Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Opraštam naravno, pa šta bi drugo. 

Kad oprostim taj događaj  izgubi svu svoju negativnu snagu i posle mi uopšte i nije bitno da li ga pamtim ili ne.

U stvari, meni je opraštanje više jedan  proces samopreispitivanja,  u kome istražujem i razotkrivam zbog čega je to  mene  toliko povredilo/uvredilo. 

Svašta tu može da ispliva na površinu......... :)     

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Опроштај нас издиже изнад оних који су нас повредили , а освета нас изједначава са њима .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Jeste i to ali kazu da ako nisi zaboravio nisi u sustini ni oprostio iskreno  :dedica:  ne_shvata

mislim trenutno ne mozes zaboraviti ,treba vremena dok se zaboravi ,al posle je sve u redu :)
Подели на овим сајтовима

Покајање и праштање - две стране једне медаље не само духовног него и нашег свакодневног живота. Најидеалнија интеракција човековог бивствовања јер, нити има праштања без покајања нити покајања без праштања. Свештеник Милорад Мировић.

Слушајте предавање на :http://www.prijateljboziji.com/_Prastanje/29594.html

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

Prije ili kasnije oprostim.Mada je mene jako tesko povrijediti jer imam jako visok prag tolerancije i nisam zlopamtilo po prirodi.

Najteze prastam sebi.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Sad se razmišljam, možda je lakše oprostiti kad niste ostvarili odnos sa čovekom u punom smislu te reči. A tu sam negde možda i ja... Nije mi problem da oprostim, valjda mi nekad teško dođe da sagledam celog čoveka, radije vidim onu stranu koja mi je izazvala bol i patnju. Bogu hvala, za sad mogu da oprostim, a teže mi ide onaj deo da budem mudar za sledeći put...

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Праштање – ментално и физичко здравље

Праштање је филозофија и начин живота сваког правог Христовог следбеника.

Две највеће психолошке препреке у нашем животу, које нас спречавају да доживимо искрени мир у души су осећај кривице и осећај огорчености.

Кад ви повређујете друге људе онда имате осећај кривице, (тад нам треба кајање),а кад други људи повређују вас, онда сте огорчени, озлојеђени (ту треба праштање).

Идући кроз живот, ми бивамо повређени од других људи. Бивали сте много пута повређивани у прошлости, а бићете још много пута у будућности, некад намерно, а некад ненамерно. Ако не научите како да отпустите тај осећај повређивања, који вам наносе други, он ће се све више нагомилавати у вашем животу тј. у вашем унутрашњем свету.

Разлози због којих морамо редовно опраштати другима;

1. Први разлог је што је Бог опростио нама.

Он је свакоме од нас опростио и опрашта безброј много пута. Зато и ми морамо да опраштамо другима. Ако не опраштамо другима, понашамо се као немилостиви слуга из Новозаветне приче и дочекаће нас тешка казна.

2.Други разлог је што су љутња и озлојеђеност самомучење.

Кад год носите огорченост и озлојеђеност према некоме, увек је много више болно за вас, него за особу према којој то осећате. Та особа можда чак ни не мисли више о томе. Повредили су вас у прошлости, заборавили су на то, наставили су са својим животом, а ви сте још оптерећени тим што се десило пре годину дана или пре 10 година, или можда кад сте били дете.

Ваша прошлост је у прошлости и више вас не може повредити, осим ако је се ви чврсто држите. Ако дозвољавате људима, који су вас повредили у прошлости да вас и даље повређују у садашњости, тиме што им то још памтите и враћате у своје сећање, онда чините велику глупост. Јер ништа из ваше прошлости вас више не може повредити, осим ако ви то не дозволите својом огорченошћу, а огорченост је грозно самомучење.

У Светом Писму, у књизи о Јову, пише; ”Доиста безумнога убија гнев и лудога усмрћује срдња.” (Књига о Јову 5, 2)

Кад год имате став ”Ух, што сам љута на ту особу, никад му нећу то опростити”, онда чините сулуду ствар, која највише повређује вас саме.

Извесне анализе где се тврди да, ако сте бесни на некога и нећете да отпустите из себе то осећање, онда сте физички у великој невољи.

Људи који у себи носе огорченост имају;

- двоструко веће шансе да добију мождани удар

- 3 пута веће шансе да добију срчани удар

- 3 пута већу шансу да имају операцију за уградњу бај-паса и

- 4 пута већу шансу да добију увећани холестерол

Закључак је да фактор ризика по ваше здравље није само оно што ћете јести, већ и оно што вас изнутра изједа. То је оно што вас разбољева.

У Светом Писму пише; ”Један умире у потпуној сили својој, у миру и у срећи…..а други умире ојађене душе, који није уживао у добру.” (Јов 21, 23 – 25)

Ви нисте од Бога створени да носите љутњу и огорченост кроз живот. Ношење љутње и огорчености очито носи тешку казну за собом, а то је боравак у затвору свог болесног тела и огорченог ума.

Можда мислимо да ћемо нанети штету ономе који нас је повредио, тиме што носимо љутњу и огорчење против њега, док заправо сами испијамо отров и уништавамо себе.

Морамо научити да опраштамо, јер и нама свакодневно треба опроштај наших сагрешења од Бога.

Библија нас веома прецизно учи да не можемо примити оно што нисмо вољни да дамо.

Хоћете да вам буде опроштено? Онда морате научити да опраштате.

Црква Свете Тројице,Ротердам

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Шта са оним случајевима када неко не може да опрости другом који је учинио страшне ствари, горе од ових свакодневних? Убиства, силовања, насиља у породици... Шта онда, како очекивати од неког ко је преживео тако нешто да опрости, а како му опет не саветовати да опрости? Како тек онда када друга страна и не жели и не труди се да се искупи?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Срђан

Tesko.Mada mislim da kada Gospod vidi kod "zrtve" bar iskru volje i zelje da svom dzelatu oprosti,bar toliko da bi pomogla samoj sebi i otarasila se tereta u vidu gorcine i gnjeva,onda On salje toj osobi nadljudsku snagu da se izdigne iznad te svoje boli i pogleda "odozgo"svog dzelata,metaforicki receno.

Ja sam bila u prilici prije dvije godine da sam patila od te nesposobnosti da oprostim jednoj osobi koja mi je tada dosta znacila...Zaista sam se patila,posmatrala tu osobu kroz sve dobro sto sam sa njom dozivjela,bila srecna itd,ali mi ego nije dao da otpustim.Kada sam prosle godine bila u posjeti Vasiliju Ostroskom,slava Mu i milost,ispovijedila sam se,pricestila i kuci dosla laksa za jednu tonu koju sam vukla za sobom dugo vremena.Moj slucaj svakako nije toliko ekstreman,ali jeste primjer nesposobnosti da se oprosti drugome.

Подели на овим сајтовима

"Праштам, али не заборављам. И не праштам."

"Голи пиштољ", Френк Д.

:1503348ufz3z4yl5d:

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

@@Ljubičasta,

Нажалост, знам неке добре људе који кажу да не могу и не желе да пређу преко неких озбиљних ствари. Претпостављам да ту само молитва помаже, све друго што би човек могао да им каже, све док није био у њиховој кожи, звучи неуверљиво... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ima ljudi koji su mi mnogo zla naneli ne prestaju da mi rade o glavi. Sa druge strane ja nemam nikakvih negativnih osecanja prema njima, zapravo imam ali to nisu ni ljutnja, ni bes ni mrznja , prosto shvatam da su takvi , da ne mogu bolje i da nemaju kapaciteta da se promene . Ipak , ne bih im pruzio ruku na ulici i iskreno gade mi se jer zaista zli i pokvareni  .

Подели на овим сајтовима

Ima ljudi koji su mi mnogo zla naneli ne prestaju da mi rade o glavi. Sa druge strane ja nemam nikakvih negativnih osecanja prema njima, zapravo imam ali to nisu ni ljutnja, ni bes ni mrznja , prosto shvatam da su takvi , da ne mogu bolje i da nemaju kapaciteta da se promene . Ipak , ne bih im pruzio ruku na ulici i iskreno gade mi se jer zaista zli i pokvareni  .

Ако им не опростимо , спуштамо се на њихов ниво . Сигурно је веома тешко у појединим ситуацијама опростити , али је и Богу милије када успемо да опростимо велику неправду.

Подели на овим сајтовима

Био сам у ситуацији да се мени опрости, једном је било баш густо, непријатно и врло драматично....позвао сам телефоном и замолио за опроштај....али сам био  прилично померен данима иако сам добио опроштај.

Често се увредим али је то увек од истих људи, то јест од оних који вероватно не осећају исто што и ја, и то ми је често тешко да сварим, признајем.

Имам теорију: што је човек незадовољнији собом, што је мање остварен то је више осетљив и више се вређа.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Имам теорију: што је човек незадовољнији собом, што је мање остварен то је више осетљив и више се вређа.

Potpisujem teoriju... Prošla sam kroz tu priču sa nekim ko je zbog sopstvenog nezadovoljstva sobom i svojim životom na sve živo bio osetljiv i uvredljiv, i što sam ja bila pažljivija da ne povredim ili bilo šta slično, sve je gore bilo... Na kraju shvatiš da ne vredi, iskreno žao mi je jer su takve osobe istinski nesretne, ali je to pravo mučenje za obe osobe u bilo kakvoj vrsti odnosa  0122_tuk

Potom ću se vratiti, i sazidaću dom Davidov, koji je pao, i njegove razvaline popraviću, i podignuću ga

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...