Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Lepo rečeno.Nije poenta da se čovek maskira u nešto što nije.Suština je valjda da se doživi unutrašnji preobražaj.A ne da ja sad odjednom promenim lični opis,to bi bilo licemerno i donelo bi mi više štete nego koristi.....

Svi bi primetili da nešto nije uredu sa mojim ponašanjem,izgledom i načinom oblačenja,i naravno,imali bi pravo....

Ne mogu valjda da nekome zalupim vrata istped nosa ako mi dodje u goste i da mu kažem da ja od sada postim,spašavam se,a da on dodje neki drugi put...kad ja budem rada da popričamo malo.

Sačuvaj Bože.

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хвала фондацији "Пријатељ Божји" на филмовима и клиповима које прави.

Овај клип може деловати мало строжији, али има истине у томе. Баш ме је некако разбудио и покренуо на размишљање иако је пост доста одмакао. 

Онај део где говори да нам посне замене за мрсна јела стварају ефекат мрсних јела и жељу за њима, ме највише "копка". Као и коришћење ТВ-а (скоро га и не гледам) и интернета (претерао сам га), расправа (пао сам и на форуму и овако) ... 

Како се вама чини клип ? Шта мислите о томе ?

Подели на овим сајтовима

Како се вама чини клип ? Шта мислите о томе ?

Divno. .smesko.

Mislim da su apsolutno u pravu.

Ne preteruju,ni malo.Trebalo bi izbegavati internet,krade vreme za molitvu i dobra dela....

• Волим 1

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Vec godinama me muci ovo pitanje. Mnoge porodice znam, ukljucujuci i moju koji poste samo za veliki petak. Medjutim citajuci neke izjave od svestenika shvatio sam da je to samo lazno ubedjenje, dogma.

Prakticno posticu jedan dan i posle toga osecati da sam ispunio hriscansku obavezu za celu sledecu godinu?

Sta vi mislite o tome da li je ova jednodnevna zrtva vise stetna nego dobra?

Подели на овим сајтовима

Ево, ја ћу вам одговорити са мирске позиције. Пост на Велики Петак је строг, без хране,

мало воде и круха ако се неда издржати, узме с епосле три поподне.

А Васкршњи пост траје седам тједана, и ко воли нека изволи.

Ниједна жртва није штетна, свако према могућностима, али би било лијепо кад би напредовали,

а не пректицирали, сваке године исто, само један дан, да умирите хришћанску савјест.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Elem, za vreme Vaskršnjeg posta sredom i petkom samo nekuvano voće i povrće (rukola, salata, masline, crni luk, sremuš, vlašac) i hleb. Ostalih dana Vaskršnjeg posta, za vreme ostala 3 posta kada se po tipiku jede na vodi (uključujući i srede i petke nakon Petrovog dne do početka Vaskršnjeg posta) bareno povrće sa začinima i dosta salate. U ishrani koristim ponekad i sojino mleko (iskljucivo u tetrapaku, pošto ono u prahu sadrži hidrogenizovano biljno ulje). Zatim tu su pečeni bademi, orasi, med i doooosta voća...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

spp102.jpg

Назива се још и Петровдански пост, Апостолски пост, Пост Светих Апостола. Други по реду вишедневни пост посвећен Св. Апостолима Петру и Павлу, односно, свим Апостолима. Почиње у понедељак после Недеље свих светих и траје до 28. јуна. Зато што се завршава у дан пре Петровдана, назива се Петровски пост. Овај пост, чији је почетак покретан (јер зависи од Васкрса), а заврштетак је непокретан, установљен је на основу успомене на Апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Св. Јеванђеља, постили (Дап 13,2-3). Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Историјат

Прва сведочанства ο овом посту имамо код Св. Атанасија Великог (296-373). У Александрији, Антиохији и у Јерусалиму, овај пост везивао се за Духове, а не за празник Св. Апостола Петра и Павла, и трајао је једну седмицу. Касније је овај пост постао припремни пост за празник Светих Апостола и његово трајање је постало зависно од Васкрса, односно празника Силаска Светог Духа - Педесетнице. У Апостолским установама налазимо сведочанство о почетку овог поста: "После Педесетнице празнујте једну седмицу, а онда постите" (том 5, глава 19).

О високом уважавању које је Петровски пост имао међу Хришћанима, говори цео низ светоотачких списа, међу којима су и Амвросије Милански и Теодор Кирски. Лав Велики каже да је Петровски пост "посебно важан, да би кроз подвиг очистили своје мисли и начинили се достојнима дарова Светога Духа" (Беседа 76).

Срећан нам био......:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да Бог да да га проведемо онако како Он заповиједа.

Наздравље и на спасење вам овај пост, браћо и сестре. :)

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хвала секана, такође и теби као и свима вама!

Ево мало о посту на насловној страници.

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82-r1846

Подели на овим сајтовима

Све то са Петровским постом је ... интересантно .. Чак и то да га велики део Хришћана и то православних ове године , по својој прилици није ни постио .. јер га просто није ни било .. Мисли се3 на оне који су по ''новом календару'' .. 

Како сад то .. :) то је ипак , признаћете, виши ниво разликовања од просто формалбих ''причица'' о небитности календара .. по старом пост две недеље .. по новом ни дан ... 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...