shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Некако осећам да то јесте мој пут, да је Господ мени баш то наменио, али све некако размишљам да нисам достојна бити монахиња, да моја вера и љубав нису довољно дубоке и велике да бих била Божија невеста. U manastir se i ne ide zato što je čovjek dostojan, pravedan i sl- već upravo, radi spasenja svoje duše... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Kad sam bio u Hilandaru, pozelio sam da zuvjek tu ostanem, ali ipak nisam ostao. Sad stupam u brak ,tako da od monasenja za sada nista. greengrin greengrin 0110_hahaha 0110_hahaha greengrin 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Мислим да је брат Пеђа мислио на монашко савршенство у онтолошком смислу, ако се не варам. Монашто и Брак су два једнака пута, чак је Брак Света Тајна, док монаштво није. Али, увек се код нас (у Цркви) каже да је монаштво најсавршенији пут, не у смислу да је пут атутоматског спасења или да су монаси више светији од брачних људи, већ зато што се кроз монаштво постиже идеал савршенства који је имао Адам пре пада у грех - послушање, девственост, сиромаштво. Монаштво се назива "Англеским образом" управо зато што живот монаха подржава ангелско подобије - живот у одрицању од свега световног - материјалног. Црква каже да ће девственици сијати највећом славом на Страшном Суду, чак већом славом од светих мученика, е зато се каже да је монаштво најсавршенији пут Хришћански, првенствено зато, а и због јасног испуњења Христових заповести о савршенству, тј. напуштању свега и идењу за Њим. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Суштина живота и у браку и у безбрачности јесте у Евхаристији- и у томе је светост и спасење. ''Пазимо! Светиње светима!''- тако се хришћани позивају на Учествовање у Тајни Цркве, Тајни Христа. Дакле, нити брак нити монаштво,само по себи, не чини човјека светим, но мистично заједништво са Христом. Бог нас управо и ''посматра'' кроз призму тог есхатолишког и онтолошког Догађаја- сједињења са Њим. Свети смо- али не по својим дјелима, јер су зла, но по томе што ''опет и много пута Теби припадамо и Теби се молимо''- односно по ЦИЉУ којем тежимо и којем ходимо, Царсству Оца и Сина и Светога Духа. Тако да су оба пута разноправна, јер им је суштина и циљ исти- урањање у Евхаристију. А што се тиче неких личних ''заслуга''- свакако, човјек може да се труди и да живи што праведније, како у браку, тако и у монаштву. С тим у вези, сматрам да се не треба апсолутно и буквалистички схаватати та теза да ће монаси да сијају у Царству више него мученици и остали хришћани- јер сваки човјек.без разлике, носи свој крст, и само Бог зна шта је у срцима људским... Оно, дакле, што по мом мишљењу треба да буде примарно, јесте да се хришћанин позива на Евхаристију, прије свега...А у Њој тражи своје испуњење. А остало- брак или монаштво, само ће му се показати. Поздрав 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Слажем се апсолутно са целом поруком и њеним смислом. Но, не хтедох рећи да ће монаси сијати највише, већ девственици Христа ради, они који себе од младости предаше Христу и не окусише телесне односе са другим полом. Сви знамо да неће бити сви у истој слави, већ ће свако у Царству бити у одређеном "степену". Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је. (Откр. 14. 3-5) : 3. И пјеваху пјесму нову пред пријестолом и пред четири жива бића и пред старјешинама; и нико не могаше научити ову пјесму осим оних сто четрдесет и четири хиљаде који су откупљени са земље. 4. Ово су они који се не оскврнише са женама, јер су дјевственици: ово су они који иду за Јагњетом куда год пође; ови су откупљени између људи као првина Богу и Јагњету; 5. И у њиховим устима не нађе се лаж, јер су без мане. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin97.htm http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski48.htm "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest srna u izgubljenom raju Написано Јул 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 A ja mislio da su te 144000 Jehovini Svjedoci :cheesy2: 89898989898989 , oprosti brate sto se šalim dok vi ozbiljno pišete Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Јул 11, 2010 Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 11, 2010 Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! 0110_hahahaХвала сестро Евдокија и ти да си нам жива и здава на много лета! Добро нам дошла! СРЕЋАН ПРАЗНИК! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 12, 2010 Пријави Подели Написано Јул 12, 2010 Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! hvala и драго нам је да смо и несвесно од користи и у служби Господњој bliss jeeeeдобро нам дошла 0110_hahaha :cheesy2: bliss jeeee срећан празник и теби, свако ти добро од klapklap клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 12, 2010 Помаже Бог, браћо и сестре! Данас сам се регистровала. Са вама сам, јер сам овдје, ВАИСТИНУ, више пута даривана, по Богу, ЖИВИМ РЕЧИМА УТЕХЕ. Само сам жељела да вас поздравим, да сте ми живи и здрави, да сте ми прије свега ПОБОЖНИ! Честит вам Петровдан! prstgore dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је. Наиме, уколико се налазиш у манастиру а ... Седиш по читав дан испред рачунара ... Тешко теби ! Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Подвиг девствености је највећи у Цркви, можда је мало то нама несхватљиво, али тако је. Наиме, уколико се налазиш у манастиру а ... Седиш по читав дан испред рачунара ... Тешко теби ! Да одговорим у Искушениково име, пошто човек више није ту... Наиме, отишао је, као искушеник, у манастир на Светој Гори, а време до одласка је понекад, помало и повремено проводио и испред рачунара - као и Ви, Сефоро. 0110_hahaha Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Nama je pričao Dimitrijević... Ako se dvoumiš - ni slučajno nemoj. Ja savetujem istu stvar. Možda budeš bio ateista sutra ili prekosutra... Iako se to možda ne bi svidelo nekome. Za to je potrebna hrabrost i inteligencija takođe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Nama je pričao Dimitrijević... Ako se dvoumiš - ni slučajno nemoj. Ja savetujem istu stvar. Možda budeš bio ateista sutra ili prekosutra... Iako se to možda ne bi svidelo nekome. Za to je potrebna hrabrost i inteligencija takođe. Bese jedan "ateista" sto je mnogo voleo pustinjake :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Цитат Цитат Nama je pričao Dimitrijević... Ako se dvoumiš - ni slučajno nemoj. Ja savetujem istu stvar. Možda budeš bio ateista sutra ili prekosutra... Iako se to možda ne bi svidelo nekome. Za to je potrebna hrabrost i inteligencija takođe. Bese jedan "ateista" sto je mnogo voleo pustinjake :cheesy2: Za ateizam je potrebna hrabrost as well as inteligencija. Čitaću Ničea! Ej! Imam kući Zapise iz mrtvog doma, ostavio mi deda intelektualac. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука