Jump to content

Предавања епископа Атанасија Јевтића

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Одговори 2.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Већ смо доста тога рекли,али није проблем да опет испочетка кренемо.

Тзв. овде поменути "јересни вегетарјанизам" је : Неједење меса из горе поменутих будистичких и паганских веровања,из разлога жаљења према животињама,са изговором како се храна вегетаријанаца не своди "на убијању недужних животиња",онда  гнушање према месу као нечем нечистом за људску исхрану,итд.

Ако ако се добро погледа сваки вегетаријанизам потиче и вуче своје корене из паганских религија и култова :

Pouzdana saznanja o vegetarijanskoj ishrani datiraju unazad nekoliko hiljada godina u Indiju, gde je vegetarijanstvo bilo i ostalo uobičajeno, kao spiritualna praksa, poznata kao ahimsa (nenasilje). U Evropi, grčki filozof Pitagora koji je živeo krajem 6. veka p.n.e je bio veliki pobornik vegetarijanstva. Vegetarijanstvo su početkom naše ere zagovarali eseni, a kasnije manihejci, bogumili i katari.

U 18. veku već su poznate sve prednosti bezmesne ishrane koje se i danas navode, što je utrlo put širenju vegetarijanstva u sve zemlje i među sve slojeve ljudi. Žitarice i povrće postaju dostupni skoro svakom čoveku, a dr Vilijam Lambe (engl. William Lambe) uvodi modernu metodu lečenja svojih pacijenata od raka prepisujući im bezmesnu dijetu.

Godine 1847. na sastanku u engleskom primorskom gradu Remsgejtu je osnovano Vegetarijansko društvo (Vegetarian Society). Ogranci društva su ubrzo osnovani i u Mančesteru i Londonu, i ono i dan danas deluje.Godine 1889. Mahatma Gandi je postao član Vegetarijanskog društva. Od tada svakodnevno raste broj vegetarijanaca i vegetarijanskih udruženja širom sveta. U SAD se danas oko 3 % stanovništva izjašnjava kao vegetarijanci, s tendencijom porasta tog broja.

Споменуо је брат Трапа гнушање према јагњетини. То "гнушање" нема везе са овом целокупном причом,јер некоме једноставно не одговара месо и не једе га из тог разлога,који нема везе са вегетаријанским побудама. Уосталом ти људи који не  воле ,на пример, јагњетину,могу јести било коју другу врсту меса. Док је код људи који припадају вегетаријанцима случај константог гнушања и одбацивања меса.

Овде можемо видети у шта се претворио тај култ вегетаријанаца који вуче своје корене из паганских религија :

Postoji više vrsta vegetarijanaca:

* Vegani su strogi biljojedi čija se ishrana zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Oni potpuno odbacuju namirnice životinjskog porekla, uključujući jaja, mlečne proizvode i med.

* Laktovegetarijanci pored biljne hrane konzumiraju još mleko i mlečne proizvode.

* Ovovegetarijanci pored hrane biljnog porekla konzumiraju još i jaja.

* Ovolaktovegetarijanci pored biljne hrane jedu jaja, mleko i mlečne proizvode.

* Poluvegetarijanci uz vegetarijansku ishranu jedu pileće belo meso i ribu, ali ne jedu crveno meso.

* Peskovegetarijanci uz biljnu hranu jedu i ribu. Kod nas je ovaj način ishrane tradicionalno poznat kao posna ishrana.

* Presna hrana. Jedu samo sirove biljne namirnice, mahom voće, povrće, orahe, semenje, maslinovo ulje, med i žitarice. Pobornici presne ishrane tvrde da se termičkom obradom (kuvanjem, prženjem, pečenjem) gubi velika količina vitamina i stvaraju se štetne, kancerogene materije. Prave hleb koji se peče na suncu, “sunčani hleb”.

* Zdrava hrana. Makrobiotičari prakticiraju prehranu baziranu na celim zrnima žitarica i mahunarki. Jedu samo organski uzgojene namirnice, bez pesticida, bez veštačkih đubriva. Izbegavaju rafinisani (beli) šećer, rafinisano ulje i belo pšenično brašno. Umesto toga koriste žuti šećer, nerafinisano ulje (najčešće maslinovo) i crno brašno.

* Frutarijanci jedu samo voće.

* Radikalni frutarijanci jedu samo plodove voća koje je samo palo na zemlju.

Постоје и "полувегетаријанци". Шта су ти полувегетаријанци,него људи који сматрају да је свако месо сем рибљег и пилећег - нечисто.

Остале да не комнтаришем,јер је стварно смешно и на први поглед видљиво да то нема никакве веза са здравом Православном духовношћу.

Брат Трапа је поменуо и "доброћудни вегетаријанизам" - а то не постоји.

Вегетаријанац није вегетаријанац због Христа,већ због себе. Ко на себе узима подвиг,тај човек није  вегетаријанац већ подвижник. Људи који не једу месо због болести,нису вегетаријанци,већ - болесници.

А ко држи дијету такође није вегетаријанац,већ једноставно човек који се бори са вишком килограма. Што не значи да он неће појести месо још по некад у свом животу.

Ипођакон Димитрије је доста причао о преподобном Арсенију Кападокијском,који је био изузетан подвижник,монах,није јео месо (као и сваки прави монах подвижник),а увек када су га звала његова духовна деца на ручкове,и давала му да једе,он никад из свог смирења и љубави према њима,није одбијао,већ увек јео. Па се после на себе стављао тежак подвиг поста.

Свети Арсеније није био вегетаријанац,већ православни подвижник,који меса није јео,али из свог смирења,увек је чинио,онда када су му из љубави то нудили. Сад узмимо за пример неког вегетаријанца. Тај исти би рекао; "не хвала,ја сам вегетаријанац,ја месо не једем." Тако би урадило преко 90% таквих људи. А такав није није био ни један Светитељ,а ни сам Христос - који није био вегетаријанац у свом земаљском животу.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Слажем се све. А појам "доброћудни вегетаријанизам" сам измислио наравно да би лакше дефинисао неке појаве али ако јасно као ти дефинишемо вегетаријанизам онда за тим нема потребе.

А шта ако неко не воли месо уопште, и то сам поменуо. 

Подели на овим сајтовима

Или нису болесни али води строги режим исхране због здравља. Имам једног таквог пријатеља који трчи два маратона годишње и још много тога, он мора да води рачуна о осхрани иначе би због напорних тренинга могао да нашкоди себи, а има и људи који велику пажњу посвећују здравој исхрани и избегавају месо четвороножних животиња јер се у том месу налази повећан проценат тешких масти.

Подели на овим сајтовима

A dje pishe da je Hristos jeo meso?

" Да је Христос јео пасхално јагње са својим апостолима; да је одлазио међу грешнике и с њима заједно јео, и пио вино (адвентисти тврде да је то био сок, што је доста сумњиво) (Мт. 9.9-11 ; 11.19 ; Мк. 7.15-23 ; 14.12-18 ; Лк. 22.7-16). "

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Crkva-I-Sekte10.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

A dje pishe da je Hristos jeo meso?

Хм, а где пише да није?

Зар Господ није јео Пасху са својим ученицима, зар није по Васкрсењу јео рибу, па и сама причао блудном сину, помиње "теле угојено" да се закоље и да се једе.

Христос нигде није рекао да се не једе месо, напротив и сам је јео. И апостоли су били рибари, а риба је месо, је л?

Подели на овим сајтовима

Слажем се све. А појам "доброћудни вегетаријанизам" сам измислио наравно да би лакше дефинисао неке појаве али ако јасно као ти дефинишемо вегетаријанизам онда за тим нема потребе.

А шта ако неко не воли месо уопште, и то сам поменуо.   

Да,разумем брате  0442_feel шта си хтео рећи.

Па ако неко не воли месо уопште не мора  да га једе.

То је човек који једноставно не воли нешто,а када нешто не воли,то не значи да он то не би могао да једе. Сваки човек који не воли да једе месо када би се нашао у ситуацији да га једе, и те како би га јео (пустиња,преживљавање,рат,глад).

Подели на овим сајтовима

Или нису болесни али води строги режим исхране због здравља. Имам једног таквог пријатеља који трчи два маратона годишње и још много тога, он мора да води рачуна о осхрани иначе би због напорних тренинга могао да нашкоди себи, а има и људи који велику пажњу посвећују здравој исхрани и избегавају месо четвороножних животиња јер се у том месу налази повећан проценат тешких масти.

Наравно,све то што си горе напаисао,везе нема са вегетаријанством.

Подели на овим сајтовима

Шта рећи осим да се следећем списку "добронамерних" (пошто владика наводно увек све ради за наше добро тј. из добре намере) и "братских" епитета

"Мирашевци, псевдозилоти, секташи, еврослинавци, трабанти, комуњаре, медиокритетски менталитети, скоројевићи, конвулзивни "духовници" и њихови суфлери и епигони, духовни слепци који су веру учили по звездама и месечевим менама, новопечени "типичари", зилоти, маловерни смућени и смушени људи окорелих савести, путујући циркузанти, дојучерашњи удбаши који срамоте храм Божији, црни магови, дозлабога срамне пропалице, неупућени и болесни људи са папистичком "непогрешивошћу" који углас певају будибогзна шта и леже по патосу, људи који имају своје надимке, а не знају ни да бекну, велеучени "канонисти", а уствари дилетанти и секташи, мутиводе и цркворушитељи, фамозни и неславни одметници, безаконици, бесавесници, антидуховници, несрећни народоразбијачи, заведени и незнавени богомољци, слични јеретицима, језуитски инквизитори, шпијуни, огавне уходе и жбирови, бескрупулозни лажљивци, клеветници и подметачи, фанатици који праве халабуку и брукају Цркву, хистерични људи неуротичне ускости, искључивости, незнања и бесловесја, инквизиторски, медиокритетски менталитети, штрајкачи, откачени попови..."

може додати још и парасинагогални "артемијевци".

Ја бих рекао пих на све ово драги брате Љубо, а не мууук.

Постављена слика

"Баш сам силан у свем свом незнању. Сву логику овог света бацио сам под ноге."  0442_feel

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Да кад нема аргумената онда шљака и копи-пејст неке бајате поруке са ихтуса, нема фрке. А и фотка овог човека која као треба да "увреди" вл. Атанасија зато што личе, шта ли? Е мој Дражо, да знаш владику знао би да се он не у животу не би увредио од оваквог поређења (свашта, зашто би се ико увредио од поређења са очигледним христоносцем?)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...