Jump to content

Праштање – ментално и физичко здравље

22 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте праштали другим људима ?

Препоручена порука

Mislim ako se opraštanje preljube svodi na to da li i dalje da ostaneš u braku ili ne, u tom slučaju ja ne bi oprostio ni svoju prevaru...

Ako se odnosi da li da oprostim greh koji je učinjen Bogu a dotiče se i mene, ja bi to odmah oprostio i zamolio Tvorca da preljubnici ne uzima za zlo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Mislim ako se opraštanje preljube svodi na to da li i dalje da ostaneš u braku ili ne, u tom slučaju ja ne bi oprostio ni svoju prevaru...

Ako se odnosi da li da oprostim greh koji je učinjen Bogu a dotiče se i mene, ja bi to odmah oprostio i zamolio Tvorca da preljubnici ne uzima za zlo.

Нe сведе се опроштај само на остајање у браку, већ живот у том браку као да се прељуба није догодила. :)

Значи ти би јој узео прељубу за зло, а молио би Господа да јој опрости? Је л' ти овде нешто шкрипи?

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Нe сведе се опроштај само на остајање у браку, већ живот у том браку као да се прељуба није догодила. :)

Значи ти би јој узео прељубу за зло, а молио би Господа да јој опрости? Је л' ти овде нешто шкрипи?

Ne ne škripi mi. Ja sigurno ne bi ostao u braku upravo zato što je to Hristova Tajna koju je neko izneverio.

Kažem ti ja joj ne bi uzeo za zlo ali bi se razveo i to isto bi molio Boga. Ona je izašla iz Jednog tela pred Gospodom, njena slobodna volja je bila takva, Crkva dopušta tu mogućnost. Kako da nastavim brak ako je jednom razdvojen slobodnom voljom? Da pojednostavim oprostio bi greh učinjen meni(raskid Svete Tajne Braka) ali ne bi nastavio da živim više u tom braku.

A ako je to nempguće, oprostiti i ne živeti više zajedno, ja joj onda verovatno uzimam za zlo.

Po tebi moguće li je oprostiti greh nek joj bude prost pred Bogom ali i razvesti se zbog takve situacije?  (onda ovo moje pada u vodu ako je nemoguće)

Подели на овим сајтовима

Али Господ поручује да ко не суди другом , ни њему неће бити суђено . Има ко суди другом за своја дела или недела .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

I ja se slazem da to nije razlog za preljubu. Medju supruznicima treba da postoji, a po meni je i najbitniji, razgovor. To je falilo i mom braku, valjda. Ja sam ta koja ce da kaze sve sto me muci. Samo sto on nije pricao nego dig'o ruke.

AUSLÄNDER

Подели на овим сајтовима

U Svetom pismu jasno stoji: "osim za preljubu".

Na ovaj nacin nas je sam Gospod oslobodio svaki odgovornosti za neprastanje.

Oprostiti... Retko Ko zasluzuje takvu milost. Prevari su skloni patoloski tipovi licnosti,nesigurni, sebicni, gordi koji trenutku ili periodu licnog zadovoljstva podredjuju brak, supruznika,buducnost dece...ubijaju svoje najblize.....ima li neceg beskrupoloznijeg? Ako i traze oprost, motiv je sebican. A sta ako ga uopste i ne traze....kako Oprostiti nekom Ko ne trazi oprostaj.

"Decu ti necu Oprostiti"- R.Corba

Bis bald

AUSLÄNDER

Подели на овим сајтовима

U Svetom pismu jasno stoji: "osim za preljubu".

Na ovaj nacin nas je sam Gospod oslobodio svaki odgovornosti za neprastanje.

Kažu, nemoj da te ružne stvari naprave gorčim, nego boljim

Praštanje je most preko kojeg moraju svi da pređu, prije ili kasnije.

Gospod je govorio o otpuštanju žene, kao jedini razlog za tako nešto, kako bi muževi bili muškarci a ne prenemagala.

• Волим 1

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ja sigurno ne bi ostao u braku upravo zato što je to Hristova Tajna koju je neko izneverio.

А да ли би опростио када би  постала атеиста, или прешла у другу веру, па онда покајала ( искрено) и вратила назад ?

Сети се приче о блудном сину.

Kažem ti ja joj ne bi uzeo za zlo ali bi se razveo i to isto bi molio Boga..............oprostio bi greh učinjen meni

Ово ми делује лицемерно - опростио би грех учињен теби, али не би грех учињен Богу, али би молио Бога да јој опрости ??? Логично би ми нило да препустиш Богу да суди, макар оне грехе за које кажеш да су учињени Њему. Овако испада да си ти изнад Њега, или бар да си му саветник.

Стварно не могу да разумем - да се бусамо у прса како постимо, дајемо десетак,како знамо псалме и молитве, како идемо на Литургије, и слично, а нашем најближем не можемо да опростимо. Наравно, овде не говорим о превари као стилу живота, то јест, као о нечем што се стално понавља.

Као што сам рекла, још како бих опростила мом мужу, јер знам колико ми је много радости и љубави пружио за све ове године, и као што бих се борила за оздрављење његовог тела, кад би се не дај Боже, разболео, још више бих се борила за оздрављење и спас његове душе.

А  за више пута цитирани део из Новог Завета,  мислим да се најчешће користи као покриће за нашу повређену сујету. И нигде Господ није рекао да треба да муж отпусти жену, већ да му је то дозвољено (ако то жели).

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Poenta celog ove diskusije je u jednoj velikoj i predivnoj hriscanskoj ososbini prastanju. Prastanje je nemoguce svesti u formalne kategorije tipa ovaj deo hocu da oprosti a ovaj necu. Ono nema sivih zona, vec samo ili prastas ili ne. Meni je zaista jedinstven slucaj proroka Osije iz starog zaveta koji se zeni bludnicom i od nje dobija decu koja nisu njegova. Ona ga napusta i zavrsava na pijaci robova ali on odlazi na pijacu robova i otkupljuje je i nastavi da zivi sa njom. Ljubav je cudo i to veliko cudo. Nemozes je staviti niukakve kategorije, nadilazi svaki um i sposobnost poimanja.

Ima jedan dosta interesantan ruski film na ovu temu. Evo pogledajte mozda vam to pomogne u vasim razmisljanjima.

https://www.youtube.com/watch?v=dYAeb7-2pr0

Kako ko hoce ali verujtre mi covek se lepse oseca ako oprosti.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

naravno da bih sebi oprostio, čemu tolka dilema :)

:aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :aplauz:  :good2:  :good2:  :good2:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Volim_Sina_Bozjeg, on 21 Apr 2014 - 11:35, каже: Kažem ti ja joj ne bi uzeo za zlo ali bi se razveo i to isto bi molio Boga..............oprostio bi greh učinjen meni   Ово ми делује лицемерно - опростио би грех учињен теби, али не би грех учињен Богу, али би молио Бога да јој опрости ??? Логично би ми нило да препустиш Богу да суди, макар оне грехе за које кажеш да су учињени Њему. Овако испада да си ти изнад Њега, или бар да си му саветник.

Sveti Stefan je molio Boga da onima koji ga kamenuju ne uzme za zlo. Da li je i on iznad Boga ili ja ovde ne razumem logiku?

Oprostio bi joj bol učinjen meni da joj bude prost pred Bogom koji će da sudi (ako sam jasniji) ali ipak ne bi živeo dalje u takvom braku i ne znam šta je tu čudno :)?

Подели на овим сајтовима

Пре свега, не замери брате, само размењујемо мишљења, а то што су различита је одраз слободе коју нам је Бог дао.

Sveti Stefan je molio Boga da onima koji ga kamenuju ne uzme za zlo. Da li je i on iznad Boga ili ja ovde ne razumem logiku?

Св. Стефан им је опростио, и уз то молио Бога да им И ОН опрости. Шта мислиш, да ли је  архиђаконова мисао била   "Ја им опраштам што мене каменују, али им не опраштам што издају Бога, али молим Бога да им Он опрости" ,  или је његов опроштај био потпун, безрезерван ?

И да ли мислиш да је Господ изговоривши "Оче, опрости им, не знају шта раде" и сам ПОТПУНО опростио крвницима, и као човек, и као Бог ?

.

Oprostio bi joj bol učinjen meni da joj bude prost pred Bogom koji će da sudi (ako sam jasniji) ali ipak ne bi živeo dalje u takvom braku i ne znam šta je tu čudno :)?

Чудно ми је ово болдовано. Да ли ће да јој Бог опрости  нема везе са тобом. То је између ње и Бога. Такође сматрам да је овакво делимично опраштање, у најмању руку, самозаваравање.  Значи, твоје је да јој опростиш потпуно и наставиш заједнички живот, или јој ниси заиста, у срцу, опростио то што ти је нанела бол. А то што је тиме повредила Бога , нема шта ти да јој опрашташ. То је између ње и Бога. У супротном јој ниси опростио.

У твом ставу једино би ми било логично, да молиш Бога да ти да снаге да јој потпуно опростиш и останеш у браку, и да се молиши да јој и Он опрости и спасе јој душу.

Значи, још једном ти напомињем, само размењујемо мишљења. Ако моје речи "звуче" оштро, то је зато што сам преморена, и огроман напор ми је да мисао формулишем у реченицу која би је веродостојно пренела.

:drugarstvo:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Oprostio bi joj za bol učinjen meni kao što je to i Sveti Stefan učinio i molio bi Boga da joj greh prema meni ne uzima za zlo što je izneverila Svetu Tajnu braka. (a kako će joj to Bog suditi ja ne ulazim u to,dakle ja pred Bogom molim da joj se moj bol ne pripisuje)

To je moje potpuno opraštanje i dalje od toga ne mogu.Ja sam započeo život u jednom telu pred Gospodom tu nema mesta za još jedno telo.

Onda nek ostane ovako ja joj nekako ipak ne bi mogao oprostiti i nastaviti život sa njom, ovaj stav će biti jasniji :)

I nije toliko zbog greha i zbog mogućeg bola, već je zbog toga što je izneverila Jedno telo u kome se nalazi i to svesno slobodnom voljom, istom slobodnom voljom kao kad je ušla u njega.

Подели на овим сајтовима

Lidija aj za sekund promeni uloge i nadji se u tome da si ti učinila preljubu i kako bi je tvoj muž oprostio da li na onaj isti način kao što ti njemu opraštaš unapred :)

Nisi oštra ti si mi sister :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...