Милан Ракић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Пошто га није написао Вукадиновић, мрзи ме да читам Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Поента текста је да изборни закон има недостатака и да га треба мењати. Са два примера недостатака. Има их још, само ако човека интересује тема. Свакако да изборни систем има недостатака, као уопште и овај систем представничке демократије, који се у пракси претвара у партократију, али од свих недостатака мислим да су питање мањина и ово у вези са женама најмањи, и да конкретно ти недостаци (ако су уопште недостаци, јер мањинама се свакако мора омогућити да уђу у скупштину) јако мало утичу, ако уопште и утичу, на политичку стабилност... Моје лично мишљење је да уопште овај начин гласања за странке по листама, какво сада имамо, што се на крају сведе на гласање за странку и првог човека у њој, је сам по себи недостатак. Ђуро Станивук, R.Žiskar, DankaM and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 А изборни систем је скројен тако да систематски фаворизује националне мањине и жене, тј. дискриминише Србе и мушкарце. U ovome je poenta mog smejanja tekstu, a pogotovo naslovu. Nije autor uopšte objasnio kako. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Пошто га није написао Вукадиновић, мрзи ме да читам Мрско ти је, мрско..нико те не мрзи...ето, неиздрж... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Tek sad videh da je Vladislav Đorđević autor Potražite obavezno i ostale njegove bisere... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 U ovome je poenta mog smejanja tekstu, a pogotovo naslovu. Nije autor uopšte objasnio kako. Зато сам ја у коментару теме позвао да дискутујемо о изборном систему у глобалу а не само о ове две ставке. Текст сам навео јер ме је потакао на размишљање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 U ovome je poenta mog smejanja tekstu, a pogotovo naslovu. Nije autor uopšte objasnio kako. Kvote za žene su seksistički postupak. Ђуро Станивук and R.Žiskar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 That doesn't make it right Two wrongs does not make one right Kapiram, ali i to je jedno od rešenja; ne preterano uspešno... "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 мањинама се свакако мора омогућити да уђу у скупштину Рецимо да је тако, да ли у том смислу није важно ни образовање, ни конкретни резултати у унапређењу живота грађана већ је важно само да је припадник мањине? Дакле, ако нема пријављених мањинских Ескима, почињем кампању. Што да не трошим ваше паре и да се лудо проводим, као мањина? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Kvote za žene su seksistički postupak. A za nacionalne manjine? Tehnički rečeno, u pravu si. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 19, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Kvote za žene su seksistički postupak. Тачно. Да ли квота за жене значи да не сме бити преко 33,3% жена у парламенту? Зашто да не буде 55% жена у парламенту, можда нам буде далеко боље? Али не словом закона, већ способношћу и вољом да се ради као посланик. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 A za nacionalne manjine? Tehnički rečeno, u pravu si. I za manjine, da. Ako je diskriminacija loša, onda je loša do kraja... Тачно. Да ли квота за жене значи да не сме бити преко 33,3% жена у парламенту? Зашто да не буде 55% жена у парламенту, можда нам буде далеко боље? Али не словом закона, већ способношћу и вољом да се ради као посланик. Ako je grupa najsposobnijih i najkvalitetnijih sačinjena od 100% žena, neka tako i bude. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 Рецимо да је тако, да ли у том смислу није важно ни образовање, ни конкретни резултати у унапређењу живота грађана већ је важно само да је припадник мањине? Дакле, ако нема пријављених мањинских Ескима, почињем кампању. Што да не трошим ваше паре и да се лудо проводим, као мањина? проблем је што се мањинама мора дати право да сами одлуче о томе кога ће послати у скупштину, нарочито јер ни за кога не постоји услов да као посланик мора имати образовање, било какве резултате, уопште било шта сем чињенице да га је партија ставила на листу. Само по себи, да за учешће у политици не треба било какво образовање, је добро правило, јер спречава било који слој друштва да држи монопол над политиком и даје могућност народу да за своје представнике бира кога год пожели. Али ето у пракси, имамо мислим чињеницу да је народ јако поводљив и подложан манипулацији а да представници народа не раде свој посао како треба и изгледа да је ипак правило да што су мање образовани и стручни у најширем смислу речи (дакле није уопште пресудно формално образовање) ти представници раде лошије... Што давим оволико - само да бих рекао да ми се чини да се уопште не може наћи неки довољно добар политички систем, јер народ није способан да изабере како треба, а ако бисмо му одузели право да бира и поверили неким људима да управљају (нека технократија рецимо), редовно би се дешавало да кад - тад ти управљачи злоупотребе власт, јер чини ми се да се никад не можемо уздати у људско поштење, када је политика у питању... Ако не грешим за пријављивање мањинске листе је потребно 3000 гласова, па ако има толико људи који се осећају Инуитима онда само напред, само што опет не знам да ли има неко правило да мањина која се пријављује на изборе мора бити негде регистрована као постојећа у Србији, и како то већ иде... Исто не знам колики је цензус за мањине и да ли га уопште има, а ако га има да ли новац дат за кампању мора да се врати уколико се не пређе... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 I za manjine, da. како би онда решио проблем да и мањине морају да буду представљене у скупштини? укинуо цензус за било кога или...? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 19, 2014 Пријави Подели Написано Март 19, 2014 како би онда решио проблем да и мањине морају да буду представљене у скупштини? укинуо цензус за било кога или...? А које мањине? Сви ми имамо потпуно исте пасоше и сви имамо (и још више немамо) потпуно иста права? Како је то што се неко изјашњава као Мађар или Србин релевантно за политику? Једино што би имало смисла је да свака локална заједница (што мања, то боља, а да то још увек има практичног смисла) бира свог представника кога људи знају. Иначе, свако од нас може да се групише у неку мањину, ако изаберемо креативан критеријум, те да тражимо да уђемо у парламент. По чему је полни или етнички критеријум важнији од неког кога сами бирамо током живота (нпр. љубитељ мачака)? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука