kordun Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Једино што је требало да га игноришем misliš da me diskriminišeš , ali onda izlaziš iz svoje dosljednosti.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Момцови, изборни закон, ово, оно...молим лепо са шлагом. После умекшам оно "л". Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Neka me neko ispravi, ali ja ne vidim ništa loše u diskriminaciji muškaraca :.mislise. Добро. Зашто? Иначе, не ради се о дискриминацији мушкараца већ о позитивној дискриминацији жена у парламенту и разлогу зашто се овакав члан налази у изборном закону. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Па добро, али могу ли ја онда да добијем колумбијску мањину у парламенту? Оћу да се борим за слободан увоз кафе. Е па не знам, рекох у одговору Жискару, не знам да ли треба да мањина већ буде призната у Србији, или је довољно само да се скупи 3000 оверених потписа и да дођеш и кажеш ја сам Колумбијац и ово су моји компањероси. Било како било, не знам ако се укине та повластица за мањине, а изборни систем остане исти, да ли би било поштено да ниједна од тих заједница не буде у прилици да њен глас чује у скупштини... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Е па не знам, рекох у одговору Жискару, не знам да ли треба да мањина већ буде призната у Србији, или је довољно само да се скупи 3000 оверених потписа и да дођеш и кажеш ја сам Колумбијац и ово су моји компањероси. Било како било, не знам ако се укине та повластица за мањине, а изборни систем остане исти, да ли би било поштено да ниједна од тих заједница не буде у прилици да њен глас чује у скупштини... pa meni se to ne sviđa, sam taj princip nacionalnih manjina je bez veze, gdje u evropskoj uniji imaš nacionalne manjine, ja koliko znam srba u austriji ima 5% i više pa nemaju ni jednog jedinog poslanika i šta sada.... ja ne vidim da je to neki problem, isto kao što ne vidim problem u tome da se pojavi neki srbin genije u austriji pa da vodi najaču austrijsku politicku stranku, ista stvar i sa zenama, ako ima sposobnih zena ko im brani da se svojim sposobnostima izbore na pozicije visoke u svojim strankama ili drzavnim institucijama, upravo sve drugo je diskriminacija nekoga, samo sto je problem u tome sto ne valja da se diskriminisu pozitivne stvari a u ovom slucaju sposobnosti pojedinaca i to od strane pravnog sistema Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 pa meni se to ne sviđa, sam taj princip nacionalnih manjina je bez veze, gdje u evropskoj uniji imaš nacionalne manjine, ja koliko znam srba u austriji ima 5% i više pa nemaju ni jednog jedinog poslanika i šta sada.... ja ne vidim da je to neki problem, isto kao što ne vidim problem u tome da se pojavi neki srbin genije u austriji pa da vodi najaču austrijsku politicku stranku, ista stvar i sa zenama, ako ima sposobnih zena ko im brani da se svojim sposobnostima izbore na pozicije visoke u svojim strankama ili drzavnim institucijama, upravo sve drugo je diskriminacija nekoga, samo sto je problem u tome sto ne valja da se diskriminisu pozitivne stvari a u ovom slucaju sposobnosti pojedinaca i to od strane pravnog sistema Па не знам шта бих рекао, изгледа да имамо две ситуације, једну у теорији, другу у пракси. Наравно да је боље да нема никакве - па ни позитивне - дискриминације, али то онда подразумева да смо на том нивоу развоја да је свакоме пружена иста шанса у свим пољима и да нико неће никога гледати другачије само зашто што је мушкарац/жена или што припада одређеној нацији... Али све док се људи гледају кроз те споредне карактеристике а не само кроз то колико су способни за одређени посао, не знам да ли би било паметно укинути све облике тзв. позитивне дискриминације... Не знам, немам неко коначно мишљење само размишљам наглас... А како је у ЕУ стварно нисам упознат... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Добро. Зашто? Иначе, не ради се о дискриминацији мушкараца већ о позитивној дискриминацији жена у парламенту и разлогу зашто се овакав члан налази у изборном закону. Pffff, šteta, ja se taman ponadala nečemu konkretnom, tipa natpisa: Muškarcima zabranjen prilaz, ili: jedan ženski glas će se računati kao 10 muških, kad ono cvrc... Šteta... Срђан Шијакињић and kordun је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Код нас је највећи проблем "пропорционални систем" тј. што се не гласа за појединце него за странке. То омогућава малој групи битанги да се одржавају на власти већ деценијама и нико им не може ништа. Размислите - посланике не бира народ, него партијске вође. И они, наравно, бирају најподобније послушнике уместо паметних и способних. Народ само бира која ће партија добити колико места. Све остало бирају три-четири појединца. То је једна од ствари које под хитно треба "размонтирати". Срђан Шијакињић, kordun, Саша од Москве and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Meni je gore sto ja glasam za stranku i neki poslanik dobije mandat a kasnije se predomisli i predje u drugu stranku ponevsi sa sobom mandat Ja kad sam glasao nisam ni znao da taj lik postoji, glasao sam za politiku stranke a ne za njega. Zato njemu ne treba da pripada mandat vec stranci. Натан је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 U ovome je poenta mog smejanja tekstu, a pogotovo naslovu. Nije autor uopšte objasnio kako. Kako nije objasnio, kad ti lepo piše da su muškarci stub političke zajednice i da se ovaj stub destabilizuje ako ima manje od 70% muškaraca u parlamentu... ("Изборни систем је удешен тако да су систематски дискриминисани они који су стуб Србије као политичке заједнице: Срби и мушкраци. Изборни систем је такав да се њиме систематски дестабилизује Србија.") Valjda je opšte poznato da su muškarci taj stub, da su pametniji i sposobniji od žena i slično.... to ne mora ni da se objašnjava... Inače predmetni propis uopšte ne favorizuje žene, već štiti oba pola, tj. propisuje da mora biti najmanje 30% od manje zastupljenog pola. Dakle, ne sme da bude ni manje od 30% muškaraca... tako da je nadasve zabavan tekst u kojem se polazi od toga da je jedan pol diskriminisan propisom, i to zato što je sigurno da bi bez tog propisa zastupljenost polova bila veća od 7:3 u korist tog diskriminisanog pola... zanimljiva akrobacija... DankaM је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 već štiti oba pola И то је, по мом мишљењу, погрешно. Шта ако има 75% способнијих жена, зар да због некакве квоте пристанемо на мање способног политичара мушког рода. Проблем није сама висина квоте, већ било каква квота. Као кад би неко рекао да Реал мора да има 30% левоногих играча. kordun, Grizzly Adams, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 И то је, по мом мишљењу, погрешно. Шта ако има 75% способнијих жена, зар да због некакве квоте пристанемо на мање способног политичара мушког рода. Проблем није сама висина квоте, већ било каква квота. Као кад би неко рекао да Реал мора да има 30% левоногих играча. Iako na planu filozofije i formalne logike nema nikakvih primedbi na argumente protiv pozitivne diskriminacije, problem sa tim argumentima je što iz prakse znamo da ni muškarci nisu toliko pametniji i sposobniji od žena, niti su žene toliko pametnije i sposobnije od muškaraca, pa je prilično neverovatno da se sama po sebi, bez realne diskriminacije stvori takva disproporcija u parlamentu... a isto tako iz prakse znamo da se ova disproporcija veoma lako stvara kada nema propisane pozitivne diskriminacije. Usled navedenog je teorijska mogućnost da zbog navedenog propisa neki sposobniji kandidat ne bude na izbornoj listi, daleko manje važna od praktične mogućnosti da jedan pol bude diskriminisan i nedovoljno zastupljen u parlamentu.... i gle čuda, iako propisom nije određeno koji je to pol, i autor i svi oni spremni da tvrde da potrebe za pozitivnom diskriminacijom u realnosti nema, na neki čudan način tačno znaju koji pol će biti manje zastupljen u parlamentu. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Iako na planu filozofije i formalne logike nema nikakvih primedbi na argumente protiv pozitivne diskriminacije, problem sa tim argumentima je što iz prakse znamo da ni muškarci nisu toliko pametniji i sposobniji od žena, niti su žene toliko pametnije i sposobnije od muškaraca, pa je prilično neverovatno da se sama po sebi, bez realne diskriminacije stvori takva disproporcija u parlamentu... a isto tako iz prakse znamo da se ova disproporcija veoma lako stvara kada nema propisane pozitivne diskriminacije. Па то је зато што ни жене ни мушкарци не могу лично да се кандидују. Ја не могу себе лично да ставим на листу у мојој месној заједници и идем од куће до куће да убеђујем људе да ме изаберу због личних квалитета. Позитивна дискриминација у овом случају је накарадно крпљење нечега што је у основи далеко штетније од некакве диспропорције у етничкој или полној структури парламента. Те жене које ће због позитивне диксриминације упасти у парламент су и онако ”системске жене”. Могу да буду и мушкарци и хермафродити, исто би било. На крају то све и јесу бесполне и безобличне амебе. Друго, није проблем у томе да ли ће постојати диспропорција са или без дискриминације, већ је питање чему уопште пропорција? Нико не може по уставу (ти ме исправи ако грешим) да донесе неки закон који ће бити против жена или Словака. А ако се у пракси такви закони доносе, не верујем да ће то да реши пропорционални број жена или Словака (видети претходни пасус). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Па то је зато што ни жене ни мушкарци не могу лично да се кандидују. Ја не могу себе лично да ставим на листу у мојој месној заједници и идем од куће до куће да убеђујем људе да ме изаберу због личних квалитета. Позитивна дискриминација у овом случају је накарадно крпљење нечега што је у основи далеко штетније од некакве диспропорције у етничкој или полној структури парламента. Те жене које ће због позитивне диксриминације упасти у парламент су и онако ”системске жене”. Могу да буду и мушкарци и хермафродити, исто би било. На крају то све и јесу бесполне и безобличне амебе. U tome se naravno slažemo... ali pišem o posledicama u okviru ovog izbornog sistema... jer nešto nije izgledno da će se menjati. Друго, није проблем у томе да ли ће постојати диспропорција са или без дискриминације, већ је питање чему уопште пропорција? Нико не може по уставу (ти ме исправи ако грешим) да донесе неки закон који ће бити против жена или Словака. А ако се у пракси такви закони доносе, не верујем да ће то да реши пропорционални број жена или Словака (видети претходни пасус). Nije to nekakva praktična brana donošenju diskriminišućih zakona, već se teorijski smatra da bi žene i manjine trebalo da budu zastupljene u parlamentu da bi isti adekvatnije predstavljao "ogledalo" volje građana... Cenzus je tu inače problematičan jer su razlozi za njega prevashodno praktični: da se utiče na ukrupnjavanje partija i tako na stabilniji politički sistem. Teorijska opravdanja su u odnosu na cenzus uglavnom BS. E onda kad uvodiš cenzus i kada on kao sporedan efekat ima to da gotovo ni jedna partija nac. manjina ne može da pređe cenzus, onda se postavlja pitanje da li si možda i uveo cenzus da njih isključiš iz političkog života... pa se to anulira time što u odnosu na njih ne važi cenzus. Slažem se i da je to krpljenje loše skrojene stvari ako ćeš i ovde da staviš tu primedbu. Meni je cenzus naročito problematičan jer je glavna kritika većinskog sistema to što u njemu procenat glasova nije nužno jednak procentu poslanika... a onda se uvede cenzus pa sve jedno ni u proporcionalnom sistemu procenat glasova nije nužno jednak procentu poslanika. Juanito and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 problem sa tim argumentima je što iz prakse znamo da ni muškarci nisu toliko pametniji i sposobniji od žena, niti su žene toliko pametnije i sposobnije od muškaraca problem je što advokati ne mogu na ovakav način da sve obuhvate, naravno da nisu muškarci i žene jednako sposobni i podobni na tržištu rada, zavisi od radnog mijesta, tržište rada je slobodno i za muskarce i za žene, cijene rada su također slobodne, tu se sve iskristalizovalo, globalno gledajući žene imaju manje plate ne samo kod nas nego i u cijeloj evropi zato sto njihov rad manje vredi od muškog globalno gledajući, naravno da postoje izuzetci u ovome, ali oni su tek izuzetci žene jednostavno se ne mogu uspoređivati sa muskarcima u mnogim stvarima, jednostavno su inferiornije ko ne vjeruje nek malo pogleda oko sebe, ako ne vidi nek ode kod očnog doktora možda to pripomogne Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука