Jump to content

Guest Настасија

Препоручена порука

На шалост људи из Цркве, тј главни у Цркви гледају као фолклор.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Mi smo u srednjoj skoli,na veronauci bas diskutovali o tome,pokrenuta je tema o "modernizovanju crkava",npr umesto freski ili uz njih da budu neki ekrani,animacije itd...Meni se to nije svidjalo,najvise zbog mogucih provala u sistem i slicno,ko zna sta bi se emitovalo po tim zidovima.

A sto se tice samih crkava,one su i dalje "turisticka atrakcija" za mnoge a ljudimo je lepo da se vrate u srednji vek pa bar zbog toga isli i u crkvu. :)

Подели на овим сајтовима

Mi smo u srednjoj skoli,na veronauci bas diskutovali o tome,pokrenuta je tema o "modernizovanju crkava",npr umesto freski ili uz njih da budu neki ekrani,animacije itd...Meni se to nije svidjalo,najvise zbog mogucih provala u sistem i slicno,ko zna sta bi se emitovalo po tim zidovima.

A sto se tice samih crkava,one su i dalje "turisticka atrakcija" za mnoge a ljudimo je lepo da se vrate u srednji vek pa bar zbog toga isli i u crkvu. :)

Јел? Како се ја не сећам да смо причали о томе? :)

Што се тиче архитектонских стилова...не кажем да се одређене архитектонске иновације не могу произвести, наравно да могу (како би то изгледало не знам, нити знам да ли би ми се свидело или не док не видим и не осетим),али не само да ми не сметају одавно постојећи архитектонски стилови, већ уживам у њима.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Јел? Како се ја не сећам да смо причали о томе? :)

To je bilo kod nastavnice koja je nasledila vas tron.Mislim da smo promenili 4-5 nastavnika iz veronauke. :)

Ух, то је баш много вероучитеља! Али, није ни чудо...хаос свуда око нас па и по том питању није ништа боље. Штета...много ми је било жао када сам отишао...били сте сви сјајни! :)

• Волим 1

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ух, то је баш много вероучитеља! Али, није ни чудо...хаос свуда око нас па и по том питању није ништа боље. Штета...много ми је било жао када сам отишао...били сте сви сјајни! :)

Skoro sam pricao sa drugom i drugaricom iz odeljenja o onom izletu sto ste ih vodili.

Pricali kako sad deru decu prvi razred osnovne za jednodnevni izlet im uzimaju oko 3,4 hiljade i onda oni bas pomenuli vas kako ste svi isli za male pare.Ja im rekao da vas "vidjam" ovde inace.Meni zao sto tad nisam mogao da idem,polagao sam voznju...

Al da ne spamujemo temu ;)

Подели на овим сајтовима

Као човек из струке могу рећи да је невероватно колико уживам у традиционалном изразу црквене градње код нас. Када би ми се, неком невероватном срећом и промисли Божјом указала прилика да пројектујем зграду цркве, не бих се уопште удаљавао од правила традиције.

Са друге стране, гледајући какве црквене објекте граде наша браћа из других конфесија, могу закључити да бисмо врло брзо дошли до ситуације да улазимо у стерилне,

бледуњаве објекте, чија би архитектура пре имала за циљ да нас одушевљава својом формом.

Ево само једног од примера, којих је безброј...

modern-church-designs-99.jpg

Иако је у питању архитекта Тадао Андо, јапанац, кога изузетно ценим због његовог изванредног сензибилитета и сведеног израза, могу само рећи да

ме овакав објекат не подсећа ни на шта.

Верујем да је очување традиционално израза суштина, јер чува истину...црква јесте књига.

Мислим да се у овом случају, аналогно овој теми, може поставити питање: "Зашто ми људи поред ове савремене технологије и даље имамо само две руке и две ноге?"

Подели на овим сајтовима

Као човек из струке могу рећи да је невероватно колико уживам у традиционалном изразу црквене градње код нас. Када би ми се, неком невероватном срећом и промисли Божјом указала прилика да пројектујем зграду цркве, не бих се уопште удаљавао од правила традиције.

Са друге стране, гледајући какве црквене објекте граде наша браћа из других конфесија, могу закључити да бисмо врло брзо дошли до ситуације да улазимо у стерилне,

бледуњаве објекте, чија би архитектура пре имала за циљ да нас одушевљава својом формом.

Ево само једног од примера, којих је безброј...

modern-church-designs-99.jpg

Иако је у питању архитекта Тадао Андо, јапанац, кога изузетно ценим због његовог изванредног сензибилитета и сведеног израза, могу само рећи да

ме овакав објекат не подсећа ни на шта.

Верујем да је очување традиционално израза суштина, јер чува истину...црква јесте књига.

Мислим да се у овом случају, аналогно овој теми, може поставити питање: "Зашто ми људи поред ове савремене технологије и даље имамо само две руке и две ноге?"

Ето, тебе као човека из струке питам, зар не постоји нешто ново? зар је најбоље оно пре? Јел су у оно време гледали старо и копирали или су гледали ново, модерно, са уметничком слободом?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ето, тебе као човека из струке питам, зар не постоји нешто ново? зар је најбоље оно пре? Јел су у оно време гледали старо и копирали или су гледали ново, модерно, са уметничком слободом?

Јесам из струке али да будем искрен нисам проучавао црквену архитектуру више од онога што је било по наставном програму...такво дубље изучавање одређене типологије следи по добијању посла, наравно код првог сусрета...

Једна од битних карактеристика црквене градње је основа објекта, јер дефинише функционисање и употребу објекта...код нас је то најчешће основа уписаног крста, тролиста или ређе једнобродне грађевине са припратама...оваквом расподелом се дефинишу позиције које одговарају потребама литургијског обреда и свеопште употребе објекта...олтарска апсида, певничка апсида итд....оријентација објекта и сл.

Данас се цркве у форми и даље угледају на традиционалну, с тим што се више не гради само зидањем опеком, већ се користи и армирани бетон, челик, механизација...у том смислу градња је модернизована али је типологија објекта сачувана јер је, да се грубо изразим, "трејдмарк" и представља идентитет једне помесне цркве, тј. народа...

Мислим да није потребно мењати типолошке карактеристике јер нам се ни вера не мења...на овај начин и архитектура сведочи о јеванђељу и истини, непромењеној у век векова. Има ту и симболике....а симболика

у архитектури је веома моћна ствар, није се са тиме играти.

Имаш код нас 2 снажна стилска правца у црквеној градњи, а то су рашки и моравски стил...и један и други су аутентично српски стилови, који су за утицај имали византијску и медитеранску сакралну архитектуру.

Уз ова два је био вардарски или византијски, само што је он скоро потпуно пренесен из византије...

Мајстори градитељи од 12. до скоро 15. века развијали су ове стилове, и да, они су модернизовали и уобличили црквену архитектуру тог доба...Немањићи су довлачили мајсторе из Дубровника а мајстори који побегоше из Византије пред Турцима, ширили су своја знања по тадашњој Србији, да не кажем целој Европи...мало је познато да је европска ренесансна архитектура набујала због доласка византијских мајстора...

Слажем се да је велики део данашње црквене градње бледа копија некадашње, али бих био много више забринут да се овим данашњим, назови архитектама, повери развијање новог стилског правца у црквеној градњи...видиш какве нам стамбене објекте граде..понекад ме срамота да кажем да сам архитекта...

Мени је, например, веома криво што смо ми као народ изгубили наш неимарски стил градње једнопородичних кућа...имали смо некад веома занимљив стил народне архитектуре...

а сада градимо у гастарбајтерском стилу...

Подели на овим сајтовима

Хвала на исцрпном одговору.

Па на пример, наша Црква би могла да доведе архитекте из иностранства па да се направи нешто ново, а да буде у духу Србије. Као што су рашки  и моравски стил настали у неком периоду и за тај период били нови и иновативни (и пре тих стилова је постојао неки стил, тако да су и тада могли да се позивају на то и да се гради само у старом стилу). Зашто мислимо ако је нешто из тог периода, онда има прави дух Хришћанства, а када би било нешто ново, онда би излазило из тих оквира? Никада нећемо знати док не пробамо.

orthodoxlighthouse

Подели на овим сајтовима

Мени је, например, веома криво што смо ми као народ изгубили наш неимарски стил градње једнопородичних кућа...имали смо некад веома занимљив стил народне архитектуре...

а сада градимо у гастарбајтерском стилу...

Ne znam šta ti je bilo interesantno u narodnoj arhitekturi,mene sablažnjava svaki dan,to ti je ono kad se svaki baja bavi arhitekturom pa izađe na cirkus ili u najboljem slučaju kutija višlja od komšijine

Подели на овим сајтовима

Evo malo narodne arhitekture, sumnjam da te ovo sablaznjava :) E kako bi nam sela lepa bila da nismo napustili ovaj stil, prepoznatljiva, interesantna. Ali ne, mi ocemo dvospratnice i trospratnice i ostavimo ih onako poludovrsene i tako.. 

99127_kuca-miloradovica_f.jpg?ver=129208

tradicionalne-srpske-kuce-1375044594-34528%20-etno-kuca-sirogojno.jpgsrpska_kuca_1367664675ee0d349ea.jpgsrpske_kuce_13.jpg

dsc_2374_pr.jpg

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Хвала на исцрпном одговору.

Па на пример, наша Црква би могла да доведе архитекте из иностранства па да се направи нешто ново, а да буде у духу Србије. Као што су рашки  и моравски стил настали у неком периоду и за тај период били нови и иновативни (и пре тих стилова је постојао неки стил, тако да су и тада могли да се позивају на то и да се гради само у старом стилу). Зашто мислимо ако је нешто из тог периода, онда има прави дух Хришћанства, а када би било нешто ново, онда би излазило из тих оквира? Никада нећемо знати док не пробамо.

Пре тих стилова није постојао аутентичан српски стил...цркве су се градиле по узору на византијске и грчке. Било је чак мног дрвених цркви, колиба...ако гледамо на средњи век, као на век процвата српске земље, онда нам ови подаци говоре да су новоразвијени стилови били круна просперитета...поготово узимајући у обзир важност сакралних објеката у то доба.

Можемо да зовемо странце да нам граде цркве, али не знам где би то одвело...јел можеш да илуструјеш неком сликом са нета, шта је то што се теби свиђа, па да прокометаришемо... 

Подели на овим сајтовима

Stani malo,ja nisam mislio na ovo,jer n azapadu su kuće baš ovakve,nego kod nas imaš ona rugla od kuća rađena u komunizmu to nema nigdje na svjetu nego kod nas i možda kod rumuna i bugara,to je ciganluk... ove kuće su super,sem ove zadnje na slici takve su mi isto bez smisla ...

moderna evropska kuća je odlično estetsko i funkcionalno djelo, u 90% slučajeva se radi o visoko prizemnicama,znači prizemlje i potkrovlje,vrlo je poželjan i sprat ili pola ispod zemlje ali to je mnogo skupo...

ne znam šta fali takvim kućama,definitivno su bolje od naših kockastih soba po selima

Unique-and-Modern-House-Plans-A-Cars-Sha

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...