Дејан Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ja iskreno imam ogromnu zelju.Ali bojim se samo jednoga kad bih otisao u manastir dali bi mogao do kraja izdrzati u njemu jer veliki je grjeh iz monaske mantije ponovo otici u "svjet" Nekoliko naših urednika i članova sajta je otišlo u manastir. Koliko imaš godina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ja iskreno imam ogromnu zelju.Ali bojim se samo jednoga kad bih otisao u manastir dali bi mogao do kraja izdrzati u njemu jer veliki je grjeh iz monaske mantije ponovo otici u "svjet" Ovo je tačno, to je put u jednom pravcu, i zato treba biti siguran. Na jednom mjestu Sv.Vl.Nikolaj je rekao nekoj djevojci: ako nisi apsolutno sigurna, onda ne razmišljaj o monaštvu, nije to za tebe. Eto vas dvojica-trojica mladih ljudi o tome razmišljate ili ste razmišljali. Divno, kako ovde ima divnih mladih ljudi, ja sam sretna kad to vidim... Ima budućnosti za nas kao narod i za društvo (mislim i na RS i Srbiju, nekako to doživljavam kao jedno) s takvom omladinom, pa bili u manastiru ili svijetu... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ја имам жељу да постанем монах. Био сам и у манастиру Ковиљ неколико дана. Искрен да будем мени је лепше било тих дана у манастиру него у световном животу. Arsenija, Драган Јашић, kirios1 and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Nekoliko naših urednika i članova sajta je otišlo u manastir. Koliko imaš godina? Da li se može znati koji su urednici i članovi otišli u manastir ako to nije tajna? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Ја имам жељу да постанем монах. Био сам и у манастиру Ковиљ неколико дана. Искрен да будем мени је лепше било тих дана у манастиру него у световном животу. Чисто да допуним још једним искуством, исто из Ковиља... седимо испред храма, леп и топао пролећни дан - лепота Божија а ја кажем једном оцу, монаху - благо вама, баш вам завидим што овде живите... а он ми одговори - да брате, али ти одавде можеш да одеш кад год пожелиш (није ово рекао зато што се каје због монашења, далеко од тога већ ме је управо покренуо да размислим о томе шта све иде уз монаштво јер ми ван манастира обично видимо само део монашког живота и био је у праву) Arsenija, Жедни, Milan023 and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2013 Da li se može znati koji su urednici i članovi otišli u manastir ako to nije tajna? Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару а ипођакон Димитрије Плећевић је настојатељ манастира у Браничевској епархији, сестра са ником Зорица екс Милева је искушеница у Жичи...ако сам неког испустио Деки ће допунити Arsenija, Лапис Лазули, kirios1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару а ипођакон Димитрије Плећевић је настојатељ манастира у Браничевској епархији, сестра са ником Зорица екс Милева је искушеница у Жичи...ако сам неког испустио Деки ће допунити Trapa sa sajta je kod oca Dimitrija u bratiji, i tu nije kraj w.a.mozart and мирођија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikolajj Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 I mnoge ikone i slave... (ne vredjam samo kazem) “Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Члан са ником Искушеник је искушеник (можда већ и монах) на Хиландару Био сам у Хиландару и упознао нашег Искушеника и задњи пут у августу ове године када сам био сазнао сам да је Искушеник замонашен и , ех сада сам заборавио али је замонашен и мислим да је у манастиру на Фрушкој гори , али ме немојте држати за реч . А сада да и ја кажем коју у вези ове теме , када сам ступио у брак релативно млад са 21 годином ништа нисам знао о Богу и вери док ме тазбина и моја супруга нису упутили у том правцу и сада сам у вери дугих 30-ак година . Да не дужим даље , имао сам заиста жељу да се замонашим , чак сам кроз разговор са супругом и разговарао о тим стварима у стилу ако би се којим случајем развео од ње никада се небих више женио већ бих отишао у Манастир и сигурно бих се замонашио , без обзира што имамо децу , неко би можда рекао да је то некоректно напустити децу и отићи у манастир , можда је то моје погрешно размишљање али Богу хвала и дан данас смо заједно . Ех сада када би се , не дај Боже развео , не бих могао да напустим све зато што немогу да живим ни тренутка без мојих унучића које просто ОБОЖАВАМ ! w.a.mozart, мирођија and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Иначе, један јеромонах којег изузетно поштујем је једном приликом рекао да је монаштво највећи призив и да нема зашто да се љутимо због тога, јер "ко би од вас могао сад да се моли два сата, сви бисте радије ишли пешке до Земуна"...Иако је можда у праву за већину нас и иако сам имам интензивну жељу за монашким животом, било ми је жао када сам ово чуо, јер као да нема монаха који не размишља на такав (по мом дубоком уверењу-погрешан) начин...Можда је то оно "монаштво и воља за моћ"...А можда су људи само одушевљени својим монашким призивом Andre Williams, -Владимир- and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Postoje dva puta MONASTVO ili BRAK treci put ne postoji.I nije svako za monastva ali to dovodi do zakljucka da treba stvarati porodicu!Majka i njena ljubav,odnosno majcinstvo je takodje vid monastva samo sto ta majka ima djece onoliko koliko moze poroditi i financijski podrzati dok monahinjama svako djete je njihovo djete kako?Pa monahinje i monasi se brinu roditeljskom ljubavlju kroz molitvu za svu djecu sto hode zemaljskom kuglom,pa i za sve ljude se brinu kroz tu molitvu i spremni su i djelom pomoci uvjek. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Иначе, један јеромонах којег изузетно поштујем је једном приликом рекао да је монаштво највећи призив и да нема зашто да се љутимо због тога, јер "ко би од вас могао сад да се моли два сата, сви бисте радије ишли пешке до Земуна"...Иако је можда у праву за већину нас и иако сам имам интензивну жељу за монашким животом, било ми је жао када сам ово чуо, јер као да нема монаха који не размишља на такав (по мом дубоком уверењу-погрешан) начин...Можда је то оно "монаштво и воља за моћ"...А можда су људи само одушевљени својим монашким призивом Не треба да ти је жао,једноставно је...знају више од нас и могу боље да сагледају јер су били и тамо где смо ми још увек (у свету) и тамо су где ми нисмо.Наша је прича због те разлике заснована по некад више на оном "како Перица замишља" ... Ја монашење некако видим као одазив душе на благодатни призив Господа, њеног Творца .....и кад се то деси нема силе, ни повода, ни околности, нит изговора који ће неког задржати у свету.. мирођија је реаговао/ла на ово 1 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Psaltir Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Evo emisije koja daje mnoge odgovore po pitanju monastva (prepodstavljam da ga je vecina pogledali) eco za one koji nisu i koji se interesuju za ovu temu : http://www.youtube.com/watch?v=I4Yk9RwbsWE Milan023 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жедни Написано Децембар 31, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Evp jedne zanimljive teme na našem forumu. Radio Svetigora, niz emisija o monasima i monašenju. Sabrat manastir Ostroga Aresenije kao voditelj i puno monaha koje govore o ovom plemenitom pozivu. https://www.pouke.org/forum/topic/27922-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%83-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0/ 8086.gif "Монашко ткање на чунку живота" мирођија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jabucilo Написано Јануар 1, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2014 Natalija28 kod nas (Srba) se taj period naziva poslušanje, a onaj ko ga proživljava je poslušanik, oni mogu i čisto onako da budu u manastiru, da rade šta im se da po blagoslovu, a da čak i ne razmišljaju o monašenju, to su braća i sestre koji dođu samo da pomognu i provode vrijeme u molitvi i hrišćanskom sabranju. YOKA and Жедни је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука