Морава Написано Новембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2012 Уторком и четвртком разрешава се уље и вино. Да ли ово вино означава само вино или може да буде неки алкохол, нпр 2-3 гутљаја ракије. Ако не може која је разлика између вина и 2,3 гутљаја ракије у посту уторком и четвртком? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelus Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Ево слава Богу у вријеме божићног поста,кроз молитву и дубоко тиховање душе,написах једно своје размишљање о вјери и Животу у Христу,а мислим да би и други ,па такође себи и другима на корист да мало обуставе жестоке расправе,свакојаке ријечи,надуравања,која ништа не доносе,осим сваки пут отварање нових расправа,дакле да истински опростимо једни другима и да овај сајт,као и сви други православни што раде дакле да га више богате душекорисним текстовима,а све нека буде као приједлог и лично размишљање.Опростите! Пут Христа-Извор Вјечног Живота ********************************************* Хришћанин мора да буде увијек оптимиста,јер човјек који иде за Богом ,за њега нема да нема рјешења,било шта да је у питању и било које околсности и искушења да наиђу.У Богу је све.Но треба знамо и то да никада у хришћанском животу не смије да буде простора за очајање. Постоје моменти када нам буде тешко у животу, када нешто не можемо да преваримо, али увијек морамо знати да нам је Господ Бог највећи пријатељ и да све што нам даје даје нам ради нас самих, да се ми изграђујемо, поправљамо, исправљамо и кроз труд и благодат Његову примамо и заједничаримо у радости обожења.И јесте и треба сваки хришћанин да буде оптимиста,да има Радост у Христу,како каже дивно наш Б.П.П.Павле да свака је несрећа болна, са које било стране долазила. Али су нам најтеже и најболније несреће које ми, људи, наносимо једни другима, јер знамо да је требало и могло да их не буде, да смо мало више били људи и поступали као људи. Сјетих се пјесме Лазе Костића, Срце моје самохрано,ко те дозва у мој дом?неуморна плетисанко,што плетиво плетеш танкомеђу јавом и мед сном. Срце моје, срце лудо,шта ти мислиш с плетивом? ко плетиља она стара,дан што плете, ноћ опара,међу јавом и међ сном. ... А док слушам Псалам 6, мислим нешто дубље о својој души и о тематици те пјесме која настаје у додиру сна и јаве, "међу јавом и мед сном", у инспиративном тренутку који може да има различите подстицаје и материјалног или духовног поријекла које дјелују загонетно и неухватљиво,као што су човјек и Бог двије највеће тајне свијета. Срце као метафора за стваралачки субјект (пјесника), односно за стваралачко ЈА лирског субјекта, а плетиво као метафора за пјесму као продукт стваралачког процеса и змеђу наших жеља,амбиција,промашаја и реалности... Али ми вјерујћи знамо да када се уздамо у Бога, можемо да поднесемо све недаће и да сачувамо свој мир, па макар и не сусретали мир код оних људи који нас окружују. Јер, речено је: бејах миран са оним који мрзи мир. Нека,ако да Бог да и они заволе мир како каже Свети Филарет Московски. Размишљајмо о древним данима и сјећајмо се година вјечности:”Cogitividies antiquos et annos aeteornos in mente habui.” Током нашег живота јавља нам се много путева и свакога дана може даосване нови пут нашег живљења,једна нова стаза,која ће нам бити истаза живота,која је састављена од нових плоча изађених од нашихпокајничких суза праштања,покајања и једног новог бића,које Господобилато дарује Својим даровима и свеколиком милошћу Својом.Сваки човјек носи рођењем у себи нешто изаразито племенито,добро исваки носи оно плодоносно Божије сјеме,да посађено буде иблагородно,да добрим роди и благороди,благовијести и миомирише. Све више човјек постаје свјестан да његова душевна храна исто тако јепотребна њему самоме,као и она тјелесна без које такође не можемо,такода свака твар са Богом општи на различите начине,али нема твари којаса Богом не може да има неко општење,јер би појам чуда бионемогућ.Када Христос наређује таласима да се умире,или вјетру даутихне,то није нека магијска ствар власти над природом,већ то да живуријеч Бога сва Његова твар доживљава на извјестан начин.Сви смо мипризвани на светост,коју у себи носимо,али у складу да тако кажемталантима који су нам дати ,неко више,неко мање пројављује ту Богомдану светост,у одређеним,опет Божијим Промислом изабраним,данима и уодређеним тренутцима свога живота. Све бива бесмртно, у загрљају са Оним Којије вјечни Бог и Који опет све нас призива у заједницу са Собом како бии ми били побједитељи над провалијом гријеха и смрти, заједно са Њим уЦарству Свете Тројице, кога је икона, Божанска Литургија, како то речеједан од Светих Отаца. Црква управо врши то Божанско и величанствено,али и веома одговорно и савјесно дјело. Питање вршења тог богоданогдјела-увођења свега у заједницу са Христом,у Литургију, у Цркву, данасније питање “да ли прихватити овај или онај начин за то?”, него само“како преко тог одређеног средства испунити то дјело?”.Својство Цркве јесте да све крштава и приводи Царству Небеском, чимељуди постају “мали христоси”, личности које све личе на Христа, алисвака је непоновљива,аутентична, јединствена.Мислим да је ментално, духовно ,а из тога свега и физичко здрављедубоко и врло уско повезано. Црква Христова цијели свијет сабире у загрљај Вјечнога Бога и узагрљају са Њим све бива вјечно и бесмртно, гдје све испуњава својбогодани смисао постојања. Све бива бесмртно, у загрљају са Оним Којије вјечни Бог и Који опет све нас призива у заједницу са Собом како бии ми били побједитељи над провалијом гријеха и смрти, заједно са Њим уЦарству Свете Тројице, кога је икона, Божанска Литургија, како то речеједан од Светих Отаца. Црква управо врши то Божанско и величанствено,али и веома одговорно и савјесно дјело. Питање вршења тог богоданогдјела-увођења свега у заједницу са Христом,у Литургију, у Цркву, данасније питање “да ли прихватити овај или онај начин за то?”, него само“како преко тог одређеног средства испунити то дјело?”. То нам је увијек изнова призив Божији да сепромијенимо, поправимо, исправимо, да будемо као цариник са његовоммолитвом:”Боже, милостив буди мени грешноме!” и да тако приступамоБогу, свијету и човјеку-са смирењем, покајањем, понизношћу јер је тоизвор истинског живота за човјека који је сарадник Свете и ЖивотворнеТројице, Бога нашег у Оцу и Сину и Духу Светоме јављеног и јављаногкроз сву вјечност. Бог нас позива да се вратимо свом истинском начинупостојања, а то је живот у Христу-Светим Тајнама и Светим врлинама,јер је за вјечну радост, вјечну свјетлост, вјечно радовање створенчовјек, а не за смрт, ништавило, гријех-оно што разара човјека,одвајајући га од Извора живота-Господа Бога. Ђаво када види да духовно напредујемо подсјећа нас на прошле тешке итужне догађаје неби ли нас саломио, скрхао и на крају одвојио одГоспода и одвео на лажне путеве, да тражимо храну на њивама глади,како рече староз.пророк Божији. Треба се прекрстити, помолити Богу,тргнути, трудити се на неком раду и послушању, јер наш живот језаправо послушање које нам је Господ дао и које треба да испунимоничим тешким и немогућим, него сам и једино служењем и радошћу премаЊему и својим ближњима.Часни Крсте Господњи чувај и штити нас од свакога зла, тешкоће, тугеи уведи нас у вјечну радост Твоју и са Тобом!Амин,Боже дај! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 У светлу већ постављене теме "Зашто риба, а не млеко?", надовезујем се питањем које вероватно већина нас повремено себи постави - зашто уопште постимо. Верујем да сви већ знамо одговор, али исто тако верујем да би ти одговори били корисни људима који имају недоумице у вези са темом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Разлози могу бити свакакви. Мислим да је најбоље постити из љубави, због послушности Богу и Цркви. marta . and коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 ja mislim da postimo da bismo zaradili pričešće... kako drugačije možemo postati dostojni. nije pričešće knorr juha И.стојковић and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Postimo zato da dusu gostimo olaksanjem, zdravljem, pobedom nad strastima i najvaznije - pricescem. ines, w.a.mozart and ratko је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marta . Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Postimo zato sto volimo Boga Ignjatije and Давор73 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 ваља се. Crveni Baron, И.стојковић, Ел Нињо and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 da promijenimo malo Милан Б, Crveni Baron, Sophrosyne and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 ваља се. кхм, да неко не схвати озбиљно - ово је најпромашенији могући одговор на постављено питање ... Ignjatije, Драгана Милошевић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Постим да свој организам ослободим свега што му штети. Са постом добијам лакоћу, брзину и јасноћу. Осећам да сам постом ближа Господу јер сам ближа; истини, људима, својим најдражим и себи. Сукобе и неспоразуме разрешавам лакше, лакше се подижем из пада . Тако у време посата сам најпродуктивнија,најкреативнија, храбрија да се за идеју изборим а ипак сам смирена. Ignjatije, Ел Нињо, w.a.mozart and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Tako treba! Милан Меденица :), Sophrosyne and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Пост је показатељ истинске љубави коју имамо према Богу. када постимо ми показујемо да наш живот не зависи од хране већ од љубави и воље Божије. Конкретно, ако би се не дај Боже од нас тражило да се одрекнемо Христа и у замену да добијемо храну, тада пројављујемо пост. Остајемо са Христом. Зато је прави пост управо то, да не једемо и не пијемо ништа. Све остало је ублажење или разрешење од поста (када једемо на уљу и пијемо вино, једемо рибу...) Johanes de Silencio, Ignjatije, Ел Нињо and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Постим да будем баја у друштву,како сам побожан,србенда ,православац и тако то... Ламех and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Post je jedna posebna VEZBA (podvig, askeza), kojom krotimo i vaspitavamo svoju volju za Carstvo Nebesko i vecni zivot u Njemu. Post je upravo nacin zivota u tom Carstvu - postojanje ne po prirodi, nego po blagodati. Crkva je ikona buduceg Carstva, zato je post kao predokus buduceg zivota u tom Carstvu blagosloven u Crkvi. A kako put u Zivot polazi od ljubavi prema Bogu i bliznjima, onda je jasno da je i post izraz te iste samozrtvene ljubavi, na koju smo uvek kao hriscani pozvani... Биљана, мирођија and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука