Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dobro je, Церски вук, što si ukazao na to, jer u narodu stvarno ima pojedinih koji poste da bi ispoštovali običaj,

ili samo radi zdravlja tela (dijeta i sl.), a to nije hrišćanski post, čak i ako takav post ima asketskog u sebi,

to je i dalje samo puzanje po prašini - kretanje (kruženje) u začaranom krugu svoje prirode.

Лепо је причао Свети Владика Николај :"Бог није само у цркви него свуда око нас и не треба молити се Богу само у цркви него на сваком месту на свету".

Bog u svetu prisutan je jedino u Hristu tj. u Telu Hristovom. Kršteni čovek treba da učestvuje u svetotainskom životu Crkve,

tj. da učestvuje u Hristovom životu, u Njegovoj Božanstvenoj Liturgiji, a koja se ne zavrsava kao sto mnogi misle

sa izlaskom iz hrama, nego, kako si lepo citirao, treba je živeti "na svakom mestu na svetu"

do sledeceg nedeljnog sabiranja dece Božije tj. Hristonosaca, u hramu (crkvi).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ako je danas npr.dan za post na vodi da li se smeju jesti biljke koje u sebi imaju ulje,npr.suncokret,orah i ostale semenke?

naravno da smeju  

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Наравно да смеју. Свака биљка у себи садржи неки проценат уља. 

Не једеш биљну масноћу која је добијена на вештачки начин (прерадом тих биљака - уље, маргарин...)

Подели на овим сајтовима

Наравно да смеју. Свака биљка у себи садржи неки проценат уља. 

Не једеш биљну масноћу која је добијена на вештачки начин (прерадом тих биљака - уље, маргарин...)

Odgovorili ste u medjuvremenu dok sam pisao prethodni post,tako da nisam ovo video.

Zahvaljujem na odgovoru.

Подели на овим сајтовима

Сајт држи наш пријатељ и један од наших присних сарадника.

Морао сам да питам свог свештеника за овај сајт (www.crkvenikalendar.com) и препоруке начина поста које су на њему. Ево шта ми је рекао (тј. написао у мејлу - надам се да се неће наљутити због овога):

Ја сам видео сајт који помињеш и нисам могао да одгонетнем ко стоји иза њега.

Не могу да разумем зашто се не потпише неко ко у име Цркве објављује. Сајт је углавном добар и користан. Једино што не бих преузео са њега је упутство какав је пост кога дана, на пример, ставили су да је на Сретење Господње требало постити на води. То је незамисливо било којега дана, осим Велике Суботе, у који се служи Василијева или Златоустова Литургија.

Дакле, упутство о правилима поста није баш поуздано на овом сајту. Барем тако каже мој свештеник, а ја њему верујем :)

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Ja se pridržavam posta kakav je ustrojen po kalendaru koji se nalazi na..

CRKVENI KALENDAR

Moguće da nekad varam, ali mislim da ne...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

владика Атанасије Јефтић од Васкрса до Вазнесења не пости пошто је све време Христос био ту, можда је истина, а можда и није ( мислећи на владику и мрс ), али има логике у томе.

Проблем код нас је то што Атанасије напише било шта, сви слепо га следују ко да је папа. Зар није Христос увек са нама? 

Подели на овим сајтовима

Zar nije pametnije da se ima pravoslavni podsetnik pri ruci, vrlo je koristan ako hocete bas po kanonima?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Tzv. Isusov post (ništa ne jesti i ne piti (ni vodu), i to: ni danju, ni noću), drži se samo u toku Velikog posta tj. Vaskršnjeg posta,

i to samo prva tri dana prve sedmice (trimirje) i na Veliki petak. Hristos je postio tako 40 dana u znak žalosti i žrtve (u smislu - pokore)

za grehe roda ljudskog. Postiti tako 40 dana, nakon Hristovog vaskrsenja, nije ni moguće, a ni dozvoljeno, jer je Hristos potom ustanovio Svetu Liturgiju!

Čak i neki izuzetni primeri medju prepodobnim starcima i ženama koji su postili tako i duže od tri dana,

nisu prelazili u takvom postu šesti dan, jer su nedeljom primali Sveto Pričešće, a oni koji su ostajali na svom mestu,

dobijali su Sveto Pričešće ili kako se još kaže - Nebesku Hranu, i to ili iz ruke andjela ili djakona koji je dolazio takvim otšelnicima i Pričešćivao ih.

Преподобни Герасим Јордански је постио 40 дана,није ништа јео.

Подели на овим сајтовима

"Сајт је углавном добар и користан. Једино што не бих преузео са њега је упутство какав је пост кога дана, на пример, ставили су да је на Сретење Господње требало постити на води. То је незамисливо

било којега дана, осим Велике Суботе, у који се служи Василијева или Златоустова Литургија.

Дакле, упутство о правилима поста није баш поуздано на овом сајту. Барем тако каже мој свештеник, а ја њему верујем :)

____________________________________________________________________________________

Zato sam  i postavio ono pravilo u vezi  Božićnog posta (ako već tražite striktna pravila),

sa blagoslovom je, studiozno sastavljen na osnovu bogoslužbenih knjiga, iskustva Crkve i sveštenika

(riba, ulje i vino):

http://www.hramvaskrsenjapg.org/Picture/Kalendar/02_png.gif

:D

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...