мирођија Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Оче, потпуно си у праву да је пример страдања за веру ових дана отац Јован охридски. Његова жртва и смирење су апостолски. Нема дана да не помислим на њега. Све ми говори да много страда, и знам да сигурно могу страдати за веру. Знам, то су тешке речи, и нека ми Бог опрости. JESSY, Sophrosyne and bgpj је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Ne znam da li sam spremna da stradam za veru.To je jako teško pitanje jer čovek ne zna kako može da postupi i reaguje u nekoj datoj situaciji.Jedino što mogu da uradim da ako ne daj Bože dođe do takve situacije,da mi Bog pomogne, i da bude uz mene. Jako sam oprezna kad razmišljam o ovome, ja želim ako bude potrebe,ali da li ću,samo Bog može da da snage za to. Arhiepiskop Jovan strada utamničen, ali verujem da je miran sasvim, jer tako i deluje, verujem i da se moli za one koji mu ovo rade, i u tome i jeste njegova snaga pred Bogom i sa Bogom.Sa takvim ljudima Bog je neprestano jer su ispunili možda i ono najteže " ljubi neprijatelje svoje..." Ipak da nam Bog ne da takva iskušenja,već da nam da razum da rasudimo šta je dobro za nas , veru da nas drži na putu ka Bogu i ljubav, da se izdignemo iznad sebe samih i pokušamo da volimo i kad mislimo da je nemoguće. Apis, RYLAH, Драшко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Razmisljao sam i ja o ovome. Najvise sam se zapitao kada sam vadio zub. Zub je bio kvaran nekoliko godina i nisam ga popravljao jer mi nije puno smetao.Jednog dana me je jako zaboleo i morao sam kod zubara na vadjenje.Zub se lomio nekoliko puta i ceo proces vadjenja je trajao vise od pola sata. Bilo mi je toliko tesko i bolno da sam hteo da ustanem sa stolice i odem kuci. Zubar se nasalio recima da je vadjenje ispalo kao mucenje u stara vremena. Tada sam se zapitao da li bih se odrekao vere da je me neko zaista mucio i trazio od mene samo da se odreknem Boga i da ce muke prestati. Znam da je primer glup, ali od tada imam drugacije misljenje o svojoj hrabrosti i pozrtvovanju prema Bogu. Desilo mi se jos jedno mnogo lakse iskusenje na koje sam pao. Kada sam prvi put kupio brojanicu i otisao na jednu metal zurku jedan od poznanika je primetio brojanicu na mojoj ruci i pitao me da li je to zbog toga sto sam postao vernik ( jer su me znali kao antiteistu ) i malo me je zezao zbog nje, ja sam mu odgovorio : Ma ne ja to cisto onako iz zezanja. Kasnije sam se osecao toliko bedno zbog toga sto sam pao na tako malo iskusenje. To je bilo pre nekoliko godina vise i ne idem na te zurke pa me niko i ne pita. Ove stvari su desavale kao sto sam rekao pre nekoliko godina. Probio sam barijeru kada sam poceo javno da postim i idem u crkvu.Vise ne nosim metal majce i satanisticke simbole, iz sobe sam izbacio postere sa nakazama i stavio ikonice.Neko me je kao takvog prihvatio a neko me smatra za budalu.Uglavnom vise ne krijem da sam vernik.Ali ne znam koliko sam spreman za zrtvu i za Boga i za bliznje.To samo zivi primeri mogu pokazati. pink panter, katja, Драшко and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 JESSY, Sophrosyne, Скопљанац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Не размишљам о томе.Сматрам да сам слаба и недостојна таквог духовног подвига и јунаштва.Овом приликом мислим на смрт мученичку. Andre Williams, Скопљанац, Марио Токовић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Да будем до краја јасан: мислим да је страдање чак и ако нас неко не убије. Може да буде исповедничко страдање, прогонство, злонамерне клевете итд... разне невоље које не морају да узрокују насилну смрт. И о овоме причам. Скопљанац, Марио Токовић, Sophrosyne and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Да будем до краја јасан: мислим да је страдање чак и ако нас неко не убије. Може да буде исповедничко страдање, прогонство, злонамерне клевете итд... разне невоље које не морају да узрокују насилну смрт. И о овоме причам. Чини ми се да су ове злонамерне клевете нешто заиста довољно да много страдамо. Јер када постоји зла намера скоро да је немогуће опрати се. А страдањеневинога је велико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 И сама сам више пута размишљала о овоме. Молим се Богу да, ако дођем у ту ситуацију, да ми да снаге и вере да се не удаљим од Њега. Скоро увек се расплачем кад у Јеванђељу читам онај део где се Св. Петар три пута одрекао Господа. Чини мисе да заиста осетим у души бол који је тада осетио апостол, и да плачем заједно са њим. мирођија, Ignjatije, bgpj and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Gotovo sva svetla i svetila Hrišćanstva su bila na toj klackalici. U prvi mah su se odricali Boga, ili uplašili, ali to je bila samo privremena slabost koja je još više u njima kasnije razgorela plamen ljubavi. Zar može biti da neko ide hrišćanskom stazom a da se ne spotakne. Ako je Sv.Petar koji se kunuo da najviše voli Boga, odrekao ga se za jednu noć tri puta, ako je sam Gospod dok je stradavao na Krstu imao strah, šta smo mi? Ne do Bog takvog iskušenja, pa da moramo da potvrdimo svoju veru, ali ako i bude tako, samo da što pre ustanemo, Nije stvar ni u padu, nego u tome kako pasti i zatim ustati. Scena kojoj sam prisustvovao: Radi se o Topkapiju u Istanbulu, koji ima u sebi sakramente od značaja za hrišćansku i muslimansku veru. Pošto je to svojevrsni muzej prolazi se i pored "hrišćanskih" i "muslimanskih" sakramenata. Konkretno kada se radi o hrišćanskim, to su ruka Sv.Preteče i štap proroka Mozesa, a od muslimanskih to su brada proroka Muhameda i barjak Muhamedov, kao i neke Fatimine stvari. Ljudi (većina su turisti iz hrišćanskih zemalja, mada ima dosta i muslimana iz Arabije) prolaze bez ikakvog verskog iskazivanja pored sakramenata. Jedino se non stop čuje hodža koji iz susedne prostorije preko razglasa bez prekida čita bismilu i delove Kurana. Jedna žena pravoslavka (na taj način se prekrstila) ispred Pretečine ruke i Mozesovog štapa. Ljude se malo od nje odaljiše, kako hrišćani a ovi arapi je pogledaše baš ono... stisnutih obrva i upalih očiju. Razmišljam... ova žena nije stradala, ali nije ni skrila svoju veru. Da li bi tako postupila i da joj je život bio ugrožen. Da li bi ovi hrišćani što su se ogradili od nje bili u nekoj "opasnoj" situaciji požrtvovaniji... Nema takvog odgovora... Može biti i da bi ova "posvećena" žena okrenula ćurak, a ovi ostali stradali punog srca. Zaista mislim da ne postoji mogući odgovor na ovakvo pitanje. Дејан1, Ратко :( and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 скоро се расплаках гледајући архиепископа Јована...баш ми је тешко и много ми га жао...али сам сигурна да ће Господ наћи начина да му помогне да издржи ово велико искушење...а можда да га преокрене на радост... о.Јован сигурно драговољно страда за веру , и зато ће добити велику плату... Господе, молим ти се за о.Јована... crosseo Желе Зека, Лидија Миленковић and мирођија је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Да се стварно једном деси неко велико стрдање нас православаца у Србији (попут бољшевичке револуције у Русији и томе слично), дакле да буде убијања, стрељања, вешања и осталог, мислим да би мученици били људи за које се најмање, али убедљиво најмање надамо и очекујемо. Што би рекао проф. М: било би великих изненађења. w.a.mozart, Ignjatije, Марјанн and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Можда неко јесте, сви заједно нисмо. katja је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Да се стварно једном деси неко велико стрдање нас православаца у Србији (попут бољшевичке револуције у Русији и томе слично), дакле да буде убијања, стрељања, вешања и осталог, мислим да би мученици били људи за које се најмање, али убедљиво најмање надамо и очекујемо. Што би рекао проф. М: било би великих изненађења. Nas narod se uvek vise snalazio i slagao u nevolji nego u miru. Srbi su za veru i Boga radije ginuli nego da je se odreknu.Setimo se samo Kosovskog boja i zivota pod turcima,pa i komunistima ( gde su se obicaji ipak sacuvali iako su mnogi otpali zbog prisile ). Mislim da bi se kao narod u celini zrtvovali za pravoslavlje i tradiciju ako bi doslo do nevolje iako mozda ne izgleda tako. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 11, 2012 Пријави Подели Написано Мај 11, 2012 Нешто размишљам, не знам да ли баш одговара теми, може ли уопште хришћанин бити без крста ? Можемо ли да кажемо да смо на Христовом путу ако се не распнемо на овај или онај начин. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 12, 2012 Пријави Подели Написано Мај 12, 2012 Sve za Hrista Hrista nizasta !!!! bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука