Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ако су до Христовог васкрсења све душе биле у аду, онда је и логично да је дошао да им проповеда Јеванђеље. Нису се ту сви спасили и поверовали у Њега.

То нас ваљда учи наша Црква, а изучава се и у сотериологији.

Pa da li je tako, ili se uci da je ad stropostan? Meni se cini, nisam detaljno upucen, da se uci da je ad razrusen, opustosen dakle ispraznjen. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Тако некако и ја мислим, али нам то отвара питање чему је онда требало да послужи уопште знање о добру и злу, кад зло, следећи ову мисао, уопште не постоји?

Pa ocigledno smisao vjere nije samo vjerovanje vec i izgradnja licnosti. Bez pojma o dobru i zlu kako ce se ljudi rukovoditi ka plemenitim ciljevima koje propovjeda vjera. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Али ако је проповедано у аду ради покајања ономад што не би и сад?

Можда је то тада био једини начин да се људима покажу неке ствари и да се нечему науче.

То се одржало до данашњих дана па је јасно да је свима који су упознати са тим показан пут. Ко је после тога изабрао другачије, његов је лични, слободни избор?

Подели на овим сајтовима

Зато имамо посебан или привремени суд. Ту је вероватно као и у аду људима дато јеванђеље које прихвате или не. Значи сви ће се упознати са Њим, па били Хришћани или врачи у Амазонији. Као што и пре Христовог васкрсења људи нису имали везе са Хришћанством.

Koliko znam, taj privremeni sud je takvog karaktera da ne mozes da zastupas samog sebe.

Ima ona prica koja se pripisuje sv.Makariju Aleksandrijskom kako to izgleda. Kad umres, tri dana te andjeo vodi po zemlji da razgledas predjele koje nisi stigao za zivota (potpuno besmisleno, s obzirom na moguc raj, ili pakao i pri cemu to turisticko razgledanje predjela nema nikakvog znacaja), pa onda do devetog dana te vodi da se poklonis Vladici i da se nasladjujes rajskim prostranstvima (ako te ceka pakao, ovo je vjerovatno da ti se malo napakosti da vidis sta si izgubio), a onda do cetrdesetog dana te andjeo vodi da razgledas paklene predjele da vidis kako se muce gresnici i bezboznici. Turisticka tura ukljucuje razgledanje raznih utamnicenih jeretika, Jevreja koji pozivaju Mojsija da dodje, muslimana koji su sledili Muhameda itd....i na kraju kad to sve odgledas Vladika, kad izmjeri tvoje grijehove na kantar, onda te raspodjeli prema mjestu kojeg si zasluzio za zivota, a sto ce pokazati vaga zivota. Tvoje je samo da cutis od prvog do zadnjeg dana. Ako te zapadne zla sudbina i zavrsis u tamnici, onda ti mogu pomoci samo moltive zivih. 

Dakle nema vajde od privremenog suda, kada je to vise formalnost. Imas jedino pravo na advokata medju zivim osobama, ali ne mozes da stupis u kontakt s njim, mozes samo da se nadas da si sretan da te zastupa jedan Grigorije ili Vasilije Veliki. Prvi je dobio slucaj za opakog cara Trajana i izvukao ga iz paklenih muka svojim svetim molitvama, a drugi je dobio slucaj za blazenu Teodoru, koja ne bi prosla carinske kontrole da nije imala propusnicu na ime sv.Vaslija Velikog :)

Подели на овим сајтовима

Pa da li je tako, ili se uci da je ad stropostan? Meni se cini, nisam detaljno upucen, da se uci da je ad razrusen, opustosen dakle ispraznjen. 

Ад није место у времену и простору. Тако да и  јесте испражњен и опустошен и још није .  

Подели на овим сајтовима

Ja cu samo tiho da sapucem...apokatastazis, apokatastazis, izis izis izis :)

A ja cu samo da dodam "... je lazno ucenje koje je od Crkve davno i ostro osudjeno..."

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa potvrdjuje, slazem sa zeljkovim reznovanjem. Ako poslije smrti nema pokajanja, kako je Hristos propovjedao umrlima za pokajanje? 

Pazi, pitanje koje pocinje sa "Kako je Hristos..." prosto nema logicku osnovu da dalje bude razmatrano...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pazi, pitanje koje pocinje sa "Kako je Hristos..." prosto nema logicku osnovu da dalje bude razmatrano...

Ово је нешто најсмешније што сам икада прочитао на некој теолошкој теми. Чика Оби - краљина! :D

Подели на овим сајтовима

Ово је нешто најсмешније што сам икада прочитао на некој теолошкој теми. Чика Оби - краљина! :D

Nekom smesno, nekom mudro, kako kome...

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Mudro, tada je bilo neophodno, a sada pored ovolikh svedoka propovedati pokajanje u adu je najveca glupost za koju cuh. 

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ako je vecnost bezvremenska kategorija a pakao kao i raj stanje covekove svesti u vecnosti,onda su i oni beskonacnI,bar sam ja tako razumeo tu pricu.

To je moje misljenje i sajt Pouke.org nema veze sa njim. :D

Odlično!

E sada, mala greška u pretpostavci, vječnost jeste vezana za vrijeme : )

i onda slijedi, da su i raj i pakao vezani za vrijeme, i samim tim percipirani od svjesnosti : )

Nisam mislio na dolazak Hristosa,to sto je on radio je bilo neophodno u zatecenoj mu situaciji.

Mislio sam,cemu ceo ovaj poligon kada ce od njega ostati samo mrvice koje ce se spasiti...

Materija jeste manifestacija onog nevidljivog, i time prolazna, dok je ono što je u osnovi neprolazno.

Šta bi u tom slučaju značilo to: spasiti se? 

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...