Дијана. Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 занимљиво, исто овако се сахрањују на Атосу... zanimljivo - fakticki ista praksa - sta, jesu 'prepisivali' jedni od drugih?! pa one jako slicne molitve na koje je ukazano na drugom mjestu... zakljucak - da li smo mnogo blizi nego sto se cini,i sto i znamo... samo je Satana dobio podjelom Crkve prije 1000 godina... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 E moj Mićko, crni Mićko slušaj šta ti kaže Sićko. Musliman si skoro posto neka ti je i to prosto. Od Hristosa si lice sklanjo Muhamedu da bi klanjo. Nisi spozno da je Hristos spas postao si musliman, izdao si nas Izdao si Isusa za 30 zlatnika prodao se Muhamedu, uhvati te panika. Iz srca si oterao ti Božije ime zato ti je sada hladno imaš puno zime. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Zayron , гледао сам ове клипове па да питам, каква је разлика између облаћења ових монахиња на филму , конкретно мислим на ове беле и црне прекриваче на глави ( то се код нас каже ПАНА не знам како код римокатолика ), да ли су ове са белим почетнице - без вечитог завета а са црним - монахиње са вечитим заветом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Само едан од погубљених људи који не зна шта хоће. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 da li neko moze da objasni zasto monasi koji napuste manastir imaju tako strogu kaznu ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Zayron , гледао сам ове клипове па да питам, каква је разлика између облаћења ових монахиња на филму , конкретно мислим на ове беле и црне прекриваче на глави ( то се код нас каже ПАНА не знам како код римокатолика ), да ли су ове са белим почетнице - без вечитог завета а са црним - монахиње са вечитим заветом? @Martirije Čitaj ovo, ono gore je za brisanje, deletovanje, tamo sam se ja zamotao s tim editorem, kad ulažeš i premještaš dijelove rečenica kako bi bile razumljivije on ti ga cijelog još ispremješta tamo gdje nisi to htio stavit. ja imam običaj sve napisat prvo šta mi padne na pamet a potom te rečenice ako su preduge skraćujem i na razne načine dotjerujem kako bi bile razumljivije. A imam problem s tim što razmišljam često na češkom pa moram potom to prevodit na naš a češki ima sasvim drugačiju kompoziciju rečenice, sličniju njemačkom nego našem. Da, tačno tako, u ženskom monaštvu je to malo komplikovanije, glavne tri vrste sestara su postulantkinje i novakinje, te su kandidatkinje znači potom one sa privremenim zavjetima, dakle iskušenice i te prokušane sa vječnim zavjetima. potom je način oblačenja tih trih skupina različiti, kod strogih redova i postulantkinje, dakle kandidatice se odmah oblače u habit a taj se potom razlikuje na neki vidljiv način od onog kojih imaju iskušenice i prave monahinje. Međutim kod redova sa vanjskim apostolatom u svijetu, znači ne takvih monaških i isposničkih u strogom smislu riječi, na primjer kod uršulinki Svete Anđele Merici (čita se Merići) koje rade najčešće po školama kao predavači i pedagozi ili recimo milosrdnica svetog Karla Boromejskog, to su te sestre što rade po bolnicama je to malo drugačije. Kod njih postulatke tj. kandidatke ne oblače nikakav poseban habit, hodaju u civilu, normalnoj odjeći samo možda imaju običnu maramu na glavi. Pravi habit, mantiju dobiju tek kad krenu u novicijat, postanu "novicke" ili "novakinje" takve mlađe iskušenice .Poslije kad polože privremene zavjete i dalje ostaju iskušenicama ali starijim takvim, pravim sestrama postaju tek poslije nekoliko godina života u manastiru kad polože vječne zavjete. Znači tako se izgled njihovog habita razlikuje recimo prema boji takozvanog šlajera, to je ta pokrivka glave ili na neki drugi način, to zavisi od konkretnog reda i tih starih obilčaja, uzusa i tradicija u njemu a odražava to svrhu, smisao i način njihovog apostolata, djelovanja i poslanja u Crkvi i u svijetu. U konkretnim pojedinostima mogu se ti habiti i načini razlikovanja postulantkinja, novakinja, sestara sa privremenim i vječnim zavjetima vrlo lišiti od reda do reda, zato to nije moguće opisati s par rečenica. Najčešće je to odstupnjovano ovako nekako: kod nekih sestara postulantkinje i iskušenice nose bijeli "šlajer", tu maramu, pokrivku glave a prave zavjetovane sestre crni a kod drugih je to obrnuto, tamo postulantkinje i novakinje (kandidatkinje) recimo nose crni šlajer i crni habit, potom te s privremenim zavjetima dobivaju bijeli habit ali ostaje im na glavi crni šlajer a punopravne sestre s vječnim zavjetima potom imaju bijeli i imaju sve bijelo, i taj šlajer i habit. Znači to je takva ta "nauka" s tim da se tu ne bi ni snašao ni sam papa. I njemu potom tamo njegovi savjetnici i ceremonijalmajstor pri grupnim, skupinovim audijencijama moraju diskretno ukazovat i "navigovat" ga (navigacija) koja od tih sestara je tamo ta glavna, kako se ne bi u tome popleo, hahahaha! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Na kakvu kaznu misliš sestro ex Petrija? Taj manastir je tako uska staza, i nije čudno što se mnogi koji se sapletu, padnu. Jeste on pravoslavni san za uobičajenog dobrog crkvenog baju i seju, ali je uglavnom samo san. Isto kao što se ljudi pale da budu hadžije, šatro su oni neki veći kršćani od one bake što vas ispravlja svaki put u Crkvi, da se klanjate do zemlje i da tri puta poljubite ikonu. Sve su to maštarije često, a kada nestane veo ugodnosti koju maštanje stvara, onda dolazi otrežnjenje i shvataš da se nalaziš na jednom mnogo mnogo uskom putu. Uopšte nije meni na sablazan ako neko napusti manastir.. Pa bolje da ode nego da poludi. A što se drugi sablažnjavaju zbog njega, to je već njihova stvar (probljem). Mislim da je najveći bedak onoj bratiji koja ostaje. Jer to je veliki udarac na njihov ego, ako ga nisu već se rešili. Ali opet to je samo jedna od mnogih bitki koju biju. Ima mnogo ljubavi i van manastira. Eto je u vašim crkvama i hramovima. Što bi više voleo crnu rizu i svakodnevno poslušanje, od pojanja sa svojim komšijom i pričešćivanja sa svojom decom. Владан је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Iz tekstova ruskih panslavista: O svetom Franji Asiškom: http://slavic.ru/cultura/fioretti.htm Fioretti di san Francesco Цветочки св. Франциска Ассизского (1182 – 1226) Святой Франциск Ассизский (beatus Franciscus) — один из знаменитых христианских святых, основатель монашеского ордена францисканцев и миссионерского движения, создатель первого стихотворения на итальянском языке «Гимн Солнцу». Считают, что его деятельность положила начало новому духовному движению не только в католической церкви, но и в европейской философии и культуре. Жития св. Франциска (Actus beati Francisci et sociorum eius) были составлены на латинском языке францисканцем Уголино в 20-30 годах 14 в., позднее переведены на итальянский язык. Простые по языку и искренне написанные главы жития делают чтение глав книги интересным и занимательным как для католиков и вообще верующих в бога, так для атеистов, к которым принадлежит автор этих страниц. История про волка в Губбио (Gubbio) широко известна, существуют рисунки и барельефы с изображением этого события. Сам город находится в провинции Умбрия, расположенной в центре Италии. Глава XXI. Как святой Франциск избавил город Губбио от свирепого волка Однажды, когда святой Франциск жил в городе Губбио, в окрестностях появился огромный волк, который пожирал не только животных, но даже и людей. Все горожане были перепуганы, потому что он часто приближался к городу. Все выходили за ворота вооружёнными, как будто шли на сражение. Но при всём при том, встретившись с ним один на один, справиться не могли. Страх довёл людей до того, что в деревнях никто не смел покидать свой дом. Тогда святой Франциск, из сострадания к деревенским жителям, решил выйти к волку, хотя горожане и возражали против этого. Осенив себя крестным знамением, он вышел в поле со своими товарищами, положившись на Бога. Когда остальные побоялись идти дальше, святой Франциск пошёл один и направился к тому месту, где жил волк. И вот, увидев множество горожан, пришедших посмотреть на чудо, волк бросился навстречу святому Франциску с разинутой пастью, и тут святой Франциск осенил его крестным знамением. После этого он подозвал волка к себе и сказал ему так: — Подойди сюда, брат волк, повелеваю тебе во имя Христа, чтобы ты не делал зла ни мне, ни кому другому. О чудо! как только святой Франциск сотворил крест, страшный волк закрыл пасть, остановился и, по повелению святого, подошёл кротко, как ягнёнок, и улёгся у его ног. Тогда святой Франциск сказал ему: — Брат волк, ты приносишь много вреда в здешних местах и творишь великие беззакония, мучая и убивая без разрешения Господня Его создания. Ты не только убивал и пожирал зверей, но осмелился убивать и истреблять людей, созданных по образу Божьему. За это ты достоин виселицы, как худший разбойник и убийца. Все ропщут и негодуют, вся страна против тебя. Но я хочу, брат волк, устроить примирение между тобой и людьми, чтобы ты не обижал их более, а они — простили тебе все обиды, и ни один человек, ни собака не преследовали бы тебя. После этих слов волк стал показывать всем своим видом, что он соглашается со словами святого Франциска и будет их соблюдать. Тогда святой Франциск сказал: — Брат волк, если тебе угодно заключить и соблюдать это примирение, то я обещаю тебе, что ты до самой смерти будешь получать пропитание от здешних жителей и не будешь голодать, потому что я хорошо знаю, что ты только от голода совершал зло. Но когда я добуду для тебя эту милость, я хочу, брат волк, чтобы ты обещал мне, что ты никогда больше не причинишь вреда ни человеку, ни животному. Обещаешь ты это? И волк наклонил голову в знак того, что обещает. Тогда святой Франциск сказал: — Брат волк, я хочу, чтобы ты клятвой подтвердил мне своё обещание, как я смогу поверить тебе. Святой протянул руку, чтобы принять клятву, а волк поднял переднюю лапу и, как ручной, положил её на руку святого Франциска и дал требуемую клятву, как умел. Тогда святой Франциск сказал: — Брат волк, повелеваю тебе во имя Иисуса Христа пойти со мной, отбросив всякое сомнение, чтобы заключить мир во имя Господа. И послушный волк пошёл с ним, как смиренный ягнёнок, что привело в изумление видевших это горожан. Весть об этом сразу разнеслась по всей округе. Все: взрослые и дети, мужчины и женщины, юноши и старики — устремились к площади, чтобы увидеть волка со святым Франциском. Когда собрались все жители Губбио, святой Франциск начал проповедь и сказал так: — Бог за грехи наказывает нас такими бедствиями, но пламя ада, которое длится вечно, намного страшнее, чем ярость волка, который может убить только плоть. Так насколько страшна должна быть пасть ада, если столько людей привела в страх и трепет пасть маленькой твари! Так обратитесь к Богу, возлюбленные, и сотворите достойный плод покаяния. И Бог освободит вас от волка преходящего и огня вечного. После проповеди святой Франциск сказал: — Послушайте, братья мои, этот волк, который здесь перед вами, обещал и поклялся мне жить с вами в мире и ни в чём не обижать вас, если вы обещаете ему пропитание. И я являюсь поручителем за него, что он твёрдо соблюдёт условия мира. Тогда народ в один голос обещал всегда кормить его. И святой Франциск перед всем народом сказал волку: — Брат волк, обещаешь ли ты соблюдать условия мира и не обижать ни человека, ни животное, ни какую-либо тварь? И волк стал на колени и склонил голову и мягкими движениями тела, хвоста и ушей выразил, насколько мог, своё согласие. И сказал святой Франциск: — Я хочу, брат волк, чтобы ты поклялся здесь перед всем народом, как поклялся мне прежде, что не обманешь меня в моём поручительстве. Тогда волк поднял правую лапу и положил её на руку святого Франциска. И все присутствовавшие были полны изумлением, и радостью, и благоговением перед необычностью чуда. И все с громкими криками хвалили и благодарили Бога, пославшего им святого Франциска, который избавил их от свирепой твари. А волк прожил ещё два года в Губбио. Он, как ручной, ходил из дома в дом, не обижая никого, и весь народ его ласково кормил, а когда он проходил по деревням, ни одна собака на него не лаяла. Наконец, через два года, брат волк умер от старости, и жители очень сожалели о нём, потому что его кроткий вид напоминал им о святости и добродетели святого Франциска. Во славу Христа. Аминь. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Монах је дао завете Богу, зато не сме да их прекрши. Зато се и зове завет. А сви знају шта и коме се заветују. СТАРАЦ САВА ПСКОВО-ПЕЧЕРСКИ: "Ко у себи не осећа моћну силу за испуњавање монашких завета током читавог живота, тај ни не треба да даје монашке завете, да не би после био одлучен од Христа због немара." http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski11.htm kamila and Evdokija је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Na kakvu kaznu misliš sestro ex Petrija? Taj manastir je tako uska staza, i nije čudno što se mnogi koji se sapletu, padnu. Jeste on pravoslavni san za uobičajenog dobrog crkvenog baju i seju, ali je uglavnom samo san. Isto kao što se ljudi pale da budu hadžije, šatro su oni neki veći kršćani od one bake što vas ispravlja svaki put u Crkvi, da se klanjate do zemlje i da tri puta poljubite ikonu. Sve su to maštarije često, a kada nestane veo ugodnosti koju maštanje stvara, onda dolazi otrežnjenje i shvataš da se nalaziš na jednom mnogo mnogo uskom putu. Uopšte nije meni na sablazan ako neko napusti manastir.. Pa bolje da ode nego da poludi. A što se drugi sablažnjavaju zbog njega, to je već njihova stvar (probljem). Mislim da je najveći bedak onoj bratiji koja ostaje. Jer to je veliki udarac na njihov ego, ako ga nisu već se rešili. Ali opet to je samo jedna od mnogih bitki koju biju. Ima mnogo ljubavi i van manastira. Eto je u vašim crkvama i hramovima. Što bi više voleo crnu rizu i svakodnevno poslušanje, od pojanja sa svojim komšijom i pričešćivanja sa svojom decom. И леп и паметан... Владан је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 У великој мери зависи и разлог зашто неко долази у манастир. Један познаник ми је причао,пошто је радио као шљакер на обнови неког манастира,да је рецимо један отишао у манастир да не би ишао у војску... Опет код нас су понеки завршили у манастирима зато што су их тамо родитељи остављали и слично...нашли су ухлебљење. У манастир треба да иду само они који то раде из љубави према Богу и то је то...такав тешко да може да изађе из манастира,чак и пушком кад га тераш... Evdokija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Тако је, неки дођу што се разочарају у љубав, па постану монаси и онда се опет заљубе па напусте манастир... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 Тако је, неки дођу што се разочарају у љубав, па постану монаси и онда се опет заљубе па напусте манастир... али онај што је побегао од војске у манастир је врх. Тешко му било да одслужи 9 месеци цивилно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 hvala puno na pojasnjenju evo ja sam se druzila malo sa google pa sam nasla na slican odgovor monah prestaje da bude monah onog momenta kada narusi zavet koje je dao. Nesto kao nazorejstvo kod Sampsona, iako je Gospod njega uslisio da na par sekundi ponovo bude jak. Ljudi koji su dali zavet bezbracnosti, BEZUSLOVNOG poslusanja i siromastva kada pogaze to obecanje prestaju da budu to sto su obecali pred Bogom. Monasi koji prilikom raznih pritisaka raznihh faktora napuste manastir i predju u drugi, istorija pokazuje da su i dalje bili monasi, i mnogi iz njih proslavljeni, i o njima mozes da nadjes mnogo u Zitijama Svetih. Dakle, nije tacno da monah koji na svom postrigu pogazi ono sto je pred Bogom obecao da produzuje da bude monah. Monahos znaci usamljenik, samac, onaj koji tihuje, i kakav je ona "monahos" do kraja zivota dok oko njega zena, deca i unucici oblecu? Tvoj oLjubo Evdokija је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 12, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2011 @ Lepi Sico cula sam da monasi koji napuste manastir ,ozene se i dobiju decu imaju epitimiju da se ne pricascuju i da su odbaceni od zajednice ,zar to nije velika kazna ? ne znam da li je to tacno (mislim da jeste ) da li to znaci da ne mogu da se vencaju u crkvi ? da li mogu da krste decu ako su odbaceni ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука