Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 А који је став атеиста према деистима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Kad se setim srednje skole i jedne nastavnice koja se obrazovala na History-u i citatjuci razne kvazinaucne knjige... Zena me je svaki cas prozivala da sam ,,neverni Toma" jer ne verujem da su piramide stvorili vanzemaljci i da dusa ima 30g i ako su to dokazali ,,naucnici" iz celog sveta Sto je najjace na kraju se zalila razrednom da je cudi kako na prirodnom smeru ima dete koje ne priznaje naucne cinjenice Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 А који је став атеиста према деистима? Pa ateisti ih uglavnom prozivaju da su kukavice koje ne smeju da priznaju sebi da Bog ne postoji i da je usled nedostatka empirijskih dokaza razumnije ne verovati u postojanje Boga. Veruju da su na pola puta da postanu ateisti. Dok vernici veruju da su na pola puta da postanu vernici p.s Zanimljivo je da deisticke naucnike cesto prisvajaju i vernici i ateisti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђуро Станивук Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 МА добро, зна се на коју емисију мислим, сви смо гледали оне интелектуалне громаде на Хисторију Најгромада RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Није, зашто би било далеко? Разлика је у следећем. Деизам обухвата само оно што зовемо природним откривењем - творевина сведочи Творца (или Покретача, Узрок или како год да га назовеш). Ствар је у томе што деизам ту стаје - на природном откривењу. Кападокијски оци су говорили о три питања о Богу: "да постоји", "шта је Бог" и "ко је Бог". Ово прво питање покрива природно откривење - оно је довољно да нам открије да Бог постоји. И деисти управо то и тврде. Шта је Бог то не зна нико, па ни деисти ни хришћани, ни Јевреји. Ко је Бог, то је већ откривење где је потребна вера. Деисти немају веру, одбијају да верују, зато одбацују све оно што је у вези са вером и што се о Богу каже имајући веру за основ. Они о Богу говоре само оно што им открива природно откривење - светлост ума и разума. Рекох да је деизам важан и за нас верујуће. Зашто? Зато што јасно показује да тврдња да Бог постоји није пука машта затуцаних људи већ веома разуман закључак мислећих људи. Деисти су наше велико оружје у дискусији са данашњим атеизмом који негира Бога, позивајући се управо на рационалност. Ништа није без Божијег промисла, па тако ни појава деизма. Све је добро, ништа није зло по себи, само га треба усмерити ка правом циљу. Тако је и деизам добар и слава Богу да је постојао. Ма, у начелу се слажемо. Покушао сам да нагласим да таква врста "вјере" није ништа друго до израз западне метафизике, онако како је она схваћена од Аристотела на овамо, јер када се уклоне схоластичке интерпретације Аристотела ништа сем "првог покретача" није потребно - а онда више није ни он потребан...Како Ниче каже "Бог је мртав"...Но, како ја видим (а сигурно у многоме гријешим), нас треба интересовати живи Бог, Господ који се јавио у историјским оквирима...Бог Аврама, Исака и Јакова....Наравно, није нерационално вјеровати у бога филозофа (али није нерационално га ни одбацити...). Мени се чини да није атеизам највећи проблем, већ то што су људи најчешће млаки (а знамо, шта се са таквима дешава), а што се тиче борбених атеиста..ма, они су браћа по оружју Деизам, је по мени вид епикурејства, јер ..оно..бог(ови) живе у неком интермундију и не тиче их се шта се са нама дешава....дакле, деизам је, по мени, још гори од атеизма, јер атеизам (или тачније антитеизам, а најчешће атеизам је управо то) афирмише и признаје Бога јер га негира, а самим тим их (атеисте) конституише. PS Ето, парадоксално, испаде да се, на крају, не слажемо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 а најчешће атеизам је управо то) афирмише и признаје Бога јер га негира, а самим тим их (атеисте) конституише. ? :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 дакле, деизам је, по мени, још гори од атеизма, јер атеизам (или тачније антитеизам, а најчешће атеизам је управо то) афирмише и признаје Бога јер га негира, а самим тим их (атеисте) конституише. Значи ако ја негирам постојање грчког пантеона богова и постојање виле Равијојле ја уствари признајем њихово постојање! Занимљиво, нема шта Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Деизам није религија! Деисти верују у Бога,али немају никакве религијске ритуале, религиозне институције ни храмове. Деисти сматрају да је права ,,теологија" наука јер нам она омогућује да боље разумемо Бога. Ставови деиста су по готово свим питањима истоветни са атеистима изузев по питању постоја Творца. Деисти не верују у ,личног Бога" већ у Творца који је пустио у рад Васиону и више се не меша (о овоме би се имали доста рећи јер део деиста има другачији став) ... Део деиста верује да смрт није коначан крај живота и да се ,,животна енергија" не може уништити Ovde se krije gordost, u tom ubeđenju da se Bog može istražiti. Kako se Neograničeni može istražiti i pojmiti ograničenim ljudskim razumom. Katastrofa je i u ubeđenju da išta može postojati mimo Boga, jer oni zamagljuju i relativizuju osobinu Boga kao Svedržitelja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 ? :.mislise. То је само дио реченице, надам се да си прочитао и први дио То је готово опште мјесто, можеш наћи у различитим областима..просто речено за атеисте (који су по мени у највећем броју антитеисти) Бог је "противник, непријатељ", а непријатељ те конституише...Што би рекао наш народ "богоборци" Наравно, уколико припадаш малом броју атеиста који су потпуно индифернтни спрам Бога, па чак и у равни феноменолошког, онда се то не односи на тебе... Додуше, само присуство на оваквом форуму, макар у равни феноменолошког, те свстава у први табор Наравно, могуће да гријешим а сигурно је да је твоје присуство драгоцјено - бар како ја то видим... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 @@horatio, Дакле, није поента да уздижемо деизам као нешто вредно у самом богопознању. Није поента поредити га са нама верницима и доносити закључке како је њихов Бог мртав а наш жив. Деизам је нама верујућим интересанран јер показује да рационалност води до закључка да Бог постоји - само због тога и ни због чега више. Таман посла да хришћанин остане на деизму, када је однос са Богом и богопознање у питању. Деистичку рационалност можемо искористити у контексту дискусије у којој се тврди да је тврдња да Бог постоји ирационална - показујући да то није тачно, показујући да разум води до тврдње: Бог постоји. Ђуро Станивук, RYLAH and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Филозоф Написано Септембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 @@horatio, Дакле, није поента да уздижемо деизам као нешто вредно у самом богопознању. Није поента поредити га са нама верницима и доносити закључке како је њихов Бог мртав а наш жив. Деизам је нама верујућим интересанран јер показује да рационалност води до закључка да Бог постоји - само због тога и ни због чега више. Таман посла да хришћанин остане на деизму, када је однос са Богом и богопознање у питању. Деистичку рационалност можемо искористити у контексту дискусије у којој се тврди да је тврдња да Бог постоји ирационална - показујући да то није тачно, показујући да разум води до тврдње: Бог постоји. Da, ali je to radikalno drugacija predstava o Bogu od hriscanske. To se moze zakljuciti i u Dokinskovim knjigama gde je on pisao da kada on i antiteisti kritikuju Boga ne kritikuju deisticku ili panteisticku predstavu vec Hriscansku, Judejsku, Islamsku... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 @@horatio, Деизам је нама верујућим интересанран јер показује да рационалност води до закључка да Бог постоји - само због тога и ни због чега више. Bas mi nije jasno, kako mislis da je deizam dokaz da koji racionalnom zakljucku da Bog postoji? Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Значи ако ја негирам постојање грчког пантеона богова и постојање виле Равијојле ја уствари признајем њихово постојање! Занимљиво, нема шта OK, уколико сматраш занимљивим тај начин аргументације, хајде да прво видимо шта је то што денотира термин Бог, па ћеш видјети да свођење на апсурд, или иронија и аргументи попут невидљивог ружичастог једнорога не пију воду.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Ovde se krije gordost, u tom ubeđenju da se Bog može istražiti. Kako se Neograničeni može istražiti i pojmiti ograničenim ljudskim razumom. Katastrofa je i u ubeđenju da išta može postojati mimo Boga, jer oni zamagljuju i relativizuju osobinu Boga kao Svedržitelja. Pa oni ne vide Boga kao što ga vi vidite, njima on nije Bog nego jednostavno Tvorac. Možda neko uopšte ne tako savršen, kao što sam pisao, možda mi jednog dana stvorimo neku simulaciju neki univerzum, mi ćemo butu tvorci, mislim da na takve tvorce misle. Филозоф је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Nesto sumnjam da je Mendeljejev bio deista, i mozda jos neko od nabrojanih, ima li konkretnih verodostojnih dokaza za tako nesto? Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука