Јанко Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 ... A šta misliš šta bih mogao o logorima da kažem, štovećina po svetu govori? To je sramota hrvatskog naroda, iako nije ceo narod kriv, a i sramota Crkve u Hrvata - ali ni to nije moj problem. Ima već ko će odgovorne pitati kad dođe vreme. ... Кад је већ поменуто било би добро да се дефинише до краја. Овде људе збуњује једна ствар: ако су злочине чинили људи а не вера (чињеница), и ако је то срамота Цркве у Хрвата (чињеница), да ли Рим има ИКАКВУ јурисдикцију над том Црквом (чињеница???)? Јер ако има, а и сам наводиш да је много доказа о учешћу око трећине тог клира у злочинима који су чак и предочени тадашњем Папи-где је осуда Рима, где је опомена за одговорност? Пази, ИЛУЗОРНО је мислити да трећина твојих попова убија а ти немаш појма о томе. И коју реч утехе и извињења добијамо ОД РИМА (наглашавам због почетка текста и питања о јурисдикцији)? Беатификацију... Знам да то није твоја кривица, али желимо искреност одговора јер је нудиш. Како то да Рим час није одговоран (Црква у Хрвата) час јесте (он је једини која може да благосиља беатификацију...па онда је ваљда и једини који може да изнесе суд о тим догађајима у име целе КЦ?!? А суд Рима о томе је - слагање са беатификацијом) ? Немамо никакву сумњу да би, у случају да трећина попова неког нашег владике учини злочине попут оних, ЦЕЛА СПЦ била на стубу срама. Мислите да би због БИЛО КАКВИХ историјских околности ми дали том нашем епископу звање блаженог или светог? (не дај Боже ником, па ни вашој Цркви, ал' видећемо...) То је оно што жуља наш народ и на шта жели одговор - где ту престаје, а где почиње одговорност Рима? Праштања има и мора бити по Јеванђељу. Али без тог јасног одговора никад овде не може имати ни помирења ни јединства. Ако мислиш на одговарање при Другом Доласку - онда до тад ништа... Ово није говор мржње, већ хришћанско загледање у себе. Милан Б, Volim_Sina_Bozjeg and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Dosta je bilo napada na pravoslavnu srbiju. Kako je samo lukavo postavljena teza za odgovornost.... Nemci su imali naciste, hrvati su imali ustaše i nevaljale popove a srbi imaju srbe. Potpuni genocid gebelsovog ranga koji traje i traje i trajaće iako su svi srbi koji su činili zločin kažnjeni ili su još na sudjenju. Ne vidi se kraj jedne satanizacije jednog samosvesnog naroda koji ne živi na nikakvoj RASKRSNICI već na svojoj sopstvenoj teritoriji, sa svojom verom, sa svojom istorijom, sa svojom kulturom i sa duboko ukorenjenim Svetim Predanjem koji je 500 godina odolevao turcima a sada i stegama kulturne evropske civilizacije. Stege te civilizacije nisu nedostižne visine čovekove slobode koji bi navodno srbija trebala da prihvati već je Istina da Srbija to već ima i želi da je takvu prihvate. Ne poniženu ni posramljenu ne klošarsku ni prosjačku, već jaku samosvesnu koja geografski i kulturno već pripada evropi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Блпоч. Герман је рекао приликом освећења цркве у Јасеновцу : Да опростимо морамо, да заборавимо не можемо, и то се може узети као образац нашег делања, јер својим подсећањем и опомињањем спречавамо то зло да се понови. Сведоци смо да у Вуковару неће да трпе двојезичне табле, правдајући то злом које су претрпели од ЈНА, коју су узгред они први напали, а која је фолрсирала латиницу. И што их нико из РКЦ не позове на мир, на опроштај и заборав, него се греше па уз ћирилицу лупају и латиницу. Милан Б and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Dosta je bilo napada na pravoslavnu srbiju. Kako je samo lukavo postavljena teza za odgovornost.... Nemci su imali naciste, hrvati su imali ustaše i nevaljale popove a srbi imaju srbe. Za to su krivi upravo sami - Srbi. Svi su sposobni da se odvoje od zlocinackog dela njihove istorije i da prihvate zlocince i da odvoje daj zlocinacki nacionalizam od normalnog. Jedino mi Srbi svoje zlocince nazivaju herojima. Ne znam kako ti nije jasno, da kod nas vlada totalno iskrivljen pojam nacionalizma gde je sve nacionalno i dobro sto je protiv "nasih neprijatelja" bez obzira cak i ako je zlocin prekriven nacionalizmom. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Ali, opet, katolicizam kao "izbor" nije rezultat razočaranosti, već pre, jednostavno, zatvorenih vrata onih koji bi trebalo da ih drže širom otvorenim. Kucao na jedna, ništa - kucao na druga, otvorila se - i ja uđoh. Tačka. Не разумем ово. Да сте рекли да сте схватили да је истина у РКЦ, да поступате по својој савести, разумео бих и поштујем то . Али овај став, "шта има везе, црква једно , црква друго " ми је некако... не знам . Ја се трудим да ми буду једнаки и православац и католик и муслиман али ми вере дефинитивно нису једнаке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Не разумем ово. Да сте рекли да сте схватили да је истина у РКЦ, да поступате по својој савести, разумео бих и поштујем то . Али овај став, "шта има везе, црква једно , црква друго " ми је некако... не знам . Ја се трудим да ми буду једнаки и православац и католик и муслиман али ми вере дефинитивно нису једнаке. Istina je u Crkvi. Evo kako iz iskustva na to pitanje posmatram. Između nas su na prvom mestu političke razmirice, koje su pojačane politikom na prvom mestu, a onda i kulturnim razlikama - teologija je često samo oružje. E sad, 70% teologa (i tu mi se čini da sam široke ruke) ne razume sitna crevca oko kojih se koljemo. 99% laika takođe. 90% laika slabo šta i zna, osim možda osnovnih stvari. I to se odnosi na obe crkve ili Crkve, kako god. Eto primer benigne stvari - filioque - Bakice i iz KC i iz PC imaju poudanja u Boga, Spasavaju se po Isusu, mole se Bogorodici i svecima, posštuju 10 Božjih zapovesti, pokušavaju da čine ono što nam Isus govori...ali nemaju pojma ni kako se izgovara, a kamoi šta je to filioque. Da li su one našle istinu ako ne ispovedaju ili ispovedaju filioque? Sa druge strane, ja u Crkvu nisam išao intelektom pa verom, već verom pa intelektom - ovaj stav je došao posle - kad sam intelektom razumeo svoju veru...koliko toliko. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Октобар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Istina je u Crkvi. Evo kako iz iskustva na to pitanje posmatram. Između nas su na prvom mestu političke razmirice, koje su pojačane politikom na prvom mestu, a onda i kulturnim razlikama - teologija je često samo oružje. E sad, 70% teologa (i tu mi se čini da sam široke ruke) ne razume sitna crevca oko kojih se koljemo. 99% laika takođe. 90% laika slabo šta i zna, osim možda osnovnih stvari. I to se odnosi na obe crkve ili Crkve, kako god. Eto primer benigne stvari - filioque - Bakice i iz KC i iz PC imaju poudanja u Boga, Spasavaju se po Isusu, mole se Bogorodici i svecima, posštuju 10 Božjih zapovesti, pokušavaju da čine ono što nam Isus govori...ali nemaju pojma ni kako se izgovara, a kamoi šta je to filioque. Da li su one našle istinu ako ne ispovedaju ili ispovedaju filioque? Sa druge strane, ja u Crkvu nisam išao intelektom pa verom, već verom pa intelektom - ovaj stav je došao posle - kad sam intelektom razumeo svoju veru...koliko toliko. Gospon Midraš, moja pok. baka nije imala pojma šta su to filiokve... al je besprekorno znala Očenaš i na staroslavenskom odnosno Crkvenoslavenskom. Nije bilo ni jedne greške u ispovedanju vere, a vera joj je bila silna. Nebi baš pocjenjivala te bakice, dugi niz desetljeća su upravo one, bile glavni čuvari vere običnog naroda. Čitajući pravoslavne knjige, ne nalazim da su u bilo čemu pogrešile. Ja u veru nisam ulazila, nego mi je predana, Krštenjem, ovo do sad je samo opravdani kontinuitet, toga Krštenja, koje ispovedam svom svojom dušom i srcem. Nikada nisam živjela u Srbiji, nikada, od popova nisam očekivala niti elementarno razumijevanje, veru sam imala u Predanju, koje je živo zapisano, u genima moje porodice i moga naroda. Sad postoje i recesivni geni....ja sam vesela što ja nisam taj. I molim se Bogu, da ostanem u svojoj veri, i ovdje i u večnosti.... Ejj.. niste samo vi rim.kat. odani kad je vera u pitanju, ima i nas skromnih koji to nastojimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Bakice i iz KC i iz PC imaju poudanja u Boga, Spasavaju se po Isusu, mole se Bogorodici i svecima, posštuju 10 Božjih zapovesti, pokušavaju da čine ono što nam Isus govori...ali nemaju pojma ni kako se izgovara, a kamoi šta je to filioque. Da li su one našle istinu ako ne ispovedaju ili ispovedaju filioque? Као и бакице код протестаната . Оно што не знају не може да им се замери,али шта са онима који знају. Прошло је 1000 година, променили се и цареви и краљеви и папе и епископи па опет није дошло до спајања, а било је великих теолога, светих отаца и опет је све на истом . Немогуће је да су само политички разлози у питању . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 ova tema ostavlja "gorak ukus " ..... srbi i jesu katolici a ima i srba rimokatolika čitajući temu samo mi se javlja pitanje : da li je bitno koje si vere ? zar nije najbitnije kakav je neko čovek ? Срђан Ранђеловић and Јаков. је реаговао/ла на ово 2 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 ova tema ostavlja "gorak ukus " ..... srbi i jesu katolici a ima i srba rimokatolika čitajući temu samo mi se javlja pitanje : da li je bitno koje si vere ? zar nije najbitnije kakav je neko čovek ? Mi ovdije ne pricamo o pojedincima,ovo je prica iznad pojedinca.cesto ljudi to koriste kad ne treba,kad se prica o nacijama,etnickim grupama,crkvama,to nisu price o individuama vec kolektivima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Као и бакице код протестаната . Оно што не знају не може да им се замери,али шта са онима који знају. Прошло је 1000 година, променили се и цареви и краљеви и папе и епископи па опет није дошло до спајања, а било је великих теолога, светих отаца и опет је све на истом . Немогуће је да су само политички разлози у питању . Da ima i sujete Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Mi ovdije ne pricamo o pojedincima,ovo je prica iznad pojedinca.cesto ljudi to koriste kad ne treba,kad se prica o nacijama,etnickim grupama,crkvama,to nisu price o individuama vec kolektivima da se podsetimo prvog posta na temi ...... Прочитала, о успјеху, србина свећеника Александра. Ја нажалост не могу честитати на таквом успјеху никоме, могу само изразити своју искрену сућут. И једно питање, за господина Александра ако може одговорити. Шта му није ваљало у Православљу осим скупе школарине, што је већ навео, и јаче логистике ватикана? Не желим никога увредити, само ето, не могу се придружити честиткама, кад би то урадила којим случајем била би лицемјерна, а не сећам се да сам икада била. Дали сте мишљења да је разлика између Рим.католицизма и Православља тако мала да је може премостити износ школарине? a ja pričam da ljudi i zveri ima u svakoj veri ! i da je najbitnije da je neko čovek није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 ma slazem se,jeste to najvaznije sto si ti rekla ka d govorimo o osobama pojedinacno,ali otisla je ova tema u drugom smijeru,ja nisam sve od pocetka citao,samo sam se ukljucio naknadno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Kakve veze sad ima ako neko misli i kaže da nije dušekorisno da se izabere RK ? Baš je upravo pošteno to reći i ne umanjuje čoveka kao ličnost ni malo već navodi Istini koju autor komentara poznaje. javor је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Kakve veze sad ima ako neko misli i kaže da nije dušekorisno da se izabere RK ? Baš je upravo pošteno to reći i ne umanjuje čoveka kao ličnost ni malo već navodi Istini koju autor komentara poznaje. Što se mene lično tiče,znači moje lično mišljenje u vezi sa time,kad neko iz pravoslavlja pređe na rikomkatolicizam ja mislim da gubi na dušekorisnosti,ničega tamo duhovnog nema što u pravoslavlju nema na višem nivou,ali ima sumnja koja se otvara za ljude sa strane na motive za takav prelazak Баба and Istochnik је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука