Jump to content

Да ли је Јуда издао

Препоручена порука

Kako samoubica moze da se pokaje?Znaci neko oce nama ovde da kaze da ima pokajanja posle smrti?

Ne znamo, međutim, pravo pokajanje može da dođe i u trenutku smrti. Sa druge strane, sam Isus kaže da ne treba suditi - otkud znamo šta je sve bilo u Judinoj duši da se odluči na takvo nešto? Pravi otpad od Boga se dešava kad činimo sve tri stvari zajedno: Znamo da je greh (spoznaja a ne informacija), činimo ga slobodno i svesno. Nekako mi se čini da ipak ne postoji kombinacija sva tri elementa...ali nisam ja taj koji sudi.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Po predanju, Juda je umro prije Hrista. Dakle dok je Hristos jos hodio zemljom, ovaj je otisao u ad. Znaci docekao je Hrista u adu i pokajao se, kao i svi oni koji su usnuli u starom zavjetu. 

Dobro ovo moze da prodje...a sta sa onima posle Vaskrsenja..koji izvrse samoubistvo...mogu li oni da se pokaju?Ako mogu onda je totalno besmisleno biti ovde covek koji ne zeli da cini greh ako i nakon smrti mogu da se pokajem...

Подели на овим сајтовима

Вокица помену "реално стање на терену" па да се мало осврнемо и на тај део приче.

Наиме Јевреји су били под окупацијом Рима. Имали су неку своју аутономију која је више била у функцији службе Риму него Јеврејима. Рим је као што знамо ( требали би) тада био светска сила, и Израиљ је тек био једно зрно пшенице у пуном џаку исте коју је Рим приграбио себи. Тако мали и незнатни нису имали никакву шансу да се супротставе Риму или пак да се ослободе од Римљана. А пријатеља у свету нису имали, чак ни Русе.

Но и поред тога свега Јевреји као изразито блесав народ су гајили наду да ће се ипак ослободити. Свете књиге су им служиле на утеху и у њима су тражили наговештај слободе. Фарисеји нису били тек нека политичка странка , они су били верско-политичка странка. Као рецимо код нас Дверјани данас.

Свештеници и народни посланици су сви били вољно или невољно у служби Риму. Као ми данас западу Америма и ЕУ.

А прича о месији који ће доћи и избавити свој народ је увелико била популарна и већ су се појављивали људи и групе људи који су надахнути том месијанском идејом покушавали да дигну устанак и ослободе се Рима.

Дакле с једне стране имамо јеврејски народ под окупацијом, његове тежње за слободом и месијанску идеју. А с друге стране имамо колаборационистичку власт која иако и сама жели слободу од рима ипак због силе која је притисла служи Риму. У тој служби колаборационисти се руководе идејом да је потребно сачувати народ и веру док се нешто не промени. Свако ко би био претња очувању вере и народа , свако ко би дестабилизовао ово стање био је опасност за колаборационисте.

Сви месијански покрети пре Христа и после Христа иако су наилазили на симпатије и код колаборациониста ипак су њиховом помоћу и римском војском крваво угушени.

За јеврејске колаборационисте Христос је био таква претња. Неко ко их може довести у ситуацију да се поново сукобе са Римом и да доживе нова разарања, прогоне и масакре.

То је дакле била реалност на терену.

Сурова али ипак реалност.

У једну такву реалност долази један надреални Христос.

Јудина издаја јесте издаја али чиме је мотивисана?

Да ли је то само 30 сребрњака ?

Или је у питању класичан колаборациониста ?

Или је реалиста ?

Или је блесави националиста ?

Или све то заједно ?

Подели на овим сајтовима

Dobro ovo moze da prodje...a sta sa onima posle Vaskrsenja..koji izvrse samoubistvo...mogu li oni da se pokaju?Ako mogu onda je totalno besmisleno biti ovde covek koji ne zeli da cini greh ako i nakon smrti mogu da se pokajem...

Ja sam to samo onako pomenuo. Mada licno ad i mitarstva su nesto sto sam na kraju zakljucio da imaju malo toga sta sa hriscanstvom zajednicko i da predstavlja nasljedje pagnaskih vremena kojeg se Crkva nije uspjela rastosiljati nego koliko je mogla maksimalno obrnuti u svoju korist i starim detljima i idejama da ti hriscanku podlogu. 

Sta sa onima koji izvrse posle samoubiostvo....Hm :) Imam misljenje koje necu ovdje iznijeti javno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

zvučiš kao sindikalni horovodja... iz doba 60-ih... bez namere da se zezam ali stvarno je ideološki

Како год да звучим Теби Моцо рекох оно што јесте.

Издаја је увек издаја себе самога.

Јер и онај који издаје ломи се и премишља, а то не би чинио када то не би сматрао издајом... а да се ломио и сломио показује његов свршетак.

Уосталом ако ја звучим као синдикалац онда колико тек попови на литургији тако звуче кад год читају те речи пред причешће " нећу ти дати пољубац као Јуда, него те исповедам као покајани разбојник" ...

Подели на овим сајтовима

Juda nije imao jasnu predstavu ko je Hristos. O ovome ja pricam. Da li je opravdano da je Juda zadobio toliki epitet mrznje, i da sama pomisao da se mozda spasao nekoga stavlja u sok. 

Не, није неприхватљиво да се Јуда спасао. Јер то не одлучује човек. Онај ко Јуду мрзи јаднији је од Јуде. Без обзира да ли је имао представу ко је Христос у том смислу у ком ти говориш да је Христос Богочовек, ипак познавао је Христа лично , био је са њим јео , седео , причао , дружио се , путова, није се раздвајао од њега, били су пријатељи.

Он је издао пријатеља.

Испоставило се да је његов пријатељ лично Бог.

Који баксуз тај Јуда.

Али што је издавао, ко му је крив.

Подели на овим сајтовима

Ja sam to samo onako pomenuo. Mada licno ad i mitarstva su nesto sto sam na kraju zakljucio da imaju malo toga sta sa hriscanstvom zajednicko i da predstavlja nasljedje pagnaskih vremena kojeg se Crkva nije uspjela rastosiljati nego koliko je mogla maksimalno obrnuti u svoju korist i starim detljima i idejama da ti hriscanku podlogu. 

Sta sa onima koji izvrse posle samoubiostvo....Hm :) Imam misljenje koje necu ovdje iznijeti javno. 

Pa spominju se duhovi podnobesja...i imas Hristovu pricu o Lazaru i bogatasu..... Apostola Pavla koji kaze da zeli da napusti telo i nastani se kod Gospoda.....el ti verujes da je dusa besmrtna...tj da je po Bozijoj blagodati besmrtna..ne po svojoj prirodi?

Подели на овим сајтовима

Zeljko a Bosko Obradovic je nas Mesija.....a onaj iz Novoga Sada Juda....koji ga izdade...... 0110_hahaha

Не зезај.

Ја увек тако пишем да актуелизујем Јеванђеље , да вам промрдам те успаване вијуге, да схватите и своје време и време Христово .

И код нас данас имаш месијанизам. Истина није у тој фази као ономад кад је Исус ходао Израиљом, али постоји. "Ми чекамо цара" то ти је један од наслова на интеренету па погледај шта Срби чекају.

Подели на овим сајтовима

Не, није неприхватљиво да се Јуда спасао. Јер то не одлучује човек. Онај ко Јуду мрзи јаднији је од Јуде. Без обзира да ли је имао представу ко је Христос у том смислу у ком ти говориш да је Христос Богочовек, ипак познавао је Христа лично , био је са њим јео , седео , причао , дружио се , путова, није се раздвајао од њега, били су пријатељи.

Он је издао пријатеља.

Испоставило се да је његов пријатељ лично Бог.

Који баксуз тај Јуда.

Али што је издавао, ко му је крив.

Iako mu je taj prijatelj govorio da nema vece Ljubavi nego dati zivot za svoje prijatelje....al ga prevari majstor obmane...

Подели на овим сајтовима

Не зезај.

Ја увек тако пишем да актуелизујем Јеванђеље , да вам промрдам те успаване вијуге, да схватите и своје време и време Христово .

И код нас данас имаш месијанизам. Истина није у тој фази као ономад кад је Исус ходао Израиљом, али постоји. "Ми чекамо цара" то ти је један од наслова на интеренету па погледај шта Срби чекају.

Znam bre brate...malo sale nije na odmet...

Cekamo nekoga koji ce da nas ujedini....a ja koliko znam po nekoj legendi dok se Lazareva glava ne spoji sa telom nema jedinstva....mozda upravo taj Car donese glavu.... greengrin

Подели на овим сајтовима

Ја не знам ко њега мрзи, он је добио епитет издајника, а не мржње. И јеврејски народ је викао: Распни га, распни! Лк. 23, 21, и они су издајице, па сада због политичких околности не називају се издајицама јер би то био антисемитизам, али и они су имали улогу издајице, јер да су викали спаси га, спаси, ништа од тога не би било, пропала би и Јудина издаја. Нису можда, ако би мерили већи од Јуде издајници, пошто је он имао већу тежину, био је уз Христа и њему је више тиме дато него народу, самим тим је имао и већу обавезу.

Само дјечица нису викала "распни га, распни...!"

Јевађеља су написала како је било.

Подели на овим сајтовима

Самоубица сам брише себе из живих.

Историја познаје много случајева самоубица с вером у Христа. Христос на крсту искупио је све грехе хришћана. Зашто мислите да  самоубиство није покривено? - ако тако мислите.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...