Jump to content

О вечности мучења нераскајаних грешника. Исправљање погрешних мишљења о томе како усагласити Божије милосрђе са вечношћу мучења - Св.Теофан Затворник

Оцени ову тему

Препоручена порука

Uporedio si crkveno ucenje o pokajanju sa vezivanjem perli i sektom

Нисам. Хтео сам да објасним где све може да одведе "ревност без разума" како то лепо рече апостол...

А сад стварно не могу више. Све најбоље вам желим.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 411
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Dobro, ali znam da je i neki svetac sisao, necu vise da nagadjam nego ako neko zna nek objasni...

I eto Hristos je sisao u Ad, nema vise sta da se objasnjava po tom pitanju.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

А иначе нема покајања након смрти... Ни под "разно"...

Nema. Ima molitava i sluzbi za preminule.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ма да, Христос је сишао у ад да проповеда старозаветним људима, а нема шансе да проповеда људима који никада нису чули за њега - који су у суштини у потпуно истој ситуацији...

Срећом, Он није ограничен правилима него је живи Бог.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма да, Христос је сишао у ад да проповеда старозаветним људима, а нема шансе да проповеда људима који никада нису чули за њега - који су у суштини у потпуно истој ситуацији...

Срећом, Он није ограничен правилима него је живи Бог.

Brate, bas me ponekad iznenadjujes.

Vidi ovo: prinosimo li mi bogosluzbene molitve za preminule koji nisu bili clanovi Crkve? Ne.

Znaci li to da Bog o takvima ne brine? Ne.

Sto se ti brines o necemu sto je iskljucivo stvar Bozijeg covekoljublja? Nece On da dozvoli da propadne niko ko je ma i najmanje kadar da primi vecnost u sebe. On svakako brine o svim ljudima na Njemu znan nacin, u to nimalo ne sumnjam. Ako nista, oni koji nisu clanovi Crkve imaju savest i prirodne zakone, kao sto je to nas pocivsi patrijarh Pavle pricao, pa ih On tako vodi ka vecnosti.

Ali nakon smrti - nema pokajanja. U tome je Predanje sasvim jasno. Takva je, da se tako malo izrazim - fizika vecnosti.

Medjutim - ima molitve i bogosluzenja za preminule. I samo po sebi, postojanje ovako neceg (= molitve za preminule) jasno pokazuje da nakon smrti nema pokajanja, jer da ima - cemu onda jos molitve i sluzbe? Onda ne bi imalo nikakvog smisla da one postoje.

Odnosno, da budemo jos jasniji - svako ce, kad vidi u kakvu se stvarnost preselio odavde, da se pokaje, ali onda mu to nece donesti nikakve koristi, jer je, kako rekoh slikovito - "fizika" te stvarnosti sasvim drugacija od ove koju imamo sad...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Слажемо се, нисам о томе писао. Покајање у смислу личног подвига је немогуће, за то нам је дат овај живот и "хаљине од коже". Овде је тема била нешто друго, можеш да прелисташ уназад.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sto se ti brines o necemu sto je iskljucivo stvar Bozijeg covekoljublja? Nece On da dozvoli da propadne niko ko je ma i najmanje kadar da primi vecnost u sebe. On svakako brine o svim ljudima na Njemu znan nacin, u to nimalo ne sumnjam.

Амин. Само то и кажемо. Болдовано је много лепо речено.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ајде да додам, мада сам хтео да одустанем од расправе... Значи, ту постоје две различите ствари - лични подвиг (покајање) и спасење које даје Христос и коме је све могуће. Нисмо говорили о личном подвигу овде, мада се "друга страна" својски трудила да закукуљи и обесмисли дискусију. Иста "физика" у којој је покајање немогуће је важила и у аду где је Христос проповедао. Па су се опет старозаветни људи спасили. Како је то могуће? Па нема ту никакве контрадикције - ту се говори о једном посебном догађају чији је главни иницијатор Христос Бог и који није ограничен том физиком.

И зато ми на питање "ко ће бити спасен" не можемо да будемо искључиви попут "друге стране" и све не-хришћане по аутоматизму стрпамо у казан са сумпором, него морамо да оставимо могућност коју је Христос већ јасно показао. И не само да оставимо могућност, већ можемо да будемо прилично сигурни да ће тако бити.

Уосталом, и мастер Кеноби је рекао нешто слично.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Brate, bas me ponekad iznenadjujes.

Vidi ovo: prinosimo li mi bogosluzbene molitve za preminule koji nisu bili clanovi Crkve? Ne.

Znaci li to da Bog o takvima ne brine? Ne.

Sto se ti brines o necemu sto je iskljucivo stvar Bozijeg covekoljublja? Nece On da dozvoli da propadne niko ko je ma i najmanje kadar da primi vecnost u sebe. On svakako brine o svim ljudima na Njemu znan nacin, u to nimalo ne sumnjam. Ako nista, oni koji nisu clanovi Crkve imaju savest i prirodne zakone, kao sto je to nas pocivsi patrijarh Pavle pricao, pa ih On tako vodi ka vecnosti.

Ali nakon smrti - nema pokajanja. U tome je Predanje sasvim jasno. Takva je, da se tako malo izrazim - fizika vecnosti.

Medjutim - ima molitve i bogosluzenja za preminule. I samo po sebi, postojanje ovako neceg (= molitve za preminule) jasno pokazuje da nakon smrti nema pokajanja, jer da ima - cemu onda jos molitve i sluzbe? Onda ne bi imalo nikakvog smisla da one postoje.

Odnosno, da budemo jos jasniji - svako ce, kad vidi u kakvu se stvarnost preselio odavde, da se pokaje, ali onda mu to nece donesti nikakve koristi, jer je, kako rekoh slikovito - "fizika" te stvarnosti sasvim drugacija od ove koju imamo sad...

Како молитве помажу упокојеном?

Подели на овим сајтовима

И зато ми на питање "ко ће бити спасен" не можемо да будемо искључиви попут "друге стране" и све не-хришћане по аутоматизму стрпамо у казан са сумпором, него морамо да оставимо могућност коју је Христос већ јасно показао. И не само да оставимо могућност, већ можемо да будемо прилично сигурни да ће тако бити.

Уосталом, и мастер Кеноби је рекао нешто слично.

samo da te podsetimo dve stvari...prvo mi ne bacamo ljude u kazan sa sumporom a drugo nema spasenja ako nije u Hristu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

drugo nema spasenja ako nije u Hristu.

Тако је, али каже даље:

"Да Господ Христос својим богочовечанским домостројем спасења није обухватио сва бића људска у садашњости, будућности и прошлости, Он не би био Спаситељ људског рода, нити би имао права да се тако назива. Самом природом своје Богочовечанске личности Он се јавља као Спаситељ васцелог човечанства, васцеле човечанске природе, која се као неизменљиво човечанска јавља у свима људским бићима, од првог човека на земљи па до последњег."

Догматика, Јустин Поповић

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/DogmatikaPravoslavneCrkve/DogmatikaPravoslavneCrkve75.htm

Е то треба разумети добро...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...