Драгана Милошевић Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Mi svakako mozemo da naucimo osnove liturgike, ali sve to treba doziveti i proziveti. Liturgija je dinamicna. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Бре ала сте га ударили; дал ћутање дал причање! Са којом речи је слична реч причање, тј. у својој основи? И друго, сећање на смрт је кева! pravopop Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Задњих година изашло је гомила књига на тему Литургије и богослужења.Мени се као лаику то много допало и жедно сам читао сво што је излазило. Пуно сам научио, посебно ствари које никада нисам могао чути од свештеника и сабраће. Не само мени, већ се и многим обичним верницима ово свидело. Но, то је било пре више од деценије. У последње време доживљавам супротно: хипергомилање објашњавања и расправа, које не дају простора за лични доживљај и учешће. Искрено, теолози и поједини свештеници су сморили! Не кривим их. Све као да је већ унапред речено и задато и не може се ван тога. Као да се Бог или има поимати како књиге кажу или никако другачије. Не само то, већ је и сам доживљај литургије толико нормиран да је већ постало досадно тако живети. А шта ћемо са личним доживљајима којих нема у књигама? Не, моје право питање је: треба ли о Литургији више причати или ћутати? П.С. Ја сам лично изабрао да ћутим, према речима аве Евагрија: Неизрецво се слави ћутањем. Али, не мора да значи да тако мора да буде? Колико видим ти премда имаш своје личне доживљаје стечене током учествовања у Божанственој Литургији, због расправа си одлучио да ћутиш о томе. И сам на крају 'питаш' да не мора тако. Шта да ти кажем што већ не знаш? Из мога искуства онима који о Богослужби над службама већ довољно знају и онима који своје знање свађалачки презентују, ја ћутим и слушам их. Учим и / или се смирујем. А онима који не знају и који желе да чују и оно мало што им могу дати, са њима комуницирам чак и речима. Јер кад тако не бих радио, онда бих овај један таленат у земљу закопао. Шта ћу, 'морам' тако.... Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Молићу се, па ће ми Бог ваљда отворити нешто. A zašto valjda? Verovatno bi i ja tako nekako rekao, ali mislim da je to valjda višak. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 O dozivljenoj liturgiji cemo najvise ispricati drugim ljudima kroz svoja dela. Oni koji znaju treba da pouce one koji su zeljni znanja, ali i jedni i drugi treba i svojim delima da pokazu istinitost dozivljene liturgije i na taj nacin da privuku ljude crkvi. Ako su u mogucnosti ...poslao s telefona... Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 http://upodobljavanje.wordpress.com/2012/09/14/о-беживотном-концепту-верског-постој/ http://upodobljavanje.wordpress.com/2011/03/02/литургија-или-летаргија/ Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Јоване, може човек да ћути о Литургији, али да ли ће то бити делотворно зависи од тога да ли ће живети то што ћути. Исто као и онај који о Литургији говори, ако не живи то што говори онда ће бити као кимвал који звечи и звоно које јечи. Silence and Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 hvala puno na ovom predavanju ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Dijalog hm... Ti Oce stvarno ne razumes koje je danas vreme? Razumem ja sine nego sam zaboravio opet da ti navijem sat. Lici pomalo na dijalog sa Rimokatolicima Pravoslavnima protenstantima i na svoj licni dijalog sa svetim Ocima koji su napisali knjigu a mi je procitali. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Април 6, 2013 Пријави Подели Написано Април 6, 2013 Архимандрит Данило Љуботина, духовник и свештенослужитељ при Храму светога Саве одржао је у парохијском дому овог храма предавање на тему „Света тајна Евхаристије“. Велики број слушалаца је са пажњом пратио надахнуто предавање оца Данила у којем је Света тајна Евхаристије представљена у њеном богословском, историјском и пастирком виду. Учешће верника у овој светој тајни је одлучујућег значаја, будући да нам Бог кроз њу дарује да кушамо од тела и Крви Христове хране и пића вечног живота. Трајање: 1:09:12 Послушајте: http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3/13/04/05.04.13_-_zbor_-_o.danilo_ljubotina_-_o_svetoj_tajni_evharistije_64.mp3 http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-arhimandrit-danilo-ljubotina-sveta-tajna-evharistije Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 ...о литургији никад доста прича.... ...да ли ви редовно идете на литургију...?(мислим на недељу)...да ли вам је црква близу.....? ...да ли имате своје устаљено место где стојите током литургије....? да ли имате проблема са дужим стајањем или лако престојите целу литургију....? да ли учествујете....да ли изговарате речи молитве и да ли ''певате''...? ...да ли касните, или да ли раније излазите....да ли причате у цркви ....? да ли имате своја омиљена лица која редовно срећете....? да ли се након литургије мало задржите, попричате са неким....или можда останете сами поред неке иконе...?...да ли волите кад баш ваш ''омиљени'' свештеник држи литургију....? ....питањима никад краја, па да не претерам, за сад толико.... :10900: Драшко, Биљана, Срђан Ранђеловић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 да ли имате проблема са дужим стајањем Ја сам све чекао да неко други започне, али никога нема. Ово што сам цитирао је мој проблем. Један и једини. Не могу дуго да стојим због неких ствари, максимум је 5 минута. Могу да шетам, трчим, седим, али не могу мирно да стојим. Здравствени проблем је у питању, да не помисли неко да сам пук'о са живцима Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Имам проблем са стајањем понекад, ако се нисам разгибао то јутро или вежбао дан пре Имам омиљено место, код стубова, Црква је око 500 метара од куће, можда мало више Још немамо парохијски, па бих волео да се дружим са људима из Цркве, мада не видим да има неке заинтересованости за мене , можда грешим, волим нова познанства, ал чини ми се да су људи мало на опрезу, неки се друже и познају, хтео бих и ја pivo (здраво ја сам Драшко, хоћу да се дружим са тобом јер идемо у исту Цркву на литургију. Коју музику слушаш? Хеј где побеже?! ) У последње време идем редовно, захваљујући пре свега о. Ивану и његовим "прозивкама" (надам се да ме неће погрешно схватити, о. Иван је мој друг ) и значи ми та редовност, још да кренем да се причешћујем чешће Све више се осећам ко код куће у нашем храму bgpj, Silence and keka је реаговао/ла на ово 3 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Не могу дуго да стојим i meni je to vrlo često veliki problem....mada ima dana kad mi je super, kad ništa ne osetim.... Имам омиљено место ja takođe, blizu stubova, malo u uglu sa strane, da mogu da se naslonim kad zatreba, a ima tu i jedna stolica, za ne daj Bože.... (здраво ја сам Драшко, хоћу да се дружим са тобом јер идемо у исту Цркву на литургију. Коју музику слушаш? Хеј где побеже?! ) hahahaha......otkačen si skroz.... значи ми та редовност, још да кренем да се причешћујем чешће to bi bilo super.... Све више се осећам ко код куће у нашем храму facenew22222222 Драшко је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 hahahaha......otkačen si skroz.... вазда био "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука