SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Deja Vu kako ti tumacis na primer ove stihove: I kao što vam se Gospod radova dobro vam čineći i množeći vas, tako će vam se Gospod radovati zatirući vas i istrebljujući vas; i nestaće vas sa zemlje u koju idete da je nasledite. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Nije to nikakva opomena nego obicna prirodna pojava. Ljudi iz straha smatraju da su oni nesto skrivili pa ih tamo neko kaznjava i opominje. A i sto bi dobri Bog pun ljubavi nekog opominjao tako sto bi ubio hiljade i milione drugih ljudi koji su izgleda irelevatni i predstavljaju sredstvo koje ce pokazati nama ovde sto sedimo i caskamo da smo se udaljili od njega? Iovako imamo problem sa zlom i patnjom u svetu, sad treba jos vise da predstavljamo Boga kao zlocu koji surovo opominje. jeste mnogi boga vide kao zlocinca, misle da je on svog sina licno poslao na zemlju da se muci i da ako ga vec nisu pekli na raznju makar ga razapeli na krst, svasta, treba liberalnije gledati na stvari, ne treba biti zaostao.... roditelj kad zvekne samar svom dijetetu cini to jer je zlocinac i jer mrzi , to je jedina svrha toga, jel de care ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 @@Volim_Sina_Bozjeg, Хвала на доброј вољи и труду, ВСБ. Пронашла сам одговор. Млађони and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Дакле, оно што сам ја написао, а што Владика Амфилохије каже, то је опомена. Опомена да свој комплетни психо-соматски и духовни потенцијал користимо погрешно и да зато страдамо, па и од природних појава и феномена. sledi moj put ili cu te satrem cunamijem... prava sloboda... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Deja Vu kako ti tumacis na primer ove stihove: I kao što vam se Gospod radova dobro vam čineći i množeći vas, tako će vam se Gospod radovati zatirući vas i istrebljujući vas; i nestaće vas sa zemlje u koju idete da je nasledite. Kao reci koje je pisao neki Jevrej od pre 4 000 godina sa stavom kog bi mi danas oznacili kao monstruoznim i nehumanim, a u ono vreme potpuno normalnim. I on je imao stav da je Bog strogi sudija sto je vo vremja ono bilo moderno i normalno jer je vladalo manijakalno stanje, moralo se, pa Ga je prikazao kao nekog ko zatire i istrebljuje. Znaci projekcija Boga a ne Bog i to mi danas koristimo, cesto tokom ovih diskusija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 jeste mnogi boga vide kao zlocinca, misle da je on svog sina licno poslao na zemlju da se muci i da ako ga vec nisu pekli na raznju makar ga razapeli na krst, svasta, treba liberalnije gledati na stvari, ne treba biti zaostao.... roditelj kad zvekne samar svom dijetetu cini to jer je zlocinac i jer mrzi , to je jedina svrha toga, jel de care ? E da sam car Radis ovo sto radi Jevrej kog sam spomenuo. Projektujes neku ovozemaljsku pojavu na Boga, pa Ga shvatas kao strogog oca koji voli svoju decicu tako sto njih milion pobije u cunamiju. O cemu se tu radi? Pa o cistoj psiholoskoj cinjenici da nezrela, jos nedoresla deca od 20-30-40 godina u zelji za roditeljima stvaraju imaginacije istih koje ih toboze vaspitavaju kroz munje, gromove, vetrove i cunamije. To su poceci prvih religija i to je Frojd lepo opisao za Boga kog je shvatao na ovaj nacin koji sam opisao. Kao i o sujeverju koje iz straha od cunamija kreira bogove kojima se mole za prestanak istog, sto obicno ne uspeva, jer su tako Maje pobile hiljade ljudi da padne kisa, svaki dan sve vise i vise dok jednom kisa nije pala (jer je morala, kruzenje vode). Onda su zakljucili da bogovima treba hiljade ljudi da bi pala kisa. I tako opet i opet. I sad kako ti mozes da uvrstsis dobrog Boga koji ljubi u ono sto je Milojko opisao i sto Midic govori u vezi ontologije i etike? Nikako. Bog koji ubije hiljadu ljudi da bi opomenuo svoju decicu u Japanu da ne grese nije dobri Bog. Zapravo nije ni Bog, nego neki imaginarni manijak. Jer ako ti od svoje 10 dece ubijes 2 da bi ostalima pokazao da se dobro ponasanju, jesi li ti dobar? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 А не то. Не упадај у антропоморфизам. Дакле, Бог није на чивилуку (како ја то волим да кажем) па да баца муње и громове, како то многи интерпретирају. Прочешљај по темама, налетао си сигурно на то шта пишем.Писао си о обожењу, ето ти решења. Дакле, у том обожењу, у охристовљењу, постоји нешто што се зове Црква, заједница, и постоји твој лични однос. Тај лични однос сам за себе је чист протестантизам. Без Цркве нема хришћанства. Ето сад видим да си поставио линк са Владиком Мидићем. Одлично, сјано. Сви треба да погледају. Дакле, оно што сам ја написао, а што Владика Амфилохије каже, то је опомена. Опомена да свој комплетни психо-соматски и духовни потенцијал користимо погрешно и да зато страдамо, па и од природних појава и феномена. Написао сам већ у претходном посту шта то значи. Ево ти овде пример који често наводим: Зашто нуклеарно наоружање, чему? Зашто смо поцепали атом? Да га УСА шикне на Џапанезе? Ил да пробамо да генеришемо неку енергију која ће нам користити? То је поента и сигуран сам да си разумео о чему причам јер се на многим сличним темама слажемо у ставовима баш по овом питању, по питању онтологије и антропологије. И зато кад Облак каже на оној теми како је све лепо и дивно, како је човек фантастичан ја кажем није, човек је крме, стока. И зато наше владике треба да буду још "горе", и да јавно и најоштрије оплету по друштву и људима. Па мислим , и они су Шарли, јелте, зар није то нека парадигма око које се вртимо... Pazi, ne moze stradanje hiljade ljudi biti neka opomena. Moze biti to sto kazes kao podsecanje, kao uvidjaj da ne zivimo u bas sjajnom svetu tj. da zivimo u bogodvojenom svetu koji postoji na svoj nacin, a taj nacin je pun smrti i patnje, jer drugacije ne moze da postoji (zbog osnovih zakona u prirodi). Odnosno moze ako udje u tu zajednicu sa Bogom u koju treba. Samo ne treba nama cunami da bismo to uvideli, dovoljno je da se osvrnemo oko sebi i videcemo. Tako da moras biti oprezan tokom izlaganja da te Oblak pogresno ne shvati, kao i mi ostali u recenici: To je opomena. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 E da sam car Radis ovo sto radi Jevrej kog sam spomenuo. Projektujes neku ovozemaljsku pojavu na Boga, pa Ga shvatas kao strogog oca koji voli svoju decicu tako sto njih milion pobije u cunamiju. O cemu se tu radi? Pa o cistoj psiholoskoj cinjenici da nezrela, jos nedoresla deca od 20-30-40 godina u zelji za roditeljima stvaraju imaginacije istih koje ih toboze vaspitavaju kroz munje, gromove, vetrove i cunamije. To su poceci prvih religija i to je Frojd lepo opisao za Boga kog je shvatao na ovaj nacin koji sam opisao. Kao i o sujeverju koje iz straha od cunamija kreira bogove kojima se mole za prestanak istog, sto obicno ne uspeva, jer su tako Maje pobile hiljade ljudi da padne kisa, svaki dan sve vise i vise dok jednom kisa nije pala (jer je morala, kruzenje vode). Onda su zakljucili da bogovima treba hiljade ljudi da bi pala kisa. I tako opet i opet. I sad kako ti mozes da uvrstsis dobrog Boga koji ljubi u ono sto je Milojko opisao i sto Midic govori u vezi ontologije i etike? Nikako. Bog koji ubije hiljadu ljudi da bi opomenuo svoju decicu u Japanu da ne grese nije dobri Bog. Zapravo nije ni Bog, nego neki imaginarni manijak. Jer ako ti od svoje 10 dece ubijes 2 da bi ostalima pokazao da se dobro ponasanju, jesi li ti dobar? sada imas predrasude o meni, ja se uopste nisam izjasnio u vezi ovoga o cemu ti pises, samo sam kritikovao tvoj nacin gledanja na stvar, eto prezentovao sam ti i par mana takvog gledanja a ti si odmah otisao u predrasude. ni ti ni ja ni milojkov ne mozemo da sudimo o bozijoj dobroti jer nemamo te kapacitete, nije problem u njegovoj dobroti vec u novotarskom shvacanju dobrote, ljudi su postali osjetljive pudlice, psihicki slabici.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 И као што вам се Господ радова добро вам чинећи и множећи вас, тако ће вам се Господ радовати затирући вас и истребљујући вас; и нестаће вас са земље у коју идете да је наследите. И расејаће те Господ по свим народима с једног краја земље до другог, и онде ћеш служити другим боговима, којих ниси знао ни ти ни оци твоји, дрвету и камену. Али у оним народима нећеш одахнути, нити ће се стопало ноге твоје одморити; него ће ти Господ дати онде срце плашљиво, очи ишчилеле и душу изнемоглу. И живот ће твој бити као да виси према теби, и плашићеш се ноћу и дању, и нећеш бити миран животом својим. 5. Мојс. 28, 63-66 Не знам за вас али ја овде могу да видим судбину Јевреја од другог до двадесетог века нове ере. Кад је већ тема тачност Библије. SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 covijek ne moze da bira mnoge krupne stvari u zivotu, da li ce se roditi u ratu u siera leoneu, ruzan ili lijep, pametan ili glup, bogatoj ili siromasnoj porodici, svako ima svoj put u zivotu i priliku da se obozi, bez veze je suditi o bozijoj dobroti tako sto cemo da nabrajamo lose stvari koje on sigurno moze da sprijeci, ja znam samo jedno, kada bi svim ljudima dao sve pozitivne uslove, sve im zelje ispunjavao, ne bi jedni sa drugima mogli da govore od objesti i pokvarenosti, namjerno sam spomenuo djecu u pretproslom komentaru i onaj cuveni problem sa razmazenom djecom koja ne znaju nista da mjere i postuju u zivotu, to su unisteni ljudi, zar bi se unistavanje ljudi trebalo nazivati bozijom dobrotom, ja ne sumnjam u boga, sve je onako bas kako i treba da bude.... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 sada imas predrasude o meni, ja se uopste nisam izjasnio u vezi ovoga o cemu ti pises, samo sam kritikovao tvoj nacin gledanja na stvar, eto prezentovao sam ti i par mana takvog gledanja a ti si odmah otisao u predrasude. ni ti ni ja ni milojkov ne mozemo da sudimo o bozijoj dobroti jer nemamo te kapacitete, nije problem u njegovoj dobroti vec u novotarskom shvacanju dobrote, ljudi su postali osjetljive pudlice, psihicki slabici.... Opet ne znaci da je dobrota bozja ono sto si metaforicki opisao kao samaranje deteta iz ljubavi. To je cisto zlo i ne znam zasto bismo sad razglabali o tome sta je, kada svako iole normalan vidi da jeste zlo (mislim opominjanje jednih ubijajuci druge). Ali slazem se da ne mozemo da sudimo o bozjoj dobroti i sta je ona. Mada ionako je taj problem zla dosta tezak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Opet ne znaci da je dobrota bozja ono sto si metaforicki opisao kao samaranje deteta iz ljubavi. To je cisto zlo i ne znam zasto bismo sad razglabali o tome sta je, kada svako iole normalan vidi da jeste zlo (mislim opominjanje jednih ubijajuci druge). Ali slazem se da ne mozemo da sudimo o bozjoj dobroti i sta je ona. Mada ionako je taj problem zla dosta tezak. direktno iz dobrote a dobrota iz ljubavi, ne mozes tako usko da gledas na zlo, nije zlo sve sto je na prvi pogled lose. mogao je bog ladno ovaj nas svemir da zakuva i bez cunamija, sta ce nam cunamiji da nas tamane po obalama, jel hristos bog postradao na krstu za nas ili je i to simbolika, ili ce mozda u buducnosti postati simbolika a ne cinjenica, zasto otac salje sina u zlo, jel on dobar ? po meni svakako jeste... samo treba biti oprezan sagledavajuci sta je zlo... inace slazem se sa tobom da je glupost opominjanje jednih ubijajuci druge, nije to tako jednostavno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 direktno iz dobrote a dobrota iz ljubavi, ne mozes tako usko da gledas na zlo, nije zlo sve sto je na prvi pogled lose. mogao je bog ladno ovaj nas svemir da zakuva i bez cunamija, sta ce nam cunamiji da nas tamane po obalama, jel hristos bog postradao na krstu za nas ili je i to simbolika, ili ce mozda u buducnosti postati simbolika a ne cinjenica, zasto otac salje sina u zlo, jel on dobar ? po meni svakako jeste... samo treba biti oprezan sagledavajuci sta je zlo... inace slazem se sa tobom da je glupost opominjanje jednih ubijajuci druge, nije to tako jednostavno Tu se slazem, jer zlo vidim vise kao akt volje. Problem je patnja i bol koju dozivljaju razna stvorenja i covek. Iako za zlo kazu da ne postoji, da je to odsustvo dobrote, patnja je ipak realna. No, to je zbog stanja svete koji je odvojen od Boga. A i da se vratim na to da ako je zlo akt volje, onda je opominjanje ljudi kroz cunami isto akt volje iz cega sledi da je opominjanje zlo. A kad kazem opominjanje mislim na tu izjavu da je Bog stvorio cunami da opomene ljude. Kako je Miroslav kasnije objasnio sta je mislio pod tim opominjanje, onda smo tu resili problem - da je opominjanje samo uvid da zivimo u ovakvom svetu u kojem postoje cunamiji. Ako se ti slazes sa Miroslavom, onda su verovatno poslednja 2-3 posta besmislena rasprava nastala nesporazumom. Samim tim mozemo se sloziti da Bog nije stvorio cunami da bi opomenuo ljude jer bi tako bio zao. Ili pak ne mozemo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Не! Следи мој пут или ћеш се убити цунамијем. Тако гласи превод. A ako sledim tvoj put ko ce da zaustavi cunami? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Tu se slazem, jer zlo vidim vise kao akt volje. Problem je patnja i bol koju dozivljaju razna stvorenja i covek. Iako za zlo kazu da ne postoji, da je to odsustvo dobrote, patnja je ipak realna. No, to je zbog stanja svete koji je odvojen od Boga. A i da se vratim na to da ako je zlo akt volje, onda je opominjanje ljudi kroz cunami isto akt volje iz cega sledi da je opominjanje zlo. A kad kazem opominjanje mislim na tu izjavu da je Bog stvorio cunami da opomene ljude. Kako je Miroslav kasnije objasnio sta je mislio pod tim opominjanje, onda smo tu resili problem - da je opominjanje samo uvid da zivimo u ovakvom svetu u kojem postoje cunamiji. Ako se ti slazes sa Miroslavom, onda su verovatno poslednja 2-3 posta besmislena rasprava nastala nesporazumom. Samim tim mozemo se sloziti da Bog nije stvorio cunami da bi opomenuo ljude jer bi tako bio zao. Ili pak ne mozemo? ne bih znao mnogo o volji kao najkompleksnijoj psihisckoj funkciji poslje svijesti, diras u krupnu stvar i u teske hipoteze, ko ce ga znati kako ljudska psiha funkcionise to su ti teme iste tezine kao i da se bavimo svojstvima boga, znaci mozemo samo da nagadjamo, ova tema spada bas u tu kategoriju, sva moja poenta je da se na boga ne gleda na taj nacin, jer ako krenes tim stazama da razmisljas onda ces jako brzo doci do mnogih pitanja tipa zasto neko umre mjesec poslje rodjenja, zasto se neko rodi slijep ili kao invalid, zasto nam tijela propadaju, zasto smo ovako uspostavljeni da se mucimo, zasto zivimo u paklu itd.zar bog ako je dobar nije mogao da ans postedi svih tih muka, po meni svi odgovori leze u nasoj ogranicenosti da shvatimo zasto je sve ovako kako jeste,a onaj ko razmislja tim stazama u najmanju ruku sumnja u boga ili sumnja u nejgovu dobru volju i ljubav. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука