SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Историја познаје много случајева самоубица с вером у Христа. Христос на крсту искупио је све грехе хришћана. Зашто мислите да самоубиство није покривено? - ако тако мислите. Znaci ja mogu sad da izvrsim maskr i na kraju roknem sebe i kazem sta me gabri Hristos je iskupio sve moje grehe? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Вокица помену "реално стање на терену" па да се мало осврнемо и на тај део приче. Наиме Јевреји су били под окупацијом Рима. Имали су неку своју аутономију која је више била у функцији службе Риму него Јеврејима. Рим је као што знамо ( требали би) тада био светска сила, и Израиљ је тек био једно зрно пшенице у пуном џаку исте коју је Рим приграбио себи. Тако мали и незнатни нису имали никакву шансу да се супротставе Риму или пак да се ослободе од Римљана. А пријатеља у свету нису имали, чак ни Русе. Но и поред тога свега Јевреји као изразито блесав народ су гајили наду да ће се ипак ослободити. Свете књиге су им служиле на утеху и у њима су тражили наговештај слободе. Фарисеји нису били тек нека политичка странка , они су били верско-политичка странка. Као рецимо код нас Дверјани данас. Свештеници и народни посланици су сви били вољно или невољно у служби Риму. Као ми данас западу Америма и ЕУ. А прича о месији који ће доћи и избавити свој народ је увелико била популарна и већ су се појављивали људи и групе људи који су надахнути том месијанском идејом покушавали да дигну устанак и ослободе се Рима. Дакле с једне стране имамо јеврејски народ под окупацијом, његове тежње за слободом и месијанску идеју. А с друге стране имамо колаборационистичку власт која иако и сама жели слободу од рима ипак због силе која је притисла служи Риму. У тој служби колаборационисти се руководе идејом да је потребно сачувати народ и веру док се нешто не промени. Свако ко би био претња очувању вере и народа , свако ко би дестабилизовао ово стање био је опасност за колаборационисте. Сви месијански покрети пре Христа и после Христа иако су наилазили на симпатије и код колаборациониста ипак су њиховом помоћу и римском војском крваво угушени. За јеврејске колаборационисте Христос је био таква претња. Неко ко их може довести у ситуацију да се поново сукобе са Римом и да доживе нова разарања, прогоне и масакре. То је дакле била реалност на терену. Сурова али ипак реалност. У једну такву реалност долази један надреални Христос. Јудина издаја јесте издаја али чиме је мотивисана? Да ли је то само 30 сребрњака ? Или је у питању класичан колаборациониста ? Или је реалиста ? Или је блесави националиста ? Или све то заједно ? Nije to baš tako naivno, jer zašto bi onda onoliko pokušavali da ospore Hrista, pokušavali, bezuspešno da ga uhvate u reči, zašto bi tražili lažne svedoke, zar ne reče i sam Pilat da osuđuje nevinog čoveka... Hristos nije govorio o zemaljskom carstvu nego o Nebeskom (koje je ,,unutra u vama"), i nije moglo biti mesta strahu od pobune. Tu je neka patologija, neki egoizam, jer da su ,,takva čuda bila u Sodomu i Gomoru odavno bi se pokajali". Ko može ostati ravnodušan na čudo Lazarevog vaskrsenja? To su strašne stvari, stanja duha, od kojih treba ljudi da se spašavaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Znaci ja mogu sad da izvrsim maskr i na kraju roknem sebe i kazem sta me gabri Hristos je iskupio sve moje grehe? Пријатељу, Христос на крсту искупио је све грехе хришћана. "Православно догматско богословље" - Христос је искупио све нас. Ако мене питаш прво рокни себе. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Ja garantujem da danas kada bi neki monah vaksrsao nekoga....da bi 90 % reklo ma daj bre..ma nije,ma to je bila klinicka smrt,ma prevarant...oce da muze ljude za pare...ovo je bre 21 vek....i mi sve znamo....koliko samo tkzv.hriscana ismejava neka cuda koja se danas desavaju i isceljenja.... Баба and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Пријатељу, Христос на крсту искупио је све грехе хришћана. "Православно догматско богословље" - Христос је искупио све нас. Mala ispravka ...ne samo hrišćana, svih ljudi. Svakako, znam da si tako i mislio ali eto da se naglasi Срђан Шијакињић and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Пријатељу, Христос на крсту искупио је све грехе хришћана. "Православно догматско богословље" - Христос је искупио све нас. Prijateljice...drago mi je da smo presli na ti.... greengrin Znaci ako bi ja sad uradio ono sto sam naveo...i pred samoubistvo rekao Gospode Isuse Hriste primi moje grehe....po tebi ja sam se iskupio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Уосталом ако ја звучим као синдикалац онда колико тек попови на литургији тако звуче кад год читају те речи пред причешће " нећу ти дати пољубац као Јуда, него те исповедам као покајани разбојник" ... Ne znam. Možda otac Ivan ili neki drugi otac sa pouka mogu o tome da prozbori po koju... ipak oni poznaju popovsku dušu najbolje u smislu da se druži sa popovima a sad to što mnogi popovi nisu ko otac Ivan pa im se aktivnosti svode na vodicu i služenje liturgije je stvar crkvene svesti... ne bih dalje jer ovo nije tema Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Prijateljice...drago mi je da smo presli na ti.... greengrin Не, нисмо прешли на "ти". Пријатељу - вербално ословљавање (поштовање). Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Prijateljice...drago mi je da smo presli na ti.... greengrin Znaci ako bi ja sad uradio ono sto sam naveo...i pred samoubistvo rekao Gospode Isuse Hriste primi moje grehe....po tebi ja sam se iskupio? Pa sad...ne ako bi rekao, već se zaista užasnuo i pokajao za učinjeno - što je, predpostavljam teško na taj način i u tom trenutku, ali je i to moguće, ko zna. U svakom slučaju, i psihologija nam govori da ogromna većina samoubica to ne čini svesno i svojevoljno. Natera ih na to i bolest, i psihičko rastrojstvo i uslovi i brdo stvari, tako da je lična odgovornost često bitno umanjena. Svakako, Crkva odbijanjem da se obavi opelo naglašava da je to u sebi težak prestup, ali mislim da ne osuđuje nikoga. Bog nalazi načina i da te ljude spasi. Samo da dodam, da je jedini neoprostiv greh protiv Duha Svetoga, a to je prema mnogima, svesna i tvrdokorna nevera. Дијана., Срђан Шијакињић and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 3 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Prijateljice...drago mi je da smo presli na ti.... greengrin Znaci ako bi ja sad uradio ono sto sam naveo...i pred samoubistvo rekao Gospode Isuse Hriste primi moje grehe....po tebi ja sam se iskupio? Не по мени , већ по Православном догматском богословљу сви су искупљени, а Ваше питање се односи на донети суд о нечему. Није моје да судим. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Не, нисмо прешли на "ти". Пријатељу - вербално ословљавање (поштовање). Dobro izvinite sto sam vam sa obratio na neposredan nacin. .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Mala ispravka ...ne samo hrišćana, svih ljudi. Svakako, znam da si tako i mislio ali eto da se naglasi .smesko. Сувишна исправка, тако сам и написала све нас. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 .smesko. Сувишна исправка, тако сам и написала све нас. To i rekoh Više kao naglaak nego ispravka I ...izvinjavam se za rod Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 To i rekoh Više kao naglaak nego ispravka I ...izvinjavam se za rod Да, он је (мушки род), она (женски род), оно (средњи род). .smesko. Надам се да се не извињавате у име целога српскога рода. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 3, 2013 Пријави Подели Написано Мај 3, 2013 Ovo ne znamo. Znamo da je izdao Hrista i da po svedočanstvu apostola ne prolazi dobro. Sta mislis da li da verujemo Apostolima? Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука