Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

• Гости

Лаици и треба животом да сведоче веру а мање речима (лаици од лаос-народ). Епископи и свештеници по благослову Епископа су учитељи вере. Наравно и они најпре сведоче својим животом оно шта говоре.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Uzroci opadanja poboznosti - 50 godina vladajeuce ateisticke ideologije, propovijedane iz skole i nauke, koja je oblikovala porodicu i pojedinca u njoj... plus, nazalost, losi primjeri, licemjerstvo, srebroljublje, pa i veliki moralni prekrsaji kod klira... Za ovo prvo, trebace puno vremena, dobrih poslenika, velikog truda... Ovo drugo naravno sablaznjava malovjerne, ja uvijek kazem - nisu svi takvi, idi u drugu crkvu, manastir, IMA mnogo vise pravih Hristovih slugu; ali to je veliki problem, jer malovjerni su brojni, i jesu sablaznjeni...

Подели на овим сајтовима

Većina ljudi koje znam veruju u Boga ali ne idu u Crkvu. Narod je razočaran bogaćenjem sveštenstva, njihovom nezainteresovanošću za ljude, bahatim načinom života, srebroljubljem, skandalima unutar Crkve...i svi se žale kako popovi kad dođu da svete vodicu budu par minuta u kući i odmah jure na drugo mesto "jer su u žurbi"...pričam ono što smeta mojim prijateljima- uglavnom je to ta priča. :)

Подели на овим сајтовима

Hristos je ispripovedao da će biti tako i - tako je. A zapisano ne npr. u Jevandjelju po

Luki 8 poglavlje:

"Pošto se steklo mnogo naroda i, kako su mu dolazili iz raznih gradova, reče im u priči: iziđe sejač da seje svoje seme. I kad je sejao, jedno seme pade kraj puta, te ga pogaziše i ptice nebeske ga pozobaše. Drugo pak pade na kamen, izniče i osuši se, jer nije imalo vlage. Treće pade među trnje, i trnje izraste s njim te ga uguši. A četvrto pade na dobru zemlju, te izniče i donese stostruki rod. Govoreći ovo povika: ko ima uši da sluša - neka sluša.

................................

A ova priča znači: seme je reč Božija.

1) Oni kraj puta - ti su čuli; posle dolazi đavo i uzima reč iz njihovog srca, da ne poveruju i ne spasu se.

2) Oni na kamenu - ti, čim čuju, s radošću primaju reč, ali ni oni nemaju korena, neko vreme veruju, ali otpadaju u vreme iskušenja.

3) Seme koje je palo u trnje - ti su čuli, ali ih tokom života uguše:

(a) brige, i

(:) bogatstvo, i

(v) životna uživanja, te ne donose zrela roda.

4) A ono na dobroj zemlji - ti su u dobrom i plemenitom srcu čuli reč, zadržavaju je i u strpljenju donose rod."

..............................

{A onda sledi valjda kao ... uputstvo za one medju nama koji bi hteli da budu ova ...'4-ta kategorija'. }

..............................

"Niko - ko je zapalio svetiljku - ne pokriva je sudom niti je stavlja pod krevet, nego je stavlja na svećnjak, da vide svetlost oni koji ulaze. Jer nema ničeg tajnog što neće izići na javnost, niti čega prikrivenog što se neće doznati i izići na videlo. Pazite, dakle, kako slušate; daće se, naime, onom koji ima, a ko nema - od njega će se uzeti i ono što misli da ima."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Да ли је рецимо побожност у Исламу у успону у односу на Хришћанство и ако јесте зашто је то тако?

Или је и у Исламу побожност на нивеу традиционалности с изнимкама као што су Талибани или Вехабије ?

Да ли је опадање побожности неминован процес савремене цивилизације и шта то доноси у будућности ?

Како замишљате свет за 50 , 100 или 200 година у смислу побожности , где ће она бити тада и каква ?

Подели на овим сајтовима

Za 50 godina ne verujem da ce biti nekih znacajnijih izmena, ali za neki duzi period mislim da se moze ocekivati bolja situacija po tom pitanju. A zasto tako mislim? Zato sto svo ovo neko ludilo, izvrtanje teza, tj. ispuranje mozgova proglasavanjem onog devijantnog normalnim, a normalno suludim i sl. vodi nekom doticanju dna covekovog bitisanja. A nakon toga sledi uzdizanje, okretanje ka drugome pored nas i ka Bogu.

Sad, koliko ce stanovnika Zemlja tada da ima i kako ce ona izgledati , ne znam, ali verujem da ceo ovaj potrosacki i  individualisticki trend koji nam se namece i koji mi prihvatamo svesno ili nesvesno, mora doci do zasicenja.

Подели на овим сајтовима

Većina ljudi koje znam veruju u Boga ali ne idu u Crkvu. Narod je razočaran bogaćenjem sveštenstva, njihovom nezainteresovanošću za ljude, bahatim načinom života, srebroljubljem, skandalima unutar Crkve...i svi se žale kako popovi kad dođu da svete vodicu budu par minuta u kući i odmah jure na drugo mesto "jer su u žurbi"...pričam ono što smeta mojim prijateljima- uglavnom je to ta priča. .mislise.

Гомила оправдавања на једном месту...нема ту достојанства и славе.

А шта је са Христом?

Како би рекао Достојевски,нема ништа симпатичнији,вољеније и лепше од Христа,па и кад се десе неке ненормалности,опет Њему прибегнемо и у Њега гледамо.Он,нити је среброљубив,нити корумпиран и увек има "времена" за свакога.И?Шта ми радимо? Псујемо Га,лажемо га,"обмањујемо га",а онда када нас неко пита: Зашто си такав?

Као из рукава-попови криви,а тамо где су попови добри-они су будале...

Разлог губитка побожности је у нама самима а лоши попови само још више гурају човека у Христово наручје.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Većina ljudi koje znam veruju u Boga ali ne idu u Crkvu. Narod je razočaran bogaćenjem sveštenstva, njihovom nezainteresovanošću za ljude, bahatim načinom života, srebroljubljem, skandalima unutar Crkve...i svi se žale kako popovi kad dođu da svete vodicu budu par minuta u kući i odmah jure na drugo mesto "jer su u žurbi"...pričam ono što smeta mojim prijateljima- uglavnom je to ta priča. womens

Гомила оправдавања на једном месту...нема ту достојанства и славе.

А шта је са Христом?

Како би рекао Достојевски,нема ништа симпатичнији,вољеније и лепше од Христа,па и кад се десе неке ненормалности,опет Њему прибегнемо и у Њега гледамо.Он,нити је среброљубив,нити корумпиран и увек има "времена" за свакога.И?Шта ми радимо? Псујемо Га,лажемо га,"обмањујемо га",а онда када нас неко пита: Зашто си такав?

Разлог губитка побожности је у нама самима а лоши попови само још више гурају човека у Христово наручје.

4chsmu1
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

4chsmu1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Тешко је дати питање на овај одговор.

Опадања побожности је било у интервалима кроз читаву историју Цркве и тако ће се вјероватно наставити до парусије.

Ми увјек некако мислимо да је све било сјајно и красно раније, а ево данас нама све мрачно и ништа не ваља.

Није то баш тако, и има примјера попут из беседа св.Јована Златоустог гдје се види да је он доста критиковао људе који масовно нису долазили на службе, или су долазили само на његове бесједе, па онда увођење канона да ко не дође три недјеље заредом, биће одлучен, опет због масовног не доласка људи итд...

Не мислим да је наше вријеме неки посебан изузетак. Зависи како се и ко гледа. Рецимо ово питање се не би могло поставити у Грузији, јер тамо нема таковг одлива побожности као у Срба, Грка, или Руса. Врло побожан народ су и православни Арапи, Американци конвертити у православље итд...А да има смањене побожности има. Разнијех је разлога, ратови, неимаштина, тиранско угњетавањање, политички преврати, корумпирана власт, сујеверје, и све што се даље рађа, среброљубље, љеност итд...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Vladika Atanasije Jevtic bi rekao da je problem u nepoznavanju svog Liturgijskog identiteta. Sve ostalo moze i ne mora biti plod spekulacije i istorijskih prilika.

Подели на овим сајтовима

Svedoci smo da je kroz istoriju ljudskog drustva bilo i rasta i opadanja poboznosti.

Medjuti, za razliku od prethodnih uzroka koji su bili konkretniji, mislim da su razlozi savremenog opadanja poboznosti mnogo apstraktniji, podmukliji a samim tim i opasniji.

Naime, verujem da jedan od najznacajnih uzroka (mada verovatno ne i jedini) lezi u relativizovanju i dobrog i zla.

Covek postaje sve zbunjeniji jer vise nije nacisto sta je dobro a sta lose pa samim tim i njegova sredstva borbe postaju raslabljenja jer cesto ono sto bi trebao biti objekat njegove borbe dolazi u lepom i lako prihvatljivom celofanu. Ovo opet potice iz savremenog nacina zivota koji donosi "brzinu" te i pre nego sto smo razmislili da li je nesto za nas dusekorisno ili ne, vec smo na to pristali, maltene automatski. Ako bi nas neko upitao "zasto", verovatno bi odgovorili "tako treba" ili "pa to je tako" bez jasne svesti da smo upravo mi ti koji smo upravo donneli neku odluku...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...