Jump to content

Како заинтересовати младе за Цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Prebacio sma temu u odgovarajući podforum.

Iskreno, u NS ne manjka mladih ljudi u Crkvi, čak šta više mislim da preovladavaju.

Dešava se ono što se deilo kada su Sbi prvi put primali Hrišćanstvo, deca su postajali Hrišćani a roditelji su se i dalje držali paganstva...nekako se stiče utisak da se istorija ponavlja  :)

Dakle, pokušajte da se ugledate na vladiki Irineja i Porfirija pa ćete privući mlad svet :)

Подели на овим сајтовима

Prebacio sma temu u odgovarajući podforum.

Iskreno, u NS ne manjka mladih ljudi u Crkvi, čak šta više mislim da preovladavaju.

Dešava se ono što se deilo kada su Sbi prvi put primali Hrišćanstvo, deca su postajali Hrišćani a roditelji su se i dalje držali paganstva...nekako se stiče utisak da se istorija ponavlja   :)

Dakle, pokušajte da se ugledate na vladiki Irineja i Porfirija pa ćete privući mlad svet :)

У реду, на какав конкретан делокруг. Оно што долази до нас је везано за рад у СПЦ који је итекако видљив, но оно што се дешава "унутра" у Епархији није баш доступно шире. Знам за добро учешће младих у НС, као и у ЗХМ Епархији, и радујем се томе. Но, мислим да се ми у СПЦ недовољно бавимо мисијом, углавном се своди на "снађи се". 

Подели на овим сајтовима

Tema je odlična,ali je pitanje teško.

Можда би питање мисионарења у Цркви било одговарајуће. 

Подели на овим сајтовима

Prvo,Crkva mora da prati trendove na jedan specifičan način tako da ne poremeti svoju suštinu.

Drugo,vraćanje veronauke u škole možda i nije bio dobar potez jer deca po prirodi vole da uče što manje moguće,veronauka im dođe višak i dobar deo dece ima negativan stav prema veronauci.

Treće,Crkva mora da bude pristupačnija i lica koja rade sa decom morali bi da budu mlađi ljudi koji su "IN" ali opet crkveni ljudi,npr studenti Bogoslovije.

Četvrto,Crkva mora da ima mistični i sveti karakter,njeni pripadnici moraju biti stub nacije i vere,sve na svetu i u državi može propasti ali crkva nikad.

Peto.Deci se mora staviti do znanja da je crkva hram znanja i razumevanja i poštenja,hram čije sveštenstvo poseduje one vrline koje propagira i to mora biti tako 100%.Dete mora da zna da je hram mesto tolerancije i skromnosti  i utočište i sigurno mesto zauvek,od rođenja do smrti.

Od ovoga što sam nabrojao,naša crkva ne ispunjava 20%

I da,deca ne vole ljude sa raščupanim bradama koji neprijatno mirišu,kada bi naši popovi malo doterali imidž Gandalfa Sivog,mislim da bi bio pun pogodak ;)

Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći

Подели на овим сајтовима

У реду, на какав конкретан делокруг. Оно што долази до нас је везано за рад у СПЦ који је итекако видљив, но оно што се дешава "унутра" у Епархији није баш доступно шире. Знам за добро учешће младих у НС, као и у ЗХМ Епархији, и радујем се томе. Но, мислим да се ми у СПЦ недовољно бавимо мисијом, углавном се своди на "снађи се". 

U pomeutim eparhijama su sve episkopi iza kojih stoje rad i dela, vrlo ozbiljni, obrazovani , harizmatični.

Sveštenstvo u tim eparhijama je takodje na zavidnom nivou , mislim i da to ima dosta uticaja.

Došlo je takvo vreme , da se poker mora igrati sa otvorenim kartama, mladom čoveku više niko ne može da maže oči.

Подели на овим сајтовима

U pomeutim eparhijama su sve episkopi iza kojih stoje rad i dela, vrlo ozbiljni, obrazovani , harizmatični.

Sveštenstvo u tim eparhijama je takodje na zavidnom nivou , mislim i da to ima dosta uticaja.

Došlo je takvo vreme , da se poker mora igrati sa otvorenim kartama, mladom čoveku više niko ne može da maže oči.

Итекако да има, мишљења сам да су на угледном а не завидном нивоу ;) али и даље ме (заиста) живо интересује име (нпр отац Бранко Ћурчин), и делатност, област кроз коју су пришли, итд. Посебно ми се свидело  "mladom čoveku više niko ne može da maže oči" - то је конкретно.

Подели на овим сајтовима

прва и основна ствар је да интересовање потекне из породице, и то наравно својим личним примером...али имати доброг духовника који ће све то правилно водити ...помагати, надгледати......наравно да дете похађа часове веронауке..... а кад стекне здраву основу, после ће сам радити на себи и духовно напредовати....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Кренете од основних школа..

Но.1

залагање да се школе очисте од насиља и дроге...

Но.2

курсеви при парохијском дому...о рачунарима...књижевни клуб...

учење свирања гитаре

Но.3

обданиште..за младе родитеље...

итд..итд..

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Evo moj predlog, reći ću šta meni lično nedostaje.

-Da crkva organizuje mlade i okuplja ih na neka druženja, kampove ili npr hor, pevnica...

-Da popa puno puno više ima kontakta sa mladima da mu se mladi mogu otvoriti i steći njegovo poverenje(npr zbog ispovest)

Meni lično i ne krijem fale međuljudski odnosi u crkvi, izmađu samog naroda, tako i između naroda i sveštenika. Najviše mi u crkvi fali bliskost, zato mladi gledaju crkvi kao nešto zaostalo, mračno i dosadno. Naš odnos praktično završava kad završi liturgija, popa ima odabranih 5-6 u narodu i sa njima priča i druži se, a sa ostalima ni ne pokušava da se zbliži i sprijatelji. Po mom mišljenju nema ni misionarskog rada, niti se sveštenstvo trudi da dovede ljude na liturgiju.

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...