Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Да јер није на мени да судим о томе . О томе Бог даје коначну реч.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 20:08, NE DA рече

Опростила, спаковала се и отишла...

... интересантно , он мени није што сам отишла... апсурд ...

pa sto si otisla?

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 20:01, Неле рече
Да јер није на мени да судим о томе . О томе Бог даје коначну реч.

mislim da nije sve baš tako jednostavno... radi se o preljubi u braku. Pogledajmo šta nam pismo kaže o supružnicima tj. o mužu i ženi

21. Покоравајући се један другоме у страху Божијем.

22. Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу.

23. Јер муж је глава жени као што је и Христос глава Цркви, и Он је спаситељ тијела.

24. Но као што се Црква покорава Христу, тако и жене у свему својим мужевима.

(Зач. 231).

25. Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и себе предаде за њу,

26. Да је освети, очистивши је крштењем у води ријечју,

27. Да је стави преда се, славну Цркву, која нема мрље ни боре, или што томе слично, него да буде света и непорочна.

28. Тако су дужни и мужеви да воле своје жене као своја тијела; јер који воли своју жену, самога себе воли.

29. Јер нико никад не омрзну на своје тијело, него га храни и његује, као и Господ Цркву.

30. Јер смо удови тијела његова, од меса његова, и од костију његових.

31. Тога ради оставиће човјек оца својега и матер и прилијепиће се жени својој, и биће двоје једно тијело.

32. Тајна је ово велика, а ја говорим о Христу и о Цркви.

(Зач. 232).

33. Тако и ви. сваки да воли онако своју жену као и себе самога; а жена да се боји својега мужа.

ovo je opis jedne veličanstvene ljubavne veze koju apostol uporedjuje sa odnosom Hrista i Crkve... voleo bih da neko kaže da nije problem ako se Crkva odrekne Hrista- ništa strašno, oprostiće Bog. Na svu sreću, Bog je s nama u sve dane do svršetka sveta a Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati...

naravno, ne tvrdim da treba dati jedan konačan odgovor, sve je stvar situacije i ljudi ali treba istaći jednu dozu ozbiljnosti koju Bog od nas očekuje u ovim situacijama jer tešenje sebe govoreći- nije na meni da sudim- u ovom slučaju može da bude kontraproduktivno za vezu...  uvek se setim narodne pesme banović strahinja

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Слажем се са тобом да није тако једноставно , али наша вера нам сугерише да праштамо . Ја предпостављам да сви знамо Молитву Господњу , а тамо се каже цитирам : И опрости нам за дугове наше као што ми опраштамо дужницима својим.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 20:30, Неле рече
Слажем се са тобом да није тако једноставно , али наша вера нам сугерише да праштамо . Ја предпостављам да сви знамо Молитву Господњу , а тамо се каже цитирам : И опрости нам за дугове наше као што ми опраштамо дужницима својим.

taj deo nema veze sa brakom, pomešao si. Evo šta Gospod kaže o braku

I pristupiše k Njemu fariseji da Ga kušaju, i rekoše Mu: Može li čovek pustiti ženu svoju za svaku krivicu?

4 A On odgovarajući reče im: Niste li čitali da je Onaj koji je u početku stvorio čoveka muža i ženu stvorio ih?

5 I reče: Zato ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.

6 Tako nisu više dvoje, nego jedno telo; a šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.

7 Rekoše Mu: Zašto dakle Mojsije zapoveda da se da knjiga raspusna, i da se pusti?

8 Reče im: Mojsije je vama dopustio po tvrđi vašeg srca puštati svoje žene; a iz početka nije bilo tako.

9 Nego ja vama kažem: Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.

Dakle, šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja.  Ali to nije sve, pazi dalje

Ako ko pusti svoju ženu, osim za kurvarstvo, i oženi se drugom, čini preljubu; i koji uzme puštenicu čini preljubu.

Šta misliš, zašto je Gospod ovo rekao? osim za kurvarstvo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 20:38, Suncokret54 рече
Убио бих због тога, својевремено...сада видим да нема веће курве од мене, изузев у уобразиљи...покушавам да будем виши од себе и трудим се да праштам, све...да би ми било опроштено... :)

zar ne misliš da ti je žena upravo data da od -kurve-, kako si sebe okarakterisao, napravi bolju osobu kroz medjusobnu ljubav, kroz?   I obrnuto ali bez izleta sa strane

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ljudi preljuba je jedna od najgorih stvari koja može da se desi,zamislite osobu koju jako volite i to da vam uradi,samo ubistvo je gore od toga,sve zavisi kakva je ljubav u pitanju,ako je velika ljubav u pitanju preljuba može da uništi čovijeka,radi se o izdaji ljubavi,to ne može a da ne razara,ja nikada ne bi učinio preljubu!

Подели на овим сајтовима

Прељуба је за мене ситуација у којој би моја жена заволела другог мушкарца физички и као личност више него мене... А ако је тај фиктивни даса у браку, пропадоше не једна већ две куће (да цитирам почившег оца Јустина савинског, слава му и милост).

Што се тиче ситних и добронамерних лажи, мислим да свети Јован лествичник у Лествици каже да на одређеном духовном нивоу, са великом пажњом и уз молитву, и лаж можемо понека (никако не често) користити на пасење других. Ја верујем да је моја жена достигла тај духовни ниво да зна када треба да ме слаже ради мојег спасења. Наравно, говоримо о ситним лажима или, што би енглези рекли, white lie

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 20:53, Suncokret54 рече

Шта је за тебе брачна прељуба...за мене је то, и најситнија и најдобронамернија, лаж... :) 

Zna se brate šta je preljuba,kakvog god da je oblika ona je to što je.to kao kad bi me pitao šta je za mene ubistvo,ubistvo je ubistvo,naravno da postoji sad hiljade varijacija....

preljuba je izdaja ljubavi i više od toga,nanošenje ogromnog bola drugome zarad svoje sebičnosti,egocentričnosti i malo toga ima goreg od preljube kod čovijeka.ja u svom društvu ne dozvoljavam da se priča o tim stvarima bolesnim,nisam ni ja neviinašce,poželim svašta ima i u meni vraga,ali nikada ne bi uradio,nema šanse,čak i kao ateista jer imam jake principe na tu temu!

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 21:12, Suncokret54 рече
Сутра је Богослужење, моћи, а не отићи била би прељуба... 

ne slažem se... može se preljuba desiti i na bogosluženju kao i kod kuće. Možda nekom zvuči kao filozofija ali moguće je i žrtvovati bogosluženje radi drugih i služiti Bogu. Setimo se trpezara tj. kuvara iz Hilandara o kojima sveti Sava reče da - oni koji spremaju hranu za bratiju na službi, veće delo čine od bratije na službi.- Znači ništa crno-belo :)))

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 21:18, Stavros Flatley рече
Znači ništa crno-belo

Слажем се.

On 26. 10. 2013. at 21:12, Suncokret54 рече
, моћи, а не отићи била би прељуба...

Да.

Цитат
. može se preljuba desiti i na bogosluženju kao i kod kuće.

Да.

Али ако не одемо а могли смо,те чинећи већ прељубу, пропуштамо шансу да сазнамо шта би нам се десило на Литургији :)

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Posle svega alergicna sam i na lazi a kamoli na prevare. U neku ruku i desilo mi se sada, bilo je samo dopisivanje da bivsom ali videh ceo razgovor i nije bas prijatno bilo.

Dok sam sa nekim, volim ga, voli me, nema razloga za lazi i prevaru i znam da nikad to ne bih uradila, pogotovo ne u braku. Pa samim tim ni oprostila ne bih.

Филип, мамин зврк, рођен је 18.04.2013.

Подели на овим сајтовима

On 26. 10. 2013. at 22:25, Crnokosa рече

Posle svega alergicna sam i na lazi a kamoli na prevare. U neku ruku i desilo mi se sada, bilo je samo dopisivanje da bivsom ali videh ceo razgovor i nije bas prijatno bilo.

Dok sam sa nekim, volim ga, voli me, nema razloga za lazi i prevaru i znam da nikad to ne bih uradila, pogotovo ne u braku. Pa samim tim ni oprostila ne bih.

ne znaš bi li mogla oprostiti,to niko ne zna,ljubav je najača sila na svijetu. Veće je pitanje,zaslužuje li takva osoba da joj oprostiš,ako zaslužuje onda se i može oprostiti vijerovatno,praštali su ljudi takve stvari zbog ljubavi.za ljubav ne treba dvoje,može i jedan da voli,ali takva ljubav onda boli,jel da

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...