Vlatka Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Медо уопште ја нисам говорио о полним односима мужа и жене у браку само када треба жена да затрудни. Лепо сам зато и напоменуо да је све подробно и јасно објашњено у беседи св.Јована Златоуста ако већ говоримо у универзалном принципу. Исто тако сам навео цитат апостола Павла да се муж и жена требају уздржавати у посту али по догвору, ако нема договора, онда нема ни уздржавања тј онај јачи мора попустити слабијем. Али ето опет и једно и друго се схвата у другом смеру, а чини ми се да ти мислиш да жена и муж никако не требају да се уздрже у браку од полних односа. Е не знам то је твоје и да где си то нашао. Мени је било ружно читати каквим се све терминима служи отац Јустин да сад не наводим, као и да подстиче жену да учини прељубу ако муж неће однос са њом, као и мужа да најаши на жену читав дан ако неможедругачије да издржи, и то све јавно да слуша свако ко дође у посед снимка. Ако је то онда баш нешто специфично, онда треба да буде у оквиру индивидуалног саветовања, како коме по његовој мери и степену духовног стања укоме се налази. Ето доста од мене на овој теми. Ne znam da li je ovo iskljucivo tema za muskarce posto niko od zenskih clanova foruma ne daje komentar ali ja zelim da kazem par rijeci.Besjedu oca Justina sam slusala nekoliko puta i imam CD.Nisam primjetila nista sto bi bilo neumjesno, mozda se otac Justin izrazav vise svetovnim jezikom ali i cilj mu je da ga narod razumije.Mislim da je pomalo licemjerno sada optuzivati oca Justina i hvatati se za neke njegove rijeci van konteksta. Bitno je "sta je pisac htio da kaze". Zao mi je sto nisam imala priliku upoznati oca Justina i kod njega se barem jednom ispoviditi, pomalo zavidim bratu Medi.Otac Justin i na snimku ulijeva optimizam i poziva na zdrav i normalan zivot i odnos prema zivotu. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 0442_feel па ја не знам никог коме је из првог пута успело, то су приче за малу децу ... Бог је тај који даје децу, колико год спавао муж са женом... Ево сад знаш неког коме јесте. shuntavilo2 hastalavista jahojao234, једином Животодавцу, на свему. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Escobar Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Strasno bi bilo da neko ko nema veze sa Pravoslavljem cita ovu temu i jedino sto se moze poruciti takvom coveku jeste da NE SLUSA PRAVOSLAVCE jer i oni koji mu porucuju da se cesto Pricescuje i oni koji govore da to retko cini samo ce coveka u smutnju odvesti !Neka se svako najede onoliko koliko je gladan i nek se svako napije onoliko koliko je zedan sve sem toga je smucivanje i pravljenje lavirinita u zivotu i tamo gde ga nema ! Sultan Bajazit " A zar Kosovo nije republika" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 0212_rolleyes па ја не знам никог коме је из првог пута успело, то су приче за малу децу ... Бог је тај који даје децу, колико год спавао муж са женом... Ево сад знаш неког коме јесте. kafa i novine 0205_whistling hellooooooooo, једином Животодавцу, на свему. 319.gif igranjeupesku брате lqj2e2sokakote клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Август 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2010 па ја не знам никог коме је из првог пута успело, то су приче за малу децу ... Бог је тај који даје децу, колико год спавао муж са женом... Ево сад знаш неког коме јесте. hellooooooooo 0205_whistling igranjeupesku, једином Животодавцу, на свему. 319.gif 0212_rolleyes брате kafa i novine lqj2e2sokakote Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Strasno bi bilo da neko ko nema veze sa Pravoslavljem cita ovu temu i jedino sto se moze poruciti takvom coveku jeste da NE SLUSA PRAVOSLAVCE jer i oni koji mu porucuju da se cesto Pricescuje i oni koji govore da to retko cini samo ce coveka u smutnju odvesti !Neka se svako najede onoliko koliko je gladan i nek se svako napije onoliko koliko je zedan sve sem toga je smucivanje i pravljenje lavirinita u zivotu i tamo gde ga nema !истина, треба слушати паметније ...http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p6 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Медо уопште ја нисам говорио о полним односима мужа и жене у браку само када треба жена да затрудни. Лепо сам зато и напоменуо да је све подробно и јасно објашњено у беседи св.Јована Златоуста ако већ говоримо у универзалном принципу. Исто тако сам навео цитат апостола Павла да се муж и жена требају уздржавати у посту али по догвору, ако нема договора, онда нема ни уздржавања тј онај јачи мора попустити слабијем. Али ето опет и једно и друго се схвата у другом смеру, а чини ми се да ти мислиш да жена и муж никако не требају да се уздрже у браку од полних односа. Е не знам то је твоје и да где си то нашао. Мени је било ружно читати каквим се све терминима служи отац Јустин да сад не наводим, као и да подстиче жену да учини прељубу ако муж неће однос са њом, као и мужа да најаши на жену читав дан ако неможедругачије да издржи, и то све јавно да слуша свако ко дође у посед снимка. Ако је то онда баш нешто специфично, онда треба да буде у оквиру индивидуалног саветовања, како коме по његовој мери и степену духовног стања укоме се налази. Ето доста од мене на овој теми. Ne znam da li je ovo iskljucivo tema za muskarce posto niko od zenskih clanova foruma ne daje komentar ali ja zelim da kazem par rijeci.Besjedu oca Justina sam slusala nekoliko puta i imam CD.Nisam primjetila nista sto bi bilo neumjesno, mozda se otac Justin izrazav vise svetovnim jezikom ali i cilj mu je da ga narod razumije.Mislim da je pomalo licemjerno sada optuzivati oca Justina i hvatati se za neke njegove rijeci van konteksta. Bitno je "sta je pisac htio da kaze". Zao mi je sto nisam imala priliku upoznati oca Justina i kod njega se barem jednom ispoviditi, pomalo zavidim bratu Medi.Otac Justin i na snimku ulijeva optimizam i poziva na zdrav i normalan zivot i odnos prema zivotu.тешко да има на чему да ми се позавиди, знајући због чега сам се задесио код њега ...сестро, двапут сам га видео, ал ми је о другом путу обележио оваквом веселом и живом беседом од пола сата насамо даљи остатак живота и привео ме Господу утабавши ми пут и разлучивши ми две ствари које су ме мучиле и то на такав начин да ми је свака слична ситуација била јасна кад ми се дешавала и избегао сам их ноншалатно уз константну захвалност старцу на квалитету поуке. пошто је друго виђење ствар исповести и мојег интимног живота, само ћу рећи толико. а и вратио сам му се само због лакости прве поуке коју сам примио. први пут ми је, после сведочења шта и како ми се дешава сваке недеље шест месеци, само кратко одговорио ''ниси крштен'' уз све разумевање и кратку поуку шта и како да урадим јер је схватио шта је све повезано са тиме кад ми је све одједном пукло пред очима и био сам на ивици да се потпуно сломијем, неповратно. била је сува истина све што ми је рекао и већ сам био изгубио наду да ће се нешто променити а отишао сам на море на одмор јер сам ћутао месец дана јер нисам више могао да поднесем бол који ми је наносила та ситуација. и то са девојком сам тад био, и замисли да тако ћутиш све време и причаш са људима погледом јер си способан само да отвориш уста да јецаш. зато и немам другачије разлучивање од оног којег заступам, кад је он у питању. можда је превише субјективно, али ако је мени дао такву поуку и тако ме оправио и управио ка Господу, немам разлога да сумњам да је и друге тако поучио. а никад од неког ко је имао лично искуство са њим нисам чуо ни трунку опречног мишљења од мојег - да је светитељ. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Август 12, 2010 Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Наставак: ОТАЦ ЈУСТИН: ...све дрогераши, сачувај Боже; момак 30 година, психички поремећен, она психички поремећена, да видиш каква је грозна, сва се разбацује, знате, уједа зубима, знате, пошашавила, знате. А зашто? Нема мушкарца, верујте ми, нема човека да је оплоди нормално, па да она лепо буде у другом стању, па носи бебицу, па ту је мушки, ту је женски, знаш тако, па онда роди дијете, па жена после роди дијете, па сва се ишчисти, како је дао Бог. Жена је најљепша после трећега дијетета у животу своме, најљепша је онда када роди треће дијете, тад је њен врхунац здравља и снаге, знате; Дијете поједе млијеко, очисти се оних својих...; Бог је тако створио жену да се она очисти од тих прљавштина; Али то је тако, па сви смо рођени од мајке. Па наше мајке нису, нису биле, удавале се, момак заврши школу, уда се и ево ти га. Тако да је то проблем сада што ви питате исповести и овога. А онда друга једна опасност има, узму се тако у браку, роде једно дијете, и онда се не слажу, опет поводом тога, знате. И зато ја њима ту, овај, њима то ћирилицом причам као сад вама, то неће нико, све ће људи бит фини господини, знате, па овако онако, нема, неко брк по брк, не смеш да радиш то, јер ако радиш то пашће ти ..., нећеш имат после с чим да идеш у дјевојку, а? Или остаћеш без дојки. А она неће то да слуша, а кад погријеши, куд ће црна... кући ? Једна јуче мајка довела дјевојку овде, живе у Њемачкој. Дјевојка стасала 18 година, а полудјела. Они је довели да јој ја читам молитву. Каква црна молитва!? Мала од 16 година има мароканца црнца, у кога се заљубила, па има 5-6 турака, па 5 шиптара, па тек на крају имала србина једног. Мало живи онако сербес, што кажемо. И сад вероватно да је она то мало дрогирана код тих источних момака, па ја кажем: - "узми тога арапина кога волиш. Што? Он је добар човек, ти си здрава дјевојка:" , - па каже "не би ја", каже, "то је ипак туђа вера, то је далеко ће ме одвести, не смем ја тамо." - "па што се не макнеш од њега?", - па каже "не могу, ја њега много волим, ја ћу", каже, "полудити за њим", А зна ли то мајка - не зна, а зна ли отац- не зна. И она треба да иде сад у лудницу због тога што вози мароканца, што воли мароканца. Поред толико мужева. Како сад то излијечити? Верујте, не постоји на земљи тај доктор који то може излијечити, само неки тако човек који ће да задовољи њу на тим чисто мушко-женским односима. А где наћи сад тог човјека ? Она се тотално откачила. Ја кажем њој: "ти треба да се вратиш у Југославију, па да се нешто запослиш, па да нешто радиш физицки, па да води неко бригу о теби, шта ћеш јести, шта ћеш пити. Не мож' ти сваки дан да једеш фине ствари, да ништа радиш,а да се купаш у топлу воду и да живиш са мароканцем, па то 1 дан, 2 дана, 3 дана,...Госпођо, ти то радиш 15 година, шта ћемо сад? Каже једна народна посланица - кад би могло да буде глава у берберници а стомак у аршиници(?). Да те бербер вамо удешава, а стомак да си у аршиници, да си сита сваки дан, а да ништа не радиш, то би вала било ... Не може тако, знате, кило меда иште кило жучи, казе Његош, разумеш ти, тако је то у браку". Е сад, то је проблем данашњих попова, да регулишу то како, рађајте се, множите се, водите бригу да не погрешите телесно, због вашег здравља. Није мени проблем да ја кажем њима : "рађајте се" што је мени стало да буде народа, не знам овога, ил' онога. Било га, не било, биће народа на овој земљи свакакога, ал ми је жао да она једна девојка отхрањена, мајка и отац све побринули за њу, и да она сад иде под земљу, 16-18 година. То је туга и трагедија личности. Да видите, пуни су манастири болесних момака. Дођу, побегну у манастир, све дрогирани, знате, они живе то `мушко-женско`, тамо се јашу од 15 године. Дај, Боже, да су још природно радили, него чак има и неприродно, колко је шта раде, знате, то је скандал, скандал. ЖЕНА САГОВОРНИЦА : Говори монах архим. Јустин, старесина манастира Савина, крај Херцег Новог. ОТАЦ ЈУСТИН: Ви не можете вјеровати колко су људи пали у гријех, а ничија брига. То је страшно, ничија су они брига. Знате, у овој старој Југославији несретној, биле су оне радне акције. Па како тако изађу момци, па копају пут, па раде нешто, 600 момака овде, 300 онде, па онда момци гурају ... гурају колица, па се упознају, сад ништа! Спава дању, спава ноћу. Не може то , драга, но сад смо у болест, разбољела се омладина. Погледај само какви дођу на венчање! К`о осушена на пајван. Човече, пуна жена, па треба да је сисата, гузата, па да има у њој 100 кила да има од чега жена да изађе... Нема је к`о црв, па куд ћеш јадна у брак?! Треба радити, треба свекрву слушати, треба свекра слушати, треба децу дизати. Нема та, не постоји организација, да прича девојкама једну причу, момцима другу причу, жењеним једну причу, нежењеним другу причу, па би то дошло све на своје место. Ја, кад сам био мали,48. године, у Вишеграду сам учио осмогодишњу школу. Ја не знам ни дан данас чија је то била идеја, али је била јако паметна. Учитељица је нас водила на вишеградску жељезничку станицу, и тамо су била 3 вагона, обичног оног воза. На свим вагонима је било излепљено унутра разне полне болести, и нама учитељица каже, ово ти је сифилис, ово ти је овај. Ми мали пикулини са села дошли - Замисли како је она била паметна, да нама у оне мале главице утули шта ваља радит , а шта не ваља радит. А, јел то било добро? А ови данас не знају, коњи, ништа, само јашу девојку до пола, од пола прекид, и онда дрога. Пуши она,пуши он. То им је онај завршетак сексуалне љубави, она половина. До подне некако заврши, а од подне никако, мислим у оном акту. Е сад, то неко треба да казе. А ко ће то да каже? Неће да каже нико. А онда друга постоји још једна опасност - што ти неуки монаси, или неуки људи , који упућују мужу и жени: "не смеш спавати у очи среде, не смеш у очи петка, не смеш у очи недеље, не смеш у недељу, не смеш за цео пост, не смеш ово, не смеш оно". Треба, људи ,објаснити шта писе у Светом Писму. Тамо каже: "човек је дужан да жени врши брачне односе, љубав.Не смеју се уздржавати изузев за време поста, али у договору - да их ђаво не би искушавао." То пише у Светом Писму, нема друго ништа, ово су друго све људи додали. Е сад, они вамо међу собом како се организују. Наравно, није исто прва година и 20 година у браку. То се некад није уопште о томе расправљало, а камо ли да ја као монах причам о томе, а ово је много важно - погибе народ, драга моја, погибоше деца, погибоше. Шта ти вреди - има кућу, има службу, има кола, има специјализацију. Разумеш ли, знате, шта ти то вреди ако се разболиш? Ни за шта. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: Да, да, лепо казивање , оце. А шта бисте саветовали оваквом брачном пару: двоје људи који се веома много воле, а међутим, он, како ви то кажете, не прилази њој. Он њу веома много воли, и она њега веома много воли. Међутим, она је , рецимо, једна особа која пати због тога, и не жели да превари свога супруга, свога мужа, своју љубав, је ли тако? И то тако иде годинама. ОТАЦ ЈУСТИН: Знате шта, овај, ја да сам учио медицину - ја бих био хирург. Не бих био никакав други доктор. Јер ја сам за хирургију, ту треба осећај. То је безобразлук са његове стране, знате. Он је њу ушкопио, психички. Он је њу свезао за себе, па нит је једе нити даје другоме, као пас кад се попење на сламу, па само лаје лаје, а слама му не треба, а ко хоће да једе сламе он не да (то деца не знају, сијено може да се каже). Он је узео њу, али неће да искористи ту жену. Зашто? Или је ослабио по тој мушкој линији, или он није знао то никад да ради. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: Рецимо да је знао. ОТАЦ ЈУСТИН: Па ако је знао знао, онда мора то стално да ради. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: Очигледно је у питању разлог објективан, болести нападају, рецимо - срчани проблеми, итд. ОТАЦ ЈУСТИН: Знате да вам кажем, нема ту, ни велики пенис, ни мали пенис. И то је проблем. Неко се разведе што је мали пенис, а неки што је велики. Неки је груб, наваљује на жену, а неки не наваљује. Није то то. Ствар је љубави. Био он срчан, болестан, био он туберколозан, био шећераш, био шта био, па било нека је не знам шта, изузев да му је рат (рак?) однео "ону работу",разумеш ти то - он треба жену увек да задовољава. А они кад се воле , они се увек могу задовољити онако, оно што није за причу, интима, њихова интима. Међутим, овде је један безобразлук,знате. Он једноставно неће да приђе жени 3 мјесеца, или месец дана,па то је твоја ..., шта је, а то њој смета. Е ваља. Не ваља. Ма, она треба да се разведе од њега, и то без икаквога гријеха. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: Али она њега воли! ОТАЦ ЈУСТИН: Па нека га воли. Нека надје другога који је сличан њему, па нека га воли. Или нека га превари, нека иде на Шар планину на хотел, 15 дана, нађе тамо здравог мушкарца да истресе кесу, па се врати, па нека овога воли у кревету оваквог, као сека персу. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: хаха, о Бозе драги, хахаха. ОТАЦ ЈУСТИН: Шта ће јој муж ако нема ону работу, или жена, а обратно ако је жена? Не може то тако , забога мила, па нисмо дјеца, нисмо стока. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: 7 Божија заповест, не чини прељубу. ОТАЦ ЈУСТИН: Прељуба је нешто друго - ако ти имаш мужа кога волиш, а направиш срамоту са другим човеком, па њега више заволиш, тај човек ти дође бољи у тим пословима. Онда - то се зове прељуба, онда ти запоставиш мужа, и децу и кућу, па онда пропадне и кућа. И она тамо, и ова `вамо. Због тога је прељуба - не смеш да имаш мужа осим свога мужа. Ако је он муж! Ал, ако неће, он тебе наводи да чиниш прељубу. И што не би она ишла код другог човека , ако 3 године он неће са њом да спава?! Па немојте молим вас, па ко би то издрж`о!? Ја сам против овијех студената, што се жале, знате, 2 спавају у истој соби, па један доводи дјевојку а други не доводи девојку. А онај, срамота онога што доводи девојку, срам да га буде, јер овај се нешто тако упропасти да се никад више не може, овај што не јаше жену вамо. Па кажем : "изађи ти из собе, мани ти њега, иди ти код некога другога горе." Не може то тако. Ви знате, старе мајке су, раније, кад краву треба водити бика, нису никад дале да деци да води, нису никад дали да деци гледају кад се крмача букари, кад се овца мрче, кад се коза прца, то су све оплођење стоке. "Шта гледаш то, немој то да гледаш, то не ваља" А шта данас гледају на филму? Сваки дечак данас има траке срамне, и гурне у телевизор а овамо руком тандрља своју .... Па шта је, ко је крив за то? И сутра не може да се ожени, упропастио своје полне органе, како се каже то на слику ... негатив, јесте, то је негатив живота, драга моја, ту се упропасти живот. Природно јадан, иди природно! Ма, што да гледаш ти шта ко ради на телевизији, узми девојку па иди у шуму, па сам снимај филм, сам се иживљавај са својом девојком, зар то није лијепо? ЖЕНА САГОВОРНИЦА: и тако оће, кроз ову причу дођосмо на поље, ја бих га назвала, компензације са једне стране, а са друге стране и пре свега, чини ми се, на поље посвећености. Кад кажем компензација, мислим на ето онај слушај од мало пре, можда би онај ко је ту енергију ускратио, или ако је жена ускраћена на оном пољу може компензацијом да се реализује на неком другом пољу, (овде се не чује јасно), а са друге стране што се тиче посвећености, то је исто повезано са компензацију на неки начин, али и посебно гледано. Монаси су посвећеници и они, ако ја добро разумем ствари те, такође су лишени тога. ОТАЦ ЈУСТИН: да вам кажем. Питам ја једног сељака, тера он два ждријепца, силна, у колима: "како смеш да тераш те ждријепце кроз велики чопор кола, од раније, док није било лимузина, ових трактора. Оду они једни ждријепци, оду други? Како реко`, ми то у Босни чим дође година и по, а ми то у шуми ушкопимо, не може да се рукује са њиме, са тим у колима". Каже: "оче, ми имамо у селу једнога ждријепца који скаче на кобиле, он се не вата. А сви ови други нису имали кобиле и с њима је лако, они само пиште вриште, а с њима може се седи, ... , они нису никад скочили на кобилу, и они су невини, с њима можеш да управљаш како хоћеш". Тако су монаси. Монаси су људи који су дошли чистога срца, чистога тела у манастир. Није то сваки монах - ако је оставио, жену живу, дјецу живу, не знам, женио се 10 пута па је потрчао сад у манастир, `вамо да се спасава. То је калуђер, то је нека... што би рекли нека... нека, што би рекли... нека безвезна ствар. Може да дође у манастир, нека ради тамо, да чува краве, ал' не може он сад да ствара неку твоју, да он сад прича тамо о монаштву, о девствености. И ту су јако строги ти старци, за ове монахе... "шта гледаш тамо, куд гледаш `вамо." Они знају те цаке, знаш, како то се ради. Монаси су људи који једноставно немају односа ни са женама ни са људима. Посте, моле се. Мушкарци и жене, девојке, ове монахиње и монаси. То су фини људи који раде по манастирима. Кад би ми имали везу са девојком - Немаш кад. Зато смо се и посветили без брака. Јер, ујутру устанемо рано у 4, легнемо у 10. То мало прочитамо молитава, ноћу одморимо. Тако цео вијек смо у цркви, од јутра до сутра. Ми би запоставили своје жене и своју децу. Видите колику имају муку свештеници наши, они су велики мученици. Хоће да буде добар свештеник у олтару и пред народом, ал треба и кућу гледати. Дошла жена: "пожури", каже, "прото, дијете добило пролив, треба отићи у болницу... иди на радни састанак, уцитељица зове - слабо нам уци Мишко". Он мора да буде и тамо и тамо, зато су наше проте врло фини људи. Видите како се нормално понашају, носе децу, носе унучиће, то је милина да видиш свештеника, протиница здрава, деце пуно око њега, чопор, фино. А монаси су људи који се повлаче, они не могу са девојкама да спавају, не могу да иду са девојкама у близину, а да остану, сви се повлачимо. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: а да ли су они лишени тих еротских, сексуалних нагона, енергија? ОТАЦ ЈУСТИН: нису, нису. И они имају жељу и они имају све то, али то се, имају тамо калуђерска правила, како се живи, шта се живи: не смеш да се обнажујеш, не смеш ово, не смеш оно, не смеш ништа. Не смеш да дишеш, ако треба, строго узевши. Имаш духовног оца, коме се исповедаш, па он каже "дедер, да идеш да цепаш дрва, деде` ово , деде` оно. Који слушају ...." ЖЕНА САГОВОРНИЦА: је ли то ипак једна врста насиља над човековом природом? ОТАЦ ЈУСТИН: па насиља, али добровољног. Добровољног. Ми добровољно ступамо у ред монаштва, свјесно. Први је завет послушност - то је најтежи завет. Други: безбрачност, а трећи: да немамо приватну својину. То ко може, може, ко не може, иди брате с милим Богом, остави нас на миру. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: ипак, да ли се поткрадају грехови? ОТАЦ ЈУСТИН: има, зато они који не слушају, они почну да иду са девојчицама, тамо-вамо, дописују се. Сад ово, мобилни телефон ће да направи збрку велику. Има ове поруке. Ко ће да га ухвати? Нико. Може како хоће разговарати с ким хоће. То ће и бракове да растури огромне,овај мобилни телефон. Он је добар, и све, али може да се употреби на зло. То сам хтео да кажем, који је разлог зашто данас долазе много? Видла си сама, јутрос колко их дошло тамо из Невесиња. И са сваким ја морам ту да то, онај пита "дал да узмем ту девојку", овај пита ово, онај пита оно. Ја се повлачим колико могу, али не могу да побегнем. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: то су, дакле , стварно питања из практичног живота. ОТАЦ ЈУСТИН: Нису деца више ... , питају кад и како хоће,"ја да спавам са женом, дал`да стављам гуму, ил` да не ставим гуму?" Па кажем "забога мила, са рођеном женом да стављаш гуму, па ти си коњ! Што си је узео, забога мила, са својом рођеном женом? Па волите се 13 сати , јадан не био. 15 сати не сјаши с ње, нека је тамо. Шта ће ти друго, зашто си је узо? Она то воли, њој то прија, теби прија, па терај колко имате времена. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: и снаге. ОТАЦ ЈУСТИН: па и снаге, и времена. Љубав је ту у питању, ал` она поштена љубав, није то срамотна љубав. Ово је срамотно, ово морално неморално. То је срамотно. Кад се, 27 година, молим те, човек и жена, па се разведу. Па замисли. То је за мене катастрофа. Боже ме опрости, ја би пострељао. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: немојте, како би пострељали, ви сте монах! ОТАЦ ЈУСТИН: бацио бих их у Дунав, нек се о`ладе. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: па како као Божији човек то можете да помислите? ОТАЦ ЈУСТИН: замислите, остави младића и девојку у 21 годину, сина и ћерку, и они се разведу. Па сте ће ова деца? Њима треба отац, а и мајка, а немају оца и мајку. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: већ су одрасли људи, боље, оће, да се разведу, него да живе у лажи и у греховима. ОТАЦ ЈУСТИН: а што се нису развели у 3 или у 5 година? Зна се до 5 година... ЖЕНА САГОВОРНИЦА: значи, ви не верујете у размимоилазиње у једном тренутку,у удаљавање? ОТАЦ ЈУСТИН: они ако су се вољели од почетка, они ће се вољети до краја. Ја сам венч`о од како сам дошао, ја мислим преко 600 бракова. Па, онда има тако свадба велика, свечаност велика, млада лепо обучена, завршимо венчање, лепо ... фина, сад они узму па снимају то све на филм. И онда мораш нешто да им казеш овако, неку поуку после венчања. Али, кад они дођу касније, за једно 15-20 дана, да узму тај лист венчани, да их уведем у књигу. Ја то средим лепо, онда ја њима држим једно овако интимно мало предавање, па причам: како је један деда, ал` истина је била - како је један деда тамо код нас имао бабу па живио са њоме, родио 14 деце, 68 унучица је дочекао, 92 годину деда дочекао. и каже "ми смо се тако вољели да никад нисмо имали неке компликације међу нама. Кад сам се год пробудио, она стави главу под овде, на мој пазух, доле окрене под пазух. - Јовке, што то радиш!?! Мичи се, Бога ти! - Немој Петре, ја тебе толико волим да не могу твоје душе да се надишем." 14 деце су родили, она се никад није могла надисати његове душе. И умрла је 10 година пре њега и није се никад могла надисати његове душе. Мож' мислити ти то шта то значи светиња брака. ЖЕНА САГОВОРНИЦА: слушали сте оца архимандрита, оца Јустина, старешину манастира Савине у Херцег Новом. За наше уобичајене појмове, рекли бисмо, необична духовна личност. Међутим, његово име је широко познато у културним круговима. Оно по чему је отац Јустин посебно познат, јесу дакле његови лековити разговори са људима, разговори који су један вид ,не само духовног савета, него дубоког људског разумевања и специфичне психолошке терапије. Када за нечији брачни љубавни проблем нема лека, каже се - тај треба да оде код оца Јустина. Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Август 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 12, 2010 Ух, овај део је најинтересантнији..... Ево и аудио снимка : http://www.4shared.com/audio/6GJhid7S/oJusin-istiji_zapis.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Медо уопште ја нисам говорио о полним односима мужа и жене у браку само када треба жена да затрудни. Лепо сам зато и напоменуо да је све подробно и јасно објашњено у беседи св.Јована Златоуста ако већ говоримо у универзалном принципу. Исто тако сам навео цитат апостола Павла да се муж и жена требају уздржавати у посту али по догвору, ако нема договора, онда нема ни уздржавања тј онај јачи мора попустити слабијем. Али ето опет и једно и друго се схвата у другом смеру, а чини ми се да ти мислиш да жена и муж никако не требају да се уздрже у браку од полних односа. Е не знам то је твоје и да где си то нашао. Мени је било ружно читати каквим се све терминима служи отац Јустин да сад не наводим, као и да подстиче жену да учини прељубу ако муж неће однос са њом, као и мужа да најаши на жену читав дан ако неможедругачије да издржи, и то све јавно да слуша свако ко дође у посед снимка. Ако је то онда баш нешто специфично, онда треба да буде у оквиру индивидуалног саветовања, како коме по његовој мери и степену духовног стања укоме се налази. Ето доста од мене на овој теми. Ne znam da li je ovo iskljucivo tema za muskarce posto niko od zenskih clanova foruma ne daje komentar ali ja zelim da kazem par rijeci.Besjedu oca Justina sam slusala nekoliko puta i imam CD.Nisam primjetila nista sto bi bilo neumjesno, mozda se otac Justin izrazav vise svetovnim jezikom ali i cilj mu je da ga narod razumije.Mislim da je pomalo licemjerno sada optuzivati oca Justina i hvatati se za neke njegove rijeci van konteksta. Bitno je "sta je pisac htio da kaze". Zao mi je sto nisam imala priliku upoznati oca Justina i kod njega se barem jednom ispoviditi, pomalo zavidim bratu Medi.Otac Justin i na snimku ulijeva optimizam i poziva na zdrav i normalan zivot i odnos prema zivotu.тешко да има на чему да ми се позавиди, знајући због чега сам се задесио код њега ...сестро, двапут сам га видео, ал ми је о другом путу обележио оваквом веселом и живом беседом од пола сата насамо даљи остатак живота и привео ме Господу утабавши ми пут и разлучивши ми две ствари које су ме мучиле и то на такав начин да ми је свака слична ситуација била јасна кад ми се дешавала и избегао сам их ноншалатно уз константну захвалност старцу на квалитету поуке. пошто је друго виђење ствар исповести и мојег интимног живота, само ћу рећи толико. а и вратио сам му се само због лакости прве поуке коју сам примио. први пут ми је, после сведочења шта и како ми се дешава сваке недеље шест месеци, само кратко одговорио ''ниси крштен'' уз све разумевање и кратку поуку шта и како да урадим јер је схватио шта је све повезано са тиме кад ми је све одједном пукло пред очима и био сам на ивици да се потпуно сломијем, неповратно. била је сува истина све што ми је рекао и већ сам био изгубио наду да ће се нешто променити а отишао сам на море на одмор јер сам ћутао месец дана јер нисам више могао да поднесем бол који ми је наносила та ситуација. и то са девојком сам тад био, и замисли да тако ћутиш све време и причаш са људима погледом јер си способан само да отвориш уста да јецаш. зато и немам другачије разлучивање од оног којег заступам, кад је он у питању. можда је превише субјективно, али ако је мени дао такву поуку и тако ме оправио и управио ка Господу, немам разлога да сумњам да је и друге тако поучио. а никад од неког ко је имао лично искуство са њим нисам чуо ни трунку опречног мишљења од мојег - да је светитељ. Raduje me da te je otac Justin okrenua na pravi put, u stvari da si izasao na pravi put. Hvala Bogu koji te je uputio takvom duhoniku.Zelim ti da ostanes na pravom putu uz pomoc i zastupnistvo oca Justina Savinskog. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 зато су наше проте врло фини људи. Видите како се нормално понашају 4chsmu1 dada 0110_hahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Свака му је ка у Његоша! 4chsmu1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 apsolutno... išao sam u Savinu,na žalost,otac je tada već bio blaženopočivši.... pa ipak,na grobu sam se više osećao 0110_hahaha nego 4chsmu1 jer je duh oca Justina duh Hristovog jevandjelja u kome, slava3 nema dada već samo algabacaju hfvguio Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 Da li je brak koji je sklopljen samo gradanskim putem smatra bludom? Шта је то блуд ? bleh Чули сте како је казано старима: не чини прељубе. А Ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу својему (Мт. 5:27-28). Бјежите од блуда;јер сваки гријех који човјек учини ван тијела је; а који блудничи он своме тијелу гријеши (1. Кор. 6;18). Св. Апостол Павле пише: " А блуд и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама" (Ефес. 5:3, као и 1. Кор. 6:9-10). Наиме, постоји разлика између блуда и прељубе. Прељуба је ??? Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Август 17, 2010 Пријави Подели Написано Август 17, 2010 O tome odlučuje duhovnik ili nadležni sveštenik,nikako netreba samovoljno i bez savetovanja sa sveštenikom prilaziti pričešcu. Jer supružnički život bez crkveno braka predstavlja konkubinat.Recimo moj počivši duhovnik arhimandrit Petar Denkovački nije hteo da pričesti supružnike koji nisu venčani u crkvi . Дакле, поп је власник причешћа....... 1314_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука