Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 3. 2014. at 9:46, Драгана Милошевић рече

Nazalost propustih, majka mi nesto bolesna.

Joj. :( Kako joj je sada? Je li bolje? Da što pre ozdravi. :)

Gagonije, ja bila. :)  I mogu ti reći, da beše baš lepo. :)

Prvi put bejah na Večeri praštanja.

Baš beše spontano. Koje viđam čisto po dolascima, njima sam prišla prva ja. Ipak sam ih "gnjavila" pitanjima, red je da ih zamolim za oproštaj. :)))  A desilo mi se da je i meni neko spontano prišao, tačnije žena neka mi rekla s osmehom, "Praštaj", ja njoj "Opraštam" i obrnuto. A ženu ne poznajem, samo iz viđenja takođe, i posle krenule u razgovor, kao da se znamo sto godina. Toliko beše sveta. I ono, kada u toku čitanja, izađu svi, pa nešto krenu da pevaju, u glas (joj što mi beše krivo što ne znam :( ) ne znam šta, ali skroz je delovalo svečano, i kada on kasnije nešto čita, za post, da nas Bog pogleda, da to sve krene lepo, učinili nekoliko puta te metanije (ja nisam znala, pa se ne snađoh, ja samo čučnuh, šta ću), ali sve u svemu, sjajno. :)

Drage moje & dragi moji okasnih juče ...Srećan Vam početak posta.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kod nas je bilo zanimljivo oprastanje. Pop je na kraju sluzbe rekao da se ne trazi oprostaj od svih nego samo ako mislimo da smo nekog uvredili sto je i logicno. I onda smo celivali krst kod popa, a sa drugim popom se rukovali :) (valjda je to bilo nesto kao medjusobno trazenje oprastaja, sta li, ali je meni bilo zanimljivo).

Подели на овим сајтовима

Većina vas ovde će koliko vidim postiti, bravo svaka čast, to je stvarno vredno divljenja, ja iskreno ne mogu, ali oni koji mogu, njima skidam kapu.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

@,

Kako je ko u stanju, tako ce postiti.

Srdasce, majka  je "debelo" prehladila urinarni trakt. U nedelju smo je vozili u hitnu. Sad pije lekove pa cemo u petak videt sta dalje.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2014. at 18:44, Драгана Милошевић рече

@,

Srdasce, majka  je "debelo" prehladila urinarni trakt. U nedelju smo je vozili u hitnu. Sad pije lekove pa cemo u petak videt sta dalje.

Tek sada videh, na nekoj temi, da ima više načina na koji ćete da postite post.

Postite na vodi ljudi ili kako?

( Drago mi je, Gagili, da ti je majčica bolje; držimo palčeve da ozdravi što pre. )

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2014. at 18:44, Драгана Милошевић рече

@,

Vaša majka ne bi trebalo nikako da posti u tom slučaju. Tako stoji i u pravilima crkve, preostaje joj onaj najvažniji post i ona će ga ispuniti sa lakoćom verujem, duhovni post.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

@,

Духовни пост остаје на мени због хендикепа.

Наравно да  ћу се припремити и телесним постом за свете тајне кад дође време за то.

Укућани нису привржени Цркви. Колико пута помислим да је сав терет на мени.Нимало лепа улога нит лака. 

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2014. at 21:00, Драгана Милошевић рече

@,

Духовни пост остаје на мени због хендикепа.

Наравно да  ћу се припремити и телесним постом за свете тајне кад дође време за то.

Укућани нису привржени Цркви. Колико пута помислим да је сав терет на мени.Нимало лепа улога нит лака. 

Sreća prati hrabre

Подели на овим сајтовима

Svetigora_9.jpg

Из архиве нашег радија доносимо предавање о Великом Часном посту, које је у оквиру духовних вечери у Вазнесењској цркви у центру Београда, пре две године одржао Преосвећени Владика, тада хвостански а данас бихаћко-петровачки, Г. Атанасије (Ракита). Као и увек, Парохијски дом при овом храму био је мали да прими све вернике који су желели да чују архипастирске речи Епископа Атанасија.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/14/03/05.03.2014._zbor_vladika_atanasije_veliki_post_pocetak_velikih_borbi_1._deo_01.03.12_64.mp3

radio slovo ljubve

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Када ће други део ?

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2014. at 13:02, Драган Јашић рече

Када ће други део ?

ускоро.... :D

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Наизглед необично:

шака пресног спанаћа, две пресне шаргарепе, поморанџа - исецкати и додати две кашике сунцокретових пресних семенки.

Не знам да ли сам била много гладна, али баш ми се допало.

ПС. шаргарепу обавезно сецкати на штапиће - сасвим се другачије жваће него када је на колутиће :)

Подели на овим сајтовима

Интересује ме да ли се у току великог поста чита благовештански акатист код куће? (у храму се не чита)

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2014. at 15:26, Драгана Милошевић рече
Интересује ме да ли се у току великог поста чита благовештански акатист код куће? (у храму се не чита)

Мислим да се не чита ни код куће...ал ајде,..нисам 100% сигурна.За  Псалме сигурно знам,не читају се (ни код куће)

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Molitva za Veliki post

Velikoposna molitva Svetog Jefrema Sirina :

“Господе и Владико живота мога. Дух лености, тугоморе, властољубља и празнословља не дај ми.

Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави, даруј ми, рабу Твојему.

Да Господе, Царе, даруј ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата својега, јер си благословен у векове векова. Амин.”

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...