Jump to content

Да ли је Јуда издао

Препоручена порука

Meni je oko ove teme jedina nejasnoca, smatrali se Juda izdajnikom Boga ili covjeka (iz judinog pogleda)? Ako se smata izdajnikom Boga, onda stvarno moze da mu se dodijeli epitet djavola, a opet ako je izdajnik covjeka onda ne zasluzuje da postane arhetip izdajnika. 

Ипак је постао архитип издајника, хтео ти то или не.

А издао пре свега самога себе !

Свака издаја је издаја пре свега себе. Издао је Христа који је Богочовек дакле издао је све људско и све божанско што постоји.

Подели на овим сајтовима

ja mislim da ga je pre svega izdao iz ogorčenosti jer se Hristos nije uklopio u njegovu sliku mesije... kad se sa ttim udruži pohlepa prema novcu onda dobijete Judu koji je po meni najtragičnija ličnost u Bibliji

4 Onda reče jedan od učenika Njegovih, Juda Simonov Iskariotski, koji Ga posle izdade:

5 Zašto se ovo miro ne prodade za trista groša i ne dade siromasima?

6 A ovo ne reče što se staraše za siromahe, nego što beše lupež, i imaše kovčežić, i nošaše što se metaše u nj.

lupež je ključna reč... može li neko da kaže kako je u originalu

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

To je onda izdaja kao i mnogo drugih koje su se dogodile pre toga, i mnogo oni koji su se dogodile poslije toga. 

Ali ipak Juda je u hriscanskoj misli postao nesto posebno, nesto mnogo vise od izdajnika. Zasto to?

Pa, kao što su i mnogi drugi postali arhetipovi za dobro, tako je i on postao arhetip za zlo. Evanđelja nisu istorijski izveštaji na prvom mestu već uputstva za život sa poučnim primerima :)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Na onoj drugoj temi o pravoslavlju i deterministanosti...ja rekoh da Bog zna sve nase izbore....i covek mi rece da sam Origenista,zastupnik apokatastaze......i da Bog ne zna nase izbore...

Pa kako je onda Hristos znao da ce Juda izdati,kako je znao da ce ga se Petar tri puta odreci?

Подели на овим сајтовима

А издао пре свега самога себе !

Свака издаја је издаја пре свега себе. Издао је Христа који је Богочовек дакле издао је све људско и све божанско што постоји.

zvučiš kao sindikalni horovodja... iz doba 60-ih... bez namere da se zezam ali stvarno je ideološki

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Na onoj drugoj temi o pravoslavlju i deterministanosti...ja rekoh da Bog zna sve nase izbore....i covek mi rece da sam Origenista,zastupnik apokatastaze......i da Bog ne zna nase izbore...

Pa kako je onda Hristos znao da ce Juda izdati,kako je znao da ce ga se Petar tri puta odreci?

pa evo ja znam da ćeš pročitati ovaj post koji upravo kucam a ti  ga ne vidiš...  4869

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Juda nije imao jasnu predstavu ko je Hristos. O ovome ja pricam. Da li je opravdano da je Juda zadobio toliki epitet mrznje, i da sama pomisao da se mozda spasao nekoga stavlja u sok. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Po logici stvari, Bog svakako zna sve naše izbore, ali ih ne određuje.

Подели на овим сајтовима

Sta to znaci da nisu istorijski izvestaji?Mislis da jevadjelja lazu?

:) Ne, čitaj šta napisah: nisu istorijski izveštaji na prvom mestu. Nije im cilj da donose priče o događajima već Objavu spasenja.

Подели на овим сајтовима

Juda nije imao jasnu predstavu ko je Hristos. O ovome ja pricam. Da li je opravdano da je Juda zadobio toliki epitet mrznje, i da sama pomisao da se mozda spasao nekoga stavlja u sok. 

Kako samoubica moze da se pokaje?Znaci neko oce nama ovde da kaze da ima pokajanja posle smrti?

Подели на овим сајтовима

Kako samoubica moze da se pokaje?Znaci neko oce nama ovde da kaze da ima pokajanja posle smrti?

Po predanju, Juda je umro prije Hrista. Dakle dok je Hristos jos hodio zemljom, ovaj je otisao u ad. Znaci docekao je Hrista u adu i pokajao se, kao i svi oni koji su usnuli u starom zavjetu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...