ВИЛМА Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 отсецати жеље, бриге оставити Богу, то је лечење Цркве и Црквом... To se zove žmurenje ili bežanje od problema. Izbegavanje ne rešava probleme, kao što se i neispeglan veš neće sam čarobno ispeglati. A želje ako nemamo nikakve...pa,recimo da onda ne znam za koji moj živimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Slažem se da sve treba prepustiti Bogu, On jedini tako deluje svi ostali imaju interes. U Duhu je od iskona da sve prepustimo Tvorcu i slobodnom voljom dopustimo da On deluje kroz nas i za nas. Nagrada je upravo u toj slobodnoj volji jer čovek nije lutka. Svi ostali čak i najbliži mogu recimo nenamerno da naprave problem. Ne treba naravno ići u krajnost i ne dopustiti Bogu da ti pomogne i preko drugih ljudi. Malo po malo stvari su sve jasnije i sve legne na svoje mesto. Гордана Николић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гордана Николић Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Уз све оно што је предиван старац Тадеј говорио и творио, што и јесте у потпуности тачно и основа свега, додала бих и неке "природне терапије" без икаквих штетних последица, а то су, рекла бих - и здрав хумор (наглашавам - здрав) , као и ова предивна амбијантална, опуштајућа музика која и опушта и освежава, бар мени је прелепа Предлажем и ово, јер свима нама може само да улепша живот, помогне и буде од користи. Јер, Господ и жели да се радујемо животу, а не да га проведемо тугујући, бринући се, страхујући и очајавајући ... Опустите се и уживајте. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 17. Писмо Једној жени коју мори тешка жалост Пишеш да те мори нека неодољива и необјашњива жалост. Телесно си здрава, кућа пуна, али срце празно. Управо срце ти је пуно мрачне жалости. Приморана одлазиш на забаве и весеља, али то још више повећава жалост. Пази добро, то је опасна бољетица душе. Она може душу сасвим умртвити. Такву жалост црква сматра смртним грехом. Јер по речима апостола има две врсте жалости: жалост која је по Богу доноси покајање за спасење - а жалост овога свијета смрт доноси. Код тебе је очигледно ова друга врста жалости. Жалост по Богу спопада човека кад се човек сећа греха својих, па се каје и вапије ка Богу. Или кад се неко жалости због греха других људи. Или кад неко ревнује за веру Божију, па гледа са жалошћу како људи отпадају од вере. Такву жалост Бог обраћа у радост. Као што Павле описује апостоле и све праве слуге Христове говорећи да су они као жалосни а који се једнако веселе. Веселе се, јер осећају моћ и близину Божију. И примају утеху од Бога. Тако и Псалмист говори: сетих се Бога и развеселих се. Светитељска жалост личи на облаке, кроз које сија сунце утехе. А твоја жалост личи на помрачење сунца. Мора да си имала много ситнијих недела и грехова, које си сматрала безначајним, па их ниси исповедила ни покајала. Као стара паучина они су се сад ухватили око срца твога, и створили су као гнездо за ту велику жалост, коју зла демонска сила злурадо подржава у теби. Зато прегледај цео живот свој; учини једну нештедну смотру над собом, и исповеди све. Исповешћу ћеш дом душе своје очистити и проветрити. И ући ће у тебе свеж и здрав ваздух од Духа Божјега. Потом почни храбро чинити све што је добро. Почни, рецимо, са милостињом у име Христово. Запамти: у име Христово. Христос ће то видети и осетити, и убрзо ће ти даровати радост. Дароваће ти неисказану радост, коју само Он даје, и коју никаква туга ни мука ни демонска сила не може помрачити. Читај Псалтир. То је књига за жалосне душе, књига утехе. Господ нека те ускоро обрадује. Св. Николај Велимировић, Мисионарска писма Гордана Николић, ИгорМ, javor and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djoleat Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 I lekovi su od Boga, hvala Bogu sto postoje. Vesko3 treba da se zahvalis Bogu sto si ozdravio i da budes zahvalan na te dve godine lecenje medikamentima, a ne da odvracas bolesne ljude od doktora.. Млађони, Mironosica, ВИЛМА and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djoleat Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Sto, mislis da iza ovakve misli ne bi mogao da stoji Siluan Atonski? Разочарајте се у свему, и тада ћете бити очарани свим, чак и својим разочарањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Како се манифестује депресија? Мислим како човек зна да има депресију а не рецимо повишен холестерол или шећер? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 To se zove žmurenje ili bežanje od problema. Izbegavanje ne rešava probleme, kao što se i neispeglan veš neće sam čarobno ispeglati. A želje ako nemamo nikakve...pa,recimo da onda ne znam za koji moj živimo. "Не узимај превише на себе бриге овога света, већ чувај свој мир и живи са Богом" - О. Тадеј Није бежање од проблема,већ подизање свести о томе шта је заиста наш "проблем"... Говори се о слободи, о неробовању греху, жељама, завистима... све то штети и оптерећује непотребно душу. Када о свему бригаш, када увек нешто желиш и никада ниси задовољан, то није слобода. Душа и дух нису исто, али то је друга тема. А можда би било корисно и томе после нешто написати. О смирењу, смиреном човеку: Смирен човек је неспособан за зло и мржњу: он нема непријатеље. Ако га неко од људи вређа, он у том човеку види оруђе праведног суда и Промисла Божијег. Смирени човек се у потпуности предаје вољи Божијој. Смирени не живи сопственим животом, него Богом (св. Игњатије Брјанчанинов) Смирење је нешто највеће међу врлинама: јер оне у којима се укорени, кроз најискреније покајање и примивши као сапутницу молитву са уздржањем, истога трена чини слободнима од страсти (св. Никита Ститат). Смиреној души Господ открива своје тајне (старац Силуан Атонски) ... Када ово човек схвати или још боље спозна, на добром је путу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Који је узрок депресије, депресија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Greh. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Da nisam proveo srednju skolu pod lekovima verovatno bih se ubio. A sto se tice liturgije ne mogu da razumem kakve to veze moze da ima sa izlecenjem od depresije. To je kao da kazes da liturgija leci sidu. Posto depresija kao i sida kao i sizofrenija spada u neizlecive bolesti. За Господа ниједна болест није неизлечива, или какав би то онда Творац био ако не би умео да излечи што је створио? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Иначе, не могу да се сетим тачно шта су рекли Свети Оци, али било је нешто у смислу да ако си запао у униније (депресију), понизи се и проћи ће. Како се понизити? Чинећи метаније, поклоне, смиравати се пред сваким. Такође помаже и шетња, како коме и зависи колико је ко упао у јаму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 Како се манифестује депресија? Мислим како човек зна да има депресију а не рецимо повишен холестерол или шећер? Како се манифестује депресија? Мислим како човек зна да има депресију а не рецимо повишен холестерол или шећер? Pa ovde je najbliži bio Sv.Nikolaj Velimirović zaista ne možeš da nadješ reč utehe kad te ti sitni gresi guše kao da su hula na Duha Svetoga. Ne nalaziš ni vrata ni prozor. Plašiš se svega i svačega i zbog straha ne nalaziš smisao u radosti. Lek je dobri medikamenti, neosudjivanje okoline i post(po blagoslovu)+molitva. (Liturgija+domaće pravilo), takva terapija može čak i ozbiljne psihoze da održava zalečenim. Bitna je kažem i okolina koja te ne osudjuje odnosno ne pametuje i najbolje zna šta je za tebe dobro. Najbolje je sve svetovno odbaciti i predati se Bogu koji ti vrati tako jako da ništa u životu nisi propustio. (otvori i upravi um,srce i dušu (razbistri)) Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 @ Kraljica Boca Tvoje pitanje i zbunjenost na moju konstataciju mi govori koli poznajes molitvu. Da si spoznala dar istinske, prave molitve ne bi se bunila. Da, izvor depresije je greh. Драгана П. је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Октобар 29, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2013 @ Kraljica Boca Tvoje pitanje i zbunjenost na moju konstataciju mi govori koli poznajes molitvu. Da si spoznala dar istinske, prave molitve ne bi se bunila. Da, izvor depresije je greh. @ Kraljica Boca Tvoje pitanje i zbunjenost na moju konstataciju mi govori koli poznajes molitvu. Da si spoznala dar istinske, prave molitve ne bi se bunila. Ono što je meni neodređeno, tebi deluje kao da se bunim. Porazmisli malo. Inače, zašto misliš da svi želimo da spoznamo "istinsku,pravu" molitvu ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука