Jump to content

Како сведочити веру: Одговорност свештенства-едукација, лаика-одмерена реч, став без присиле, свих-добар пример, ...још нешто?

Guest Alefshin

12 члановâ је гласало

1. 1. Да ли знате довољно о Православљу?

• да
      6
    • не
      6
  2. 2. Да ли СПЦ довољно ради на едукацији народа?

• да
      3
    • не
      9
  3. 3. Да ли сте на Поуке дошли да би и научили нешто о својој вери?

• да
      9
    • не
      3

Препоручена порука

Voli je takva kakva jeste bez želje da je u ičemu menjaš.Samo voli ( bez obzira šta ti je,prijatelj,roditelj,brat,sestra,devojka...) ,ako vidi i oseti tu ljubav poželeće sama da se menja pa i u tom pogledu. :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Voli je takva kakva jeste bez želje da je u ičemu menjaš.Samo voli ( bez obzira šta ti je,prijatelj,roditelj,brat,sestra,devojka...) ,ako vidi i oseti tu ljubav poželeće sama da se menja pa i u tom pogledu. :)

slazem se, samo mala ispravka, tj dopunica hehe :) nece ni stici da pozeli, nego ce poceti da se menja

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Једна мени драга особа је атеиста.. та особа каже да верује у Бога, но сматра: ако је Бог свемоћан и ултимативно добро, зар би Он дозволио лоше ствари лошим људима. Кажем ја: све је то по плану Господњем.

Та особа не верује ни да је Христ васкрсао, јер ''верује'' у оно што види. та особа мисли да хришћанство служи да се народ обмани. та особа верује да је Библија толико промењена од оригиналне кроз векове.

Ја не знам шта да радим.. увек се ја и та особа свађамо у вези тога... помозите ми, молим вас!

Upravo je to problem, ne aludiram na tebe, sto se ateistima prilazi sa pricom tipa "Bog postoji jer.. pa nesto", "Bilbija je istinita jer.. pa nesto" jer kao prvo nista od toga nije moguce potvriditi po nama poznatim metodama teorije saznanja a drugo i jos vaznije sto Hriscasnstvo ne stoji na iskazima (Bog je to i to, u Bibliji pise to i to) nego na licnoj transformaciji vernika u jedan visi psiholoski nacin postojanja za sta nam je "sablon" Hrists Bogocovek.

Najocitija potvrda ovoga iz Pisma je kapetanov susret sa Hristom. Nije sluga ozdravio zato sto je Kapetan poverovao u to da je Mojsije preveo Izraelce preko Crvenog mora niti je poverovao u pravednost Jova, nije ni znao za to, nego je poverovao da je nacin postojanja coveka koji je stajao pred njim, Hristos, onaj u koji treba da se upodobimo. Sto mu i Hristos potvrdjuje kad mu kaze da je po njegovoj (kapetanovoj) veri ozdravio sluga. Dakle nas licni preobrazaj je kljuc a ne neki iskaz Bog je ovo ili ono.

Jedini nacin na koji mozes produktivno uticati na ateiste da pridju Hristu je da se licno svakim danom trudis projaviti Hrista kroz sebe. Sebe transformisati u nacin postojanaj na koji postoji Hristos i time mozes uticati na ateiste naravno ako se neko od njih pronadje u takvom nacinu potojanja. Sve dok je on ispunjen nacinom postojanaja, zivotom koji vodi neces ga preobratiti bilo kakvom "istinom" koju mu nosis u iskaznoj formi.

Подели на овим сајтовима

Jedini nacin na koji mozes produktivno uticati na ateiste da pridju Hristu je da se licno svakim danom trudis projaviti Hrista kroz sebe. Sebe transformisati u nacin postojanaj na koji postoji Hristos i time mozes uticati na ateiste naravno ako se neko od njih pronadje u takvom nacinu potojanja. Sve dok je on ispunjen nacinom postojanaja, zivotom koji vodi neces ga preobratiti bilo kakvom "istinom" koju mu nosis u iskaznoj formi.

Ti se oko toga i ne trudiš nešto baš.
Ti to više ovako normativno - šta treba i to.
Подели на овим сајтовима

Ti se oko toga i ne trudiš nešto baš.

Say's who?

Ne secam se da smo se sreli face to face. Ako jesmo sto bi rekao Miki sto nisi zvao na pice?! biggrin.png

Ti to više ovako normativno - šta treba i to.

Da, sve sto svi hriscani ovde pricamo jeste normativ, sta treba, jer mi od svega toga jos ni mrvicu

nismo ispunili. Sto ne znaci da ne treba non stop ponavljati sta nam je cilj.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

@Kiril and ostali

A zasto "vratiti" ateiste veri? Sto vam je to bitno?

Da ne bude zabune, isto tako pitam i moje antiteiste kad sam u prilici, zasto im je bitno da "preobracaju" vernike...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Say's who?

Ne secam se da smo se sreli face to face. Ako jesmo sto bi rekao Miki sto nisi zvao na pice?! biggrin.png

Says me!

Pa vidim ovde. You don't treat people nicely, to begin with.

Da, sve sto svi hriscani ovde pricamo jeste normativ, sta treba, jer mi od svega toga jos ni mrvicu

nismo ispunili. Sto ne znaci da ne treba non stop ponavljati sta nam je cilj.

Lepo je to, ali sam alergičan kada me neko spasava protiv moje volje i kada bi neko želeo da budem u toj ideologiji pravoslavizma.

Подели на овим сајтовима

Meni nije bitno da ikog preobratim i to mi nije cilj u životu.Nije mi bitno da li je neko vernik ili ne.Bitno mi je da vidim i osetim da je onaj drugi čovek.Ništa teže u životu nema od toga nego nametati svoju veru,svoje stavove i svoja načela drugome.To ume da smori.I mene a i ostale :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Says me!
Pa vidim ovde. You don't treat people nicely, to begin with.

To je forum sa jednim nacinom pisanja usmerenom ka jendom cilju, zivot je nesto sasvim drugo. Iznenadio bi se sve u svemu. biggrin.png

Lepo je to, ali sam alergičan kada me neko spasava protiv moje volje i kada bi neko želeo da budem u toj ideologiji pravoslavizma.

Nisi valjda zaboravio da sam jeretik koji veruje u apokatastazu i koji nikoga ne silа na bilo sta ovako ili onako. biggrin.png

Подели на овим сајтовима

@Avocado

Ne vracamo, bar ja licno, nego je covke pitao kako je moguce i ja mu govorim sta mislim da je dobar nacin ako to hoce. Ja se bavim

sobom a naravno da me raduje kad god vidim da se bilo ko od nehriscana pronasoa u hriscanstvu. Sto nikako ne znaci da na bilo koji nacin idem okolo i prevodim ljude na ovaj ili onaj nacin.

Подели на овим сајтовима

@Avocado

Ne vracamo, bar ja licno, nego je covke pitao kako je moguce i ja mu govorim sta mislim da je dobar nacin ako to hoce. Ja se bavim

sobom a naravno da me raduje kad god vidim da se bilo ko od nehriscana pronasoa u hriscanstvu. Sto nikako ne znaci da na bilo koji nacin idem okolo i prevodim ljude na ovaj ili onaj nacin.

ništa gore.

Подели на овим сајтовима

vrlo gordo pitanje

kako vratiti ateiste veri

nikako !!!!!!

i ne treba nikog vracati

ako zele sami ce doci

ako Bog dozvoljava da ateisti postoje ,sto mi da se pitamo ?

ali Kiril ti si mlad ,pa cemo to pitanje staviti na "mladost" :D

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

@Kiril and ostali

A zasto "vratiti" ateiste veri? Sto vam je to bitno?

Da ne bude zabune, isto tako pitam i moje antiteiste kad sam u prilici, zasto im je bitno da "preobracaju" vernike...

То ти је вако један општи љуцки проблем , то трпање другима у живот.

Има ту некада и идеолозије а има некада и искрене бриге за ближње.

Рецимо верник полази од тога да атеиста сигурно иде у пакао зато што не верује да постоји Бог или му није јасно какав је то Бог с обзиром да је свет овакав. И онда из тог саосећања за свог пријатеља сматра се одговорним и мисли да је нужно да му нешто натрабуња о вери , често оно што њега лично мучи или чиме је он лично одушевљен, тако да у већини случајева човека још више збуни.

Атеиста полази од тога да је заблуда веровање у Бога и да је то трошење времена и енергије на глупости , те такође по некој осећајности за ближње покушава да одврати верника од вере јер мисли да то дотичном човеку може само нанету штету.

То је код људи окренутих другима, код људи окренутих себи , примарна је идеја да ће онај други због својих ставова и убеђења нашкодити њему лично и онда креће у "одбрану" иако није нападнут те тиме практично и изазива реакцију коју касније сматра нападом.

Тако верници који су самољубиви крећу од тога да ће атеисти свакако нашкодити својим ставовима друштву а посредно и њима лично и њиховој породици и онда покрећу својеврстан крсташки рат против атеиста.

Атеисти исто то само с другог становишта у односу на вернике , и тада се стварају та два табора крсташа и антикрсташа, борбених верника или атеиста који се праше по форумима и фб групама и у суштини највише штете чине управо својој идеји ( односно вери) .

Подели на овим сајтовима

Кад видиш оне идиоте на Филипинима што се разапињу на крст, онда оне што се бичују у Јерусалиму, па оне што се изгладњују око 40 дана, па кад видиш код нас Срба кад се потуку због флашице са водом или због зрна пшенице у трави. Кад видиш како се одрасли људи бенаве горе него мала деца и онда будеш срећан што ниси глуп као они.

Е то је Пеђанска благодат.

Verujem da Bog svojom velikom ljubavlju, milošću, svakom čoveku po Božijem promislu daje jednaku šansu za spasenje ma koje boje, vere, nacije, i ma kada i gde se rodio, jer Bog sve ljude kao svoju decu voli jednako i žele da se svi spasu.

A čovek će po slobodi izbora izabrati kome će služiti i svako će odgovarati onoliko koliko je primio.

Verujem i da svako od nas da li delima ili verbalno, može da bude po promislu Božijem neko kroz koga Bog deluje na neku osobu, da bi joj bilo na spasenje. Ali na žalost isto tako i đavo pomislima kroz nas može našim pogrešnim dalima ili rečima da sablazni čoveka, kao u primerima koje je Brat Protagoras postavio u gornjem citatu.

Uvek i svagda "Budimo ljudi" i rečima i delima, kako reče Patrijarh Pavle, pa ćemo da budemo na koristi i Bogu da deluje kroz nas i ljudima za primer na utehu i spasenje.

Подели на овим сајтовима

mislim da su ovi srpski ateisti majstori u onome što opisuje izreka - i djavo nože da citira sveto pismo za svoje potrebe-

oni čak idu i korak dalje-oni citiraju raznorazne necrkvene poteze pojedinih verskih fanatika i iz dijapazona koji im dotični nude, po potrebi, biraju konstrukciju za svoju sigurnu kućicu... povremeno imaju napade agresije jer su im se -zatucane mase smučile- i u principu ono što pričaju je 10 posto onoga što osećaju... posebna priča je što imaju logiku Kineskog zida ali to je čest slučaj i u crkvi

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...