Jump to content

Деизам

Филозоф

Препоручена порука

@@ RYLAH,

Једно је измислити а друго је створити. :) ,,Приче, музику, патенте'' мораш негде записати, преко нечега пренети - било то ваздух, папир, тастатура, итд.

Код Бога нема ничега преко чега је пренео Своје идеје у дело творевине. Треба размислити о томе.

Међутим, мора постојати нешто кроз шта је творевина потекла, а што припада Самом Творцу. Ту долазимо до суштине Божије. :) Воља Божија о творевини повезује творевину са Богом јер је од те воље сачињена сама творевина.

Човеку је то тешко разумети. Али полако долази време логичких спознања. :) Захваљујући св. Максиму и модерној космологији. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 84
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Јел ти увек одустанеш кад ти девојка први пут каже "Не"?

ондак се ниси баш науживао....  :bleh:  

ПС ниси схватио

Shvatio sam potpuno tvoju poruku. Ali pitao sam pitanje, zato sto se takve stvari svakodnevno desavaju, bez da se u mislima direktno obratimo Bogu. Koliko nam se puta desila situacija da pomislimo na nesto, "da mi je imati nesto" i malo vremena prodje i nama se desi da dodjemo do zamisljenog iako se nismo licno angazovali da dodjemo do toga. Tako da sam htjeo reci da nije bas adekvatan primjer da nekom nevjerujucem pokazes kako Bog daje, kad se i njima te stvari mogu desiti i bez "molitvene prosidbe". Na kraju se to sve svodi na vjeru, a ne na objektivno iskustvo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da, ali je to radikalno drugacija predstava o Bogu od hriscanske. To se moze zakljuciti i u Dokinskovim knjigama gde je on pisao da kada on i antiteisti kritikuju Boga ne kritikuju deisticku ili panteisticku predstavu vec Hriscansku, Judejsku, Islamsku...

Па наравно да је другачија јер деисти не прихватају лично откривање Бога. Опет понављам, они су интересантни, тј. њихова аргументација је интересантна, јер показује да рационалности није страно да дође до закључка да Бог постоји. То је важан моменат и за нас хришћане у контексту дискусије у којој неко тврди да је тврдња да Бог постоји ирационална, бесмислена, глупа, затуцана, итд. Свакако да хришћанство има много тога још да каже о Богу, што деизам нема и неће да прихвати. Деизам, њихова аргументација, је моћно оружје против става "Бог не постоји", а који претендује да буде заснован на рационалности.

Подели на овим сајтовима

Ali pitao sam pitanje, zato sto se takve stvari svakodnevno desavaju, bez da se u mislima direktno obratimo Bogu.

Ја мислим да се то Бог директно обраћа нама, а да ли се ми Њему одазивамо то је наша слобода.

Није ово једини пример који ми се десио.

Да не давим тему, хтедох овиме рећи да не подржавам став деиста да је Бог програмер који је одрадио посао, који је изнео Одахвлинг.

Подели на овим сајтовима

Да не давим тему, хтедох овиме рећи да не подржавам став деиста да је Бог програмер који је одрадио посао, који је изнео Одахвлинг.

Да, деисти су управо то тврдили.  Тврдимо да је Бог створио свет али и да је свет објашњив, у својој функционалности, кроз природне законе. Уопште не морамо да говоримо о Богу ако желимо да описујемо функционисање света. И ту су деисти у праву - то је посао природних наука. Међутим, питања утемељења самих природних закона као таквих, њихово непроменљиво одржање, зашто су баш такви, зашто је свемир баш тако наштелован да омогућује то и то - то су питања које измиче природним наука. И то су легитимна питања. Бога, као Сведржитеља, треба тражити и о њему говорити управо ту. Зато није немогуће да велики научник буде и велики верник. Ствар је само где ко стаје и код којих питања. Атеизам углавном ова друга питања одбија као бесмислена. Међутим, то је прилично ирационална тврдња - поготово за неког ко се позива на рационалност.

Подели на овим сајтовима

Теологија затим поставља питање, шта је то Бог програмирао? Какву је то материју узео да би направио хардвер и записао софтвер?

Материја није вечна као Бог. А опет, није је створио нико други до Бог. Једноставно, нема шансе објаснити ту ствар мимо учења св. Максима Исповедника и Кападокијаца и других св. Отаца. Морамо се надовезати на њих.

,,Божанска воља је постала материјал и суштина творевине''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Da, to stoji. Medjutim postoje i druge ideje koje su sasvim u skaldu sa judeo - hriscanskom koncepcijom Boga, mozda ne toliko judeo, koliko hriscanskom, iako poticu iz nehriscanskih izvora. Stari hindusi su imali genijalnu ideju da bogovi plesuci i svirajuci na nekim arhikosmickim instrumentima, stvaraju vibratorno polje iz koga potice sva materija. Danasnja nauka se gotovo priblizava ovom drevnom konceptu sa teorijom struna i 11-dimenzionalim svjetovima. Imajuci u vidu da hriscani ispovjedaju da je Bog svedrzitelj, time je anulirana mogucnost da je Bog stvorio ovaj svijet i povukao se. U drevnim vremenima nisu znali za mnoge prirodne zakone, pa im je Bog izgledao vise kao arhitekta koji je stvorio svijet konceptualno na isti nacin kako covjek stvara. Ali vidimo da pored postojanja zakona kojima se mogu objasniti mnoge pojave u prirodo, "kako i zasto", nauka sa savremenim otkricima sve vise otkriva mogucnosti da i ovaj sam univerzum potice upravo od nekakve "kosmice pjesme" koja ja potice od struna koje rezonuju na u 11-dimenzionalnom svijetu. Micho kaku je to nazvao umom Boga i eto prostor gdje se moze vidjeti da Bog non stop djela, i ne mora se sveprisutnost Bozija gledati kroz ispunjavanje licnih zelja i zahtjeva. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da li se ikome ikad nekad Bog javio a da taj neko nije ispovedio veru u Njega?

Zasto je to bitno? Upravo zbog dokazivanja...sta ima da dokazujes ono sto ti zasigurno znas? I sta ima da dokazujes Boga kad se on svima drugima javlja NESHVATLJIVO I NEUPOREDIVO pre tebe samoga tj. dokazivaca.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Da, to stoji. Medjutim postoje i druge ideje koje su sasvim u skaldu sa judeo - hriscanskom koncepcijom Boga, mozda ne toliko judeo, koliko hriscanskom, iako poticu iz nehriscanskih izvora. Stari hindusi su imali genijalnu ideju da bogovi plesuci i svirajuci na nekim arhikosmickim instrumentima, stvaraju vibratorno polje iz koga potice sva materija. Danasnja nauka se gotovo priblizava ovom drevnom konceptu sa teorijom struna i 11-dimenzionalim svjetovima. Imajuci u vidu da hriscani ispovjedaju da je Bog svedrzitelj, time je anulirana mogucnost da je Bog stvorio ovaj svijet i povukao se. U drevnim vremenima nisu znali za mnoge prirodne zakone, pa im je Bog izgledao vise kao arhitekta koji je stvorio svijet konceptualno na isti nacin kako covjek stvara. Ali vidimo da pored postojanja zakona kojima se mogu objasniti mnoge pojave u prirodo, "kako i zasto", nauka sa savremenim otkricima sve vise otkriva mogucnosti da i ovaj sam univerzum potice upravo od nekakve "kosmice pjesme" koja ja potice od struna koje rezonuju na u 11-dimenzionalnom svijetu. Micho kaku je to nazvao umom Boga i eto prostor gdje se moze vidjeti da Bog non stop djela, i ne mora se sveprisutnost Bozija gledati kroz ispunjavanje licnih zelja i zahtjeva. 

РЕЧ и даље вибрира универзумом и ми вибрирамо том РЕЧју и све осцилира у том ритму. 

Не говорим ја о испуњавању жеља већ о томе да ако се отвориш и подесиш на првобитну фреквенцију можеш да уживаш у свим њеним благодатима, а оно што је врхунац је да ти се Бог потврђује онда када му дозволиш.

можда сам то грубо описао, али тако схватам.

Подели на овим сајтовима

Da li se ikome ikad nekad Bog javio a da taj neko nije ispovedio veru u Njega?

Zasto je to bitno? Upravo zbog dokazivanja...sta ima da dokazujes ono sto ti zasigurno znas? I sta ima da dokazujes Boga kad se on svima drugima javlja NESHVATLJIVO I NEUPOREDIVO pre tebe samoga tj. dokazivaca.

Тако је...морамо се подесити на одговарајућу таласну дужину.

Подели на овим сајтовима

Deisti uopste ne veruju u Boga jer Sushtina Bozja je nesto drugo: Sushtina Bozja je i Njegova objava u Tri Licnosti Jednoga Boga.

Hoce li me neko ubediti da se deistima nije Bog javio kao takav?

Подели на овим сајтовима

Deisti uopste ne veruju u Boga jer Sushtina Bozja je nesto drugo: Sushtina Bozja je i Njegova objava u Tri Licnosti Jednoga Boga.

Hoce li me neko ubediti da se deistima nije Bog javio kao takav?

Pa deistima se nikakav Bog nije javio, oni ne veruju u taj pojam ličnog Boga, koji svugde u svakom trenutku i koji nadgleda sve. Oni veruju u Tvorca i Pokretača univerzuma i ništa više.

Подели на овим сајтовима

Pa deistima se nikakav Bog nije javio, oni ne veruju u taj pojam ličnog Boga, koji svugde u svakom trenutku i koji nadgleda sve. Oni veruju u Tvorca i Pokretača univerzuma i ništa više.

Pa vidis i sam tu oholost i ravnodushnost... Bas nas briga jer Bog je pustio program"ZIVOT" i otisao od nas.

Vidis i sam da tu niti ima neke obaveze niti ljubavi niti mogucnost menjanja nas samih , drushtva u celini tj. covecanstva itd itd.ako me razumes na Put i Duh u koji te sada navodim sugerisem.

Подели на овим сајтовима

Pa vidis i sam tu oholost i ravnodushnost... Bas nas briga jer Bog je pustio program"ZIVOT" i otisao od nas.

Vidis i sam da tu niti ima neke obaveze niti ljubavi niti mogucnost menjanja nas samih , drushtva u celini tj. covecanstva itd itd.ako me razumes na Put i Duh u koji te sada navodim sugerisem.

Ja da pravim svemir ja bih uradio ovako kao deistički Bog, jednostavno bez petljanja postavio, parametre na početku i pustio da se sve samo razvija

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...