Јаков. Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Као што рекох - боље и секташ него да је покатоличен. Имаш човече потурице које су помагале српство, али никад покатоличеног. Зна се и зашто је тако. U principu prvi put me je zbog ovakvog i niza drugih komentara na ovoj temi, takozvanog moderatora Marka_13, iskreno bilo sramota što sam deo ovoga foruma. Džaba pisali i pričali o sjajnoj braći katolicima. Za neke ljude takvi su ravni paklenim demonima, i ne mogu biti za njih deo crkve. Razumem više nego ikad zašto ljudi odlaze iz pravoslavlja i zašto im je bolje u katoličanstvu ili čak islamu nego u dedovskoj veri. Ranije su kroz vekove, pritisci tuđina bili razlog, a sada su sopstveni popovi i "braća". Da nije Liturgije, pričešćivanja i Boga-Trojice, šta bi mi značilo pravoslavlje? Mironosica and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Моје искуство са католичким свештенством (додуше није превелико) ако га упоредим са православним је да су углавном много пријатнији и пријемчивији за разговор, и некако се увек чини да имају више времена (вероватно је недостатак сопствене породице разлог). Menja se puno u odnosima. Dolaze mladi pravoslavni sveštenici, obrazovani, duhoviti, bliski narodu, polako se povlači ta stara generacija koja je "užabokrečila" parohije. Govorim iz iskustva, u mojoj župi u >Smederevu, imali smo 31 dete, u međuvremenu su odrasli i šta je interesantno, skoro svi su se udali ili oženili i otišli kod pravoslavaca. Dok sam ja bio u Smederevu uvek su kad se udaju ili ožene dolazili kod nas. Naravno da sam ih obišao, rasli pored mene i jednostavno mi kažu da im je tako lepše da su sveštenici "super" i sl... Iskreno rečeno meni se sve sviđa kod vas pravoslavaca osim odnosa episkopa prema sveštenicima. To je neki feudalistički odnos, koji na kraju krajeva možda i nije loš ali meni se jedino to ne dopada. Vidim da mnogi ne razumeju dogmu o papinoj nepogrešivosti, u suštini ona ostavlja slobodu sveštenstvu i vernom narodu. Papa je grešan kao i svaki čovek ali kad je reč o pitanjima vere onda mi prihvatamo apostolski autoritet, koji se razlikuje od privatnih i ostalih delovanja pape pa ne moramo da se slažemo sa njim čak ako imaju i pastirski i učiteljski karakter a kamo li neke političke naznake. Naravno, svako kad obuče mantiju ili reverendu mora da shvati da je svesno prihvatio disciplinu i da je u obavezi da sluša svog biskupa odnosno episkopa. Razlika je što mi našeg slušamo ali se i glasno bunimo a vi slušate i ćutite. U suštini se svodi na isto. Neposredno pred moj odlazak iz Srbije obišao sam nekoliko pravoslavnih parohija i iznenadio kad sam video neke moje vernike na službi kod vas i još sa kakvim oduševljenjem su mi pričali o vašim sveštenicima. Sreo sam se i sa sveštenicima i šta da kažem, inteligentni, lucidni, obrazovani, kulturni mladi ljudi koji znaju šta hoće. Inače mislim da Midraš nije odavno obišao neku od pravoslavnih crkava, iznenadio bi se da vidi koliko je mladih na liturgiji. Nema srednje generacije i vrlo mlao starih ovako mojih godina, ali zato mladih puna crkva... Eeee sad da znate da imate i Hrvata katolika kod vas u crkvi Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 U principu kada bi katolici imali u Srbiji više srpskih sveštenika, više bi imali i vernika. Ljude odbijaju od vere "tuđini", kao što su ih svojevremeno odbijali grci, kada su vladali Srpskom crkvom. Jedna od najvećih prepreka je, začudo jezik. Jezik hrvatski ili srpski sa "naglaskom" i ako je potpuno razumljiv i ne razlikuje se u principu od lokalnog, srbima je tuđ. Kako nikada nisu prihvatili samozvanog prestolonaslednika iz porodice Karađorđevića, tako nisu prihvatili ni sveštenike koji su im.. "nerazumljivi". Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Eeee sad da znate da imate i Hrvata katolika kod vas u crkvi Како мислиш Хрвата католика код нас у Цркви? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 U principu kada bi katolici imali u Srbiji više srpskih sveštenika, više bi imali i vernika. Ljude odbijaju od vere "tuđini", kao što su ih svojevremeno odbijali grci, kada su vladali Srpskom crkvom. Jedna od najvećih prepreka je, začudo jezik. Jezik hrvatski ili srpski sa "naglaskom" i ako je potpuno razumljiv i ne razlikuje se u principu od lokalnog, srbima je tuđ. Kako nikada nisu prihvatili samozvanog prestolonaslednika iz porodice Karađorđevića, tako nisu prihvatili ni sveštenike koji su im.. "nerazumljivi". Па није баш тако, на мисама на хрвацком сасвим је јасно о чему се говори и шта се моли. Ако си некад бивао могао си да видиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Како мислиш Хрвата католика код нас у Цркви? Pa ima par vernika koji su Hrvati katolici, bili kod mene u crkvi. Ja u jednu vašu parohiju i jedna od njih čisti vašu crkvu, ja malo iznenađen pa rekoh : "šta tu radite" a ona meni: "pa eto ja prešla kod njih ovde je mnogo lepo" :fmqmtx: DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Pa ima par vernika koji su Hrvati katolici, bili kod mene u crkvi. Ja u jednu vašu parohiju i jedna od njih čisti vašu crkvu, ja malo iznenađen pa rekoh : "šta tu radite" a ona meni: "pa eto ja prešla kod njih ovde je mnogo lepo" :fmqmtx: Значи били католици... Па добро дешава се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Мени је занимљиво кад сам ошо код једног Маџара у кућу и видим православне иконе и сад човек сконто да ми није јасно па вели да је православац. Па добро реко прешо си у православље. Каже он: Јесам са годину дана су ме крстили. На мој знак чуђења он вели да му је деда Маџар православац дошао из Маџарске и тако сазнам да нису сви Маџари католици. Volim_Sina_Bozjeg and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 ^ Јес' вала; бива и код нас у БанаЦкој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Да не дајем неке оцене, али на селу људи сваки дан виде свештеника, кад иде по хлеб у продавницу, заједно иду његова деца у школу са осталима, заједно се лече у истој амбуланти, а сви знају где станује и могу му се обратити за савет, тако да те приче како свештеници немају времена уопште не пију воду. Већ је устаљена пракса да се после сваке службе иде у салу на кафу и чашицу разговора, домове се обилазе два пута годишње, тако да поп није неко неухватљиво биће које својим нечињењем тера људе да постану римокатолици. То постају они који су васпитани у комунизму, као они јадни Срби у Хрватској који су од 1945. живели без Православља и којима је прихватање римокатолицизма нужност, као што је било одбацивање комунизма и свега онога што се годинама практиковало. Нико ко је имало имао додира са Православљем неће прихватити веру, која је преко милион његових сродника пре времена послала на онај свет, нико имало упућен неће се молити блаженом Алојзију Степинцу и Леополду Мандићу. Баба, Милан Б and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Vlado bez uvrede , si nekad proverio istinitost Markovih informacija koje u svakom slučaju mogu naterati čoveka da se zapita da li se to opšte promenilo do sad ili nije? Mene kao rimokatolika naprimer bi zaista zanimalo zašto pravoslavci pričaju o ulozi RK u nezapanjćenim zločinima ndh. Zašto mu ne kažeš da laže nego paničite kako je njegova mržnja veća od istine. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Да не дајем неке оцене, али на селу људи сваки дан виде свештеника, кад иде по хлеб у продавницу, заједно иду његова деца у школу са осталима, заједно се лече у истој амбуланти, а сви знају где станује и могу му се обратити за савет, тако да те приче како свештеници немају времена уопште не пију воду. Већ је устаљена пракса да се после сваке службе иде у салу на кафу и чашицу разговора, домове се обилазе два пута годишње, тако да поп није неко неухватљиво биће које својим нечињењем тера људе да постану римокатолици. То постају они који су васпитани у комунизму, као они јадни Срби у Хрватској који су од 1945. живели без Православља и којима је прихватање римокатолицизма нужност, као што је било одбацивање комунизма и свега онога што се годинама практиковало. Нико ко је имало имао додира са Православљем неће прихватити веру, која је преко милион његових сродника пре времена послала на онај свет, нико имало упућен неће се молити блаженом Алојзију Степинцу и Леополду Мандићу. Оче, опростите што се нећу у потпуности сложити, тј сложићу се са првим делом у потпуности. Проблем настаје најчешће у градским срединама где су (неке, не свуда) парохије превелике. Мени је жао кад видим да на позив парохијана (макар и телефоном) за сахрану, парастос, свадбу или крштење свештеник одмах долази да се договоре кад, како... А кад дође човек са муком и сретне истог тог свештеника (не све, нећу ни о процентима, али да је један део такав да се лако видети), овај жури јер има обавезе - сахрана, парастос, крштење, венчање, освећење, обећао оном тамо да оде код њега...Наравно, најчешће га не сретне (јер су то људи који не живе литургијски и немају појма кад је јутарња или вечерња па дођу кад свештеник није ту. Ови други знају кад их могу похватати), онда црквењак зове телефоном и да човеку слушалицу (ако добије свештеника), а овај слуша оно исто образложење преко телефона... Прозборите и ви као свештеници коју о овој диспропорцији величине парохија у граду и селу - ако није табу тема??? Још једном, праштајте ако сам био преоштар, али то боли све нас који смо при Цркви. Ако то примећују и други, који су ван наше Цркве (видети претходне постове Завише или Мидраша, нисам сигуран), онда заиста јесте проблем, и може бити да ту лежи одговор на питање о одлажењу из Цркве... Danijela је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 То постају они који су васпитани у комунизму, као они јадни Срби у Хрватској који су од 1945. живели без Православља и којима је прихватање римокатолицизма нужност, као што је било одбацивање комунизма и свега онога што се годинама практиковало. Нико ко је имало имао додира са Православљем неће прихватити веру, која је преко милион његових сродника пре времена послала на онај свет, нико имало упућен неће се молити блаженом Алојзију Степинцу и Леополду Мандићу. Најчешћи конвертити су људи из мешовитих бракова. Питање је да ли су они уопште конвертити рецимо ако им је мајка католкиња па их васпита у том духу а крштени су као деца у православној цркви. Ево недавно од једног мог кума( имам их заиста много па морам рећи једног) син се венчао у католичкој цркви. Жена му је католкиња а и мати му је католкиња. Просто он је васпитан као католик иако је крштен као православац. Али овде је ствар културног утицаја а не неког верског, јер ни кум ни деца му ни жена му нису верници ни православни ни католички у смислу учешћа на Богослужењу него су више оно традиционалисти, а највише рокери. Мало је конвертита као што је поп Нинковић који својом вољом и срцем и умом тражећи веру напусте веру отаца и оду у неку другу веру. То су Боготражитељи па будући не нашавши оно што им по њиховом менталном и душевном склопу одговара у православљу крену и оду у неку другу веру. И таквих конвертита има, истина је њих би било много мање да није било периода комунизма од 50 година и најчешће су то људи из комунистичких породица које су се одрекле вере отаца. Међутим нису само деца комуниста, код нас рецимо у Новом Саду је био син једног свештеника главни фирер пентекосталаца, просто човек је из неког револта изашао из вере отаца, али таквих је у данашње време по најмање њих је бивало у краљевини Југославији више. Време комунизма је прошло. Наша Црква без обзира на сва оправдања је имала форе 20 година да уради нешто значајно на мисији у свом народу. Св. Јустин Поповић је најављивао време краја комунизма и говорио да ће тада требати озбиљна мисија наше Цркве не негде у Африци него управо овде код нас у нашем народу. На мене су те речи Јустинове имале јак утицај. И ти оче Небојша јеси мисионар, на скоро свим православним форумима си учествовао, твоје су речи јасне, одмерене и тачне. Од свих свештеника које сам имао прилику испратити твоји су одговори увек били добри , објективни, корисни и поучни. Ти говориш из искуства верског живота, без фолирања и надмености. Али осим тебе и још десетак православних попова не видим да је осталима ово интернет мисионарење нешто битно. Добро нећу ни да судим, има људи који ни не користе интернет, има их који заиста имају много обавеза, но знам и да ви који сте на нету такође имате обавеза па ипак нађете времена да коју реч утехе поделите интернет православцима. Може се кад се хоће. Проблем је што мисионарска свест код нашег свештенства није нешто развијена. Наши свештеници у већини очекују да је народ српски православан по дифолту. Али то није тако и нереално је то очекивати после 50 година антихришћанске и антиправославне комунистичке пропаганде. Народ је у неком лимбу заглављен ни тамо ни вамо. И биће она народна ко пре девојци њему девојка. Католици како рече Брана имају озбиљну мисионарску машинерију. Немојмо кукати за 20-30 година кад будемо по Србији имали чисто српске градове са католичком већином, јер неће нам они тада бити криви због тога. Уосталом то би се са Србима десило много раније да је рецимо остала само једна Југославија( она краљевина која је уводила конкордат) и да није било Јасеновца. Јер времена су таква. Ми смо сада под доминацијом запада и западне културе а та култура је проистекла из западне Цркве. Мени је рецимо та западна култура нешто што имам од детињства. И сам мој поглед на православље је више био католички него православан све до пре једну деценију. Византија је давно нестала, остатци те културе не могу се назвати доминантном на овим просторима, Русија је 70 година била безбожничка, овде су владали Турци 500 година. Ми никад нешто нисмо били под утицајем руске културе, визнатијску имамо али у промилима, турску и оријенталну имамо по прилично, ни сами Турци је немају у том обиму. А последњих 150 година утицај западне културе на нас је све јачи и јачи тако да је та култура или тежња ка њој данас преовлађујућа. Амишизација није решење, асимилација није решење. Решење би било задржати православље које не би било у конфликту са западном културом. У супротном имаћемо шизофренију или конвертите. kordun, Zawisza, Јаков. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 ... Решење би било задржати православље које не би било у конфликту са западном културом. У супротном имаћемо шизофренију или конвертите. Волео бих само ближе објашњење болдованог, да не буде неразумевања. Остало које сам избрисао, као и задњу реченицу, потписујем. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 15, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2013 Волео бих само ближе објашњење болдованог, да не буде неразумевања. Остало које сам избрисао, као и задњу реченицу, потписујем. Конфликт настаје као што сам рекао што ми кроз призму те западне културе, као рецимо ја што сам чинио, гледамо на православље. Тада покушавамо да мењамо православље у складу са својим поимањем света које је продукт те културе. И ту наравно настаје низ проблема. Један је та амишизација, да се понашамо као старотарци који иако су што је видно по њима сви одреда припадници западне културе инсистирају на некој древности која ни њима самима није баш најјаснија, али не умејући да искуствено живе православље они желе да га конзервирају јер тада по њима је то начин да се очува древност и вера. А конзервирано православље није жива вера. Насупрот њима друга екипа позападњачених Срба врши асимилацију или себе или вере уносећи у поимање вере оно што заиста није у духу православља. Њихова вера јесте жива но је питање куда ће их одвести. Проблем је наравно настао ономад кад је дошло до раскида са прошлошћу , насилног раскида за време комунизма ( мада се с тим кренуло и знатно раније) . Тада губећи традиционалне основе и своју културу људи више не поимају православље. Па им се бадњак чини као остатак нечега примитивног и непотребног, слава им је нешто атавистичко и непојмљиво, подвижништво и аскетизам светогораца им делује као сурови мазохизам итд. Прилагођавајући веру свом поимању они је ипак мењају. Зато су новотарци по духу и стилу верског живота ближи католицима, или што би наш народ реко "од воље им ко шокцу пост"... Ни једни ни други нису ништа друго до позападњачени Срби. А цео конфликт између једних и других настаје не због супротног духа него због супротне идеологије истог( западног) духа и приступа проблему на идеолошки начин. Једни су ближе десној идеологији а други левој. Православље није ни једно ни друго. За прве је решење конзервирање вере, за друге је решење прилагођавање вере себи. Нико од њих заправо не прониче у саму веру. Полазећи дакле од себе, ми који смо данас позападњачени Срби, нисмо у стању примити православље у свом оригиналу, онакво какво је изворно, јер наша западна култура нам смета у томе. Отуда тај конфликт. Међутим није решење ни одбацивање ове културе, то је просто неизводљиво, односно изводљиво је ако ћемо се излоловати и издвојити из друштва а то је амишизација. Јанко and Zawisza је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука