Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

2. И послије шест дана узе Исус Петра и Јакова и Јована и изведе на гору високу, посебно само њих; и преобрази се пред њима.

3. И хаљине његове постадоше сјајне, врло бијеле као снијег, какве не може бјелиља убјелити на земљи.

4. И указа им се Илија с Мојсејем и бијаху у разговору са Исусом.

Петар, Јаков и Јован су препознали Илију и Мојсија !?

Како су их препознали када их никада до тада нису видели, и нису знали како изгледају !?

Нисам размишљала о томе... Па ваљда ћемо их и ми препознати иако их нисмо видели никад...

2. И послије шест дана узе Исус Петра и Јакова и Јована и изведе на гору високу, посебно само њих; и преобрази се пред њима.

3. И хаљине његове постадоше сјајне, врло бијеле као снијег, какве не може бјелиља убјелити на земљи.

Наиме, они су њих видели ! Шта су видели ?

Како је Господ изгледао када је васкрсао ?

Илија није умро !

Хоћу да кажем ... Нећемо постојати у Царству Божијем као личности !

Имаћемо ново тело попут тела Господа Исуса Христа ! Одухотворено тело ! Е сада ... Како то изгледа ја не знам :huh:

Onda je to takvo  Carstvo Bozije nesto sto se izbegava u najsirem mogucem luku.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Петар, Јаков и Јован су препознали Илију и Мојсија !?

Како су их препознали када их никада до тада нису видели, и нису знали како изгледају !?

Нисам размишљала о томе... Па ваљда ћемо их и ми препознати иако их нисмо видели никад...

Наиме, они су њих видели ! Шта су видели ?

Како је Господ изгледао када је васкрсао ?

Илија није умро !

Хоћу да кажем ... Нећемо постојати у Царству Божијем као личности !

Имаћемо ново тело попут тела Господа Исуса Христа ! Одухотворено тело ! Е сада ... Како то изгледа ја не знам 4chsmu1

Како нећемо постојати као личности?  :huh:

Ми се сада изграђујемо у личности, и Господ је личност.

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

23. А Адам рече: сада ето кост од мојих кости, и тијело од мојега тијела.

25. А бјеху обоје голи, Адам и жена му, и не бјеше их срамота.

Антонета ... Наравно да ћемо имати личност, али имаћемо и тело !

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Не разумела... контекст овог последњег... :huh:

свети Оци су писали о односу Адама и Еве пре пада.

писали су и о ... како је Адам знао да је Јева створена од њега, итд.

21. И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и мјесто попуни месом;

22. И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму.

23. А Адам рече: сада ето кост од мојих кости, и тијело од мојега тијела. Нека јој буде име човјечица, јер је узета од човјека.

писали су и томе ... зашто је Јева створена од кости а не као и Адам ?

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Не сећам се да сам  негде рекла да нећемо имати тело... Нигде нисмо занемарили тело, али не разумем ово у контексту тога како су Исусови ученици препознали Мојсија и Илију... Не мислим да ћемо се препознавати у Царству Божијем (само) по телу...

Хм... и некако делује ми да овде није реч о односу Адама и Еве пре пада, они пре пада нису ни били у Царству Божијем... тек је требало да се одигра загрљај Сина Божијег и човека...

:huh:

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Не сећам се да сам  негде рекла да нећемо имати тело... Нигде нисмо занемарили тело, али не разумем ово у контексту тога како су Исусови ученици препознали Мојсија и Илију... Не мислим да ћемо се препознавати у Царству Божијем (само) по телу...

Хм... и некако делује ми да овде није реч о односу Адама и Еве пре пада, они пре пада нису ни били у Царству Божијем... тек је требало да се одигра загрљај Сина Божијег и човека...

Па, ја сам написала ... Они њих никада до тада нису видели ! Како су знали онда да су то Илија и Мојсије ?

Подели на овим сајтовима

Па, ја сам написала ... Они њих никада до тада нису видели ! Како су знали онда да су то Илија и Мојсије ?

Предајем се... ?

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Били су у Рају !

8. И зачуше глас Господа Бога, који иђаше по врту кад захлади; и сакри се Адам и жена му испред Господа Бога међу дрвета у врту.

9. А Господ Бог викну Адама и рече му: гдје си?

10. А он рече: чух глас твој у врту, па се поплаших, јер сам го, те се сакрих.

Подели на овим сајтовима

Предајем се... ?

Ни ја не знам  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Били су у Рају !

8. И зачуше глас Господа Бога, који иђаше по врту кад захлади; и сакри се Адам и жена му испред Господа Бога међу дрвета у врту.

Али Рај није Царство Божије...  4chsmu1

Нама је свака Литургија предукус Царства Божијег... мали Рај на земљи...

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Предајем се... ?

Ни ја не знам  :huh:

29dz8zk

4chsmu1

Ух, врло је захтевно пратити те... ;)

Поента - одговор на моје питање је - не знамо да ли ћемо се и како препознавати?

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Akvilio,

rađanje je dato kao domostroj stvaranja, koji ima svoj epilog u Carstvu Božijem i Ovaploćenim Logosom.

Vreme se ispunjava, svet se popunjava, u smislu da treba da se namnože ljudi da popune ako treba ceo kosmos. Ali tome je svršetak u CILJU radi kojeg je sve nastalo.

Polovi i seksualnost i rađanje su dati kao saučestvovanje u tajni ljubavi i stvaranja, to jest rađanja, dece. Tu službu dobili su ljudi od početka. Adam i Eva su trebali da imaju takav odnos od početka. U ovako palom svetu tu sliku više ne možemo da zamislimo, a cilj svega je od početka bio da se takav domostroj završi u Ovaploćenju Logosa i uznošenju tvorevine u nadnebesnu zajednicu sa Trojicom, kad će se nebesa prožeti sa Hristom i svetom. To je već realnost, to je naša vera, naša Evharistija.

Dakle svi supružnici će zadržati svaki odnos ličnosti, ljubavi... ali jednostavno neće više biti polova, oni će se ukinuti, te neće više biti načina da se opšti seksualno, što znači da ćemo živati kao anđeli. Upravo zbog toga što je čovek dobio takvu službu u domostroju stvaranja, đavo je pozavideo i otpao i povukao druge za sobom, i prevario Adama i Evu. Nije mogao da podnese da čovek privremeno služi na božanstven način koji je njemu nedostupan kao anđelu. Zato je blud najveći greh, izuzimajući gordost. Blud je direktan atak na smisao Boga i čoveka, na smisao večnosti i zajednice.

Ogranicio si polnost na pojam seksosa i u tome nastaje nase nerazumevanje. Ovaj oblik polnosti koji sada

mozemo iskustveno da pojmimo je najnizi oblik polnosti nastao deformisanjem originalnog oblika seksualne

energije, erosa.

Nije ovde pitanje svrhe i namene nego prirode energija koja prozumaju nase bice. Eros je za nas sada samo

ideal takve energije sad zbog pada ne prozimaju nase bice. Mada ponekad u ljubavnom zagrljaju oni koji su

istinski cedni osete predukus erosa.

Ako mi kroz svetu tajnu braka uzrastamo od zivotinjskog ka bozanskom i u aspektu ljubavi onda ce seksos

prerasti u eros i kad nastane nova tvar docicemo u punotu tog novog sazivljavanja ljubavi. Naravno to je

sa nase perspektive nepojmljivo ali reci da seksualnosti nece biti je ludost. Nece je biti u ovom obliku kako

mi sada mozemo zamisliti ali eros kao energija je nedovij deo naseg bica.

Istina da za hriscanina licnost treba da bude znacajnije od prirode ali ako se ponasamo kao da priroda

nepostoji da je to nesto zanemarljivo i neodredjeno onda mozemo doci do sasvim neosnovanih zakljucaka.

Конкретно у Есхатону неће бити сексуалности.

Ерос је нешто друго. Ерос је цело тело и обличје.

Тако да знаш, сексуалност у виду полова и прожимања полова неће бити. Разуме се да за многе то јесте недокучиво, сада, али тада ће то бити јасно. И многи неће моћи поднети ту чињеницу, ако имамо у виду блуднике, непокајане и развраћене, настране.. Све је то обмана ђавола.

Јер сексуалност је велика тајна љубави мушкарца и жене, и ђаво је ту направио главну пометњу. Та љубав у виду сексуалност је привремена, а ђаво је њу поставио као врхунац и смисао свега, што и јесте обмана, јер је сексуалност пролазна и као таква је задата од самога почетка, да буде пролазна.

Овако каже св.вл.Николај у Речима о Свечовеку:

,,Нова је дилема обешена на капији живота; прочитајте је ви, који улазите.

Свечовек или сексуалност.''

Али треба се увек враћати на напомену да је сексуалност врлина за брачни живот, и благословена је за све који ступају у брачну заједницу. То је пут спасења, прожимања две личност у икони савршеног јединства. :huh: Зато је ђаво позавидео, баш глупо, зар не? Нешто божанско, али привремено дато човеку, ђаволу је било на саблазан.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Били су у Рају !

Али Рај није Царство Божије...  4chsmu1

Нама је свака Литургија предукус Царства Божијег... мали Рај на земљи...

О УСТАНОВЉЕЊУ ЦАРСТВА БОЖИЈЕГ НА ЗЕМЉИ, ОДНОСНО ЦРКВЕ

Син Божији је, саздао Царство небеско на земљи убрзо након свог Вазнесења. Његово Царство на земљи јесте Његова Црква. У њој се Бог открива на многе и различите начине, и потврђује Своје присуство.

Е сада ... Разговарали смо о односу нужа и жене у Царству Божијем. Ја сам тај однос упоредила са односом Адама и Еве пре пада. Они су у Рају били бесмртни !

Наиме, Рај није био неки врт на земљи ! Шта је био Рај ?

Подели на овим сајтовима

Конкретно у Есхатону неће бити сексуалности.

Ерос је нешто друго. Ерос је цело тело и обличје.

Тако да знаш, сексуалност у виду полова и прожимања полова неће бити. Разуме се да за многе то јесте недокучиво, сада, али тада ће то бити јасно. И многи неће моћи поднети ту чињеницу, ако имамо у виду блуднике, непокајане и развраћене, настране.. Све је то обмана ђавола.

Јер сексуалност је велика тајна љубави мушкарца и жене, и ђаво је ту направио главну пометњу. Та љубав у виду сексуалност је привремена, а ђаво је њу поставио као врхунац и смисао свега, што и јесте обмана, јер је сексуалност пролазна и као таква је задата од самога почетка, да буде пролазна.

Овако каже св.вл.Николај у Речима о Свечовеку:

,,Нова је дилема обешена на капији живота; прочитајте је ви, који улазите.

Свечовек или сексуалност.''

Али треба се увек враћати на напомену да је сексуалност врлина за брачни живот, и благословена је за све који ступају у брачну заједницу. То је пут спасења, прожимања две личност у икони савршеног јединства. :huh: Зато је ђаво позавидео, баш глупо, зар не? Нешто божанско, али привремено дато човеку, ђаволу је било на саблазан.

- Bez komentara.( videti-http://en.wikipedia.org/wiki/Eros_(concept))

- Ajd kad ti kazes, da ti poverujem.

- I pri tome misli na ovaj zverski oblik seksualnosti koji sad sazivljavamo oslonjeni

na svoju biologiju.

Zivo me zanima ko ili sta i na koji nacin ce iscupati eros iz bica coveka u eshatonu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...