Панарет Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ја о томе размишљам интензивно, али нисам нестрпљив, ради се о животној одлуци. Радујем се када размишљам о томе у свом срцу, не осећам страх...Завршавам факултет, дружим се са монасима, па ћемо видети...Важно је наћи заједницу где се срце осећа најбоље са игуманом и братијом, данас је мало здравих духовника, а монашки живот је без старца осуђен на крајњу и опасну неизвесност...Видећемо... Жедни, Јефимија Крунић, lab_man and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Мислим да не би требало много мистификовати ово питање...Опредељење за брак или манастир је ствар срца сваког хришћанина и тога да ли жели једно или друго...Ради се о два доста различита стила ИСТОГ НАЧИНА ЖИВОТА-хришћанског...Не мислим да постоје одређене категорије хришћана које су за једно или за друго...Монах постаје онај који то хоће, кога то аутентично изражава, што рече +Порфирије... w.a.mozart, lab_man, Partibrejkers and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 16:20, Пивопија рече Имао сам жељу за монашењем и то велику! Одувек ме привлачио такав живот, потпуно посвећење Богу, удаљавање од Света који је препун зла и ужаса. И данас кад чујем песму О пустињи од Darkwood Dub, вратим се размишљању о томе. Ипак, раскрстио сам у глави. Монашење би у мом случају било бекство! Здрав, религиозан човек ће вереоватно у неком делу живота доћи на ову идеју, ипак, ако већ има људе које воли, живи у заједници, породици, има пријатеље... Онда је по мени грех да се такав човек замонаши, јер је његово место ту где је, да се бори за те људе који су му блиски и које воли. Ja nekad imam veoma veliku želju da odem u manastir. Preveliku. Ne iz neke nevolje, problema ili ne znam ti ni ja čega. Već iz ogromne ljubavi prema Bogu koji bezuslovno voli sve nas. Čak mislim da ću jednoga dana zaista otići i svoj život u potpusoti Bogu posvetiti. Čovek mora da bude siguran u to što želi. Imam puno prijatelja, odličnu porodicu okružen sam ljubavlju i dobrim ljudima koji me vole i koje ja volim. Ali opet nešto me vuče. Neka želja. Ne znam ... -Владимир-, maki32, kirios1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Монаштво је велики подвиг као и брачни живот,уосталом то су нам и два пута спасоносна којим се Хришћанин спашава.За мене лично монаштво је озбиљан подвиг и не треба се играти са Богом онај који чврсто одлучи треба и да се труди и моли да не изневери Господа.Имам пријатељица монахињу она је са 18 година отишла у манастир и слава Богу до дан данас је тамо,често је обилазим и видим радост и мир на њеном лицу. Нека је Господ крепи и чува од сваког зла у овом земаљском животу,како њу тако и све монахе јер су они молитвеници за цео свет.Амин! мирођија, Драган Јашић, Лидија Миленковић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 17:13, Даниела Данче рече Монаштво је велики подвиг као и брачни живот,уосталом то су нам и два пута спасоносна facenew22222222 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 16:13, Mali Serafim рече Ja iskreno imam ogromnu zelju.Ali bojim se samo jednoga kad bih otisao u manastir dali bi mogao do kraja izdrzati u njemu jer veliki je grjeh iz monaske mantije ponovo otici u "svjet" Nekoliko naših urednika i članova sajta je otišlo u manastir. Koliko imaš godina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 16:13, Mali Serafim рече Ja iskreno imam ogromnu zelju.Ali bojim se samo jednoga kad bih otisao u manastir dali bi mogao do kraja izdrzati u njemu jer veliki je grjeh iz monaske mantije ponovo otici u "svjet" Ovo je tačno, to je put u jednom pravcu, i zato treba biti siguran. Na jednom mjestu Sv.Vl.Nikolaj je rekao nekoj djevojci: ako nisi apsolutno sigurna, onda ne razmišljaj o monaštvu, nije to za tebe. Eto vas dvojica-trojica mladih ljudi o tome razmišljate ili ste razmišljali. Divno, kako ovde ima divnih mladih ljudi, ja sam sretna kad to vidim... Ima budućnosti za nas kao narod i za društvo (mislim i na RS i Srbiju, nekako to doživljavam kao jedno) s takvom omladinom, pa bili u manastiru ili svijetu... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ја имам жељу да постанем монах. Био сам и у манастиру Ковиљ неколико дана. Искрен да будем мени је лепше било тих дана у манастиру него у световном животу. Arsenija, Piksi94, kirios1 and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 19:21, Дејан Бићанић рече Nekoliko naših urednika i članova sajta je otišlo u manastir. Koliko imaš godina? Da li se može znati koji su urednici i članovi otišli u manastir ako to nije tajna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 20:24, Milan023 рече Ја имам жељу да постанем монах. Био сам и у манастиру Ковиљ неколико дана. Искрен да будем мени је лепше било тих дана у манастиру него у световном животу. Чисто да допуним још једним искуством, исто из Ковиља... седимо испред храма, леп и топао пролећни дан - лепота Божија а ја кажем једном оцу, монаху - благо вама, баш вам завидим што овде живите... а он ми одговори - да брате, али ти одавде можеш да одеш кад год пожелиш (није ово рекао зато што се каје због монашења, далеко од тога већ ме је управо покренуо да размислим о томе шта све иде уз монаштво јер ми ван манастира обично видимо само део монашког живота и био је у праву) Жедни, Milan023, Anette and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 On 30. 12. 2013. at 20:41, Kolega2357 рече Da li se može znati koji su urednici i članovi otišli u manastir ako to nije tajna? Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару а ипођакон Димитрије Плећевић је настојатељ манастира у Браничевској епархији, сестра са ником Зорица екс Милева је искушеница у Жичи...ако сам неког испустио Деки ће допунити Arsenija, Лапис Лазули, Anette and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 On 30. 12. 2013. at 21:35, w.a.mozart рече Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару а ипођакон Димитрије Плећевић је настојатељ манастира у Браничевској епархији, сестра са ником Зорица екс Милева је искушеница у Жичи...ако сам неког испустио Деки ће допунити Trapa sa sajta je kod oca Dimitrija u bratiji, i tu nije kraj w.a.mozart and мирођија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikolajj Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 On 30. 12. 2013. at 15:48, Mali Serafim рече I mnoge ikone i slave... (ne vredjam samo kazem) “Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 On 30. 12. 2013. at 21:35, w.a.mozart рече Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару Био сам у Хиландару и упознао нашег Искушеника и задњи пут у августу ове године када сам био сазнао сам да је Искушеник замонашен и , ех сада сам заборавио али је замонашен и мислим да је у манастиру на Фрушкој гори , али ме немојте држати за реч . А сада да и ја кажем коју у вези ове теме , када сам ступио у брак релативно млад са 21 годином ништа нисам знао о Богу и вери док ме тазбина и моја супруга нису упутили у том правцу и сада сам у вери дугих 30-ак година . Да не дужим даље , имао сам заиста жељу да се замонашим , чак сам кроз разговор са супругом и разговарао о тим стварима у стилу ако би се којим случајем развео од ње никада се небих више женио већ бих отишао у Манастир и сигурно бих се замонашио , без обзира што имамо децу , неко би можда рекао да је то некоректно напустити децу и отићи у манастир , можда је то моје погрешно размишљање али Богу хвала и дан данас смо заједно . Ех сада када би се , не дај Боже развео , не бих могао да напустим све зато што немогу да живим ни тренутка без мојих унучића које просто ОБОЖАВАМ ! w.a.mozart, мирођија and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Иначе, један јеромонах којег изузетно поштујем је једном приликом рекао да је монаштво највећи призив и да нема зашто да се љутимо због тога, јер "ко би од вас могао сад да се моли два сата, сви бисте радије ишли пешке до Земуна"...Иако је можда у праву за већину нас и иако сам имам интензивну жељу за монашким животом, било ми је жао када сам ово чуо, јер као да нема монаха који не размишља на такав (по мом дубоком уверењу-погрешан) начин...Можда је то оно "монаштво и воља за моћ"...А можда су људи само одушевљени својим монашким призивом -Владимир-, w.a.mozart and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука