Grizzly Adams Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Када нађем, ако нађем, добар пример природног монопола поставићу га па ћемо дискутовати. Ајде... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Мислим да ме ниси разумео, Да ли знаш неки монопол који држва није створила индиректно. Нпр... ја правим столице, постоји "дозвола за прављење столица" која кошта бога оца и нико други неће да први столице јер треба та дозвола - дакле држав помогла стварње. Кад би склонил дозоволу, још би људи правило столице. Није ми познато заиста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 http://www.smh.com.au/it-pro/business-it/how-steve-jobs-conspired-with-google-to-limit-the-careers-of-apple-workers-20140809-102e16.html Социјалистичка пропаганда. Нема те фирме на свету која ће себи то да дозволи! (Ко је рекао еурибор, либор, рејтинг држава, међубанкарско девизно тржиште и каматне стопе у Србији? Ко сме да помене одбрамбену индустрију у САД?!! Лажи и клевете!!!) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 (Ко је рекао еурибор, либор, рејтинг држава, међубанкарско девизно тржиште и каматне стопе у Србији? Ко сме да помене одбрамбену индустрију у САД?!! Лажи и клевете!!!) Све сами примери "слбоодног тржишта"... И после, немој Гризли да се нервираш... Па нећу да се нервирам више, ово је смешно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Све сами примери "слбоодног тржишта"... И после, немој Гризли да се нервираш... Па нећу да се нервирам више, ово је смешно. Да, држава контролише банке, рејтинг агенције, међубанкарско тржиште и сличне ствари. Вероватно су зато САД покренуле истрагу против Стандард и Пура кад су им снизили кредитни рејтинг ономад. После реци другима да се ложе на теорије завере. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Да, држава контролише банке, рејтинг агенције, међубанкарско тржиште и сличне ствари. Вероватно су зато САД покренуле истрагу против Стандард и Пура кад су им снизили кредитни рејтинг ономад. После реци другима да се ложе на теорије завере. Kako brte drzva ne kontrolise banke kad ima monetrnu politiku??? + da ne pricamo o indirektnoj kontroli ko sto cigare kontrolisu visokim porezima.. pa tako i banke grancijma odredjenih kredita i slicno.. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Kako brte drzva ne kontrolise banke kad ima monetrnu politiku??? Се ти дрогираш, леба ти? Имаш ли уопште представу како свет функционише, ил је само битно да нешто кажеш? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Се ти дрогираш, леба ти? Имаш ли уопште представу како свет функционише, ил је само битно да нешто кажеш? нема потребе за тим речником. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Тражим, али никако наћи. Има овде пише нешто: http://www.economicshelp.org/blog/glossary/natural-monopoly/ Природни монополи настају око електричне струје, воде, гаса, железнице и сличног, али које не ствара држава. Рецимо да је ЕПС настао природним путем, без интервенције државе, био би тај природни монопол. Овде пише зашто се регулишу такве ситуације: Natural monopolies are uncontestable and firms have no real competition. Therefore, without government intervention, they could abuse their market power and set higher prices. Therefore, natural monopolies often need government regulation. For example, OFWAT and OFGEM regulate the water and energy markets respectively. Сада прави пример у реалу неке фирме која је монопол немам, али по овоме и по силним сајтовима које сам прелистао, по књизи из које учим, очигледно постоје и то чести. На једном месту сам прочитао да заговорници слободног тржишта знају рећи да природни монопол постоји само у теорији, да у пракси нису потврђени. То је ово што си ти навео вероватно када си рекао да је фикција. Е сад не знам јел то тачно. Чак иако грешим, и ти си у праву, ништа са тим, овим разговорима барем долазимо до неке истине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 нема потребе за тим речником. У праву си. Опрости, најискреније. Ево одговора: Не, држава не контролише банке. Посебно не код нас. Државе не контролишу међубанкарско тржиште, а посебно не на нивоу целог света или целе ЕУ. Државе не контролишу посебно рејтинг агенције, чији углед буквално зависи од независности. Погледај мало шта је оно о чему сам причао, па ће ти бити јасно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Тражим, али никако наћи. Има овде пише нешто: http://www.economicshelp.org/blog/glossary/natural-monopoly/ Природни монополи настају око електричне струје, воде, гаса, железнице и сличног, али које не ствара држава. Рецимо да је ЕПС настао природним путем, без интервенције државе, био би тај природни монопол. Једну ствр си погрешио. Држва "социјализује" природне монополе тако их решава. Поента је да постоје државно-социјалистика и приватна решења природних монопола. Ископаћу нешто на нету да не преписујем из књига. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Сада прави пример у реалу неке фирме која је монопол немам, али по овоме и по силним сајтовима које сам прелистао, по књизи из које учим, очигледно постоје и то чести. Више чистих монопола немаш или их имаш ретко, јер су тржишта углавном глобализована. Данас ти је тренд олигопол, који се одржава картелизацијом и заједничким фронтом против нових и слабијих играча које нико јак не подржава. Crveni Baron, Agnostik, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 У праву си. Опрости, најискреније. Ево одговора: Не, држава не контролише банке. Посебно не код нас. Државе не контролишу међубанкарско тржиште, а посебно не на нивоу целог света или целе ЕУ. Државе не контролишу посебно рејтинг агенције, чији углед буквално зависи од независности. Погледај мало шта је оно о чему сам причао, па ће ти бити јасно. У реду, нисм ни мислио д контролишу међубанкрско тржиште али см циљао да конторлишу банке на индиректне наћине, трговином и штампањем новаца, контролишу цене новца смим тим могу да контролишу и потезе банала. Исто тако одређеним порезима или прописима могу да обесхрбре или охрабре неко понашње. Например, гаранција кредита, као што је била у америци са студентским зајмовима, чиме су охрабрили банке да дају неодговорно кредите. Не знам заиста како функционише комплетно светско банкарско тржиште али мислим да на много нивоа државе могу да "контролишу" банке. Више чистих монопола немаш или их имаш ретко, јер су тржишта углавном глобализована. Данас ти је тренд олигопол, који се одржава картелизацијом и заједничким фронтом против нових и слабијих играча које нико јак не подржава. Када см причао о држвним монополима то јест монополима које ствара држва упрво см на то мислио. Због силних прописа, такси и пореза, нико нема довољну количину новца и ризика да улети на такво тржиште, где влада "пар" компанија. Примери су микрософт и Епл. Они су чист олигопол, час је микрософт и чупао епл из новчаних проблема да би одржали ниво конкурентности колико-толико. ј лично не верујем да су они са намером нправили тј олигопол али је тако испало. Сва срећа то су људи који воле иновцију и такмичењ па су негативни ефекти минимизовни. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 14, 2014 Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Да, држава контролише банке, рејтинг агенције, међубанкарско тржиште и сличне ствари. Вероватно су зато САД покренуле истрагу против Стандард и Пура кад су им снизили кредитни рејтинг ономад. После реци другима да се ложе на теорије завере. Стварно комендије... Да видимо... Држава потпуно контролише ове шарене папириће које зову "новац", каматне стопе, стопу инфлације, услове кредитирања, спасава банке које пропадну на тржишту, одређује са ким и како могу да послују, одређује минималне резерве, има централну банку која руководи целим банкарским системом... Ма не, држава нема ништа са тим. А посебно нема ништа са војно-индустријским комплексом... :good2: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 14, 2014 Да, држава контролише банке, рејтинг агенције, међубанкарско тржиште и сличне ствари. Вероватно су зато САД покренуле истрагу против Стандард и Пура кад су им снизили кредитни рејтинг ономад. После реци другима да се ложе на теорије завере. То ми реци, Стандард Није баш прави природни монопол, али је тржишни фелер. Ради се о трусту настао крајем 19. века ваљда када је држава морала интервенисати и разбити тај труст. То се сматрам првом победом државе над монополима. Ради се о оном догађају о ''Седам сестара'' које се спајају у Стандард Ојл који је касније разбијен интервеницијом државе. Ево нашао сам, у књизи барем, неке примере: 2006. осуђене су четири компаније предвођене Самсунгом због држања високе цене чипа за DRAM меморију. Други пример је утицај компанија са слободног тржишта на политичке стране и саму државу. ITT је платио 1971. републиканцима 400.000 долара како се не би донео закон који би угрожавао његово пословање. Овим можемо ући у дебату у утицају корпорација на саме државе, али да ли је то баш тема не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука