moraju da budu iznad Boga ne znam. Možda su sastavni deo Boga, nekako!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука