Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Постоји ли могућност да су тако постили и док им је у Ћелијама духовник био Ава Јустин. Нешто не верујем да би он урадио овако нешто (сипао уље у јело и терао некога да то једе). О томе причам.

Не знам како су тада постили и да ли би отац Јустин тако поступио. Мислим да је Јустин веома добро познавао каноне и да је знао када се како и зашто пости на води или уљу. Није он баш био необразован да то није знао, али немам у том правцу довољно информација па не могу ништа да тврдим. Оно што знам је да су васпитни методи различити... Отац Јустин можда (или сигурно) то не би урадио, али владика Атанасије је урадио... То не мора да значи да је самим тим погрешно. Управу је Иван да смо ми мали да о томе расуђујемо... А да у светачницима има бруталних примера васпитавања монаха, о томе је и беспредметно говорити....

"Причали су како је некакав монах дошао у Скит да види аву Арсенија. И уђе он у цркву и замоли свештенке да му помогну да види аву Арсенија. А они му кажу: Одмори се мало брате, и видећеш га. А он рече: Нећу ништа јести док га не сусретнем.

И тако, пошаљу они једнога брата да му помогне, јер старчева келија беше далеко. И покуцавши на врата, они уђу, целивају старца и ћутке седну. Тада брат који беше из цркве, рече: Ја одох, молите се за мене. А страни брат, не налазећи одважност пред старцем рече брату: Долазим и ја са тобом. И они заједно изађу. А овај га замоли говорећи: Поведи ме ави Мојсију који некада беше разбојник. А када они дођу до аве Мојсија, овај их са радошћу прими и пошто их лепо угости, отпусти их. И рече му брат који га беше водио: Ево, одвео сам те једном старцу и једном Египћанину. Који од њих двојице ти се допао? А овај одговори: Мени се, свакако, допао Египћанин.

Када је то чуо један од отаца помоли се Богу говорећи: Господе објасни ми ту ствар, односно како то бива да један избегава људе ради имена Твога, а други да их срдачно прима опет ради имена Твога. И гле указаше му се две велике лађе у реци, и угледа аву Арсенија и Духа Божијег како у миру плове у једној лађи, аву Мојсеја и анђеле Божије у другој, и како га они хране." (Старечник, стр. 72-73.)

Према томе и једно и друго може. Не смемо никада рећи да је само један начин васпитавања погодан... Различити смо и потребујемо за различитим методама васпитавања... Некада су, да не кажем врло често, различити начини васпитавања подједнако делотворни. Сваки родитељ себи својственим начином васпитава своју децу, и опет су та деца васпитана, исто као и она које су родитељи на други неки начин васпитавали... У свим тим различитостима крије се непроцењива лепота православља.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

mladjane...

prvo nisam rekao da ste mali...niti da su vladike velike...

lepo sad reci ovde i nemoj da se ponosiš glupostima, ko ti je rekao za taj dogadjaj o.Atanasija i točenjem ulja iz kandila monahinjama?

ko?

Поставио си питање одакле нама право да ми расуђујемо о владикама. Сматрам да си био у праву. Не поносим се глупостима. Не желим да изнесем ко ми је то саопштио и не улазим у то да ли је истина или не. Прича ми савршено личи на Тасу. За Жичу сам рекао да знам да је сестре, хајде да кажем натерао (мада ми то и није адекватна реч) да за Васкрс те године када је био тамо, једу месо. Ништа не кажем, ни позитивно ни негативно. Изнео сам само оно што знам јер је неко пре неколико страница тражио за то потврду. Ето ја сам то учинио - ништа друго.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

mladjane...

prvo nisam rekao da ste mali...niti da su vladike velike...

lepo sad reci ovde i nemoj da se ponosiš glupostima, ko ti je rekao za taj dogadjaj o.Atanasija i točenjem ulja iz kandila monahinjama?

ko?

Поставио си питање одакле нама право да ми расуђујемо о владикама. Сматрам да си био управу. Не поносим се глупостима. Не желим да изнесем ко ми је то саопштио и не улазим у то да ли је истина или не. Прича ми савршено личи на Тасу. За Жичу сам рекао да знам да је сестре, хајде да кажем натерао (мада ми то и није адекватна реч) да за Васкрс те године када је био тамо, једу месо. Ништа не кажем, ни позитивно ни негативно. Изнео сам само оно што знам јер је неко пре неколико страница тражио за то потврду. Ето ја сам то учинио - ништа друго.

pa ponosiš se...

čitaš apostole,studenički si učenik, ne želiš da iznosiš izvore svojih gluposti, za koje se više nego ponosiš.

Nekako mi blazirano ni tamo ni ovamo deluješ..zapravo ne govoriš ni da li je to istina ili laž....ništa ti tu ni pozitivno ni negativno ne ocenjuješ...onako samo smestiš notornu laž...pa se skloniš, i iz prikrajka samo čitaš, da bi s'vremena na vreme nadodao tvoje istinite ili neistinite informacije.

i kako to zoveš vladiku?

taj joooj mi je tako poznat, da ne znam za Judu...tobom bih ga nazvao.

ajde malo posrami se...

pokušaj, a posle će sve ići lakše.

dada

Подели на овим сајтовима

Ова поређења типа отац Јустин то не би урадио ,ми се не допадају никако!

Није отац Јустин правио своје клонове,већ духовну децу која су личности за себе !

Подели на овим сајтовима

Замислите да је о.Симеон Рукумија ово урадио  joooj

Баш тако. Браво брате Лазаре.  dada

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Замислите да је о.Симеон Рукумија ово урадио  dada

Баш тако. Браво брате Лазаре.  klapklap

Да замислио сам и шта сад.

Било би  joooj по о.Симеону од истих ови који то раде негде другде. Дупли аршини - други назив за лицемерје.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Замислите да је о.Симеон Рукумија ово урадио  dada

Баш тако. Браво брате Лазаре.  klapklap

Да замислио сам и шта сад.

Било би  joooj по о.Симеону од истих ови који то раде негде другде. Дупли аршини - други назив за лицемерје.

Напротив, мени рецимо би то била једина "симпатична" епизода о оцу Симеону за коју сам чуо

Подели на овим сајтовима

Говорите о једној реткој крајности браћо

Да, толико реткој да је управо Господ Христос о њој говорио када нам је завештао како да постимо (и како да се, мимо литургије у том случају, молимо). Ништа лакше брате Дражо нема на овом свету него погордити се од "подвига". Под наводницима јер сваки подвиг у моменту кад се погордиш не само да није користан него је и на стоструко већу штету него да га уопште ниси проживео. Управо зато св. Лествичник вреднује одрицање од себе и апсолутну послушност као врлину број 1. јер се само њоме може победити ђаволоподобни грех гордости. Јер која то врлина може да буде већа од оне која сатире архи-грех?

А што се тиче мати игуманије Гликерије и сестара из манастира Ћелије и њиховом односу са владиком Атанасијем, саветовао бих ти да уопште не чачкаш ту тему јер ћеш увидети да нема (и даље живог) оца кога сестре више воле и поштују од вл. Атанасија.

Подели на овим сајтовима

Дражи се обраћам.

То ти тако видиш без аргумената, колико пратим овај форум о. Симеон се критиковао због конкретних ствари а не зато што је о. Симеон тј. свака критика у већини случајева је имала образложење. Критика о. Симеона се сводила највише на његове литургијске ставове где су критичари имали веома јасне своје ставове, а не на његову личност саму по себи. Мени се чини да ти покушаваш да персонализујеш па пребацујеш то другима. Ја сам изнео свој став зашто оправдавам поступак владике Атанасије и нигде нисам помињао шта лично мислим о њему, и ти моји ставови важе за све и сва. Ти ако имаш протиаргумент изнеси престани више да персонализујеш проблем и што се форумаша тиче а и владика. Хоћу да кажем бори се аргументима а не изјавама типа шта би било кад би било или шта би овај или онај урадио, и да улазиш у личне мотиве и једних и других. Ако мислиш да смо пристрасни покажи где је неко величао владику Атанасија а да пре тога није написао због чека и шта код њега цени. То што се нечији ставови подударају са владикиним то не значи да је пристрасност упитању поготову понављам кад тај неко изнесе конкретно шта и како. Колико примећујем ти мањкаш са аргументима и верујеш својим ауторитетима без расуђивања. Дал је тема о о. Јоилу или вл. Артемију, или о. Симеону или Петру и Павлу. Ако имаш нешто против реци конкретно шта, престани више да износиш теорије завера већ конкретизуј, ако можеш.    

Подели на овим сајтовима

sad dodjoh sa posla.... najjači ste  dada klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

ulepšali ste mi popodne joooj

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...