Jump to content

Препоручена порука

Конкретно, за Матеја се сматра да није знао грчки, а кажу да је Еванђеље написано на грчком. Доста догађаја Матеј преузима од Марка, такође је користио и  Q докумет.

За почетак сам задовољна оним што је @ Милан Ракић поставио, погодио из прве шта ми треба. Појам дебате (Јеванђеља) не схватам површно, сигурно да ћу више знати када се боље информишем из приложеног. Још ништа не знам.  :)

Наставите са неким искуснијим саговорником ако вам је занимљиво.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ако апостоли и нису написали није страшно зато што је све тачно и Црква је прихватила те списе. Ако је и неко други записао то долази од апостола, од њиховог учења које је неко записао. Рецимо, научници сматрају да су Јованово Еванђеље написали његови ученици у Малој Азији око 100. године, тј. између 90. и 100.

Када треба датирати један феномен онда се често тражи краћи период terminus post quem и последи могући terminus ante quem. Затим, може да се види да ли је могуће прецизно датирање. Оно што сада питам је најновије могуће датирање? Можеш ли дати недвосмислен одговор, и нека то зависи од тога колико је прецизан, па највише могуће прецизан одговор.У ствари, дали сте одговор.

Колико година имају најстарије копије рукописа? Нашла сам да је Јеванђеље по Јовану најкасније било у 19 веку због сличности са рукописима гностичке теологије, затим да је 1920 на некој пијаци у Египту пронађен фрагмент папируса из Јеванђеља по Јовану, тзв. П52  датира од 100-те, како кажете. То би значило да јеванђеље по Јовану није написано касније од овога - значи много раније од П52 фрагмента који није оригинал, него копија овог рукописа. П52 је наранији фагмент за који се зна, тако да не можемо да идемо даље уназад.

Овде се ствар компликује, јер нпр. како могу бити сигурни или сматрати да  Јован цитира други извор или други извор наводи Јована?  Значи цело датирање је на основу целокупне процене, а најновије зависи од П52. За Матеју и Луку се нема баш толико старих рукописних примерака ( ово су информације из различитих извора ), најстарији су из 200. А на основу других посматрања , ова јеванђеља се , међутим, сматрају обично старија од еванђеља по Јовану. Али то је друга прича, не намеравам да упишем богословију  :)  занимаћу се причом кад имам времена. Хвала свима.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ево овде (ост`о сам "дужан" nlcph)... Дакле, на овом линку имате, кога наравно интересује, неко је направио сажетак Каравидопулосове књиге. Значи све књиге НЗ, место и време настанка, аутор, језик, коме је намењено, теологија списа, укратко о синоптичком проблему и теорији два извора, итд, итд... Није пуно-22 стране, краће не може :)

Подели на овим сајтовима

Слушао сам предавање владике Атанасија каже да је Јевсевије био православан кад је крстио св. Констатина.

Веруј ти, али  и даље стоји чињеница да нама није тако говорио, остаје чињеница да сам код свих црквених историчара читао супротно од владикине тврдње, остаје чињеница да је у хришћанској историји Јевсевије Никомидијски остао забележен као велики пријатељ Арија и симпатизер његовог учења, да је одржао локални сабор у Витинији који је признао Арија као православног и примио га у црквено општење, да је Арије у Никомидији код Јевсевија написао своје дело "Талија", да је Јевсевије био један од главних људи у аријанској партији, итд, итд...заиста не знам одакле еп. Атанасију такав податак...баш бих волео да сазнам.

Ево предавања. О Крштењу 00:57

http://www.svetigora.com/node/12003

Каже да је Јевсевије био законити епископ Никомидијски. Био је у Аријанској јереси, али се покајао. О искрености покајања Бог зна. Тако да је цар Константин примио крштење од законитог епископа православне цркве, а не од неке расколничког, јеретичког епископа.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...