Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

On 10. 11. 2016. at 11:13, Natasa. рече

Ko da ti vrati? Dvoje tinejdžera u telu odraslih osoba :smeh1:? Pa oni ne znaju ni sebe da srede, tebe da savetuju. Batali to, zaboravi. 

Expand  

Zapravo poprilicno su odrasli, ne znam zasto zakljucujes da su tinejdzeri kada ih ne znas. Mislim tvoje misljenje, ali su poprilicno zrele i odgovorne osobe. To sto traze objektivno misljenje sa strane u situaciji kada su mozda emotivni i subjektivni je po meni znak zrelosti, znak da si svestan da ne mozes zbog emocija situaciju da sagledas objektivno.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 10. 11. 2016. at 11:15, Aurelije рече

Zapravo poprilicno su odrasli, ne znam zasto zakljucujes da su tinejdzeri kada ih ne znas. Mislim tvoje misljenje, ali su poprilicno zrele i odgovorne osobe. To sto traze objektivno misljenje sa strane u situaciji kada su mozda emotivni i subjektivni je po meni znak zrelosti, znak da si svestan da ne mozes zbog emocija situaciju da sagledas objektivno.

Expand  

Zato što sam se nagledala takvih lljudi, imala sam ih i u porodici, što stariji to luđi. I naravno, posrednik je kriv. Znam tačno o čemu pričaš i kako to ide. Prosto imam iskustva.

I nikad nisam bila posrednik, ok saslušam te, ali skapiraju da nisam ja ta koja treba da imm reši odnos, pa brzo traže drugu žrtvu.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2016. at 11:15, Natasa. рече

Ma to je tek opasno. Niko se ne voli kao bližnji, ali vala niko se ni ne pokrvi kao bližnji. Opet ćeš biti kriv.

Expand  

Mozda to nisi isti ljudi, vec projektujes situaciju. Mozda si i u pravu, to necu skoro da saznam. Ja mislim da gresis. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2016. at 11:18, Aurelije рече

Mozda to nisi isti ljudi, vec projektujes situaciju. Mozda si i u pravu, to necu skoro da saznam. Ja mislim da gresis. 

Expand  

Ja mislim da ne grešim :smeh1: , bila, videla :smeh1: .

Ok je saslušati, ali tu se moje usluge završavaju.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2016. at 11:21, Natasa. рече

Ja mislim da ne grešim :smeh1: , bila, videla :smeh1: .

Ok je saslušati, ali tu se moje usluge završavaju.

Expand  

Sada radis ono sto smo pricali vrsis drustveni pritisak odredjeni vrednosti/uverenja. :) #samokazem i to je okej. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2016. at 11:25, Aurelije рече

Sada radis ono sto smo pricali vrsis drustveni pritisak odredjeni vrednosti/uverenja. :) #samokazem i to je okej. 

Expand  

Ili samo skidam pritisak :)

Nije to nikakav pritisak ni vrednost, samo oda iskustvu.

Подели на овим сајтовима

Опростите на слободи, нашао сам неколико видео беседа наших православних духовника на тему православног брака. Ко жели, може их погледати.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2016. at 11:29, PredragVId рече

Опростите на слободи, нашао сам неколико видео беседа наших православних духовника на тему православног брака. Ко жели, може их погледати.

Expand  

Nema sta da prasam, hvala ti puno ovo je odlican doprinos temi, bas ono sto trazim. 

Подели на овим сајтовима

Jaaooo, monasi :0426_feel:. Razumem sveštenici, ali što monasi koji su se odrekli braka da pričaju o tome i dele savete?

Kad sam bila sasvim mali neofit, jedan mudar vernik mi je rekao - nemoj da slušaš monahinje o braku, to je katastrofa. Sad razumem šta je Meda 'teo da kaže :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Citam ovu temu i cudim se . 

Zasto bi se srecan covek zenio ili udavao ? Ako je covek srecan i zivot mu je lep i bez muza ili zene ( zena ) ... kako ce sad oni svojim prisustvom da ga ucine srecnijim ... Svi mi zelimo da budemo srecni . Zar ne ?

A ako ta ljubav nije romanticna , ja onda stvarno ne znam kakva ona treba da bude ... Ljubav prema roditeljima , braci , sestrama ,  to je podvig ... Ali prema muzu ili zeni treba da bude sve samo ne to ... trud i napor da se odrze prijateljski odnosi ... Ako covek zaista treba da ulaze toliki napor da drugima , deci , prijateljima ... odglumi brak  , onda je to strasan promasaj ... Cemu takav zajednicki zivot ? To je laz .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

А брак данас, одлично

Пала једна свађа

Прошло

Време...прохладно

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 12. 11. 2016. at 15:13, Драшко рече

А брак данас, одлично

Пала једна свађа

Прошло

Време...прохладно

Expand  

То си опет заборавио прљаве чарапе ставити у корпу? :D

Боме, иако сам бебек од 23 године, имам годину дана једног искуства које мени донекле наликује браку. Наиме, од прошле године живим заједно у стану са дугогодишњим пријатељем и могу рећи да је пут био дуг. Откад сам закорачио у стан, као да сам се удао. Прије мене није имао ни сунђера како треба, стан прљав ( осим његове собе ), опран веш је сушио по вратима, ормарима и прозорима, није се храна спремала ( додуше нисмо имали ни потребе - студентска багра може преживјети на пекари подоста времена ) а ни шпорет није био Бог зна колико користан јер је стар око 40-50 година и не би могао ни шибицу упалити. Послије мене, све је дошло на своје мјесто, све ситне потрепштине су ту, навикао сам га на чистоћу да је он од гриже савјести набавио и сам неке ствари за покућство. Падале су и свађе око уређења ентеријера, углавном сам ја бранио суверенитет моје собе, али се нађе компромис. Имам неког искуства дакле :D

Шалу на страну, што се тиче стања бракова данас мислим да се не треба уопште бринути око тога. Брак, у смислу да је склопљена правна веза са правним ефектима ( пред матичарем или Богом, свеједно ), није нужност, јер је то само брак као форма. Битан је брак као суштина, а та суштина је однос двоје људи. Битно је то имати на уму, јер у статистици под категорију "нису вјенчани" могу ући парови који заправо живе заједно и имају све што има сваки други брачни пар - осим те законске форме која са собом повлачи одређене правне и економске ефекте.

Уласком у брак ( у формалном смислу дакле ), поетски речено, ти везујеш своју судбину за свог супружника ( јер су вам имовине од тада сједињене - ако нисте другачије уредили прије ступања у брак ) и саим тим дијелите све добре и лоше стране, све добитке и губитке заједно. Самим тим, улазак у брак је једна потенцијално опасна ствар са економског становишта. Још горе је када се узме у обзир да та економска везаност зависи од емотивних и душевних аспеката односа двоје љубавника. Хорор! И зато, у садашњем друштву када брак није неопходан за економско преживљавање и када друштвена осуда безбрачности све више слаби - људи ( с правом ) постају избирљивији и пажљивији у одабиру партнера. Па чак и када нађу доброг партнера, питање је да ли су сви спремни да уђу у брак управо из ових разлога.

Зато мислим да тренутни тренд опадања броја склопљених бракова није добар, али није ни лош. Само је - реалан. Он показује колико су неки људи себични, саможиви или превелики индивидуалисти са једне стране, или са друге стране колико само је тешко наћи неког са ким можеш проживјети како-тако лијеп живот ( јер много је говеда у свијету ). Полако ће се видјети човјек иза завјесе, узрок овог тренда, а када се то деси онда ће људи дјелати у складу са тим шта је најбоље за њих и њихову дјецу ( ако их желе имати ). Тражиће се одређене квалитете код партнера као неопходне све више и више, па ће након неког времена људи који желе брачног партнера тежити да их испуњавају. Још к томе ,неспорне су неке чињенице које показују предности брака ( формалног или суштинског - формални свакако није неопходан ), а неке се и данас откривају ( рецимо, психолози се слажу да је за дијете најбоље да одраста у складној породици и да од тога нема ништа боље за психички и емотивни развој дјетета; а са друге стране нека истраживања показују да су вјенчани људи генерално задовољнији животом, и чак да имају више редовног секса. Но хајд, може бити да и гријешим за та истраживања јер нисам то истраживао, већ успут само начуо, али не звучи ми нелогично ипак ).

Једнсотавно, ствари се показују онаквим какве јесу, временом се све више идентификују узроци безбрачности и полако се изналазе рјешења за то без икакве интервенције државе, цркве и сл. Слободно тржиште, такорећи. Тешко ће брак пропасти. Може једино почети нестајати његов формални законски, правни облик, али у суштини породица ће увијек бити сачињена од родитеља и дјеце - без обзира на брачни статус. А породица је градивна јединица данашњег друштва, а не брак.

Цитат

Zapravo, mislim da su ta deca bila zdravija nego mi danas. Mozda gresim ali moje je misljenje da su stariji ljudi bili mnogo psihicki zdraviji, stabilniji i generalno srecniji nego mi danas. 

Expand  

Стиче се такав утисак када их слушаш, али они се нису сусретали са економским и друштвеним ситуацијама које нас обликоваше током одрастања. То као прво, а као друго они су одрастали у другачијој генерацији, са другачијим друштвеним нормама па њихово поимање "успијеха" и "среће" може бити донекле другачије него у млађих генерација. Све у свему, негдје је њима било боље, негдје је нама боље, а генерално мислим да смо у суштини исти - смао што ми имамо боље технолошко стање данас него они, али то је донекле и занемарљиво ако се гледа шира слика. Сваки старац се радо присјећа своје младости јер му је она најљепша, па га ти слушаш и мислиш се како је њему морало бити предивно као младом човјеку, а онда када ти дођеш у доба па почнеш говорити "Проклета дјеца, не знају шта је забава." видиш у чему је заправо суштина - у носталгији ;)

Подели на овим сајтовима

"Ohladnece ljubav mnogih..." - to je apsolutni Uzrok sveg ljudskog padanja, (od dobra) otpadanja i opsteg propadanja. Drugog nije bilo, nema ga i nece ga biti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...