Jump to content

Брак - заједница мушкарца и жене

Оцени ову тему

da li biste stupili u brak bez ljubavi?  

186 члановâ је гласало

1. 1. da li biste stupili u brak bez ljubavi?

• da
      5
    • ne
      158
    • mozda
      13
    • da iz interesa
      5

Препоручена порука

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић на тему "Хришћански брак у савременом свијету"

http://www.svetigora.com/node/11590

Ово је једна одлична беседа одличног беседника.
П.С. И русофоби ће се одушевити. :)

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Марина Савковић рече

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић на тему "Хришћански брак у савременом свијету"

http://www.svetigora.com/node/11590

Ово је једна одлична беседа одличног беседника.
П.С. И русофоби ће се одушевити. :)

Ауууу... Баш добро предавање. :skidamkapu::dobro:

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

On 8/5/2017 at 7:22, goranger рече

Zaljubjenost je dar Božji. traje 2-3 godine(mere) onda prestaje(nestade vina). nastupa period vode sve dok Hristos ne preobrazi razvodnjenu zaljubljenost u vino ljubavi. Za to molimo Majku Božiju da kaže Sinu svom: nemaju vina. I onda Hristos čini čudo tako da vino ljubavi bude bolje od vina zaljubljenosti.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Марина Савковић рече

:skidamkapu:

"Дакле, тате и маме, одступите!" :smeh1::dobro:

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Брак је чудо на земљи. У свету у којем се све растура, брак је место где су двоје људи, захваљујући томе што су се заволели постали јединствени, место где се завршава разједињеност, где почиње остваривање јединственог живота. И у овоме се састоји највеће чудо у људским односима: двоје одједном постају једна личност и одједном се испоставља да су два лица, зато што су једно друго заволела и прихватила до краја, потпуно, постала нешто веће од двоје, од просто два човека – испоставља се да су они јединство.

Над овим свако треба да се замисли зато што је живети сам мучно и тешко, а уједно и лако и на то смо навикли. Интересовања ума и укуси се разилазе и зато је веома лако рећи себи: “Желим да живим и да се бавим оним што ме занима.” Неко живи ради профита, неко живи ради културе, неко тражи идеал, али је притом сам себи довољна јединица, довољан је себи самом... А у ствари због тога долази до распадања друштва, до расипања. На крају не остаје ништа од оног дивног, чудесног јединства, које би могло да постоји међу људима. И брак, као што сам већ рекао, представља чудо поновног успостављања јединства тамо где оно не може бити успостављено људским снагама.

Међутим, за то је потребно да знамо шта је љубав и како можемо бити повезани љубављу, зато што постоје разне врсте љубави. Ми ову реч користимо у веома различитим приликама. Кажемо да волимо Бога, да волимо родитеље, да волимо жену, мужа, децу; али такође кажемо да волимо најнезнатније ствари. Ми ову свету, изузетну реч срозавамо говорећи: “Волим сладолед, волим шетњу, волим фудбал, волим позориште...” И самим тим срозавамо квалитет саме речи, те се испоставља да смо и сами заробљеници ове збрке.

Љубав је предивно осећање, али она није само осећање, то је стање читавог бића. Љубав почиње у тренутку кад пред собом видим човека и видим његове дубине, кад одједном видим његову суштину. Наравно, кад кажем: “Видим”, не желим да кажем “поимам умом” или “видим очима”, већ “поимам свим својим бићем”. Ако се може дати поређење, исто тако поимам лепоту, на пример, лепоту музике, лепоту природе, лепоту уметничких дела, кад стојим пред њима задивљен, ћутке, само доживљавајући оно што се преда мном налази, а да нисам у стању да то изразим било каквим речима осим ускликом: “Боже мој! Како је то лепо!..” Тајна љубави према човеку почиње у тренутку када га гледамо без жеље да га поседујемо, без жеље да њиме владамо, без жеље да на било који начин искористимо његове дарове или његову личност – само гледамо и дивимо се лепоти која нам се открила.

митрополит Антоније Сурошки       Тајна љубави - Беседа о хришћанском браку

Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8)

Подели на овим сајтовима

... Мислим да, такође код Фрома постоји једна јако добра подела појмова. Човек може да буде. За њега постоје два основна појма: бити и имати. И, једна моја, такође занимљива познаница, психолог, која се исто бави породицом, говорила је да после свог првог разговора с људима који већ имају породицу, обично као домаћи задатак поставља следеће питање: "Добро, сад идите кући, а следећи пут ћемо разговарати на ову тему: кад сте хтели да ступите у брак, да ли сте желели да имате добру жену, да ли сте желели да имате добру децу, да ли сте желели да имате топли дом, или сте желели да будете добар муж, да будете добар отац, да будете домаћин у својој кући? Дакле, шта сте желели: да имате или да будете?" То је заиста веома важно стање: то су два потпуно различита расположења и стања човекове душе. Да ли ја желим да имам добру жену? Да – желим да имам добру жену па бирам, ова није баш сасвим таква, овде нешто не одговара... Па нема идеалних људи, заиста нема идеалних људи који би нам у свему угађали. Зато је човек несрећно изабрао, па ће бирати другу. Желим да имам добру жену, па ћу бирати другу зато што нисам имао среће с овом. Што се тиче деце – ја сам хтео добру децу, а ова су обешењаци, или су се покварила у школи, или их је жена покварила, ташта их је упропастила, па су деца лоша. И испада да је заиста тако, човек се мучи, почиње да се разводи и спреман је да се одрекне деце итд. А у ствари, ако човек има другачију поставку: "желим да будем отац", "желим да будем муж", и поред најгоре жене. Ако имам за циљ да постанем добар муж, ма каква била жена, ја могу да будем добар муж, могу да будем добар отац. Деца могу да буду најнепослушнија, најнесташнија, али ја и поред најгоре деце могу да будем добар отац. Ето, веома је важно да се то схвати, да је главни, основни разлог због којег бракови почињу да се разводе и породице да се распадају, тренутак кад човек жели да има, а не сам да буде. Дакле, то је заиста најважније. Из овога проистиче и све остало. Одавде потиче и то што нема љубави. Јер, нема пожртвованости, нема жеље да човек буде неко, нема жеље да промени себе, нема жеље да се одрекне неких својих навика и онога чему даје предност...

о. Илија Шугајев

Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8)

Подели на овим сајтовима

Одломак из поруке изнад ове и у видео варијанти као комплетна беседа:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 21.8.2017 at 10:17, nikolay рече

А у ствари, ако човек има другачију поставку: "желим да будем отац", "желим да будем муж", и поред најгоре жене. Ако имам за циљ да постанем добар муж, ма каква била жена, ја могу да будем добар муж, могу да будем добар отац. Деца могу да буду најнепослушнија, најнесташнија, али ја и поред најгоре деце могу да будем добар отац.

Добар интервју са о. Илијом.

Ово свакако не значи да се не старам о васпитању дјеце и да бирам особу која ми не одговара. Напротив. Отац овдје даје смјернице за превазилажење потешкоћа које су по нашој промјењивој природи неминовне. Сваки сукоб има двије стране. То ће рећи, да моја страна није учествовала (да сам била добра супруга, мајка), до сукоба не би ни дошло. Но ми волимо да мислимо како до нас није и како би други требало да се "поправи". Чак ако је до нас свега 10%, нисмо спремни ни тих 10% пута (први) да пређемо. Људи (притом се овде чешће ради о женама) често улазе у односе (везу, брак), са планом, илузијом, нереалним очекивањима да ће се тај други промијенити. Још горе, да ћемо га ми промијенити. "Оставиће он алкохол." Или нешто друго, треће. Неће, сестро. Ако се не мијења самовољно, из љубави, неће се промијенити. Итд. Опширна, занимљива тема.

Мало више прихватања, уживања у различитости, проналажења оног доброг у ближњем (а ближњи ми је свак', јер је свако подједнако умивен Христовом љубављу), а мало мање осуђивања и тенденција интервенције, контроле у било којем односу (ја - супруг, ја - брат, ја - родитељ, ја - дијете, ја - шеф, ја - странац, ја - живот) није на одмет.

Подели на овим сајтовима

Ne verujem u brak. Brak je postao drzavni ugovor u kojoj je muskarac gubitnicka strana. Jednostavno u takvom ugovoru ne moze da se funkcionise. Da je verujucima do braka oni bi stopirali degradaciju bracnih prava muzeva i oceva. Ali im nije stalo. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

"Родитељи треба да се предају љубави Божјој. Треба да буду свети пред својом децом и да то показују својом благошћу, трпљењем и љубављу. Сваког дана треба да постављају нов почетак - да пројављују ново расположење, одушевљење и љубав према деци. Радост коју ће доживети и светост која ће их походити пренеће благодат на њихову децу."

Старац Порфирије Кавсокаливит

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Млађони рече

Ne verujem u brak. Brak je postao drzavni ugovor u kojoj je muskarac gubitnicka strana. Jednostavno u takvom ugovoru ne moze da se funkcionise. Da je verujucima do braka oni bi stopirali degradaciju bracnih prava muzeva i oceva. Ali im nije stalo. 

Какве везе има брак двоје вјерујућих са некаквим правима? Та права, закони, они су ту за људе који су удаљени од Бога, а такво друштво које се удаљује од Бога...оно се све више ослања на законе, права, који са Богом немају много везе...као што нема ни живот који доводи до употребе тих закона...права...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Војвода7 рече

Какве везе има брак двоје вјерујућих са некаквим правима? Та права, закони, они су ту за људе који су удаљени од Бога, а такво друштво које се удаљује од Бога...оно се све више ослања на законе, права, који са Богом немају много везе...као што нема ни живот који доводи до употребе тих закона...права...

Ima, i verujuci mogu da budu zrtve tih zakona. Sam kazes drustvo se udaljuje od boga, sve to povecava rizik da budes zrtva tih zakona. 

Подели на овим сајтовима

On 04/09/2017 at 14:21, Млађони рече

Doso red na vas izgleda... :D

Vekovima su zene bile "gubitnicka strana" pa valjda mogu i one malo da se odmore. Ajde tek je pocelo, navici cete se vremenom  ;)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Лапис Лазули рече

Doso red na vas izgleda... :DVekovima su zene bile "gubitnicka strana" pa valjda mogu i one malo da se odmore. Ajde tek je pocelo, navici cete se vremenom  ;)

Kako su to vekovima zene gubitnicka strana? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Млађони рече

Ima, i verujuci mogu da budu zrtve tih zakona. Sam kazes drustvo se udaljuje od boga, sve to povecava rizik da budes zrtva tih zakona. 

Али немој да се удаљујеш од Бога нити да жениш жену која је дио  друштва које се удаљава од Бога и нећеш имати проблема са тим законима...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...