Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 18. 3. 2013. at 15:43, Orthophill рече

О коме “гостопримство“ је овде реч, када се госту не поштује вера и његово послушање према Цркви? Ја не бих ишао код оне који неќе да поштују моје право да постим. 

Pretera ga bas.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 18. 3. 2013. at 15:43, Orthophill рече

О коме “гостопримство“ је овде реч, када се госту не поштује вера и његово послушање према Цркви? Ја не бих ишао код оне који неќе да поштују моје право да постим. 

Možda ljudi ne znaju da postite,možda u kući nemaju ništa posno da vam ponude...

Подели на овим сајтовима

Слабо се мешам са људима, најчешће нигде не идем, углавном седим кући и гледам своја посла, тако да немам тај проблем ...

Кад бих морао негде ићи, гледао бих на пост разборито: с ким сам, где сам, кад сам, итд. па бих тако и просуђивао према оној: свој типик остави у својој келији и не носи у туђе.

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 19:25, Дејан Бићанић рече

zašto bi trebali da se stide?

Па и то што кажеш. У земљи где се 80% изјашњава као Правослани и где је понос бити Православан, гледајући на друге вере као секте, а где реално 2% људи пости, онда стварно не треба да се стиде, него ових 2% "залуђеника" за веру.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 19:40, verum est in beer рече

Па и то што кажеш. У земљи где се 80% изјашњава као Правослани и где је понос бити Православан, гледајући на друге вере као секте, а где реално 2% људи пости, онда стварно не треба да се стиде, него ових 2% "залуђеника" за веру.

pre koju deceniju je bilo ponos biti član partije,sad je ponos nešto drugo,promenila se moda....

Nema potrebe nametati svoje vidjenje sveta drugima,mi Hrišćani imamo svoj put oni svoj...popravljajući sebe mi popravljamo ovaj svet a ne popravljajući druge...

Подели на овим сајтовима

Проценим сама . Није сав штос у храни него у љубави према домаћину. На пример јуче сам била детету на четврти рођендан. Људи пали с ногу док су спремили и ја да бупнем: Хоћу гибаницу. Зарила би им нож у срце.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Aj da ispostujemo domacina pa mu pomognemo i unesemo 2 tone uglja kad mu stigne! .smesko.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Велика је ствар пост, но љубав је још већа. Ако се постом демони прогоне, страсти укроћавају, тело умирује, дух сређује, љубављу се Бог усељава у човека. Сам је Господ нагласио пост као неопходан, но љубав је истакао као главну заповест. У првој половини прошлога столећа владао је Охридом Џеладин-беј, одметник од султана и самостални господар, а црквом је у то време управљао митрополит Калиник. Џеладин-беј и Калиник, иако разне вере, били су врло добри пријатељи и често један другог посећивали. Догоди се да Џеладин беј осуди 25 хришћана на вешала. На Велики Петак требало је да буду обешени. Митрополит, сав узбуђен због тога случаја оде ка Џеладин-беју и стане га молити да ублажи казну. Док су они разговарали, стигне и време ручку, и беј позва митрополита да руча За ручак је било спремљено јагњеће месо. Митрополит се извини да због поста не може остати на ручку и спреми се да изиђе. Жао буде беју и рекне митрополиту: "Бирај, или ћеш јести са мном и 25 људи ослободити од вешала, или нећеш јести и пустити их на вешала":
Митрополит се прекрсти и седе за ручак, а Џеладин ослободи осуђене од смртне казне.

Владика Николај: Охридски пролог, Расуђивање 27.јануар

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 20:26, Rašo рече

Велика је ствар пост, но љубав је још већа. Ако се постом демони прогоне, страсти укроћавају, тело умирује, дух сређује, љубављу се Бог усељава у човека. Сам је Господ нагласио пост као неопходан, но љубав је истакао као главну заповест. У првој половини прошлога столећа владао је Охридом Џеладин-беј, одметник од султана и самостални господар, а црквом је у то време управљао митрополит Калиник. Џеладин-беј и Калиник, иако разне вере, били су врло добри пријатељи и често један другог посећивали. Догоди се да Џеладин беј осуди 25 хришћана на вешала. На Велики Петак требало је да буду обешени. Митрополит, сав узбуђен због тога случаја оде ка Џеладин-беју и стане га молити да ублажи казну. Док су они разговарали, стигне и време ручку, и беј позва митрополита да руча За ручак је било спремљено јагњеће месо. Митрополит се извини да због поста не може остати на ручку и спреми се да изиђе. Жао буде беју и рекне митрополиту: "Бирај, или ћеш јести са мном и 25 људи ослободити од вешала, или нећеш јести и пустити их на вешала":

Митрополит се прекрсти и седе за ручак, а Џеладин ослободи осуђене од смртне казне.

Владика Николај: Охридски пролог, Расуђивање 27.јануар

Па ако се мисли на такве домаћине, онда подржавам мрс и извињавам се свима :) Али најјача ми је реченица "Жао буде беју и рекне митрополиту: "Бирај, или ћеш јести са мном и 25 људи ослободити од вешала, или нећеш јести и пустити их на вешала":

• Волим 1

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ne nego ce vladika da kaze, pucaj ja i sada drzim post! .smesko.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 19:28, Дејан Бићанић рече

Možda ljudi ne znaju da postite,možda u kući nemaju ništa posno da vam ponude...

Ваљда имају чашу воде... 

А приќа о Џеладин-бег и Митрополит Калиник, не видим да има неку везу са овом тему. Једно је јести мрсну храну да би неко не умро, а друго је јести мрсну храну због нашег стомакоугоѓењу и неко чудно смирење. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 21:31, Orthophill рече

Ваљда имају чашу воде...

ne znam ja se osećam mnogo arogantno kad trubim pred sobom kako postim,sad ne tubim više ja,sad to radi moja majka umesto mene,:"Znate,Dejan posti ali on će da jede" :D

Dobila je zabranu da to radi :D

Подели на овим сајтовима

On 18. 3. 2013. at 16:41, verum est in beer рече

Није крајност, него искрен пост, без увијања, такав сам и приватно, што би писао или говорио да би се некоме свиђало, био би онда лицемер. А ја никога не осуђујем, него констатујем, таква нам је реалност. А сигурно је пост да истртљамо по форуму како постимо, шта постимо, какви смо кад постимо, који подвиг имамо у току поста, колико се молимо и слично.

Константно уваљујеш другима да лицемерно посте ако се послуже мрсном храном код домаћина који је у време поста нуди. Ти у томе видиш кршење поста, а они виде нешто више од те хране. Није проблем да ти видиш пост онако како видиш (као искључиво храну), то је твој став и ок поштујем, али није у реду да прозиваш друге који се не воде твојим мерилима. Има оних који сматрају да је поштовање домаћина изнад хране, па ће тако пре погазити пост него човека, јер полазе од претпоставке да је домаћин из љубави изнео оно што је имао како би их угостио и треба сад да га стављају на стуб срама што није изнео посно, а још горе осуђивати га што и сам не пости. Дакле, слободно ти изједначавај пост са храном, али то ти не даје за право да проглашаваш друге лицемерима, фолирантима и слично.:)

Подели на овим сајтовима

Kad smo vec kod svakakvih domacina, ja sam gostovao kod nekih mojih rodjaka skoro pa otvorenih ateista,

koji su znajuci za moje opredeljenje itekako spremili i izneli pored ostalog i posne djakonije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...