Столе Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Све ми се чини да док су цркве биле пуне људи и манастири монаха да су и куће биле пуне деце. Како су се празниле цркве и манастири празниле су се и куће. Можда и нисам у праву. Допада ми се иницијатива за забрану абортуса али ми се чини да такав закон не би имао баш много ефекта. Ипак га подржавам јер у оваквом случају и мали ефекат је велики ефекат. Ако такав закон спаси само један живот - довољно је. nana, Raymond Red Reddington, Istochnik and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa 015 Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Ovo sto cu ja napisati objavljeno u Svetigori Maj-Jun 2006 god. a oni su preuzeli iz "Pravoslavni svetionik" br. 8 2005 god str. 34-35 Citiram tj. prepisujemGlas nerodjenog djetetaMama, dozvoli mi da zivim... Ti - moja jedina mama. Ja te volim od samog pocetka, zato sto zivim u tebi. U nama tece ista krv. Ja cujem svaki otkucaj tvoga srca. Radujem se kad se ti radujes, tuzan sam kad si ti tuzna. Osecam svaki tvoj bol, strah, i na mene se sliva sva tvoja ogorcenost.Ti mislis da cu te omesti u tvojoj karijeri i slobodi, i zato sto je moguce brze hoces da me se oslobodis, jos nerodjenog, po recima ljekara "ugruska krvi". Ali ja ti kazem - ziv sam.Zamoli ljekare da ukljuce utrazvucni aparat - videces tad ko govori istinu. Ne slusaj nikog, osim mene. Ljekari ne znaju, ili nece da znaju, kakav ce tvoj zivot biti nakon toga, kad se oslobodis mene. Ja te zalim, moja mama. Ti se nadas da ces naci srecu u svojoj zivotnoj karijeri, ali spokoj koji ces izgubiti, niko i nista ne moze da ti vrati. Ti govoris da nemas uslove da me odgajas. Ja te razumijem, i ne pitam mnogo. Ti, vjerovatno, znas, da postoje organizacije, koje pomazu takvima, kao sto sam ja. Postoje takodje ljudi, koji zele da imaju djecu, oni bi me prihvatili. Ne ubijaj me. ja moram da zivim, AKO NE S TOBOM, ONO RADI TEBE.Kada budes usamljena, od svih napustena i nesrecna, ja cu te naci, brinucu se o tebi, priljubicu te na srce. Pristani, poslusaj me. ja znam da me nisi planirala. Ali bas ti si meni bila dana, i ja sam te zavoleo, jer svaki covjek ima samo jednu jedinstvenu mamu. DOZVOLI MI DA ZIVIM... I TI ZBOG TOGA NIKAD NECES ZAZALITI.Tvoj malisanPrevod sa ruskog Milena MaleticE sad da kazem moje licno misljenje. Sve do citanja ovog teksta nisam imao neko zaista odredjeno misljenje o abortusu. Pravo da vam kazem nije me ni zanimalo toliko, znao sam da crkva nije ravnodusna prema tome ali, ono mislim svako ima mogucnost da bira sta ce da uradi sa svojim zivotom. To nas razdvaja od zivotinja, mi smo svesna bica. Da budem iskren cak sam sa nekim drugaricama isao da obave to, "napominjem da deca nisu bila moja" isao sam sa njima da im drzim strah jer smo imali jedan dogovor. Posto se ja plasim vadjenja zuba ili davanja injekcija, ma plasim se svega sto ima veze sa bolnicom i sa mnom licno. One su isle sa mnom kad se ja razbolim a zauzvrat sam ja isao sa njima kod ginekologa jer je njima bilo neprijatno da se u ginekoloskoj cekaonici pojave same. U to vreme sam o tome razmisljao kao o lekarskoj intervenciji, vadjenju zuba ili nesto slicno. Nego ja se raspisao i polako poceo da skrecem sa teme. Dakle ovako: Ovaj tekst sam procitao pre vise godina, tekst je kratak ali je zauzeo 3/4 lista jer je pored njega stampana tegla sa fetusom unutra, ta tegla mi je i privukla paznju na tekst. Kad sam ga procitao nisam mogao da verujem koliko je jak, koliko jak utisak ostavlja na citaoca. Postao sam svestan da ta deca nisu trazila da budu napravljena, da su napravljena radi necijeg uzitka i da sad treba da placaju ceh za nesto za sta nisu kriva, da su oni ipak ziva bica i da imaju svoju svest ma koliko mali da su. Ja da sam zensko posle citanja ovog teksta nikad se ne bih odlucio na takav korak. Mnogo je lakse koristiti neko od sredstava za kontracepciju ili malo povesti racuna nego uraditi nesto tako. Raymond Red Reddington је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Па добро, шта она каже ако си је питао о томе? Ово што вам објашњавам, да се претерује са бројевима. Али можемо да се сложимо да бројеви нису битни. геноцид над сопственим народом. Не схватам како не схватате да жена која се одлучила на абортус НЕЋЕ то дете? Дакле, рестриктивни закон ће само да поспеши продају средстава за контрацепцију или да повећа број абортуса на црно. Знате ли да је абортус легализован управо из разлога велике смртности жена које су нелегално обављале абортус? Е, сад ви можете да кажете "баш нас брига, њихов проблем", као што се овде већ помињало али превиђате једну ствар. Све док буде више жена које су против забране абортуса него оних пар активиста који се окупе једном годишње да траже забрану, од те приче нема ништа. Знате зашто? то су гласачи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Veliki Marko Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Мислим да је та бројка сабрана за све абортусе у Србији и такође мислим да немају одредницу шта је намеран и шта је ненамеран прекид трудноће. Али као што је неко већ рекао да деца крећу у полне радње са 16 година, онда овај податак може и да буде тачан. Opet ne mogu da se složim sa tobom . Deca sa 16 godina su nekada bile i naše babe i prababe i njihove babe koje su radjale zdravu i pravu decu.Samo što su se tada ženili i udavali u tim godinama,a sada je malo drugačija situacija. Lara ja se slazem sa tobom ali napomenucu ti i ovo. U danasnje vreme sve se izokrenulo i svest ljudi i prag razmisljanja se spustilo u odnosu kada je moja i tvoja baka imala 16 godina. Tada je nesto sto je bilo nezamislivo sada normalno. Sta mislis da li su nase bake imale predstavu o abortusu? Mediji razni,Tv, internet imaju veliku ulogu u promociji nelegalnog abortusa. Човек планира Бог одлучује Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Ja jesam za zabranu abortusa ali evo jednog slučaja istinitog i od meni bliskih ljudi. Imaju troje dece još ni u školu nisu krenuli najstariji 5 srednji 3.5 i najmladji 2.5. nedavno su ustanovili da su opet trudni i da nose blizance.... Ona radi on radi pomoći niotkuda. Jako su mladi i bore se na sve načine on radi dva posla a ona pored posla celu kuću na grbači.... Plakali su i razmišljali da li će imati snage još za dvoje ( blizanaca )... Nisu imali pomoć ni od kuda a tako ni snage.... Koliko vas bi istinski pomoglo porodici sa 5-ro dece ili više a koliko vas bi ih čak i osudjivalo naprimer zašto radjaju decu da budu socijalni slučajevi. Naprimer da li znate koliko košta vrtić, škola, dečje aktivnosti i zanimacije? Da li znate kako je majci koja radi ustaje u 4 da bi otišla na posao posle toga do uveče bez prestanka imala obaveze oko kuće i dece a otac koji radi dva posla i legne uveče u krevet i razmišlja kako sutra da uskladi neplanirani trošak koji mu je vrtić tražio.... Kako fizički i psihički postići sve ovo bez pomoći? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Ја сам против абортуса (= чедоморства) али сам и против закона којим би се то дело забранило. Тиме би се тај чин само преселио или у иностранство или у нелегалне воде.Иначе, Црква је и у првом веку реаговала на ово (зло)дело, како пише у Дидахи: II. (1) Друга пак заповест (ове) науке (је): Не уби, не чини прељубе, не развратничи децу, не чини блуда, не укради, не врачај, не употребљавај мађије, не убијај дете кад се зачне, нити га погуби кад се роди.Рече ми колегиница да увек има више парова који желе да усвоје дете,него расположиве деце за усвајање. Додуше, ти парови имају свој критериум који се некоме може учинити себичним, али с обзиром да ти људи желе да усвоје човека и да живот подреде њему/њој, мислим да имају сво право овог света да бирају.Ја се залажем са непрекидну акцију обавештавања људи како спречити зачеће, као и за то да се паровима (или самим девојкама/женама) који долазе у медицинску установу ради тог чина, пруже 15 минутне информације (филм, нпр.) којим се обавештавајуо свим аспектима и пропратним појавама тог дела. Филм предлажем јер онда информације које би добили неби зависиле од расположења медицинског особља. R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Новембар 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Не схватам како не схватате да жена која се одлучила на абортус НЕЋЕ то дете? Потребно је и образовање, а не само забрана. Управо из разлога незнања, жена и врши абортус, мислећи да је то обична медицинска интервенција (као вађење зуба), а не убиство. али сам и против закона којим би се то дело забранило. Тиме би се тај чин само преселио или у иностранство или у нелегалне воде Забраном би држава са себе скинула кривицу да буде саучесник и организатор у злочиначком подухвату, а кривица би се индивидуализовала, па нека се иде у иностранство или на црно. Слобода је апсолутна. "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Забраном би држава са себе скинула кривицу да буде саучесник и организатор у злочиначком подухвату, а кривица би се индивидуализовала, па нека се иде у иностранство или на црно. Слобода је апсолутна. Чекај, зар није битан живот и деца а не да ли је држава кривац или не?? Ако је слобода апсолутна, о каквим забранама причамо? Злочиначки подухват?!?(Ти ти ти ти ти ти та та та та та ту ту ту ту ту Таааа таа таааа (ономатопеја дневника РТС-а) Директно тераш жене да абортирају у лошим условима и на црно?? Ја се надам да је ово само неспоразум а не јасно изражено мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Забраном би држава са себе скинула кривицу да буде саучесник и организатор у злочиначком подухвату, а кривица би се индивидуализовала, па нека се иде у иностранство или на црно. Слобода је апсолутна. Razumem tvoj stav. S obzirom da država nije osoba, 'ona' nema isećaj krivice (ili bilo koji drugi osećaj). Ponavljam, voleo bih da se sprovede akcija obrazovanja kako već napisah. Nadam se (u Boga) da će jednoga dana ta akcija toliko uroditi plodom, da se donese odluka o uvodjenju zakona o zabrani čedomorstva, ali do toga se mora postepeno u mudro doći. Sada, kada se na hiljade nerodjenih ljudi ubija, prebacivanjem tog čina u ilegalu bi se broj ubistava nerodjenih malih ljudi verovatno smanjio ali bi se povećao broj smrtnosti i obogaljivanja onih rodteljki koje bi to radile ... na pogrešnim mestim i uz 'pomoć' nestručnog osoblja. PS. Sloboda postoji i sada i nije apsolutna, Samo je Bog Apsolutan. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raymond Red Reddington Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Ja jesam za zabranu abortusa ali evo jednog slučaja istinitog i od meni bliskih ljudi. Imaju troje dece još ni u školu nisu krenuli najstariji 5 srednji 3.5 i najmladji 2.5. nedavno su ustanovili da su opet trudni i da nose blizance.... Ona radi on radi pomoći niotkuda. Jako su mladi i bore se na sve načine on radi dva posla a ona pored posla celu kuću na grbači.... Plakali su i razmišljali da li će imati snage još za dvoje ( blizanaca )... Nisu imali pomoć ni od kuda a tako ni snage.... Koliko vas bi istinski pomoglo porodici sa 5-ro dece ili više a koliko vas bi ih čak i osudjivalo naprimer zašto radjaju decu da budu socijalni slučajevi. Naprimer da li znate koliko košta vrtić, škola, dečje aktivnosti i zanimacije? Da li znate kako je majci koja radi ustaje u 4 da bi otišla na posao posle toga do uveče bez prestanka imala obaveze oko kuće i dece a otac koji radi dva posla i legne uveče u krevet i razmišlja kako sutra da uskladi neplanirani trošak koji mu je vrtić tražio.... Kako fizički i psihički postići sve ovo bez pomoći? И даље није оправдање за убиство... Што неби опљачкали банку... мање је зло од убиства... убиство је убиство...и ту нема оправдања.. а посебно зло је што се ради о беспомоћном бићу.. „Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“ (Дин Расел) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Za razliku od devedesetih danas živimo u demokratskom društvu gde postoji pluralizam različitih ideja i stavova i treba ostati na tom putu, razgovor je jedino rešenje. Mislim da i kod protivnika i kod zagovornika postoji ipak saglasnost da rešenje problema pre svega treba tražiti u prevenciji, da se kod ljudi stvori svest o tome da je nešto moguće izbeći, ukoliko se baš to želi, i našom voljom, stvarima koje su nam dostupne. Edukacija i podizanje svesti o vlastitom zdravlju je jedino rešenje. Bez sukoba u celoj stvari neka se problem reši snagom argumenata a ne medjusobnim optužbama, jer opet jedno je jasno postoje dve strane uvek i u svemu ona koja je za i ona koja je protiv, treba pomiriti te dve stvari. R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 220 дневно? Иди човече, па толико нема гинеколога укупно... Dveri kazu da se u Srbiji izvrsi 150 hiljada abortusa godisnje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Lara ja se slazem sa tobom ali napomenucu ti i ovo. U danasnje vreme sve se izokrenulo i svest ljudi i prag razmisljanja se spustilo u odnosu kada je moja i tvoja baka imala 16 godina. Tada je nesto sto je bilo nezamislivo sada normalno. Sta mislis da li su nase bake imale predstavu o abortusu? Mediji razni,Tv, internet imaju veliku ulogu u promociji nelegalnog abortusa. Najveći problem je vreme u kome živimo.I sistem vrednosti koji nije dobar.Naše pra,pra bake nisu imale predstavu o mnogim stvarima,jer nisu imale gde da nauče,ali sada "deca" primaju more informacija svakog dana,preko televizije,interneta,na ulici,u porodici,školi,..... i znaju neuporedivo više u poredjenju sa njihovim bakama i dekama... Ponekad stvaramo iskrivljenu sliku o mladima kao o nekim neobrazovanim,nezainteresovanim ljudima koji žive samo po principu trenutnog zadovoljstva......a to su predrasude. Treba mladima pomoći da biraju one informacije koje će im biti od koristi...ali na žalost to nije cool. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 И даље није оправдање за убиство... Што неби опљачкали банку... мање је зло од убиства... убиство је убиство...и ту нема оправдања.. а посебно зло је што се ради о беспомоћном бићу.. Pa gde roditelji u ovom veku da se obrate za pomoć, sami ne mogu pa taman radili dva posla. Zašto ne postoji nacionalni interes da se srbi radjaju i dobiju pri tom praktične pomoći.? mISLIM DA JE DRŽAVA PUNA DEMAGOGIJE I LICEMERSTVA U REŠAVANJU BELE KUGE. kordun and nana је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megas Doux Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Najveći problem je vreme u kome živimo.I sistem vrednosti koji nije dobar.Naše pra,pra bake nisu imale predstavu o mnogim stvarima,jer nisu imale gde da nauče,ali sada "deca" primaju more informacija svakog dana,preko televizije,interneta,na ulici,u porodici,školi,..... i znaju neuporedivo više u poredjenju sa njihovim bakama i dekama... Ponekad stvaramo iskrivljenu sliku o mladima kao o nekim neobrazovanim,nezainteresovanim ljudima koji žive samo po principu trenutnog zadovoljstva......a to su predrasude. Treba mladima pomoći da biraju one informacije koje će im biti od koristi...ali na žalost to nije cool. Pa Lara ne bih se u potpunosti složio sa tim, ok postoje predrasude sa tim se suočavam svakog dana i sam, ali ne može se reći da smo zbog dostupnosti informacija nešto pametniji od drugih. Prosto činjenice nam ne idu u prilog. Recimo moj deda nije bio obrazovan ali znao je u praktičnom smislu sve, kako da opstane u najgorim uslovima,dok mi danas nemamo znanja za opstanak iako nam je edukacija i dostupnost informacija uopšte na dohvat ruke i utoliko je problem još i veći sve nam je dostupno ali rezultati su veoma slabi, u prilog tome ponovo činjenice, najviše nezaposlenih su mladi i to ne samo u Srbiju iznad 50%. Ako se pogleda ko je spreman da inovativnošću sam razvije neki biznis onda zanimljivo to nisu mladi od kojih se to očekuje, već baš ljudi srednjih godina, a to što većina nas, pa i l judi do 35 g žive sa roditeljima to je još jedan dokaz gde smo. Mislim da okolnosti nikako nisu gore od onih koje su naši dede i b. imali recimo u vreme rata, evo danas nema rata, mir je, a to je preduslov za razvoj, dostupno nam je sve o čemu su oni mogli samo da sanjaju, pa što su onda rezultati, a oni su zvanični, redovno se kontrolišu i nikako ne bih rekao da nisu tačni, toliko slabi kad je omladina u pitanju. Da se vratim i na stvar o kojoj raspravljamo, zašto su u najteža vremena žene slobodno radjale a danas svako malo mlade žene žele abortus. Šta je to pored svih dostupnih pogodnosti navelo ljude da ne umeju da deluju preventivno kad već sve znaju o praktičnoj zaštiti i imaju sve potrebne informacije o svemu, mislim da one uopštene informacije iz života koje svi imamo i o kojima pametujemo jedni drugima svaki dan, ali retko ko od nas se pridržava istog. kordun је реаговао/ла на ово 1 NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука