Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 какво олакшање када се коцкице сложе Могу ти рећи да је ово питање које ме је једино намучило, али поштено. То су оне ситуације када размишљаш како је све једноставно и јасно, а саплетеш се о нешто. И онда почнеш да се нервозиш јер си раније више знао, а више си знао јер ниси компликовао, и не би ти ни сада да компликујеш, него је запело. Запело, а неће да пусти. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Тако некако и ја разумем тј. разумевала сам, али ми се такво тумачење, уже гледано, коси са овим цитатом: "Свети Симеон Нови Богослов говори да се не рачуна оно што човек ради у вечни живот, већ шта је он, да ли је налик нашем Господу Исусу Христу, или се разликује од Њега и није Му сличан." Он говори, „У будућем животу Хришћанин неће бити испитиван, да ли је одбацио цео свет ради љубави Христове, или да ли је поделио богатство сиромасима, или постио или бдео, или се молио, или да ли је плакао и оплакивао своје грехе, или да ли је урадио било које добро у овом животу, али ће бити пажљиво испитан, да ли има било какву сличност са Христом, као син са својим оцем.“ A када на ово додам цитат светог Јована Златоустог да ће се на Страшном Суду испитати само врлина милосрђа ремети ми се цео већ поремећен концепт. Затим налетим на пост форумаша који каже да се неће спасити лоши људи, а не људи који су радили лоша дела. Нисам стигао јуче да се "посветим", Лазар се је пробудио, већ је било и 2 сата па.... Хм... Добро сам ја тебе ипак разумео из прве и поставио ти два одговора, један јесте тај да вечне муке у Богу не постоје, јер је Бог после греха адама и еве њих ипак поштедео тога да наставе са јелом од дрвета живота, који јесте вечност и тако то зло које се нашло у њима настави да живи вечним животом. Ту би човечанство доживело вечне муке, страха, бол, патњу, ... (ако сам јасан). А други део одговора јесте уствари наставак првог и делимично одговор на текст, цитат који те мучи. Дакле Бог Христом Сином Божјим спашава свет по благодати, односно дару а не по заслугама људи и то мора бити јасно свима. Христос свима даје своје Тело и Крв, као дар односно благодат, где за узврат ништа не тражи осим покајања и прихватања Јединородног. Оног који је од свих и за све, Онога који својим телом спира свакакви грех и Онога који својим телом дели бесплатну благодат свима подједнако а за то не тражи добра дела или не знам ни ја какве заслуге. Бесплатна благодат је дата свима без обзира на њихова дела, па тако и Апостол Павле настаје од злочинца Савла. Лако је чинити добра дела, кад се Христос усели од нас, зато и кажемо не хвала мени но хвала Богу. Дакле то је основа а наше је само да се држимо тога, да не отпаднемо од вере, да је наш Отац уствари наш слуга и да себи не преписујемо заслуге но да будемо истински Синови по благодати и дару да се изразим јасније. Ово је само основ мојих размишљања на ту тему, до сада нисам испадао из неког колосека. Не живим ја него Христос живи у мени, рече нам Апостол! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Можда се мисли на искреност. Можеш бити милосрдан али не из срца већ из разума, плашећи се пакла. Razum se ne plasi. Razum razmislja. Srce se plasi. hteo si reci mozes biti milosrdan iz straha a ne iz dobrote. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A da ne proba sa drveta poznanja dobra i zla nije bilo pravilo propisano od Boga? Ne, drvo poznanja dobra i zla ne treba bukvalno shvatati. Pisalo se o tome ovde na forumu, Sveti Oci takodje isto spominju. Isto tako ne postoji tu nikakvu pravilo. U odnosu Boga i nas nema pravila, pa ako prekrsis onda si ga nagrabusio. Gledaj taj odnos kao odnos izmedju tebe i mene. Ako ja tebe pozovem na pivo kod mene kuci, ti mozes da dodjes a i ne moras. Mozes da kazes: Ajde begaj, imam pametnija posla. E nesto slicno sa Bogom. On nas poziva na pivo, a mi samo kazemo hocemo ili necemo. Naravno, to pivo simbolizuje druzenje i zajednicu, jer neces ti kod mene doci zbog piva kog mozes kupiti u najblizoj prodavnici, nego da se druzimo i caskamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ne, drvo poznanja dobra i zla ne treba bukvalno shvatati. Pisalo se o tome ovde na forumu, Sveti Oci takodje isto spominju. Isto tako ne postoji tu nikakvu pravilo. U odnosu Boga i nas nema pravila, pa ako prekrsis onda si ga nagrabusio. Gledaj taj odnos kao odnos izmedju tebe i mene. Ako ja tebe pozovem na pivo kod mene kuci, ti mozes da dodjes a i ne moras. Mozes da kazes: Ajde begaj, imam pametnija posla. E nesto slicno sa Bogom. On nas poziva na pivo, a mi samo kazemo hocemo ili necemo. Naravno, to pivo simbolizuje druzenje i zajednicu, jer neces ti kod mene doci zbog piva kog mozes kupiti u najblizoj prodavnici, nego da se druzimo i caskamo. A ono kad je poslao cunami na Japance pre par godina? Amfilohije tad lepo rece da je to bozija opomena... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ne, drvo poznanja dobra i zla ne treba bukvalno shvatati. Pisalo se o tome ovde na forumu, Sveti Oci takodje isto spominju. Isto tako ne postoji tu nikakvu pravilo. U odnosu Boga i nas nema pravila, pa ako prekrsis onda si ga nagrabusio. Gledaj taj odnos kao odnos izmedju tebe i mene. Ako ja tebe pozovem na pivo kod mene kuci, ti mozes da dodjes a i ne moras. Mozes da kazes: Ajde begaj, imam pametnija posla. E nesto slicno sa Bogom. On nas poziva na pivo, a mi samo kazemo hocemo ili necemo. Naravno, to pivo simbolizuje druzenje i zajednicu, jer neces ti kod mene doci zbog piva kog mozes kupiti u najblizoj prodavnici, nego da se druzimo i caskamo. Znaci mozemo slobodno da krsimo bozije zapovesti i da pijemo s njim vopi i da caskamo? :.mislise. Mnogo ti leberalno shvatas Boga a tesko da si to mogao da nadjes kod Svetih Otaca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 А пре цирка 3000 година, на самом почетку Библије, лепо нам је написано шта треба да радимо. Bibliju ne trebamo da shvatamo bukvalno (kako piše) već u kontekstu vremena, simbola, kao alegoriju, hiperbolu, parabolu (i ostale konusne preseka)...............................................itd пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Srećom si ti tu da nam objasniš... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Баш тако, само што ви ни за тих цирка 3000 година нисте еволуирали да бисте укапирали ту алегорију. Da sam imao toliko vremena............ Jedva dogura do 50. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Па јесте Божија опомена. Опомена човеку, човечанству, да стави прст на чело и размисли шта ради и како се опходи према природи, према творевини, а тиме и према самом себи. А пре цирка 3000 година, на самом почетку Библије, лепо нам је написано шта треба да радимо. Али, твој дивни и фантастични човек, да, баш такав хуманиста као ти, неће Бога, па експлоатише и урнише Божију творевину, а науку ступидарно идеолошки злоупотребљава да би, безбожник гордељиви, доакао Богу. Уместо да је искористи да предупреди и прогнозира такве природне појаве. Само што си ти глуп да укапираш какво је човеково назначење, која је његова сврха и смисао постојања. Opet totalno pogresno adresirate postove... citate li vi postove jedni drugih ili samo nas ateista? Deja vu je rekao da je odnos sa bogom takav da " U odnosu Boga i nas nema pravila, pa ako prekrsis onda si ga nagrabusio...... " odnosno da bog ne kaznjava nego samo poziva a na nama je da li cemo da se odazovemo. A ti sad kazes da Bog opominje... ajde decaci prvo se vi medju sobom dogovorite pa me onda zajedno porazite zajednickim argumentima. Ovako jedan prica jedna drugi vrti drugo a obojica ocekuju da ih neko shvati ozbiljno.... To sto si mi napisao da sam glup jednostavno nije lepo... toliko cu da kazem. NI od tebe da to napises ni od admina da ti to tolerisu... A kao si nekakav hriscanin... svasta.... Млађони је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Неко никад не еволуира, али не бој се, још има времена за тебе. Miroslave... uzmi snikers PS. Jel to neki post u toku pa je Miroslav malo nakrivljen? Nedostatak esencijalnih masti u mozgu moze svakakve devijantne psihicke pojave da izazove... nije to za zezanje... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Razum se ne plasi. Razum razmislja. Srce se plasi. hteo si reci mozes biti milosrdan iz straha a ne iz dobrote. Може и тако да се каже. У том срцу би било само страха, не и љубави. Не мора чак бити ни из страха, то сам навео као пример. Може бити из чистог интереса, рај је бољи од пакла је л' да? Разум сагледа чињенице и гледа шта је најпаметније али ту је Симеон Нови Богослов да опомене разум. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Неко никад не еволуира, али не бој се, још има времена за тебе. Ma nema. Evolucija je spor proces. Nego da ja probam revolucijom. Brže, mnogo je brže. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 ( "администрацијооо, овај чика ме неволи, стално ме дирааа, кмеееее" Немој то да примаш кардио-васкуларно, није добро за здравље. И ти си мени ономад написао нешто слично, на пп, ал ја се нисам наљутио. И нисам ти ништа слао на пп, већ јавно. Јел тако? Тако је. Одрасти и помири се са тим да ће ти неко некад рећи да си овакав или онакав, нарочито кад те не познају ко си и шта си заиста. Ако није истина, неће те повредити, а ако те повреди, онда би требало да лечиш тај "болесни орган" који се стално вређа. Видиш Облак колико сам ја добар и колико те волим. Намирисо сам ти "болест" скоро од самог старта, таки сам, имам осећај за филинг, и чачкам те. Имаш савршену прилику коју можеш да искористиш. Е видиш, то значи бити хришћанин, а за мажење и пажење, ту су мама, тата, бака, дека, сестра, девојка, итд... Cinizam... Takodje hristolika odlika... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A ono kad je poslao cunami na Japance pre par godina? Amfilohije tad lepo rece da je to bozija opomena... Amfilohije je izneo svoj stav. Uostalom i mi ovde iznosimo svoje, zato primecujes to neslaganje. Znaci mozemo slobodno da krsimo bozije zapovesti i da pijemo s njim vopi i da caskamo? :.mislise. Mnogo ti leberalno shvatas Boga a tesko da si to mogao da nadjes kod Svetih Otaca. Ovako kako sam ja napisao neces naci, pivo sam ubacio kao metaforu da shvatis o cemu se radi. Sv. Oci ce ti pisati ponekad neke nerazumne pojmove, ja ih samo transletujem u obican jezik kroz metaforu da sira masa razume. Tako pojmovi poput obozenja, ovaplocenja, liturgija, Crkva znace ovo pivo sto sam spomenuo. Obozenje recimo znaci stupanje u zajednicu sa Bogom i to je jedini cilj svakog hriscanina, da se obozi=da udje u zajednicu sa Bogom. Ta zajednica se ostvaruje kroz Isusa koji je ovaploceni Sin Bozji, sto znaci da mi kada postanemo hristoliki ulazimo u tu zajednicu koja pociva na slobodi, jer ljubavi nema bez slobode. Ako ti uzmes neku devojku na ulici i kazes: Mala, ja te volim, udaj za mene, ona ce mozda reci: Bezi bre manijaku! U pomoc, policija, silovanje! Ili ako devojka kaze: Ja te ostavljam, raskidamo, a ti pocnes da je smaras i ne das joj da ode, places, kukas, molis, obecavas, trosis silne pare - predstavlja psihicku bolest a ne ljubav koja znaci: Idi siroko ti polje, moja ljubav ce te uvek pratiti. Vrati se kad hoces, cekacu te rasirenih ruku kao onaj cale sto je cekao bludnog sina (a taj cale je slika Boga). Zato nas ne tera u tu zajednicu nego nam daje mogucnost da slobodno biramo sto predstavlja ljubav koju sam spomenuo. I ne postavlja nikakva pravila i zakone koje ako prekrsis sledi kazna - sto je klasicna ljudska tvorevina, nego te zapovesti imaju onotoloski znacaj koji isto znaci neku nejasnu rec od Svetih Otaca koja u prevodu znaci da zapovesti imaju znacaj u nacinu toga kako ces da postojis i sta ces da budes o ko ces da budes. Imaju znacaj za tvoju licnost, za to ko si. ''Ne ubij'' - zapovest koja moze da ima 1) moralno znacenje 2) pravno znacenje i 3) ontolosko znacenje. Ovo sto ti spominjes je moralno i pravno, to postovanje pravila. Ontoloski ubijanje nije dobro jer lisavas ovozemaljskog zivota neku osobu, neku licnost. Imas od vladike Ignatije Midica na You Tube video Ontologija i etika, a evo ti i tekst ovdasnjeg teologa Aleksandra Milojkova isto o tome: https://www.pouke.org/news.php?do=view&id=8094&cid=0 Па јесте Божија опомена. Nije to nikakva opomena nego obicna prirodna pojava. Ljudi iz straha smatraju da su oni nesto skrivili pa ih tamo neko kaznjava i opominje. A i sto bi dobri Bog pun ljubavi nekog opominjao tako sto bi ubio hiljade i milione drugih ljudi koji su izgleda irelevatni i predstavljaju sredstvo koje ce pokazati nama ovde sto sedimo i caskamo da smo se udaljili od njega? Iovako imamo problem sa zlom i patnjom u svetu, sad treba jos vise da predstavljamo Boga kao zlocu koji surovo opominje. Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука