Jump to content

Ћирилица

Guest - . . .-

Ћирилица  

45 члановâ је гласало

1. 1. Дали довољно радимо на томе да заштитимо ћирилицу

• Да
      5
    • Не
      40

Препоручена порука

On 18. 7. 2015. at 12:45, Zayron рече

Inače balkanski lingvisti sve u svemu uzevši su čemer i tuga. Češki i poljski nikad neće propast jer za svaku sitnicu tamo imaš objašnjenje, ch i h, i i í i y, sve su to različiti GLASOVI, fonemi. Naravno da se tamo mora više zagrijat stolica ali duh jezika je ostao živ i nedotaknut. Pa objasnite onda zašto propada baš srpska ćirilica a ne propada ni grčka, ni ruska, ni bugarska, daleko su od bilo kakvog propadanja ajde da kažemo sve nek to bude ćirilica i s tom grčkom.  A ne propadaju ni poljska, slovačka ni češka latinica, to ni slučajno? Objasnite zašto vaš ona, srpska ćirilica? Ja jedini razlog vidim u toj reformi. Jedino kod Srba je takva reforma protekla, ni kod koga drugog. Niko drugi nema takvo pravilo u svom pravopisu.

Колико је мени познато , други народи су прихватили ћирилицу после Вукове реформе и прилагодили су својим потребама . Да стоји то што кажеш , они то писмо не би ни прихватили.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 18. 7. 2015. at 14:53, Ненад. рече

Колико је мени познато , други народи су прихватили ћирилицу после Вукове реформе и прилагодили су својим потребама . Да стоји то што кажеш , они то писмо не би ни прихватили.

Koji sad drugi narodi? Rusi i Bugari preuzeli srpsku ćirilicu poslije Vukove reforme?

Подели на овим сајтовима

Да.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

On 18. 7. 2015. at 21:44, Ненад. рече

Да.

Pa Vuk Stefan Karadžić srpsku ćirilicu nije izmislio već minimalno prepravio u skladu sa svojim idejama o reformi srpskog pravopisa, koje medjutim nisu prošle nigdje drugdje osim u Srbiji. Rusi i Bugari su ostali pri svojem pravopisu i pri svojoj ćirilici, nisu preuzeli srpski pravopis a ni ćirilicu. Ti znaš nešto više o tome da su Rusi i Bugari preuzeli srpsku ćirilicu i zaveli u ruski i u bugarski jezik pravilo jedan znak, grafem - jedan fonem i piši kao što govoriš a govori kao što pišeš? Kojim pismom su onda Rusi i Bugari pisali prije Vuka ako su ćirilicu kakvu treba dobili tek preuzimanjem njegove srpske verzije ćirilice, latinicom? Ruski i bugarski jezik imaju ili su preuzeli srpske glasove i znake za dž, dj, ć, lj, j, nj?

http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Odumiranje-cirilice/t3252.lt.html

http://www.srpskijezik.rs/gramatika/vukova-reforma

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pokažem vam zanimljivu fotku sa sajta kanoničke Višegradske kolegijatne kapitule, prelature svetog Petra i Pavla u Pragu (sjedište višegradskih kanonika, prelata, višepostavljenih katoličkih klirika) sa Slovenskog sabora iz 1848 godine a na kojoj su osim tadašnjeg prepozita Višegradske kapitule Václava Štulce takodjer i drugi učesnici skupa, medju njima i Vuk Stefanović Karadžić.

http://www.kkvys.cz/125-let-od-umrti-vysehradskeho-probosta-vaclava-stuce-9-8-1887/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovansk%C3%BD_sjezd

img290-Kopie-2.jpg

Подели на овим сајтовима

On 18. 7. 2015. at 22:14, Zayron рече
Pa Vuk Stefan Karadžić srpsku ćirilicu nije izmislio već minimalno prepravio u skladu sa svojim idejama o reformi srpskog pravopisa,

А ко каже да је измислио ?

Писмо су измислили Ћирило и Методије . Вук је само урадио задњу реформу.

Само се питам : Какве то везе има са већинским ставом оних који не пишу ћирилицу  , да су навикли и да им је лакше због тастатуре? 

Подели на овим сајтовима

On 18. 7. 2015. at 12:27, Ненад. рече

За мене је Караџић творац србског писма , а не кривац за било шта .Не можемо да кривимо човека који је живео пре два века  за било шта што се сада дешава.

On 19. 7. 2015. at 8:28, Ненад. рече

А ко каже да је измислио ?

Писмо су измислили Ћирило и Методије . Вук је само урадио задњу реформу.

Само се питам : Какве то везе има са већинским ставом оних који не пишу ћирилицу  , да су навикли и да им је лакше због тастатуре? 

Pa nisam ja valjda proglasio da je Vuk Karadžić tvorac srbskog pisma.

Stvarno, ko je to samo mogao proglasiti tako nešto? Hahahahaha!

:D

Подели на овим сајтовима

Дејо , ја сам позитивно мишљење о теби , а сада си ме до краја разочарао . Да се неко назива Фашистом што пише ћирилицом је ван сваке памети . 

Подели на овим сајтовима

Зуроне , указао си ми на грешку и хвала ти на томе . Једноставно , крајње неспретно сам се изразио , али сви ми знамо да је он извршио само реформу.

Подели на овим сајтовима

On 19. 7. 2015. at 8:28, Ненад. рече

Ima veze, jer su oni u stvaru "operisani" od duha jezika a tog duha jezika srbskoga ih je izbavio tatiček Masarik, pardon, ne Masarik, nije Masarik za sve kriv, dakle tatiček Karadžić rečeni Vuk Stefanović jerbo im je objasnio fintu kako pisati srbski brez muke i nauke velike. To je isto kao kad bi Česima neko proglasio, joj, vi imate tako suvišnih slova, recimo to bzvz. ř? Šta će vam ono kad se to može napisati normalno rž. Pa onda umjesto Přemysla imamo tamo Pržemisla, ahahahaha.

Подели на овим сајтовима

On 19. 7. 2015. at 9:40, Ненад. рече

Дејо , ја сам позитивно мишљење о теби , а сада си ме до краја разочарао . Да се неко назива Фашистом што пише ћирилицом је ван сваке памети . 

Nisam mislio ozbiljno, trolovao sam i bio ironican jer se trenutno na fejsu vodi neka rasprava oko te cirilice pa neki kazu kako je svako ko pise cirilicom fasista. 

Подели на овим сајтовима

Па добро Дејо "мајка му стара " зар ниси размишљао , да је то крајња увреда за оне који пишу ћирилицом.

Свако има неприкословено право да пише којим хоће писмом и мени не пада напамет да било каквим погрдним именима називам оне који пишу латиницом.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

После свега што се дешава , опет треба да се запитамо : Колико ми сами радимо на томе да заштитимо своје писмо ?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...