Trifke Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Прва три дана Великог поста многи монаси ништа не једу, а неки чак ни воду не пију. То се зове ''Тримирје''. Али то ретко ко може од нас мирјана. Потребно је да разговараш са својим свештеником да ти мало објасни правила поста. Лепо је што желиш да постиш Велики пост, али пази да се не исцрпљујеш и да на себе наваљујеш више што можеш да поднесеш. Зато разговарај са својим парохом. Он ће ти најбоље све објаснити и помоћи. Могу само да ти кажем да идеш полако и не оптеретиш се превише постом, много је важно и да будеш ако можеш што чешће на литургији и осталим службама и да се исповедаш и причешћујеш. Бог да те чува. Najzad jedan pravi savet. Najbolje je da svako razgovara sa svojim svestenikom jer pravila nisu za sve ista. Ovde bih hteo da navedem da su tipici po svim manastirima razliciti bili oduvek pa i danas. Nas pokojni Patrijarh Pavle je u svojoj knjizici Neka pitanja nase vere lepo to objasnio kada je naveo more razlicitih tipika i to bas oko uskrsnjeg posta. Jedna od lepih osobina je da ne dajemo savete ako za to nismo duhovno kvalifikovani a narocito kada je post u pitanju. Gagi and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mcvija Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 мени је чудно зашто човек хоће да прескочи висину од 5м кад још није ни пробао 1м па да види како то изгледа и да ли то уопште може. сам пост ради поста ништа не значи, и треба да има и духовну димензију (да ли од грубог постајемо благи, и сл), али свакако да нас духовна димензија не обавезује да не постимо (што би рекао један мој колега "ја постим духовно, па ми физички пост није нужан")...тако да сматрам да је важно да се пости а сад свако треба да зна своје могућности и да то буде уз благослов Цркве. nana, Trifke, Gagi and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gagi Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Hvala svima na odgovorima! :hvala: Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Ja ću po prvi put isto probati, da postim. Gagi, mcvija and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Последњи дан пред почетак Великога Поста Црква од давнина назива „Недељом праштања". На тај дан у црквама се читају Христове речи: „ Ако не опростите један другом сагрешења ваша, неће ни Отац ваш небески опростити вама ваша прегрешења " . Тога дана увече, уочи самог почетка Великог поста, у храмовима се врши обред узајамног праштања и ми - мирећи се једни са другима - улазимо у пост, у период очишћења, продубљења и освећења наших живота. To je onda Večernje u nedelju ? Ili ne razabiram dobro? A šta tada radiš, na toj službi? Odnosno, miriš se u mislima svojim s onima s kojima nisi u dobrim odnosima recimo, ili naprosto treba(š) to da činiš tada? Svakako se razume, da to trebaš kao čovek svakoga dana da urdaiš i radiš, jer nikada en znaš da li ćeš ti da osvaneš ili taj neko, ako si snekim u zavadi, svađi, neslaganju, nego prvi pt čujem za taj pojam "Nedelja praštanja", pa mi nije jasno, šta tada radite. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Јесте, у недељу вечерња служба,онако, скоро би се могло рећи уобичајена...ал ако си у прилици мој ти је савет да је нипошто не пропустиш Мириш се и у мислима са онима који нису ту а на крају службе и на јави,.. са свима који су присутни ..... каже једна душа другој -опрости- и -праштам (,..и Бог нека ти опрости).....а мени то дође сасвим ок. јер ја не знам, а ко би то и могао знати, да ли сам некога од њих чиме год увредила, саблазнила или ражалостила током целе године дружења и сусретања у нашој Цркви....ал сигурно знам да свима све опраштам и молим се да и Бог опрости mcvija, YOKA, Иван Ивковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Јесте, у недељу вечерња служба,онако, скоро би се могло рећи уобичајена...ал ако си у прилици мој ти је савет да је нипошто не пропустиш Мириш се и у мислима са онима који нису ту а на крају службе и на јави,.. са свима који су присутни ..... каже једна душа другој -опрости- и -праштам (,..и Бог нека ти опрости).....а мени то дође сасвим ок. јер ја не знам, а ко би то и могао знати, да ли сам некога од њих чиме год увредила, саблазнила или ражалостила током целе године дружења и сусретања у нашој Цркви....ал сигурно знам да свима све опраштам и молим се да и Бог опрости To zvuči, fenomenalno. A u stvari, i tako je istinito, ne? Što ti kažeš, i sam taj tamo živalj recimo...baš kako si ti rekla, otkud ja znam, da tamo nekome nisam bila dosadna, prekardašila, nečim nekoga nenamerno ili svesno a meni beše nesvesno uvredila, povredila, ražalostila ili lupila nešto, dovoljno da nekome mozda bude tajac u srdascetu ili nesto rekla da sablaznim. Ili u odnosu tek pogotovo s svojim bližnjima. Znači, ide i u mislima, a i bukvalno, znači. To nisam znala. Objasnila si mi duvno. Odvojila svoje vreme, da mi na nešto ukažeš i podučiš me. Saznah i danas nešto novo. Od srca, hvala. Trifke and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Znači, ide i u mislima, Многе повредимо а када то схватимо и покајемо се више нисмо у прилици лично да им се извинимо и замолимо опроштај (из хиљаду и сто разлога)..тако да да, онда у мислима и пред Господом .Тако бар ја, можда и није како треба ал ја не знам бољи начин Trifke and Srdasce је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Срдашце, то је најлепша вечерња, поготово ако си последња у колони. Тражиш од свих опроштај, а нико од тебе. Фантастичан осећај. JESSY, mcvija, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Прва три дана Великог поста многи монаси ништа не једу, а неки чак ни воду не пију. То се зове ''Тримирје''. Али то ретко ко може од нас мирјана. Потребно је да разговараш са својим свештеником да ти мало објасни правила поста. Лепо је што желиш да постиш Велики пост, али пази да се не исцрпљујеш и да на себе наваљујеш више што можеш да поднесеш. Зато разговарај са својим парохом. Он ће ти најбоље све објаснити и помоћи. Могу само да ти кажем да идеш полако и не оптеретиш се превише постом, много је важно и да будеш ако можеш што чешће на литургији и осталим службама и да се исповедаш и причешћујеш. Бог да те чува. Treba praviti razliku između posta monaha i nas mirjana. :bendoff: I nista ne ciniti na vlastitu ruku, bez konsultacija sa sveštenikom/duhovnikom. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Treba praviti razliku između posta monaha i nas mirjana. :bendoff: I nista ne ciniti na vlastitu ruku, bez konsultacija sa sveštenikom/duhovnikom. Да, то нисам навео у свом претходном посту. Опростите... m(_ _)m Jedna od lepih osobina je da ne dajemo savete ako za to nismo duhovno kvalifikovani a narocito kada je post u pitanju. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Многе повредимо а када то схватимо и покајемо се више нисмо у прилици лично да им се извинимо и замолимо опроштај (из хиљаду и сто разлога)..тако да да, онда у мислима и пред Господом .Тако бар ја, можда и није како треба ал ја не знам бољи начин Slažem se. I to je, nešto. Što ti kažeš, važno je hteti, imati volju, pa makar i u mislima, onda. Ja mislim, da je baš super (ja sam tek početnik u svemu, ali prosto, čini mi se ispravnim) . Još jednom , hvala ti. Срдашце, то је најлепша вечерња, поготово ако си последња у колони. Тражиш од свих опроштај, а нико од тебе. Фантастичан осећај. Joj. Ja sam uvek u zadnjim redovima, šta da ti kažem Gago. Meni biće onda sjajno, jedva čekam, ako se takvim bude namestilo, jer ja i u ovim običnim sam u zadnjim redoviima, pa malo iskočim iz kolone, da vidim sta se događa i kako treba.... Samim tim, što sam nekako nova u svemu tome, mislim da je i nekako logično - da od svih zatražim taj oproštaj. :)A isto vreme, možda bih u mislima i da im zahvalim, jer lepše ljude i divnije za to vreme ne sretoh, kao i ovde Vas sve, bar one koje sam tamo pitala, pitavala, "gnjavila" i bila pčelica i sunđer koja je upijala sve kao i ovde sve Vas, i za taj oproštaj sutrašnji kao i zahvalnost za sve koji ste/su mi najdivnije pojašnjavali sta me zanimalo. Hvala od srca. nana and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Srdašce, imaj nešto na umu...svi smo mi nekada bili početnici... ja se sada sećam svog straha pred početak svog prvog Velikog posta. Čak i sada mi nije svejedno: plašim se da li ću dostojno da ga provedem i što je najbitnije, hoće li mi biti na spasenje ili na osudu... U svakom slučaju, svako dobro od Gospoda i na mnogaja ljeta... :good2: Драгана Милошевић, nana and Srdasce је реаговао/ла на ово 3 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Srdašce, imaj nešto na umu...svi smo mi nekada bili početnici... ja se sada sećam svog straha pred početak svog prvog Velikog posta. Čak i sada mi nije svejedno: plašim se da li ću dostojno da ga provedem i što je najbitnije, hoće li mi biti na spasenje ili na osudu... U svakom slučaju, svako dobro od Gospoda i na mnogaja ljeta... :good2: Znaš, da barem imah nekako priliku, da mi se "namestilo" drugačije, pa da probah neki pre, možda bih drugačije pristupila ovome. Ovako, je očito Gospod hteo, da ovako bude, da od ovog krenem. Ili se to meni samo takvim čini. Ali, u svakom slučaju, znaš, ne mogu reći da me nije strah. Što od neznanja. Pa, onda od toga jesam li dobro ukapirala kako mi je sveštenik savetovao, pa prosto i do toga, mogu da ti kažem, da li ću suepti i u toj poslušnosti, ne znam kako se kaže, da ne razočaram ni Njega na Nebancetu, kao ni svog svestenika, pa do toga hoću li ja zaista to moći i zdravstveno i fizički na kraju i misaono, jedno je misliti a drugo cveće brati, jel, tako da biće ovo ispipavanje koječega o sebi oho - ho, jer nije fazon da krenem pa da ga prekinem ili da postim a da lupam mislim o tome...pa do toga, da dobra vecina moje blize okoline neće odobravati, ili naići na razumevanje ili misliti sta ova sada radi... Prožima me strah i bojim se a u drugom vidu, osećam ustreptalost, kao dete i radujem se. Dao Bog da pristupimo tome kako treba, (is) postimo, i kao takvim i završimo. Hvala, Ortodoks. Na Spasenje ti se vratilo. I tebi od srca, svako dobro i veliko hvala. Драгана Милошевић, Јанко and Zero је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 1, 2014 Пријави Подели Написано Март 1, 2014 Znaš, da barem imah nekako priliku, da mi se "namestilo" drugačije, pa da probah neki pre, možda bih drugačije pristupila ovome. Ovako, je očito Gospod hteo, da ovako bude, da od ovog krenem. Ili se to meni samo takvim čini. Ali, u svakom slučaju, znaš, ne mogu reći da me nije strah. Što od neznanja. Pa, onda od toga jesam li dobro ukapirala kako mi je sveštenik savetovao, pa do toga hoću li ja zaista to moći, jer nije fazon da krenem pa da ga prekinem ili da postim a da lupam mislim o tome... Prožima me strah i bojim se a u drugom vidu, osećam ustreptalost, kao dete i radujem se. Dao Bog da pristupimo tome kako treba, (is) postimo, i kao takvim i završimo. Hvala, Ortodoks. Na Spasenje ti se vratilo. I tebi od srca, svako dobro i veliko hvala. imaj na umu samo jedno: ne razmišljaj na hranu mnogo iz dva razloga: biće ti lakše, a i uzdržavanje od hrane je manje bitno od uzdržavanja od zlih misli i delanja. Moj prvi post je bio Velikogospojinski i kada se sada setim koliko sam patio za hranom, mnogo mi je smešno... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука