Пеђа Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Бог је поставио неке законе природе по којима лењи и неодговорни сами себе кажњавају... Има и овога, када свесно или несвесно идеш против своје предвиђене природе, али не може се сво зло подвести под "сам пао, сам се ударио". На пример, далеко било, роди се дете, болесно и умре страшним мукама. Или роди се са неким дефектом и целога живота трпи. Или упадне манијак у продавницу и силује продавачицу. Или роди се дете и мајка га задави и баци у шуму. Или родиш се као Србин/Xрват/Бошњак и дође туђа војска и закоље те због тога (+пар стотина хиљада истих као ти). Како то схватити? Јели то Бог лично урадио да некога казни? Јели то урадио Сотона? Ко у опште "командује" овим земаљским светом? Ко је иза тога? Grizzly Adams and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Бог је поставио неке законе природе по којима лењи и неодговорни сами себе кажњавају... Или постану премијери... Олимп, Ратко :(, malina :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 .smeha. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Има и овога, када свесно или несвесно идеш против своје предвиђене природе, али не може се сво зло подвести под "сам пао, сам се ударио". На пример, далеко било, роди се дете, болесно и умре страшним мукама. Или роди се са неким дефектом и целога живота трпи. Или упадне манијак у продавницу и силује продавачицу. Или роди се дете и мајка га задави и баци у шуму. Или родиш се као Србин/Xрват/Бошњак и дође туђа војска и закоље те због тога (+пар стотина хиљада истих као ти). Како то схватити? Јели то Бог лично урадио да некога казни? Јели то урадио Сотона? Ко у опште "командује" овим земаљским светом? Ко је иза тога? Пеђа, коментар се односио на овај пример са кукурузом и сличне. Што се ових тиче, нико не "командује" светом. Људи имају слободну вољу и раде ето то што раде... Као да смрт сама по себи није довољно страшна, па морамо да додајемо. Или постану премијери... Па Хајек има у "The Road to Serfdom" поглавље "Why the Worst Get on Top". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Па Хајек има у "The Road to Serfdom" поглавље "Why the Worst Get on Top". Празна глава. Само ваздух унутра, па не могу да потону. Grizzly Adams and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 На пример, далеко било, роди се дете, болесно и умре страшним мукама. Или роди се са неким дефектом и целога живота трпи. Или упадне манијак у продавницу и силује продавачицу. Или роди се дете и мајка га задави и баци у шуму. Или родиш се као Србин/Xрват/Бошњак и дође туђа војска и закоље те због тога (+пар стотина хиљада истих као ти). Како то схватити? Јели то Бог лично урадио да некога казни? Јели то урадио Сотона? Ко у опште "командује" овим земаљским светом? Ко је иза тога? а шта кад је ово све у питању? како се то тумачи...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Бог никада не жели смрт грешнику, него да се покаје и жив буде - то је Божија воља. Али, Господ никада неће преступити слободу коју је човеку дао. Ганди је, чини ми се, рекао да нас нико не повређује, ако ми то не дозволимо. Несреће, патње, туга, ужас... смрт - то сигурно није Божија воља, али је Божије допуштење да тако буде, да буде по нашој слободи. И Он увек куца на двери нашега срца, али ми смо ту да отворимо, неће Он да груне и провали. То и јесте наш позив: да се уподобљавамо вољи Божијој. Да своју слободу употребимо подобно Божијој вољи, да Му отворимо врата срца. Да ми хоћемо - то Он хоће. Неће нас натерати. А што се тиче великих и појединачних трагедија (ратова, болести...) - лепо је рекао Достојевски да смо сви криви за све. Постоји та неутажива жеља (и потреба) у човеку да осмисли све, да свему дадне неки смисао. Али то није могуће тако, на брзину. Треба много... треба много посвећености, а ја мислим и Божије милости да човек схвати и разуме само неке ствари. СИНОВИ СЛОБОДЕ, Олимп and malina :) је реаговао/ла на ово 3 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Несреће, патње, туга, ужас... смрт - то сигурно није Божија воља, али је Божије допуштење да тако буде, да буде по нашој слободи. ово не разумем...у чему је наша слобода да неко уопште не добије дете, некоме да дете умре одмах по рођењу а некоме касније, да неко силује , да убије некога, да те неко целог живота малтретира, да си тешко болестан и мучиш се годинама, итд...итд... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 На то питање, брате, само сâм човек себи може да одговори. Одговор се увек крије у нама самима. Прекривен слојевима и слојевима наплавина, прашине - када свесно или несвесно покушавамо да сакријемо оно што носимо. И то не каже само вера. то исто каже и психологија. Лидија Миленковић and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 I ja se pitam često što reče Željko, kako to nema navodnjavanja? gde su nam ti sistemi, kako se ulaže u poljoprivredu? ne mogu da se otmem utisku da ne volimo svoju zemlju, onako kolektivno bio sam malo i u Italiji i Engleskoj i tako malo sam proputovao, video mrvicu Rusije, i jos par drugih mesta ljudi vole svoju zemlju, ne daju na nju, ulaže se u prave stvari u nacionalna dobra kao narod nismo učeni da volimo i cenimo svoje, ..........apatija, problemi, nemaština, samo se o tome priča ne volim da mislim da je nešto kazna Božija sigurno je posledica nas samih Не, него је држава убила сељака у појам. Crveni Baron and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Па и то је по Божијем допуштењу. И по нашој вољи (више-мање). Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 To što se dešavaju prirodne katastrofe i bolesti - defekti je možda posledica promene i poremećaja tvari nakon prvog sagrešenja čoveka, kada je počeo da se pojavljuje korov i trnje. Sledeće pogoršanje se desilo nakon Potopa kada se opet greh namnožio pa sve do sadašnjeg uništavanja i zagadjenja prirode. Tako da moge negativne pojave ne izaziva direktno Bog nego čovek svojim ponašanjem koje mu se vraća putem prirodnih zakona i procesa, odn. poremećaja u njima. Лидија Миленковић, Олимп and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Bog je Roditelj. I naravno da vaspitno kaznjava svoju decu. Svojstvo roditelja je da decu usmerava neprestano, a ne da ih prosto pusti niz maticu. Usmeravanje nicim i nikad nije oduzimanje slobode coveku. To je jedna savremena zabluda danasnjih hriscana, proistekla iz (u osnovi) pogresnog razumevanja slobode kao takve. I vaspitna kazna nije osveta, daleko bilo... Одговарала сам са телефона, па ми одговор неком грешком, није био избачен, ево да одговорим накнадно. Нико не спори љубав и бригу Божију, јер он сваког човека гледа једнако и свакога као непоновљиво биће и жели да се сваки спасе. Међутим, наша казна је уствари у садашњем начину постојања, смртном начину постојања. Несавршености човека и планете су управо последица таквог човековог одабира- самодовољног. И то је сада ''природно'' стање творевине, а не казна Божија, јер је неминовно да када човек одабере начин да постоји без Бога да ће бити смртан и несавршен, а са њим и природа. Зато што бирамо да живимо на необожен начин, природа ја трулежна, пропадљива.. А то није казна Божија, већ наш одабир. Бог је Љубав за мене и то јесте његов начин постојања и то Његово кажњавање, о којем ти говориш, је за мене уствари допуштање да сами себе кажњавамо ако то желимо, да живимо богоодвојени, да бирамо смрт, трулеж..Тако да недаће и несреће и неправде јесу по допуштењу Божијем, али не као казна Његова и зато што их он шаље да казни човека за његове неморалности, већ као допуштење да и то буде одабир човеков. Анастасија, DYNABLASTER, Srecko Urosevic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 Dobro pitanje . No sve mi se cini da je covek sam svojim padovima poremetio ravnotezu u prirodi. Dosta primera imamo u Starom zavetu. Sve sto se dogadja sa nama ,oko nas je ustvari posledica greha . Mi smo ti koji imamo slobodu volje. Pogresno li izaberemo strada sva tvar.Negde kaze ' idi ogledaj se u prirodi; - ako ti se prikaze lepa i u punom sjaju dobar si - ali ako vidis ruglo onda je tvoj odnos prema Bogu poremecen. Sto se tice nesreca u porodici treba da imamo na na umu da se greh prenosi na sedam generacija. Kod nas se desilo da umre covek u mladim godinama i mi kasnije uz pricu dodjemo do smesnog ali istinitog zakljucka. I neko medju nama kaze sledece : - Sad cu da postrojim sve babe od 70 i kusur godina i da pitam sta su radile, cime su naz zaduzile ? aman bluelite 11222 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1342718852' post='681719] Одговарала сам са телефона, па ми одговор неком грешком, није био избачен, ево да одговорим накнадно. Нико не спори љубав и бригу Божију, јер он сваког човека гледа једнако и свакога као непоновљиво биће и жели да се сваки спасе. Међутим, наша казна је уствари у садашњем начину постојања, смртном начину постојања. Несавршености човека и планете су управо последица таквог човековог одабира- самодовољног. И то је сада ''природно'' стање творевине, а не казна Божија, јер је неминовно да када човек одабере начин да постоји без Бога да ће бити смртан и несавршен, а са њим и природа. Зато што бирамо да живимо на необожен начин, природа ја трулежна, пропадљива.. А то није казна Божија, већ наш одабир. Бог је Љубав за мене и то јесте његов начин постојања и то Његово кажњавање, о којем ти говориш, је за мене уствари допуштање да сами себе кажњавамо ако то желимо, да живимо богоодвојени, да бирамо смрт, трулеж..Тако да недаће и несреће и неправде јесу по допуштењу Божијем, али не као казна Његова и зато што их он шаље да казни човека за његове неморалности, већ као допуштење да и то буде одабир човеков. Iskustvo/Predanje Crkve se ne slaze u potpunosti sa ovim sto kazes. Jer ima neizbrojno mnogo primera gde Crkva jasno svedoci da Bog i sasvim neposredno i direktno utice na prirodne pojave, ili preko svojih svetih. I da i sasvim neposredno (vaspitno) kaznjava ljude, kako bi ih popravio i usmerio na valjanu stranu. Seti se samo, npr., zivotopisa sv. Dimitrija - tamo Crkva upravo svedoci da je serija razornih zemljotresa (stradalo dosta ljudi) zaustavljena molitvom i litijama narodnim, odnosno zauzimanjem Majke Bozije i samog sv. Dimitrija. A izricito se kaze da je taj potres dosao kao (vaspitna) kazna ljudima onog vremena, i kao opomena da znaju kuda su krenuli, sto je opet jasno jer je nakon prinesenog pokajanja prirodna katastorfa prestala. Zato se na njegov praznik, osim osnovnog, peva i tropar koji govori o zemljotresu. Naravno, ovakvih primera ima jos dosta, ali je ovaj sasvim dovoljan da ilustruje pricu. A osim u sv. Predanju, imamo i mnoga svedocanstva Pisma o ovome, evo samo jednog: "Ako pogaze uredbe moje, i zapovesti moje ne sačuvaju, Onda ću ih pokarati prutom za nepokornost, i ranama za bezakonje njihovo; Ali milosti svoje neću uzeti od njega, niti ću prevrnuti istinom svojom"... Dakle, Bog nije neko ko je dalek i potpuno tudj nasem zivotu, sto bas izlazi iz ovog sto si ti rekla. On se itekako mesa u nas zivot, i besprekorno (na svoj Bozanstveni nacin), cuvajuci nasu slobodu neokrnjenom, utice na nas kako bi nas ispravio u onome u cemu gresimo. To je sasvim svojstveno i prilicno Njegovom nebeskom Roditeljstvu... DYNABLASTER, Ignjatije, milan. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука