Иван ♪♫ Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Pa oni ne vide Boga kao što ga vi vidite, njima on nije Bog nego jednostavno Tvorac. Možda neko uopšte ne tako savršen, kao što sam pisao, možda mi jednog dana stvorimo neku simulaciju neki univerzum, mi ćemo butu tvorci, mislim da na takve tvorce misle. Ali to nema smisla! Kada govorimo o Bogu mislimo na Svedržitelja, onoga koji sve drži u postojanju. Znači čak i kad mi nešto stvorimo, mi jesmo tvorci u malom, ali nismo životo-tvorci. Besmisleno je tvorevini pripisivati božanske osobine. To su neki antičko grčki politeistički fazoni i ko zna još čiji i koje filozofije, ali ne razumem se najbolje . Koliko znam, imali su oni filozofe koji su umeli da izađu izvan ideje politeizma Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ali to nema smisla! Kada govorimo o Bogu mislimo na Svedržitelja, onoga koji sve drži u postojanju. Znači čak i kad mi nešto stvorimo, mi jesmo tvorci u malom, ali nismo životo-tvorci. Besmisleno je tvorevini pripisivati božanske osobine. To su neki antičko grčki politeistički fazoni i ko zna još čiji i koje filozofije, ali ne razumem se najbolje . Koliko znam, imali su oni filozofe koji su umeli da izađu izvan ideje politeizma Ali u tome i jeste fiora, on nije Svedržitelj on je samo programer, a program nas je doveo do ovde dokle smo, znači on je napisao kod i to je to, više nikakvog učešća nema. Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 A program je pun: Random r = new Random() Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ali u tome i jeste fiora, on nije Svedržitelj on je samo programer, a program nas je doveo do ovde dokle smo, znači on je napisao kod i to je to, više nikakvog učešća nema. Како нема учешћа...да си нешто тражио од Њега можда би ти и дао. Овако само на празно тврдиш јер сам ниси имао довољно храбрости да тражиш, па да онда видиш... ево једног мог примера... Ја у касарни у Крушевцу, повечерје, читам књигу и спазим ноћног лептира на плафону. Помислим и кажем: "Боже ако постојиш, нека овај лептир слети на мој кревет." Ништа се не деси и ја заспах. Сутрадан на смотри стојим у строју са још 800 војника и 50 старешина. Слушамо пуковника и стојимо мирно, кад одједном, мали, онај плавкасти пољски лептир слеће мени на ремен од пушке. Ја гледам и дође ми да вриснем од среће. Кренем да салутирам по наређењу, онај лептир ми се пресели на десну руку и остао је ту док сам још неколико пута дизао руку и салутирао. Ко тражи, даће му се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Како нема учешћа...да си нешто тражио од Њега можда би ти и дао. Овако само на празно тврдиш јер сам ниси имао довољно храбрости да тражиш, па да онда видиш... ево једног мог примера... Ја у касарни у Крушевцу, повечерје, читам књигу и спазим ноћног лептира на плафону. Помислим и кажем: "Боже ако постојиш, нека овај лептир слети на мој кревет." Ништа се не деси и ја заспах. Сутрадан на смотри стојим у строју са још 800 војника и 50 старешина. Слушамо пуковника и стојимо мирно, кад одједном, мали, онај плавкасти пољски лептир слеће мени на ремен од пушке. Ја гледам и дође ми да вриснем од среће. Кренем да салутирам по наређењу, онај лептир ми се пресели на десну руку и остао је ту док сам још неколико пута дизао руку и салутирао. Ко тражи, даће му се. On je opisao deisticko shvatanje Boga, a ne njegov stav Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ако поређамо редом атеисте, деисте и вернике можемо уочити развојни низ. Исто тако, ако обрнемо редослед видимо деградацију човека. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 On je opisao deisticko shvatanje Boga, a ne njegov stav у реду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Како нема учешћа...да си нешто тражио од Њега можда би ти и дао. Овако само на празно тврдиш јер сам ниси имао довољно храбрости да тражиш, па да онда видиш... ево једног мог примера... Ја у касарни у Крушевцу, повечерје, читам књигу и спазим ноћног лептира на плафону. Помислим и кажем: "Боже ако постојиш, нека овај лептир слети на мој кревет." Ништа се не деси и ја заспах. Сутрадан на смотри стојим у строју са још 800 војника и 50 старешина. Слушамо пуковника и стојимо мирно, кад одједном, мали, онај плавкасти пољски лептир слеће мени на ремен од пушке. Ја гледам и дође ми да вриснем од среће. Кренем да салутирам по наређењу, онај лептир ми се пресели на десну руку и остао је ту док сам још неколико пута дизао руку и салутирао. Ко тражи, даће му се. Pa nisi dobio, nije ti sletio na krevet. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Може ли човек нешто створити без употребе било каквог материјала? На пример, од својих мисли, своје воље, итсл. У томе је једина разлика у стваралаштву између Бога и човека. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Da, ali je to radikalno drugacija predstava o Bogu od hriscanske. To se moze zakljuciti i u Dokinskovim knjigama gde je on pisao da kada on i antiteisti kritikuju Boga ne kritikuju deisticku ili panteisticku predstavu vec Hriscansku, Judejsku, Islamsku... Мислим да су разлози томе искључиво тактичке природе. Ако би се одаљили од познатих мислилаца и философа, и ако би их ставили на другу страну, изгубили би ту ауру "научности" коју око себе покушавају да направе. Онда би се запитали ако су са једне стране највећи умови свих времена, а са друге Докинс и компанија, како онда могу да тврде да је атеизам интелектуални елитизам? Овако, Хришћани су будале, а ми философи смо научењаци, а они деисти, они су кул, само немају храбрости, ал једном ће и они постати атеисти. Ал и они су исто скоро ко ми. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Може ли човек нешто створити без употребе било каквог материјала? На пример, од својих мисли, своје воље, итсл. У томе је једина разлика у стваралаштву између Бога и човека. Може. Приче, музика, патенти, све се то ствара мислима. Саопштава се на други начин, као што се и Божија порука саопштава на други начин, посредно (преко људи), али је створено мислима. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Уз дужно поштовање, то није никакав аргумент у разговору са атеистима. Појавили су се људи који су сматрали да Леонардо ништа не би урадио да му није било ванземаљаца, да људи не би могли да направе пирамиде да им није било ванземаљаца, и тако даље. Што би било коме био аргумент ако је неки паметан човек тврдио ишта, ако имају такво настројење по коме ће све који не мисле као они срозавати у блато? И какав би мени или теби аргумент био ако су многи генијалци атеисти? Ја нисам могао да научим физику за четворку у основној, а Хокинг, који је час атеиста час полудеиста, поиграва се космичким стварима из колица. Какве везе његови ставови имају са мојом (не)вером? Ne mora da bude nikakvo srozavanje u blato... jednostavno, mogu da se ne slažem sa genijalcem deistom, kao što se i ti ne slažeš sa genijalcem ateistom... jer, naravno, okolnost da nekog smatramo genijalcem ne znači da je on u pravu po svakom pitanju... šta više, mnogi genijalci su imali potpuno sumanute ideje i greške... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Pa nisi dobio, nije ti sletio na krevet. Јел ти увек одустанеш кад ти девојка први пут каже "Не"? ондак се ниси баш науживао.... :bleh: ПС ниси схватио Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ne mora da bude nikakvo srozavanje u blato... jednostavno, mogu da se ne slažem sa genijalcem deistom, kao što se i ti ne slažeš sa genijalcem ateistom... jer, naravno, okolnost da nekog smatramo genijalcem ne znači da je on u pravu po svakom pitanju... šta više, mnogi genijalci su imali potpuno sumanute ideje i greške... Нисам мислио на то, него на ликове којима ни ти генијалци нити било ко и било шта на овој планети не праве проблем да лажу, фалсификују, да их ваљају по блату, само да би их некако сврстали "у свој табор". Тако се пар векова после смрти познатих људи напрасно открије да су били хомосексуалци, контактирали са ванземаљцима, вршили геноциде или били крајње просвећени људи, већ према потреби онога ко би да врши ревизије зарад сврставања тих људи "у свој табор". Таквом ништа не помаже, па ни кад му покажеш да се ради о очигледним неистинама. На такве сам мислио, не на неистомишљенике, али ми је Аца после појаснио о чему је заправо говорио. Avocado and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ali u tome i jeste fiora, on nije Svedržitelj on je samo programer, a program nas je doveo do ovde dokle smo, znači on je napisao kod i to je to, više nikakvog učešća nema. shvatam šta hoćeš da kažeš, ali tvrdim da to nema smisla: Taj kako kažeš ,,program" postoji i izvršava u nekom ,,ekosistemu" na nekoj ,,platformi", problem je što se u onakvoj formulaciji toj ,,platformi" implicitno (nezainteresovanošću za fenomen samog postojanja) pripisuje božanska osobina da može da postoji bez uzroka. To je ono ateističko verovanje da su prirodni zakoni takvi kakvi su, možda večni možda prolazni, ali se svako promišljanje tu završava, a opet izvlače zaključci o metafizičkom. Ako kažeš da su prolazni, onda je validno pitanje o uzroku, tj. kakvom silom opstaje u postojanju. Ako pomisliš da su večni, to je već božanska osobina koja se pripisuje neživoj materiji, i opet se može postaviti pitanje o uzroku. Dakle, po toj formulaciji koju si izneo, sve ima uzrok, pa sledi i da svaki tvorac mora imati tvorca, odakle sledi da nijedan nije večan, tj. da je i prvi morao imati uzrok, što je kontradikcija sa stvarnošću. Stvarnost demantuje, jer stvarnost postoji. I prema tome mora postojati prvi Uzrok. Takođe, ono oko čega se ne razumemo, jeste to što ti kada kažeš tvorac razmišljaš u vremenskom kontekstu, a ja u egzistencijalnom (sigurno ima neka bolja teološka reč) šta je u suštini stvari, šta ili Ko održava postojanje, Ko jeste postojanje, ili bolje reći Život. Zato u Sv.Pismu Bog kaže: ,,Ja jesam". ps: ne pretendujem da prosipam sad neku pamet, niti da insistiram na bilo čemu, cilj mi je i da iznesem mišljenje, i da naučim nešto. Zato je svaki konstruktivan komentar više nego dobrodošao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука